label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Párizs és Bukarest: a schengeni övezet szétesése nagyon súlyos következményekkel járna az unióra nézve

A migrációs válság miatt nyomás alá került, belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet jövője érdekében emelt szót szerdán Francois Hollande francia államfő és Dacian Cioloș miniszterelnök párizsi megbeszélését követően.

"Biztosítani akarjuk Schengen jövőjét, mert annak szétesése nagyon súlyos következményekkel járna az Európai Unióra nézve" - mondta a francia államfő a román kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján az Elysée-palotában.

Dacian Cioloș megerősítette, hogy Románia támogatja az európai határok megerősítésére szolgáló uniós elképzeléseket. "Azt reméljük, hogy Románia ezen hozzájárulása az egyik elismert kritérium lesz ahhoz, hogy csatlakozhasson a schengeni övezethez" - mondta Cioloș.


Összegyűltek a szükséges aláírások a melegházasság alkotmányos tiltását célzó törvénykezdeményezéshez

A szükséges félmilliónál jóval több, 825 ezer aláírás gyűlt össze eddig Romániában annak az alkotmánymódosító törvénykezdeményezésnek a támogatására, amely alkotmányba iktatná, hogy "a család egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságon alapul" - jelentette be szerdán a Koalíció a családért kezdeményező csoport elnöke, Mihai Gheorghiu múzeumigazgató, volt külügyi államtitkár.

A polgári kezdeményezés szövege tavaly november 25-én jelent meg a hivatalos közlönyben. Ahhoz, hogy a parlament napirendre tűzze, a kezdeményezőknek május 24-ig kell félmillió aláírást összegyűjteniük az ország megyéinek legalább a feléből úgy, hogy valamennyi megyéből legkevesebb húszezer aláíró legyen.

2001-ben került ki a büntetőtörvénykönyvből azt a cikkelyt, amely öt évig terjedő börtönnel sújtotta a "nyilvánosság előtt mutatkozó, botrányt okozó homoszexuális kapcsolatokat".     A 2011-ben elfogadott polgári törvénykönyv (Ptk.) tiltja az azonos neműek házasságát, és nem ismeri el a román vagy más állampolgárok külföldön kötött élettársi szerződéseit sem, függetlenül attól, hogy azokat azonos vagy különböző neműek kötötték. (9)


Hétfőig marad érvényben a sárga fagyriasztás

Meghosszabbította hétfőig az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) a sárga fagyriasztást majdnem az egész országra, kivételt Szatmár, Bihar, Arad, Temes és Krassó-Szörény megye jelent.

A hőmérők higanyszála gyakran süllyed majd mínusz 20-25 Celsius fokig, elszórtan akár mínusz 28 fok is lehet, miközben a nappali csúcshőmérséklet túlnyomórészt negatív tartományban marad, néhol még a mínusz 10 Celsius fokot sem haladja meg. (13)


Nem kaphatnak extra nyugdíjat az önkormányzati vezetők

Elbukta a normakontrollt az önkormányzati vezetőknek extra nyugdíjat előirányzó törvénytervezet: az alkotmánybíróság szerdán egyhangú döntéssel megállapította, hogy az alaptörvényt sérti a szenátus által tavaly decemberben elfogadott jogszabály.

A kihirdetésre küldött törvénytervezet ellen a kormány emelt alkotmányossági kifogást arra hivatkozva, hogy kiváltságokat vezet be egyes önkormányzati vezetők számára, visszamenőleges hatálya van és nem nevezi meg a költségvetési forrásokat.

A szenátus által elfogadott törvény alapján a polgármesterek és helyetteseik, valamint a megyei tanácselnökök és helyetteseik a tisztségért járó munkabér 26-79 százalékának megfelelő nyugdíj-kiegészítést kaptak volna mandátumuk időtartamának függvényében, amikor elérik a nyugdíjkorhatárt. (9)


Jelentős uniós támogatást kap Románia, hogy összekösse gázhálózatát Bulgáriával és Magyarországgal

A Transgaz földgázszállító vállalatnak 179 millió eurós támogatást hagyott jóvá az európai energiaügyi szaktestület (CEF-Energy) a Bulgáriát - Románián és Magyarországon keresztül - Ausztriával összekötő BRUA gázvezeték építésére - közölte szerdán az energiaügyi minisztérium.

A 15 támogatásra javasolt projekt közül 9 a földgáz-hálózatok (6 pedig az villamosenergia szektor) fejlesztését szolgálja. A közleményből kiderült, hogy a román földgázszállító kapja a legnagyobb támogatást a 207 millió eurós keretből, ám a szaktárca szerint ez a Transgaz által elvégzendő beruházásoknak így is csak "egy részét fedezi".

A BRUA gázvezeték építése Románia "hozzájárulása" az Európai Unió energetikai biztonságának növeléséhez, Közép-Európa gázellátási forrásainak változatosabbá tételéhez - írta közleményében a bukaresti szaktárca. (9)

 


Horváth Anna: vissza szeretnénk adni a várost a lakóinak (FOTÓRIPORTTAL)

A szakmai és civil szervezetekkel történő egyeztetés terén tapasztalható szemléletváltás, a közlekedési infrastruktúra korszerűsítése és a magyar bölcsödei csoportok beindítása terén elért eredményeket emelte ki a Horváth Anna alpolgármester mai, kiértékelő sajtótájékoztatóján, ahol az elmúlt három és fél év megvalósításairól esett szó. Az elöljáró hangsúlyozta: szeretné hinni, hogy sikerült közelebb kerülni ahhoz, hogy az emberekben megfogalmazódjon: ez a munka értük folyik. 

Az elöljáró a jövőre vonatkozóan elmondta: mindenképpen folytatnák a közösséget megerősítő építkezést, koherens közpolitikává kovácsolnák az ifjúsági és családjogi intézkedéseiket, de az elkövetkező időszakban nagyobb hangsúlyt fektetnek a történelmi belváros épületeinek felújítására is.

Részletek a holnapi Szabadságban. A sajtótájékoztatón készült fotóriport ide kattintva  tekinthető meg. (13)


Marosvásárhelyen volt ma reggel a legmelegebb: mínusz 14 fok Celsius...

Az idei tél eddigi leghidegebb hőmérsékleti értékét mérték szerda reggel 7:30-kor mérték a Kovászna megyei Bodzafordulón, ahol a hőmérők higanyszála mínusz 29,5 Celsius fokig süllyedt.

A meteorológusok közlése szerint az elmúlt napokhoz képest tovább csökkent a hőmérséklet, így az ország középső vidékein extrém alacsony hőmérsékleti értékeket jegyeztek, sok helyen süllyed 20 fokkal a fagypont alá hőmérők higanyszála. Nagyszebenben mínusz 23 fok Celsius volt, Kézdivásárhelyen -20,5, Fogarason -25, Topánfalván -19.

Az erdélyi „csúcshőmérsékletet”, mínusz 14 Celsius fokot Marosvásárhelyen mérték. (13)


Megkezdődik ma a 46. Világgazdasági Fórum Davosban

A svájci Davosban ma megkezdődik a 46. Világgazdasági Fórum, amelyen a migrációs válság, a merénylethullámok, a kőolaj árának feltartóztathatatlan zuhanása, a pénz-, értékpapír- és nyersanyagpiacok zavarai, a kínai gazdasági növekedés lassulása és az éghajlatváltozás kerül terítékre.     A négynapos, szombat estig tartó rendezvénysorozaton a politika, a civil társadalom és az üzleti élet mintegy 2500 döntéshozója, köztük több mint 40 állam-, illetve kormányfő vesz részt több mint 100 ország képviseletében. A festői szépségű városkában háromezer katona és ezer rendőr vigyázza majd a biztonságot.
    Négy fő téma - a negyedik ipari forradalom, az alacsony világgazdasági növekedés és nyersanyagárak által jellemezhető új rend, az éghajlatváltozás, valamint a globális biztonsági kérdések - köré szerveződik a fórum, amelynek keretében 300 tanácskozást tartanak. Részletek itt

 


Hardwell és Afrojack is jön az Untoldra

A világ legjobb lemezlovasának tartott Hardwell, illetve a Grammy-díjas Afrojack is fellép augusztusban Kolozsváron, az Untold fesztiválon.

A szervezők szerdai közleménye szerint az Untold közönségének kérésére került a két DJ az idei négynapos fesztivál fellépőlistájára, amelynek másik húzóereje a már korábban bejelentett Tiesto.

A holland Afrojack először koncertezik Romániában; a szintén holland Hardwell rendszeresen a világ legnagyobb fesztiváljainak húzónevei között van.  

A szervezők közleménye szerint egyébként a 2016-os Untold bérleteit már három hónapja piacra dobták, mostanáig 26 ezer kelt el. (13)


Utcán szült gyereket egy román hajléktalan Rómában - a Vatikán egy évre befogadja

A római Szent Péter tér szomszédságában hozta világra a gyermekét egy, az olasz főváros utcáin élő román hajléktalan nő, akinek gyermekével együtt a Vatikán nyújt segítséget: egy évre az anyát és gyermekét befogadják a Boldog Teréz anya nővérei működtette egyik római egyházi intézménybe A 37 éves nő a Szent Péter tér oszlopcsarnokához közeli járdán feküdt a kartondobozokból kialakított fekhelyén, amikor megindult nála a szülés.

Az utcán szülő nőnek a Vatikán melletti olasz rendőrségen szolgáló rendőrnő sietett a segítségére és segített világra hozni a gyereket szerdára virradó éjszaka. Rendőrkollégái közben takarókat szereztek, hogy a nő és gyermeke ne fagyjanak meg a nullához közeli hőmérsékletben a mentő megérkezéséig. Az anyát és a 2,9 kilós újszülöttet a Vatikánhoz közeli Santo Spirito (Szentlélek) kórházba szállították. (9)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1086
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap