label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Belügyminisztérium: Az elmúlt öt év legnyugodtabb szilvesztere

Nyugodt, incidensektől mentes volt a szilveszter Romániában – jelenti a belügyminisztérium mai közleményében. Ez mindenekelőtt annak köszönhető, hogy az idén lényegesen kevesebb köztéri ünnepséget, koncertet szerveztek, emiatt a petárdák által okozott balesetek száma is látványosan csökkent.

Országszerte 144 helyen tartottak nagyszabású újévköszöntő rendezvényt szilveszter éjszakáján, ezeken összesen 400.000-en vettek részt. Január elsején 159 esetben riasztották a tűzöltókat, a SMURD rohammentősök segítségét több mint 1000 esetben igényelték Romániában. Összesen 13.800  hajtási igazolványt függesztettek fel elsősorban gyorshajtásért és ittas vezetésért. Mindent összevetve a belügyminisztérium úgy értékeli: az elmúlt öt évben ez volt a legbékésebb szilveszter az országban.

A határrendészet adatai szerint Románia határain a forgalom 37 százalékkal nőtt tavalyhoz képest.  Újév alkalmával országszerte 40.000 rendőr, csendőr, a határőr, mentős volt szolgálatban. (9)


A Jobbik parlamenti válaszlépést sürget az erdélyi események miatt

Parlamenti válaszlépést sürgetet a magyarországi Jobbik elnöke szombati közleményében az erdélyi magyarok elleni román intézkedések miatt.

"Kezdeményezem, hogy a Parlament Külügyi Bizottságának és Nemzeti Összetartozás Bizottságának együttes és rendkívüli ülése hallgassa meg a román nagykövetet az Erdélyben tapasztalható, immár sorozatosnak mondható magyarellenes, a megfélemlítésre építő, jogsértő politikai, hatósági intézkedések miatt" - fogalmazott Vona Gábor.

Úgy vélekedett, hogy a magyar kormány és a magyar diplomácia mindeddig mélyen hallgatott a román hatalom túlkapásairól, a magyar nemzeti közösség egyéni és kollektív jogainak durva megsértéséről.

Vona Gábor szerint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom erdélyi vezetőjének és kézdivásárhelyi elnökének megalapozatlan megvádolása és letartóztatása, több magyarországi zenekar, köztük az Ismerős Arcok erdélyi fellépésekor tapasztalt zaklatása, a magyar rendezvények hatósági megzavarása olyan erőfitogtató, soviniszta irányba mutatnak, amelyet Magyarország nem hagyhat szó és válaszlépések nélkül. (9)

 


Németországban nem csökkent egy esetleges támadás veszélye

A külföldi biztonsági szolgálatokkal való szorosabb együttműködést szorgalmazta Thomas de Maiziere német belügyminiszter egy szombaton megjelent nyilatkozatában, alig két nappal a Münchenben elrendelt terrorriasztás után.

December 31-én, nem sokkal éjfél előtt a rendőrség kiürítette a bajor tartományi főváros két pályaudvarát, miután "komolyan veendő értesüléseket" kaptak arra vonatkozóan, hogy az Iszlám Állam szervezetének Irakból és Szíriából érkezett szélsőségesei terrortámadásokat készülnek végrehajtani. Néhány órával később a rendőrség újra megnyitotta a pályaudvarokat, és közölte, nem tudja, hogy a feltételezett tettesek valóban létező személyek-e, vagy sem. (9)

 

 


Trump bírálta Obama tervezett intézkedését a fegyverviselés korlátozására

Az elnöki ambíciókat dédelgető republikánus Donald Trump azt mondta a CBS televíziónak, hogy a mentális betegségek kezelésével kellene visszaszorítani a fegyveres erőszakot az Egyesült Államokban, nem pedig a fegyverviselés korlátozásával.

Trump a csatorna szokásos vasárnapi vitaműsorának adott interjút, részleteket azonban már szombaton nyilvánosságra hozott a CBS. A politikus Barack Obama elnök azon bejelentésére reagált, hogy fontolgatja a fegyverviselés korlátozásának elnöki rendelettel történő, tehát a kongresszus hozzájárulása nélküli bevezetését.

Obama terveire a politikusok közül egyelőre csak Donald Trump reagált, de a Nemzeti Lőfegyver Szövetség (NRA) már az interjú megjelenése utáni percekben nyilatkozatban ítélte el az elnöki elképzelést. 
 

Az amerikai lőfegyveripar termelése rendkívüli mértékben megnőtt, és az amerikaiak több kézifegyvert vásárolnak, mint valaha. Erről a The Washington Times pár hónappal ezelőtt közölt felmérést. (9)

 


Negyvenhét embert végeztek ki szombaton Szaúd-Arábiában terrorizmus vádjával

Negyvenhét embert, köztük egy ismert síita papot végeztek ki szombaton Szaúd-Arábiában terrorizmus vádjával - írta közleményében az ország belügyminisztériuma.

A halálos ítéletek végrehajtásáról szombat reggel adott tájékoztatást a szaúdi belügyminisztérium. A kivégzéseket 12 városban hajtották végre. A tárca szerint a kivégzettek zömének köze volt az al-Kaida terrorszervezet által 2003 és 2006 között Szaúd-Arábiában elkövetett merényletekhez. A 47 kivégzett közül 45-en szaúdiak voltak, illetve lefejeztek egy csádi és egy egyiptomi állampolgárt is. (9)

 

 


Illegális bevándorlás - a téllel alig enyhül a menekült-áradat

A téli viharos időjárás alig csökkentette az Európába irányuló migránsáradatot, ami újabb biztonsági kérdéseket vet fel - jelentette ki a magyar polgári és katonai titkosszolgálat volt főigazgató-helyettese szombaton az M1 aktuális csatorna műsorában.

Horváth József szerint különös zűrzavart okozhatnak a bombafenyegetések és az ezekkel kapcsolatos dezinformációk, amelyek félelemben tartják Európát. Ezt tapasztalhattuk az ünnepek alatt, amikor Oroszországban, Franciaországban és Németországban tereket, pályaudvarokat kellett kiüríteni bombafenyegetések miatt - mondta.
    

A migrációs krízis keretében, amelynek során, mintegy egymillió ember érkezett Európába, Törökország is igyekszik megerősíteni hatalmi pozícióit és újrapozícionálnia magát a térségben, és Oroszország is távol akarja tartani az iszlamizálódás veszélyét a volt szovjet térségtől - mondta a szakértő. (9)


Tavaly is sokat dolgozott a brit királyi család

Tavaly is sokat dolgozott a brit királyi család, és a munkából alaposan kivette részét az uralkodó férje, Fülöp edinburghi herceg is, aki idén ünnepli 95. születésnapját.

Az idén 90 esztendős II. Erzsébet királynő - aki februárban kezdi uralkodásának 65. évét - 2015-ben 306 hivatalos eseményen jelent meg. Egy évvel korábban az uralkodó 393 rendezvényen vett részt.

Férje, Fülöp herceg 2015-ben 217 programon volt jelen az egy évvel korábbi 273 hivatalos megjelenés után messze maga mögött hagyva a királyi család fiatal nemzedékét is. Vilmos herceg, a királynő unokája - az Egyesült Királyság majdani uralkodója -, valamint hitvese, Katalin hercegnő és öccse, Harry herceg összesen is csak 198 hivatalos eseményen jelent meg 2015-ben a királyi ház képviseletében.
 

Tavaly Károly trónörökös, a királynő és Fülöp herceg 67 esztendős elsőszülött fia és húga, Anna hercegnő, a királyi pár egyetlen leánygyermeke volt a legszorgalmasabb. Károly 527, Anna 544 hivatalos programot teljesített. (9)


Huszonöt éve kutatja a Loch Ness-i szörny rejtélyét egy brit férfi

Huszonöt éve kutatja a Loch Ness-i szörny titkát egy brit férfi, aki a mendemondák helyett hihető magyarázatot akar találni a legendabeli teremtmény észleléseire, amelyekből tavaly egyébiránt 13 éve nem látott számút jegyeztek fel.

Steve Feltham a Loch Ness partján él, Angliából költözött oda, hogy megoldja a szörny rejtélyét. Névjegykártyáján az áll: szörnyvadász. 

"2016-ban vadonatúj víz alatti kamerát akarok venni, hogy végre kiderítsem, mi történik a tó fenekén" - idézte a The Press and Journal, Skócia legrégebbi, 1747 óta működő napilapja az 52 éves férfit, aki azt mondta, elszántsága mit sem csökkent az évek alatt. "Lenyűgöző ez a hely, még mindig izgalom tölt el, amikor reggelente felkelek." 

Steve Feltham egyáltalán nem hisz a valóságtól elrugaszkodott elméletekben a szörnnyel kapcsolatban. Ellenkezőleg, az elmúlt 25 év jó részét azzal töltötte, hogy megcáfolja az arról szóló vad elképzelések némelyikét, hogy mi van (vagy nincs) a tóban. Elképzelhetőnek tartja ugyanakkor, hogy valamikor, talán úgy száz éve, európai harcsákat telepítettek a tóba. "Ezek a halak akár négy méter hosszúra is megnőhetnek, és elélhetnek vagy száz évig" - magyarázta, megjegyezve, hogy ez még mindig hihetőbb elmélet annál, mint hogy egy magányos dinoszaurusz él a vízben.

Amikor a brit férfi a tó partjára érkezett, évente egy tucat vagy annál is több alkalommal "észlelték" a szörnyet. Az elmúlt időszakban ez a technika fejlődése ellenére is évi egy-két alkalomra csökkent, noha 2015-ben 13 éve nem tapasztalt mértékben, ötször vélték látni Nessie-t az észleléseket vezető "hivatalos" regiszter decemberben ismertetett összesítése szerint. (9)

 


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 888
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap