label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
FEJLEMÉNY - Kovács Péter bírálta a választási párt létrehozásának a javaslatát

Az RMDSZ ügyvezető elnöke közleményben bírálta az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) ma nyilvánosságra hozott javaslatát, hogy alakítsanak erdélyi magyar választási pártot a 2016-os önkormányzati és parlamenti választásokra.

Kovács Péter úgy vélte: 1989-ben az alapítók szövetségi struktúrában hozták létre az RMDSZ-t, és elvetették a pártstruktúrát, mert úgy vélték, hogy a közképviseletnek egy hangsúlyos társadalomszervezői munkát is el kell látnia.

Szilágyi Zsolt, az EMNP elnöke "az elmúlt tíz évben két pártot is létrehozott, és úgy látszik, tapasztalatait egy választási párt megalakításában akarja kamatoztatni. Biztos vagyok benne, hogy a magyar képviselet megerősítése az önkormányzatokban és a parlamentben nem egy újabb párt, hanem a szövetség (az RMDSZ) által valósítható meg" - hangsúlyozta az ügyvezető elnök. (4)


Hamis bombariadó a parlamentben, a bejelentőt otthonából állították elő

Ma reggel egy férfi felhívta a 112-es sürgősségi hívószámot, hogy bombariadót jelentsen be a parlamentben, ez azonban hamisnak bizonyult, az elkövetőt pedig azonosították, és otthonából előállították – nyilatkozták hatósági források.

A SPP megerősítette: egy pirotechnikai szakértői csapat kiszállt a parlamentbe egy bejelentés nyomán.

Kutyák kíséretében a szakértői csapat átvizsgálta Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke, valamint Valeriu Zgonea képviselőházi elnök irodáját, majd megállapították, hogy a bombariadó hamis volt.

„Egy be nem bizonyosodott riadó volt, egy telefonhívás a 112-re” – nyilatkozta a Bogdan Onea, a SPP szóvivője. (4)


Választási párt létrehozását javasolja az EMNP

Erdélyi magyar választási párt létrehozását javasolja a 2016-os önkormányzati, majd parlamenti választásokra az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP).

A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) eljuttatott javaslatot Szilágyi Zsolt, az EMNP elnöke ismertette egy csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatón. Szilágyi Zsolt szerint már a nyáron tartandó önkormányzati választásokon a létrehozandó választási párt színeiben indulhatnának a magyar jelöltek azokon a településeken, ahol a magyarság megosztottsága a képviseletet veszélyeztetné. Azokon a településeken, ahol a magyarság többséget alkot, a pártok versenyezhetnének a tisztségekért.
 

Az EMNP álláspontja szerint az őszi parlamenti választásokon a választási párt teremtené meg azt a keretet, amely a magyar pártok összefogását biztosítja, de nem számít koalíciónak. A koalíciók számára ugyanis a választási törvény a 6,5 százalékot kitevő magyarság számára aligha teljesíthető választási küszöböt szab meg. (9)


Esterházy Pétert Nobel-díjra javasolta Konrád György

Per Wästberg, az irodalmi Nobel-bizottság elnökének felkérésére Esterházy Pétert (fotó) javasolta az irodalmi Nobel-díjra Konrád György író.

„Szabálytalanul jártam el, ha ugyanis valaki felkérést kap arra, hogy Nobel-díjast javasoljon, az válaszol, és nem beszél róla. Mivel Esterházy Péter hasnyálmirigyrákban szenved, megszegtem ezt a szabályt, gondolván, hogy ő ezt megérdemelné, függetlenül az egészségi állapotától” – mondta az MTI-nek csütörtökön Konrád György.

Az író hangsúlyozta: Esterházy Péter súlyos betegsége miatt szerette volna, ha írótársa „bármilyen döntés előtt kap hírt” a javaslatról. (2)

További részletek a Kult-Túra rovatban.


Az Oscar-jelöltek között a Saul Fia

Ezekben a percekben jelentették be Los Angelesben az idei Oscar-díj jelöltjeit, A legjobb idegen nyelvű filmek között ott van a Saul fia című magyar film is.

Nemes Jeles László filmje vasárnap megkapta a Golden Globe díjat, amelyet első alkalommal nyert el magyar film.

Magyar alkotás eddig egy alkalommal, 1982-ben kapott Oscar-díjat ebben a kategóriában, Szabó István Mephisto című drámája a mai napig az egyetlen Oscar-díjas magyar játékfilm. Legutóbb 1989-ben jelöltek magyar filmet Oscar-díjra, Szabó István Hanussen című alkotását, ugyancsak a legjobb idegen nyelvű filmek között.

További részletek a Kult-Túra rovatban

(2)


A legjobb nagy európai fesztivál díját nyerte el az Untold a European Festival Awardson

A tavaly Kolozsváron megrendezett Untold fesztivál kapta a legjobb nagy európai fesztiválnak járó díjat a 2015-ös European Festival Awardson. Ez az első alkalom, hogy a nagydíjat először megrendezett fesztiválnak ítélik.

Az Untold szervezőinek mai sajtóközleménye szerint a kolozsvári fesztivál mellett a Best Major European Festival kategória döntősei között a legnagyobb európai fesztiválok versengtek, köztük magyarországi, szerbiai, belgiumi és németországi rendezvények.

„Az Untold először hozza el Romániába a neves European Festival Awards fődíját. A hetedjére megrendezett díjátadón ugyanis első lett Best Major European Festival kategóriában. Ez az első alkalom, hogy a nagydíjat először megrendezett fesztiválnak ítélik. A díjátadót január 13-án tartották meg a hollandiai Gröningenben. Best Major European Festival kategóriában a döntősök között a legnevesebb európai fesztiválok versengtek: a Tomorrowland (Belgium), a Sziget Fesztivál (Magyarország), a Rock Werchter (Belgium), az Exit Fesztivál (Szerbia), a Deichbrand Fesztivál (Németország), a Dour Fesztivál (Belgium), a Graspop Metal Meeting (Belgium), a Mysteryland (Hollandia) és a Pinkpop (Hollandia)” – áll a közleményben. (4)


A Wizz Air tavaly 16 százalékkal növelte utasainak számát a hazai piacon

A Wizz Air diszkont légitársaság tavaly 16 százalékkal növelte utasainak számát a hazai piacon az előző évhez képest - közölte ma a vállalat.

A diszkont légi társaság közleménye szerint 2014-ben 3,9 millió utast szállítottak a Romániából induló és oda érkező járatokon, 2015-ben ez az szám 4,5 millióra nőtt. A dokumentum Váradi József vezérigazgatót idézte, aki szerint a növekedés valamennyi utaskategória esetében érzékelhető volt.

A Wizz Air december elején jelentette be, hogy újabb telephelyet nyit Jászvásáron, ahonnan bővíti járatainak számát. Az új telephely várhatóan júliustól kezdi el működését. A társaság most öt telephelyet működtet Romániában, Bukarestben, Krajován, Temesváron, Marosvásárhelyen és Kolozsváron.

A Wizz Air Romániában nyolc repülőtérről 16 országba repül 107 útvonalon. A vállalat piaci részesedése Romániában tavaly meghaladta a 30 százalékot, miután nyolcéves működése alatt több mint 20 millió utast szállított a román piacon. (4)


Tárgyaltak az IMF küldöttséggel

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége, élén az új romániai felelőssel, Reza Baqirral, ma Cosmin Marinescu államelnöki tanácsadóval találkozott a Cotroceni-palotában – nyilatkozták hivatalos források, amelyek szerint a gazdasági helyzetről volt szó, és egy újabb megállapodás is szóba került.

Az idézett források szerint a találkozó az IMF új küldöttségvezetőjének az első kapcsolatteremtése volt az államelnöki hivatallal, annak viszont nagyon kicsi a valószínűsége, hogy Klaus Johannis államfővel is találkozzon.

A valutaalap küldöttsége márciusban tér vissza Romániába, akkor a kormánnyal tárgyalhatnak majd egy újabb megállapodás lehetőségéről is, és akkor majd találkoznak az államelnökkel is.

„Ezek bemutatkozó találkozók, de munkamegbeszélések is bizonyos témákban, hogy előkészítsék a márciusi felülvizsgálati látogatást, amikor az IMF küldöttsége időszakos felülvizsgálatára érkezik Bukarestbe, hogy felmérjék a kockázatokat, a sérülékenységeket, a gazdasági növekedés számára kedvező kilátásokat” – nyilatkozták a hivatalos források.

Éppen ezért a mostani látogatás alkalmával nem kértek találkozót Klaus Johannis államfővel. (4)


Az építőipar 9,4 százalékkal nőtt tavaly az első 11 hónapban

A hazai építőipari termelés volumene tavaly az első tizenegy hónapban 9,4 százalékkal nőtt az előző év hasonló időszakához képest - közölte ma az országos statisztikai intézet.

A generáljavítások volumene nőtt a legnagyobb mértékben, 23,5 százalékkal. A karbantartási munkálatok 14,4 százalékkal bővültek, az új építményeknél végzett munkálatok volumene 4,8 százalékkal emelkedett.

Az épületek rendeltetését illetően az ipari létesítmények építésében a növekedés 16,7 százalékos volt, a nem lakóépületeknél végzett munkálatok 3,1 százalékkal bővültek, a lakóépületeknél 4,5 százalékos csökkenést jegyeztek.

A munkanapokkal és szezonális hatással kiigazított érték szerint a tavalyi első tizenegy hónapban a bővülés 10,2 százalék volt az előző év hasonló időszakához mérten.

Novemberben az építőipar teljesítménye 4,4 százalékkal javult a tavalyi tizenegyedik hónaphoz képest.

Hazánkban az építőipari termelés volumene 2014-ben 6,7 százalékkal csökkent 2013-hoz képest. 2015-ben viszont a 3,5-4 százalékos várható GDP-növekedés egyik hajtóerejévé lépett elő a fogyasztással együtt. (4)


FOTÓK - Ma a Deák Ferenc utca 35. szám volt soron

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal utasítása alapján a Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) munkatársai ma a Deák Ferenc utca 35. szám alatti ingatlanról távolították el a veszélyesnek ítélt vakolatrészeket.

A fotók a Riport rovatban tekinthetők meg. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 719
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap