label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Johannis és Nuland aggódik Moldova miatt

Románia és az Egyesült Államok aggodalommal figyeli a moldovai fejleményeket, és egyetért a reformok folytatásának, Moldova európai integrációjának szükségességében - közölte ma a bukaresti elnöki hivatal, miután Klaus Johannis államfő hivatalában fogadta Victoria Nulandot, az Egyesült Államok európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes külügyi államtitkárát.

A kisinyovi parlament tavaly októberben vonta meg a bizalmat Valeriu Streleţ európai elkötelezettségű kormányától és - bár az uniós integrációt támogató erők elvileg többségben vannak - az eddigi kormányalakítási kísérletek nem jártak sikerrel. Romániát és NATO-szövetségeseit az aggasztja, hogy amennyiben január végéig nem lesz új kormánya Moldovának, előre hozott választásokat kell kiírni, ami az oroszbarát erőknek kedvez.

Nuland - aki évente felkereste Romániát az utóbbi időben - korábbi látogatásainak kiemelt témájáról, a korrupcióellenes harcról is beszélt az államfővel, és elismeréssel szólt az elért eredményekről. A közlemény szerint áttekintették az EU keleti szomszédságában kialakult helyzetet, a térség biztonságát veszélyeztető ukrajnai és migrációs válságot is.

Nuland délelőtt a bukaresti külügyminisztériumban Daniel Ioniţă külügyi államtitkárral találkozott. Egyetértettek abban, hogy a két ország közötti stratégiai partnerséget a politikai és katonai együttműködésen túl gazdasági - elsősorban energetikai - projektek terén kell fejleszteni.

Ioniţă méltatta az Egyesült Államok szerepvállalását az európai biztonság és stabilitás, a NATO keleti szárnya erősítésében. Nuland elismeréssel szólt arról, hogy Románia aktív tagja a NATO-nak, és részt vesz a NATO keleti és déli szárnyán jelentkező fenyegetések elhárításában. (4)


Horváth Anna az egyedüli RMDSZ-es kolozsvári polgármesterjelölt

Csak Kolozsvár jelenlegi RMDSZ-es alpolgármestere, Horváth Anna nyújtotta be a hétfő délutáni határideig jelölési iratcsomóját, amelyben az idei helyhatósági választásokon megpályázná a város polgármesteri székét.

Ifj. Deák Ferenc, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke ma elmondta: Horváth Anna teljesítette a jelöltségre vonatkozó formai követelményeket, a városi választási bizottság elfogadta a jelölését, és minden esélye megvan arra, hogy a január 29-i ülésen a Megyei Állandó Tanács és a kolozsvári szervezet választmánya megerősítse a jelölését. (4)


Johannis: az utóbbi évben sok minden jó irányba változott, mások nem

Klaus Johannis államfő ma a Cotroceni palotában fogadta az Egyesült Államok Európáért és Eurázsiáért felelős államtitkárának asszisztensét, Victoria Nulandot. A legutóbbi találkozóra egy éve került sor, ezalatt sok minden változott jó irányba, más dolgok azonban „kevésbé”.

A Klaus Johannis államfővel folytatott találkozón az Egyesült Államok európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkárának asszisztense, Victoria Nuland Hans Klemm amerikai nagykövet társaságában érkezett. A tárgyalás kezdetén az államfő azt mondta, „öröm” újra látni Victoria Nulandot, akit visszavár a Cotroceni palotába.

„Épp egy év telt el, mióta utoljára találkoztunk. Sok minden változott azóta, bizonyos dolgok jó irányba, másik kevésbé, ma pedig ezek közül néhányról lehetőségünk van beszélgetni” – mondta Klaus Johannis.

Victoria Nuland azt mondta, öröm a számára visszajönni Romániába évente megejtett januári látogatásai során, hiszen ilyenkor lehetőség adódik „szövetségesként” beszélgetni a közös prioritásokról. Az amerikai hivatalosság azt is elmondta, már több román hatósággal is találkozott, ezek a tárgyalások pedig nagyon jól sikerültek. Vasárnap este Nuland Dacian Cioloş miniszterelnökkel, hétfőn pedig Mihnea Motoc védelmi miniszterrel egyeztetett. (4)


Dragnea Pontáról: támogatni fogja a pártot, amikor itthon lesz az országban

Liviu Dragnea a Victor Pontával való találkozó után úgy nyilatkozott, hogy a volt kormányfő nem hoz létre másik pártot. Hozzátette: várja a párt állandó bizottsági és vezető tanácsi üléseire, a PSD az az alakulat, amely sok elégtételt adott a volt miniszterelnöknek.

„Victor Ponta nem hagyja ott a PSD-t, nem alapít másik pártot, alapítványa a saját akciója, amit én támogatok, ez természetes, hiszen sok tapasztalata, ismerete van, amiket jó, ha hasznosít” – fejtette ki a PSD elnöke, miután a párt székházában egyeztetett Victor Pontával. Mint mondta, a volt kormányfő kész kivenni részét a párt tevékenységéből.

„Részt vesz a tevékenységben, támogatni fogja a pártot, amikor az országban lesz, eljön az állandó bizottsági ülésekre, mondtam neki, hogy szívesen látom a párt állandó bizottsági és vezető tanácsi ülésein, amikor el tud jönni, és nem fog úgy tenni, ahogyan tett a párt egy másik vezetője, aki megharagudott a pártra. Nem teheti, a PSD nagyon sok elégtételt adott neki, sok tisztséget a román államban, és ezt nem felejtheti el – mutatott rá Dragnea. (4)


CSAT: nincsenek titkos ügynökök, besúgók a bírók és ügyészek között

A Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) megállapította, hogy a bírók, ügyészek és egyéb jogi szakemberek között nincsenek a hírszerző szerveknek sem dolgozói, sem besúgói vagy együttműködői, tájékoztatott ma az államelnöki hivatal.

Részletek a Napirenden rovatban. (4)


Emil Boc lesz a PNL kolozsvári polgármesterjelöltje. Ki lesz a megyei tanácselnökjelölt?

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) központi vezetősége úgy döntött: Emil Boc lesz a politikai alakulat kolozsvári polgármesterjelöltje. A párt további tizenhárom megyeszékhely esetében nevesítette, ki lesznek azok, akik harcba szállnak a városvezetői székért.

A PNL ugyanakkor eldöntötte: Alin Tişe lesz a Kolozs Megyei Tanács elnökjelöltje. (4)


Elengedik a Bayern München volt elnöke büntetésének felét

Büntetése felének letöltése után feltételesen szabadlábra helyezik Uli Hoenesst, a Bayern München német labdarúgó egyesület adókerülés miatt elítélt volt elnökét - közölte hétfőn az augsburgi tartományi bíróság.

Uli Hoeness február 29-én szabadulhat. Büntetése végrehajtását három évre függesztették fel. A döntést azzal indokolták, hogy jól viselkedett, jók az esélyei a visszailleszkedésre és több mint 43 millió euró befizetésével megtérítette az általa okozott kárt. A döntés nem jogerős, az ügyészség fellebbezhet ellene.

Uli Hoenesst 2014-ben hétrendbeli, összesen 28,5 millió euró értékre elkövetett adócsalásban marasztalták el, amiért nem fizette be egy svájci számláján keresztül bonyolított tőzsdei és devizapiaci ügyeletekből származó nyereség után járó közterheket.

Elítélése után lemondott a Bayern München egyesületnél és részvénytársaságnál betöltött tisztségeiről, de jelezte, hogy a büntetés letöltése után visszatér a klubhoz.

Tavaly januárban áthelyezték egy úgynevezett nyitott büntetés-végrehajtási intézetbe, ahonnan hétfőtől péntekig napközben kijárt dolgozni a Bayen München utánpótlás szakosztályához, a hétvégéket pedig otthon töltötte. (4)


Australian Open - Babos a legjobb 64 között

Babos Tímea nagy csatában, szetthátrányból fordítva legyőzte a brit Heather Watsont a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokság első fordulójában, így bejutott a legjobb 64 közé.

A világranglistán 60. Babos - a főtáblás küzdelmek egyetlen magyarja - negyedszer próbálkozik az év első Grand Slam-tornáján, s most először sikerült túljutnia a nyitókörön.

A hétfői meccs 70 percig tartó első játszmájában fej fej mellett haladtak a felek, majd a rövidítésben a WTA rangsorában jelenleg 79. rivális koncentrált jobban. A második felvonásban a 23 éves Watson 4:4 után elvette Babos adogatását, a 22 esztendős magyar teniszező azonban visszabrékelt, fordított, majd egy újabb brékkel 46 perc alatt kiegyenlítette a játszmaállást.

A döntő szettben Babos 3:2-nél sokadik bréklabdáját értékesítve 4:2-re ellépett, de ezután brékek sorozata következett, s a magyar játékos 5:4-es vezetésénél Watson adogathatott. Ekkor ugyan elmaradt az újabb brék, de 5:5 után Babos jobban összpontosított, így végül 2 óra 47 perc alatt a maga javára fordította a mérkőzést. 

A két játékosnak ez volt az ötödik egymás elleni találkozója, s Babos most 3-2-re szépített.

A soproni teniszező következő ellenfele a világranglistán 13., 12. kiemelt svájci Belinda Bencic lesz.

Babos párosban is érdekelt Melbourne-ben, a szlovén Katarina Srebotnik oldalán indul.

Eredmény:
    női egyes, 1. forduló (a 64 közé jutásért):
    -------------------------------------------
Babos-Watson (brit) 6:7 (4-7), 7:5, 7:5      (4)


Televíziós interjúban beszélt Sean Penn a mexikói drogbáróval történt találkozójáról

Fontos részletek előzetes nyilvánosságra kerülése után a CBS amerikai televízió vasárnap este sugározta a Sean Penn-nel készített teljes interjút, amelyben a sztár a mexikói drogbáróval történt találkozójáról beszélt.

Részletek a Bulvár rovatban. (4)


Tusk: a lengyelországi helyzet nem fog szerepelni az EU-csúcs napirendjén

A lengyelországi helyzet kérdése nem fog szerepelni az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács februári csúcstalálkozójának napirendjén - közölte ma Donald Tusk, a tanács elnöke (képünkön) Brüsszelben, miután megbeszélést folytatott Andrzej Duda lengyel államfővel.

Részletek az EU-világ rovatban. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 279
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap