label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Négy szíriai menekültet fogtak el egy aradi állomáson

Négy, magát szíriai menekültnek mondó férfit fogtak el a rendőrök vasárnapról hétfőre virradó éjszaka egy Arad megyei vasútállomáson, ahonnan Németországba akartak tovább utazni. A négy férfit a temesvári területi menekültközpontba szállították.

Az Arad megyei bevándorlási hivatal vezetője, Mitică Purcaru főfelügyelő úgy nyilatkozott, hogy négy, magát szíriai menekültnek mondó férfit fogtak el az ópálosi vasútállomáson.

A férfiak életkora 25 és 30 év közötti, és Németországba akartak eljutni.

„Nincsenek náluk iratok, így személyazonosságuk megállapítására később kerül sor, de azt állítják, hogy Szíriából érkeztek. Saját bevallásuk szerint Szerbián keresztül érkeztek, de nem tudjuk, hol lépték át a határt” – mondta az idézett forrás.

A négy szírt a területi menekültközpontba vitték.

Az Arad megyei bevándorlási hivatal vezetője közölte: az érintettek ügyében elkezdődött a nemzetközi védelem biztosítását célzó eljárás. (4)


Johannis: a béremelések nem fogják itthon tartani az orvosokat

Klaus Johannis ma úgy nyilatkozott, hogy a sima, 20 vagy 50 százalékos egészségügyi béremelések nem fogják Romániában tartani az orvosokat, a rendszer teljes reformjára van szükség hatékony menedzsment révén, meg kell szüntetni a korrupciót, lehetőséget kell teremteni a fiatal orvosoknak.

Ugyanakkor az államelnök szerint bátorság kell a reformokhoz.

„Évről évre fizetésemelést ígérnek, hogy itthon tartsák az orvosokat. És évről évre több pénzt költenek el nem hatékonyan. Ördögi körben vagyunk, amelyben szerencsétlenül összefonódik az anyagi erőforrások és a perspektívák hiánya, és itt említeném még a felelősségvállalás bátorságának hiányát is. (…) Egészségügyi infrastruktúra nélkül, a közpénzek korrekt és hatékony menedzsmentje nélkül, a tapasztalattal rendelkezők iránti tisztelet nélkül, illetve anélkül, hogy lehetőséget kapjanak a fiatal orvosok és asszisztensek, 20 vagy 50 százalék pluszban nem oldja meg a problémákat. Talán ideiglenesen mérsékeli a jelenséget, de hosszútávon semmiképp sem megoldás” – jelentette ki Klaus Johannis a Humán erőforrások az egészségügyben – párbeszéd az egészségügyi politikákról című, a Cotroceni-palotában megszervezett szemináriumon. (4)


Nem nehezedik különleges migrációs nyomás Romániára

Nem nehezedik különleges migrációs nyomás Romániára, nagyjából ugyanannyi menekültkérelem érkezett a román hatóságokhoz, mint egy évvel korábban - jelentette ki ma Victor Ponta miniszterelnök a parlamentben.

A kormányfő a képviselőházban mutatta be a kormány jelentését a migrációról. Közölte, hogy az idei első kilenc hónapban 944 menekültkérelmet jegyeztek a tavalyi 900-hoz képest, és augusztusban csak 18 ilyen kérelem érkezett a román hatóságokhoz. Közölte még, hogy a román hatóságok az idén 172 külföldit küldtek vissza hazájukba a tavalyi 111-hez képest. (4)


Jelenleg több mint 10 ezer román állampolgár tartózkodik Szíriában

Több mint 10 ezer román állampolgár tartózkodik jelen pillanatban Szíriában – közölte Bogdan Stănescu, a külügyminisztérium külképviseleti osztályának vezérigazgatója (képünkön) a külföldön levő román állampolgároknak nyújtott konzuli segítség témában megtartott sajtótájékoztatón.

„Szíriában jelen pillanatban több mint 10 ezer román állampolgár tartózkodik. Elmondhatom, hogy 2011 óta, amióta Szíriában kirobbant a katonai konfliktus, a külügyminisztérium saját eszközeivel mintegy 700 román állampolgárt hozott haza” – fejtette ki Bogdan Stănescu.

A külügyminisztérium illetékese azt mondja, „jelentősebb számú” román állampolgár tért haza Romániába önerőből.

„A szíriai helyzet rendkívül veszélyes. Románia egyike azon kevés államoknak, amelyeknek még nyitva áll és működőképes a damaszkuszi nagykövetsége. Európai uniós viszonylatban az egyetlen működő szíriai nagykövetség” – hangsúlyozta külügyminisztérium külképviseleti osztályának vezérigazgatója.

Bogdan Stănescu ugyanakkor arról is tájékoztatott, hogy Románia átvette a franciaországi, ausztráliai, kanadai polgárok védelmét és konzuli segítségét, továbbá a Moldova Köztársaság állampolgáraival is foglalkozik. (4)


Julius Caesar – politikai előadás aktuális üzenettel

Silviu Purcărete rendező (fotó) még gyermekkorában olvasta Shakespeare második római tárgyú tragédiáját, a Julius Caesart, a szöveget évtizedekkel később, Tompa Gábor igazgató felkérésére vette elő ismét. Nagyon erősen megérintette, ezért is vállalta, hogy színre viszi a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatával – jegyezte meg ma délután, a 223. évad első bemutatója kapcsán szervezett sajtótájékoztatón. 

Visky András dramaturg kifejtette: aktuális üzenettel bíró politikai előadást láthatnak a nézők, de nem föltétlenül arról van szó, hogy a darab lett volna aktuális a jelenlegi politikai helyzetben; sokkal inkább arról, hogy az európai politika lett aktuális Shakespeare viszonylatában. Bemutató: október 9-én, pénteken este 7 órától a nagyteremben. További részletek a holnapi Szabadságban. (8)

(Fotó: Biró István)


FOTÓRIPORT – Százméteres átiratot iktatnak a Szamos-partért

„Szép város Kolozsvár, én itt lakom a Szamosnál”, „Zöldövezetet akarunk, nem beton- és aszfaltréteget” – ilyen és ehhez hasonló üzeneteket olvashattunk azon a több mint százméteres újságpapíron, amit a Szamos-part zöldövezetének szűkítésével egyet nem értők írtak-rajzoltak tele. A papírtekercset átiratként iktatják az önkormányzatnál a tiltakozó akció szervezői.

A felvételek ide kattintva tekinthetők meg.


Négy autó szaladt egymásba Válaszúton

Súlyos közúti baleset történt ma reggel Válaszúton, amikor egy szabálytalan előzés miatt négy személygépkocsi ütközött össze.

A balesetet egy 65 éves Beszterce-Naszód megyei férfi okozta, aki Kolozsvár felé igyekezett, és szabálytalan előzésbe kezdett. Emiatt összeütközött egy szemből érkező autóval, amelyet egy 35 éves tordai férfi vezetett, majd nekikoccant az amögötti személygépkocsinak is. Ez utóbbi a koccanás következtében áttért a másik sávra, ahol frontálisan ütközött egy negyedik autóval.

A balesetben öt személy sérült meg, valamennyiüket kórházba szállították; az anyagi kár jelentős. (13)


Stagnált a kiskereskedelmi forgalom augusztusban az euróövezetben

Nem változott a kiskereskedelmi forgalom augusztusban az előző havihoz képest az euróövezetben és az Európai Unióban - közölte ma az Európai Unió statisztikai hivatala az Eurostat.

Részletek az EU-világ rovatban. (4)


Több mint 10 ezer román állampolgár tölti egzotikus helyeken a téli ünnepeket

Legalább 10 ezer román állampolgár tölti egzotikus helyeken a téli ünnepeket, amire átlagosan 1500 és 3000 euró közötti összeget szánnak – derül ki az Eturia utazásközvetítő becsléseiből. A cég szakterülete a személyre szabott utazások és az egzotikus utak.

Részletek az Életmód rovatban. (4)


Ötszázezer adag, a lakosság számára ingyenesen hozzáférhető influenza-oltóanyagot vásároltak

Ötszázezer adag, a veszélyeztetettek számára ingyenesen hozzáférhető influenzaoltást vásárolt az egészségügyi minisztérium. Ezek közül háromszázezret már meg is kaptak, az oltási kampány október 15-e után kezdődik – tájékoztatotta ma a sajtót a szaktárca szóvivője, Oana Grigore.

Részletek az Egészségügy rovatban. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 337
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap