label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Döntött a minisztérium a II., IV. és VI. osztályosok országos felmérőinek időpontjáról

Május 23. és június 10. között lesznek a II., IV. és VI. osztályosok országos felmérői, jelentette be az oktatásügyi minisztérium, amely közzétette az országos vizsgák szervezési módszertanát is.

A menetrend szerint a felmérőkre május 23. és június 10. között kerül sor, a következőképpen: VI. osztályok (május 23.: nyelv és kommunikáció, május 24.: matematika és tudomány), IV. osztályok (május 30.: román nyelv, május 31. matematika, június 2.: anyanyelv), II. osztályok (június 6.: román nyelv – olvasás és június 7. – írás, román nyelv a nemzeti kisebbségek számára – írás/olvasás: június 7., matematika: június 8., anyanyelv: június 9. – írás és június 10. – olvasás.

A tételeket az Országos Felmérő és Vizsgáztató Központ dolgozza majd ki, az egyes tantárgyak esetében érvényes iskolai tanterveknek megfelelően. (13)


Johannis: a migránsválság megoldását nem „könyvelői” hozzáállással kell kidolgozni

Románia a kiváltó okok felszámolásában és az európai határvédelem megerősítésében látja a migránsválság megoldását – jelentette ki Klaus Johannis államfő ma a Bukarestben akkreditált nagykövetek előtt.

Kifejtette: Románia nem a menedékkérők befogadását utasítja el, hanem szétosztásuk módját kérdőjelezi meg. A Bukarest által ellenzett kötelező befogadási kvótákra utalva rámutatott: az unió tagállamai egyenlőek, a megoldást párbeszéddel, és nem egy „könyvelői, bürokratikus” hozzáállással kell kidolgozniuk. Kifejezte reményét, hogy a válság nem ingatja meg hosszú távon az európai eszmébe vetett  bizalmat, ugyanakkor megjegyezte: „több előrelátást, összehangoltságot és stratégiát vár” az Európai Uniótól.
 

„Szeretném, ha az európai intézményeket hatékonyabban, összehangoltabban, jobb tervezéssel és nagyobb szigorral vezetnék, ami az európai célkitűzések érvényesítését illeti” – fogalmazott Johannis.
 

Mint mondta, Románia továbbra is jelentős szerepet vállal a migránsválság okainak felszámolásában, az európai határvédelem megerősítésében. Bár a schengeni projekt mára megkérdőjeleződött, Romániának továbbra is az a célja, hogy része legyen a belső határellenőrzés nélküli övezetnek és jelenleg is „felelős” schengeni ország módjára védi az Európai Unió határait - hangsúlyozta az elnök. (10)
 


RMDSZ nőszervezete: megdupláznák a döntéshozó testületekben dolgozó nők számát

A felkészülés éveként élte meg 2015-öt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Nőszervezete – mondta el ma sajtótájékoztatón Biró Rozália, a szerevzet elnöke, aki szerint az elmúlt időszakban előkészítették a terepet ahhoz, hogy a 2016-os helyhatósági és parlamenti választásokon komolyan felkészült, versenyképes jelölteket indíthassanak.

– A nőszervezet célkitűzései szervesen kapcsolódnak az RMDSZ célkitűzéseihez, amely nem más, mint a hatékony érdekképviselet, a közösség megerősödését célzó rendezvények szervezése, valamint a nők szakmai felkészítése és az európai szervezetekkel való hatékony együttműködés – sorolta a szervezet elnöke. (13)


Végső búcsú Tőkés Istvántól (FOTÓRIPORTTAL)

Több száz tisztelője búcsúzott ma Tőkés István református lelkésztől, teológiai tanártól, egykori püspökhelyettestől a zsúfolásig megtelt kolozsvári Farkas utcai református templomban.

Tőkés Istvánt élete századik évében múlt pénteken otthonában érte a halál, koporsóját nyolc gyermeke és unokái állták körül. 

Orbán Viktor miniszterelnök búcsúbeszédében egy nemzedék utolsó képviselőjeként említette a professzort, „akinek élete ott kezdődött el, ahol a történelmi Magyarország véget ért”.

Részletek a holnapi Szabadságban. A fotóriport ide kattintva tekinthető meg. (13)


Heten versengenek a szászfenesi járdákért

A Szászfenesi Polgármesteri Hivatal illetékes bizottsága felnyitotta azokat a pályázatokat, amelyek a községközpont főútjának, illetve a községhez tartozó Magyarlónán áthaladó megyei út jobb oldali (Magyarfenes irányába) járdájának felújítását/kialakítását célzó licitre érkeztek.

A szászfenesi városháza közleménye szerint összesen hét ajánlat érkezett, a munkálatokat 3,25 millió és 4,79 millió lej közötti összegért végeznék el az érdeklődő vállalatok. Az eredményhirdetés a napokban várható – a helyi önkormányzat előzőleg 6,1 millió lejre becsülte a befektetés értékét. (13)


Összeszedték a hajléktalanokat

A kolozsvári városháza mai közleménye szerint ezen a héten a polgármesteri hivatalnak alárendelt helyi rendőrök 21 hajléktalant azonosítottak a város utcáin, akiknek zömét – 16 személyt –  a különösen hideg időjárásra való tekintettel bekísértek a városban működő ideiglenes menhelyekre.

Év elejétől egyébként 46 hajléktalant „vettek jegyzőkönyvbe”, közülük 42-t vittek be az Oaşului illetve Dragoş Vodă utcai ideiglenes otthonokba, amelyekben a polgármesteri hivatal összesen 110 helyet biztosít. (13)


VÍZILABDA EB: AZ OLASZOK KIÜTÉSÉVEL DÖNTŐS A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT

A magyar női vízilabda-válogatott csütörtökön 10–5-re legyőzte a világbajnoki bronzérmes olasz csapatot a belgrádi Európa-bajnokság elődöntőjében, így az aranyéremért és egyben az olimpiai kvótáért mérkőzhet meg a pénteki fináléban a hollandokkal.

Bíró Attila együttese elsősorban fantasztikus védekezésének, illetve a kapus Gangl Edina elképesztő teljesítményének köszönhetően diadalmaskodott rendkívül magabiztosan.

A magyar női válogatott legutóbb 2003-ban Ljubljanában játszott Európa-bajnoki döntőt, győzni pedig két évvel korábban Budapesten tudott. (7)


Újra összeállt az ABBA – ezúttal stockholmi éttermükben. És énekelnek is

Stockholmban tegnap megnyitották a mediterrán hangulatot árasztó, Nikos Taverna névre keresztelt éttermüket az egykori ABBA popzene együttes tagjai – írja a dailymail.co.uk honlap. De nem csak a nevüket adták a vállalkozáshoz, hanem a hangjukat is: állítólag ugyanis élőben is fellépne, ha erre lenne igény, és nem csak régi számokat adnak majd elő. Utoljára nyolc évvel ezelőtt az ABBA film bemutatóján fotózták le őket együtt, ma már Agnetha Fältskog 65, Björn Ulvaeus 70, Benny Andersson 69 és Anni-Frid Lyngstad 70 éves. Az ABBA együttest 1972-ben alapították meg, két évvel később megnyerték az Eurovíziós Dalfesztivált, elhozva Svédországnak az első győzelmet a dalverseny történetében. (3)


A második ebolás megbetegedést jelentették Sierra Leonéban egy hét alatt

Újabb ebolás megbetegedés hírét erősítette meg szerdán Sierra Leone, egy héten belül már a másodikat – tájékoztat az MTI. Az afrikai ország egészségügyi minisztériumának közlése szerint az újabb beteg egy 38 éves asszony, rokona annak a 22 esztendős nőnek, aki múlt hét csütörtökön halt bele a fertőző betegségbe, de akiről csak halála után derült ki, hogy az ebola vírusa végzett vele. Az újabb fertőzött közvetlen kapcsolatban volt az elhunyttal, segédkezett annak ápolásában. Félő, hogy a ragály további embereket betegít meg, mivel a múlt héten meghalt nővel 109 ember került kapcsolatba, közülük 28 olyan közvetlen kontaktusba, hogy magas megfertőződésük kockázata.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Sierra Leonét tavaly novemberben ebolamentesnek nyilvánította.
A legutóbbi, 2013 végén kezdődött, nyugat-afrikai ebolajárvány 11 ezer embert ölt meg, döntően Sierra Leonében, Guineában és Libériában pusztított. Sierra Leonéban négyezren estek áldozatául. (3)


Németországban is felhasználhatják a menedékkérők pénzét az ellátásukra

Nemcsak Dániában és Svájcban használhatják fel a hatóságok a menedékkérők pénzét és vagyontárgyait az ellátásuk finanszírozására, hanem Németországban is. Bajorországban és Baden-Württemberg tartományban a menekülteknek ezentúl le kell adni a magukkal hozott készpénz egy részét, és ha szükséges, a családi ékszereket is. Svájcban a közelmúltban vezettek be hasonló intézkedést. A német jogszabályok szerint a menedékkérőknek először fel kell élniük jövedelmüket és vagyonukat, és csak akkor igényelhetnek segítséget, ha már mindenük elfogyott - idézte csütörtöki összeállításában a Bild című lap a kormány bevándorlási, menekültügyi és társadalmi integrációért felelős államminiszterét. (3)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 584
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap