label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Kormányhivatal létrehozását, jogaik védelmét követelik a székelyföldi románok

A Székelyföldön számbeli kisebbségben élő románok egy, az ügyeikkel foglalkozó kormányhivatal felállítását követelik egy memorandumban, melyet szombaton fogadtak el Marosfőn.

A Hargita megyei románok találkozóján, amelyen a fenti memorandumot elfogadták, részt vett Mircea Duşa védelmi miniszter, Andrei Jean Adrian, Hargita megye prefektusa, és Andrei Moldovan, Kovászna és Hargita ortodox püspöke is. 

A dokumentumban a Hargita megyei románok képviselői felróják, hogy a székelyföldi megyékben a helyi szinten többséget alkotó magyarok „uralkodnak” a románok fölött, és míg az „uralkodó magyar kisebbséget” a pozitív diszkrimináció eszközeivel védik, addig a román közösség „nemzeti jellege elvesztésre vagy elvándorlásra van ítélve”.
 

A memorandumban stratégia kidolgozását kérik a nemzeti önazonosság, valamint az alapvető szabadságjogok biztosítására a román nemzetiségű polgároknak, akik közigazgatási egységeikben kisebbségben élnek.

Az irat aláírói továbbá igénylik, hogy a román állam erősítse meg jelenlétét a térségben a prefektusi hivatal, a dekoncentrált intézmények, a hadsereg és a rendfenntartó erők által, „ahogy az olasz állam is eljár Dél-Tirolban, az úgynevezett Székelyföld etnikai alapú szeparatizmusának a hívei által oly gyakran emlegetett tartományban” – idézte a Mediafax hírügynökség.
 

A román hatóságok reakcióhiánya oda vezet, hogy „a magyar közösség vezetői folytatják egy románok nélküli székelyföldi identitás kialakítását” – áll a dokumentumban.   

A rendezvényen felszólaló Mircea Duşa védelmi miniszter kijelentette: a magyarokat képviselő szervezeteknek meg kell érteniük: nincs helye az autonómiaköveteléseknek, a kisebbségnek is be kell tartania az ország alkotmányát. (10)
 


Ponta: nem veszik fel egyhamar Romániát a schengeni övezetbe

Nem tűzik napirendre az uniós belügyminiszterek jövő heti tanácskozásán Románia és Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez, mert továbbra sincs konszenzus az ügyben – tájékoztatta Victor Ponta miniszterelnök miniszterelnök az Agerpres hírügynökséget.

Ponta szeptemberben több nyilatkozatában is összekötötte a témát a migrációs válsággal. A schengeni tagságra utalva szeptember 7-én rámutatott: Románia szolidaritást vállal európai uniós partnereivel a bevándorlók problémájának kezelésében, de az egyenlő kötelezettségek mellett egyenlő jogokra is igényt tart.
 

A kormányfő most jordániai útja során úgy nyilatkozott az Agerpres hírügynökség tudósítójának, hogy „ugyanazok az országok, amelyek korábban is megvétózták a román és bolgár csatlakozást a belső határellenőrzés nélküli övezethez, Románia értésére adták, hogy továbbra sem támogatják a két ország felvételét, így az uniós bel- és igazságügyi miniszterek jövő heti ülésén nincs értelme erőltetni a döntést, amely csak konszenzussal hozható meg”. Ponta hozzátette: jövőre a román csatlakozást rendre elutasító Hollandia lesz az EU soros elnöke, így a maga részéről nem lát esélyt arra, hogy (jövő ősszel lejáró) mandátuma végéig Romániát felvegyék a schengeni övezetbe. (10)
    


FOTÓRIPORT - Ilyen a Sütő András felújított szülőháza

Felavatták ma Sütő András felújított szülőházát a mezőségi Pusztakamaráson. (6)

Fotóriportunk itt látható.


Tíz nap múlva csökken a szemétdíj Kolozsváron

Október 15-től megnyílhat az új ideiglenes kolozsvári szemétlerakat Szamosfalván, a volt pataréti szeméttelep közelében - mondta a Napoca FM rádióban Emil Boc polgármester. Az elöljáró ezzel együtt azt is előrevetítette: mivel a szemét „helyben marad”, ezért várhatóan csökken a szemétszállítás díja. A díjszabást akkor emelték meg, amikor a pataréti szeméttelep végleges bezárása miatt több ideiglenes megoldás után Nagyváraddal egyezett meg a városháza a szemételhordást illetően. Mint ismeretes, ez a három hónapra érvényes egyezség október közepén lejár. Az új szemétlerakat minden szükséges környezetvédelmi engedéllyel rendelkezik, és két évig üzemelhet - addigra a megyének remélhetőleg sikerül befejeznie az integrált hulladékkezelő központot, amelynek építése hosszú évek óta zajlik. A telep elvileg 9 hónap alatt megtelne, ám ezt az időszakot szelektálással meg lehetne hosszabbítani. Bezárása után a szemetet el kell onnan hordani majd. (6)


CFR: Váratlan vereség (FRISSÍTVE FOTÓRIPORTTAL)

A labdarúgó I. liga 13. fordulójának vasárnapi játéknapján a Kolozsvári CFR 1907 a Krajovai Universitatea SK-t fogadta a Dr. Constantin Rădulescu Stadionban.

Gól nélküli első félidő után a második játékrész ideálisan kezdődött a vasutasok számára: a 47. percben szabadrúgáskombináció nyomán Steve Leo Beleck jutott ziccerhelyzetbe, s megszerezte a vezetést (1–0).

A folytatás azonban nem volt ilyen rózsás: a 79. percben Nuno Rocha egyenlített (1–1), majd a hosszabbításpercekben Andrei Dumitraş találata az oltyánok némileg váratlan sikerét hozta (92. perc: 1–2).

A helyszínen készült felvételek ITT. (7)


Merkel: nem mérgelődni kell, hanem dolgozni

Nem érdemes mérgelődni a menekültválság miatt és megpróbálni elhajolni a feladat elől, hanem dolgozni kell – jelentette ki Angela Merkel német kancellár egy mai, a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádióban sugárzott interjúban.

A politikus Reinhard Marx münchen-freisingi érsek szavait idézve azt mondta, „az Úristen most ezt a feladatot tette az asztalunkra”. Ezért pedig „nincs értelme civakodni, hanem hozzá kell fogni a munkához”.

A válságot három fő elv követésével lehet megoldani: hatékonyabban, gyorsabban kell elvégezni a menekültügyi eljárásokat, javítani kell az uniós külső határok védelmén és gondoskodni kell a menekültek EU-n belüli méltányos elosztásáról, valamint törekedni kell a menekülthullám okainak megszüntetésére – vélte a kancellár.
 

Angela Merkel az interjúban többször kiemelte, a védelemre szoruló embereket ugyan be kell fogadni, de távozniuk kell mindazoknak, akik „más, például gazdasági okokból” érkeznek Németországba.
 

A külső határok védelméről szólva aláhúzta: fel kell állítani a hot spotokat, amelyekben regisztrálják a menedékkérőket és eldöntik, hogy jogosultak-e menedékjogi kérelem benyújtására, Törökországgal pedig „migrációs párbeszédet” kell folytatni. 
    
Hangsúlyozta: több pénzt kell fordítani a menekültek helyzetének javítására a válságövezetekben, és a diplomáciai törekvések mellett katonai erővel is „segíteni kell”, ahol szükséges. Mindamellett, a szíriai polgárháborút illetően úgy vélte, ugyan szükség van „katonai erőfeszítésekre", de fegyverrel nem lehet rendezni a konfliktust. A rendezés csak egy politikai folyamat eredménye lehet, és ehhez az ellenzék és mások mellett tárgyalni kell „Damaszkusz jelenlegi urainak képviselőivel” is.
 

Merkel véleménye szerint a menekültproblémát kerítésekkel nem lehet megoldani. Mint mondta, Magyarországon „sok ráfordítással felépítettek egy kerítést, és a menekültek mégis jönnek, és más utakat keresnek”.
Az interjúban kétszer is leszögezte, hogy a Magyarországról elindult menedékkérők ügyében ma sem döntene másként, mint egy hónappal ezelőtt, szeptember 5-re virradó éjjel. (10)
 


Újabb késelés volt Jeruzsálemben, a palesztin merénylőt lelőtték

Újabb, feltehetően etnikai indíttatású késeléses merénylet történt ma  hajnalban Jeruzsálem óvárosában - közölte a jeruzsálemi közszolgálati rádió.

A palesztin merénylő az óváros damaszkuszi kapujánál megkéselt egy tizenöt éves izraeli fiatalt, majd a rendőrök a helyszínen lelőtték a kelet-jeruzsálemi támadót. Az izraeli tizenévest közepesen súlyos sérülésekkel kórházba szállították.

Néhány órával korábban az óváros egy másik utcájában két izraelit késelt halálra az Iszlám Dzsihádhoz tartozó, Ciszjordániában élő palesztin fiatal, akire a rendőrök szintén halálos lövéseket adtak le a helyszínen.

Az erőszak fokozódása miatt a biztonságiak a következő két napon csak izraeli állampolgároknak, az óváros lakóinak, turistáknak, az óvárosi üzletek dolgozóinak és az ott tanuló diákoknak engedélyezik a belépést az óváros falai közé, az Al Aksza mecsetnél pedig csak nők és gyerekek, valamint ötven évesnél idősebb férfiak imádkozhatnak. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 603
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap