label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Háromnapos gyászt hirdettek az országban, a legfőbb ügyészség vizsgálja a tűzvész körülményeit

Háromnapos nemzeti gyászt hirdettek a mai rendkívüli kormányülést követően a bukaresti klubban bekövetkezett tűzvész áldozatainak emlékére. A ma elfogadott kormányhatározat értelmében október 31-e, valamint november elseje és másodika hivatalos gyásznap Románia egész területén.
 

Ma délben Klaus Johannis államfő meglátogatta a Floreasca kórházat, ahol a legtöbb sérültet kezelik, majd a tragédia helyszínét is felkereste. Megdöbbentőnek és felháborítónak nevezte, hogy Bukarest szívében ilyen méretű tragédia történhetett. Szerinte felfoghatatlan, hogy egy teljesen alkalmatlan helyen ennyi embert összezsúfoljanak és ilyen nagy számban haljanak meg fiatalok, alapvetően azért, mert nem tartottak be néhány egyszerű előírást.


Az államfő arra a hatósági bejelentésre reagált, miszerint a klubnak nem volt tűzrendészeti engedélye, és a teremben nem voltak vészkijáratok. Az előírások szerint egy ekkora (több mint 400 négyzetméteres) teremnek hat kivilágított vészkijárattal kellett volna rendelkeznie, ezzel szemben egyetlen ajtaja volt. A mennyezetre sem építették be az előírt füstérzékelős oltóberendezéseket, sőt, a hangszigetelés – feltehetően takarékossági okokból – gyúlékony anyagból készült.  
 

A koncertteremből nemcsak a menekülők nem tudtak idejében kijutni: a tűzoltók sem tudták megközelíteni a helyszínt az útjukat elálló parkoló autók miatt, amelyekkel a résztvevők érkeztek a rendezvényre. Szemtanúk szerint a koncertező együttes szólistája az első lángok láttán – akkor még viccelődve – megjegyezte, hogy ez nem része az előadásnak, és egy tűzoltópalackot kért, de a szervezők nem tudták, honnan vegyenek elő oltókészüléket.
 

A tragédia körülményeit és a büntetőjogi felelősséget a legfőbb ügyészség vizsgálja. Tiberiu Niţu, a vádhatóság vezetője közölte: minősített emberölés gyanújával indítottak bűnvádi eljárást ismeretlen tettes ellen.
 

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke részvétét fejezte ki a politikai vezetőknek. Áder János magyar államfő Klaus Johannisnak írt levelében közölte: mély megrendüléssel értesült a tömegszerencsétlenségről. (10)


Több tucatnyi ember válságos állapotban van a bukaresti tűzvészt követően

Alig egyharmadát tudták azonosítani a hatóságok a péntek esti bukaresti tűzvész áldozatainak. A belvárosi szórakozóhelyen kiütött tűz 27 ember halálát okozta, közülük 17-nek a személyazonosságát nem sikerült még megállapítani – jelentette be Raed Arafat helyettes államtitkár, a rohammentő-szolgálat alapítója ma reggel, a kormány mellett működő válságstáb ülése után.

A mentők 184 embert láttak el, és 146 sérültet utaltak be a bukaresti kórházakba égési sérülésekkel, illetve füstmérgezéssel, közülük ötnek a kiléte még ismeretlen. Arról nincs pontos adat, hányan vannak válságos állapotban, de számuk több tucatra tehető. Arafat szerint az áldozatok száma várhatóan emelkedni fog, hiszen sok sérült súlyos égési sérüléseket szenvedett, légútjai megégtek, nem tud önállóan lélegezni.

Nicolae Bănicioiu egészségügyi miniszter elmondta: a katasztrófaelhárítás és a mentőszolgálat jól vizsgázott, minden túlélő rövid időn belül orvosi ellátást kapott. Az éjszaka 11 bukaresti kórház között osztották szét azokat a sérülteket, akiken plasztikai műtétet kellett elvégezni. A sürgősségi kórházakba lélegeztető gépeket hoztak más egészségügyi intézetekből. A védelmi minisztérium két katonai repülőgépet és két helikoptert helyezett készenlétbe, hogy szükség esetén átszállíthassák a sérülteket a kevésbé zsúfolt vidéki kórházakba, de egyelőre nem vették igénybe őket. Az orvosok szerint a sebesültek túlélési esélyeit inkább bőrátültetésekkel lehetne növelni.

Péntek este Bukarest belvárosában egy ipari csarnokból kialakított szórakozóhelyen, a Colectiv klubban rendezett ingyenes rockkoncerten ütött ki a tűz. Szemtanúk szerint a koncerten használt pirotechnika egy szikrája lángra lobbantotta a hangszigetelést, a tűz pedig pillanatok alatt a teljes mennyezetre átterjedt. A zsúfolt teremben néhány száz fiatal szórakozott. A menekülők egyetlen kijáratot tudtak csak igénybe venni. „Egymást tapostuk, aki erősebb volt, az maradt életben” – mondta az egyik túlélő.

A teremben a tűz eloltása után 26 holttestet találtak a hatóságok, egy ember pedig kórházba szállítása után halt bele sérüléseibe. 

Klaus Johannis államfő Facebook-üzenetben fejezte ki együttérzését a tragédia sújtotta családoknak, Victor Ponta miniszterelnök pedig ma délre rendkívüli kormányülést hívott össze. (10)


Katasztrófa Bukarestben: 26 fiatal meghalt, száznál többen megsebesültek egy szórakozóhelyen, tűzeset következtében

 Ma éjjel a fővárosban egy klubban – amelyet nehezen megközelíthető, régi épületben alakítottak ki – tűz ütött ki, feltehetően robbanás vagy meghibásodott berendezés következtében, a bent tartózkodók közül nagyon sokan megsérültek, és éjjel egy óra előtt már 26 halott volt – tájékoztatott a Digi 24 hírtelevízió valamint több hírügynökség. Egészségügyis forrásokra hivatkozva az is elhangzott, hogy akár 50 ember is életét veszthette a balesetben. A helyszínen tartózkodott Raed Arafat, aki telefonszámot ismertetett, amelyen érdeklődni lehet esetleges hozzátartozó áldozatok iránt, mert, mint elmondta, sok sebesült illetve elhunyt személynél nem voltak iratok, ezért azonosítani kell őket. A mentősök és a bukaresti Floreasca kórház nehezen kezelte a helyzetet, állítólag már egyetlen sürgősségen sem volt hely éjjel egy órakor, a rokonokat és a lakosságot pedig véradásra szólították fel. A belügyminisztérium a sürgősségi helyzetre való tekintettel vörös jelzést adott ki, Klaus Johannis államfő közleményben fejezte ki megdöbbenését és részvétét a tragédia miatt.  (3)


FOTÓRIPORT – Guráth-centenárium és emlékverseny

Nemzetközi tőrvívó kadettversenyt rendeztek ma az egykori sportoló és edző, Guráth Béla emlékére a kolozsvári Sonia Iovan sportlétesítmény Orbán Olga termében.

A felvételek ide kattintva tekinthetők meg. (7)


Vitatják az Iszlám Állam szerepét az orosz repülőgép katasztrófájában

Makszim Szokolov orosz közlekedési miniszter szerint nem hiteles a bejelentés, miszerint a Kogalymavia (Metrojet) légitársaság Egyiptomból Oroszországba tartó Airbus A-321-es típusú repülőgépét az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyiptomi szervezete lőtte volna le a Sínai-félsziget fölött.

Elmondta: a közeljövőben nemzetközi bizottság kezdi meg munkáját, amely az összes összegyűjtött anyag és létező információ alapos elemzése alapján meg fogja állapítani a tragédia okait. 

Az AFP francia hírügynökség által megkérdezett több katonai forrás is úgy vélte, az Iszlám Állam egyiptomi szárnyának a felkelői, akiknek a Sínai-félsziget északi része a fellegvára, nem rendelkeznek olyan rakétával, amely képes lelőni egy kilencezer méter magasan haladó repülőgépet. Nem zárták ki ugyanakkor annak lehetőségét, hogy pokolgép lehetett a gép fedélzetén, vagy akkor találta el rakéta, amikor a repülőgép műszaki hiba miatt leszálláshoz készülődött.

Ajman al-Mukadem, az egyiptomi kormány légi baleseteket vizsgáló bizottságának illetékese elmondta: az orosz repülőgép felszállás előtt műszaki ellenőrzésen esett át, amelyen semmilyen rendellenességet nem találtak. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök mentőalakulat küldését rendelte el a Sínai-félszigetre, és vasárnapra nemzeti gyásznapot hirdetett. Megbízta Dmitrij Medvegyev miniszterelnököt, hogy a katasztrófa kivizsgálására alakítson állami bizottságot. 

A Lufthansa német és az Air France-KLM francia légitársaság bejelentette, járataik biztonsági okokból nem fogják használni a Sínai-félsziget fölött a légi folyosót, amelyen az orosz repülőgép ma reggel lezuhant. A döntés mindaddig érvényben marad, amíg ki nem derül a katasztrófa oka. (10)

 


Nincs túlélő a lezuhant orosz utasszállító repülőgépen – az ISIS azt állítja, fegyveresei lőtték le a gépet

Egyetlen túlélője sincs a Sínai-félszigeten szombaton történt orosz utasszállító repülőgép légi katasztrófájának - közölték egyiptomi illetékesek. Az Iszlám állam közölte, fegyveresei lőtték le az orosz utasszállítót.

Az Iszlám állam dzsihadista szervezet egyiptomi szárnya szombaton Twitter-üzenetben közölte, hogy katonái lőtték le a Sínai-félszigeten lezuhant orosz utasszállító repülőgépet.
A Kogalymavia orosz légitársaság Egyiptomból Oroszországba tartó Airbus A-321-es típusú repülőgépén 217 utas – köztük 17 gyermek – és hét főnyi személyzet tartózkodott. Az utasok többsége orosz volt, három ukrán és egy fehérorosz állampolgárt is azonosítottak az utaslistán.

A Sarm-es-Sejk üdülőhelyről Szentpétervárra tartó  járat egy nehezen megközelíthető hegyvidéki területen zuhant le, a tengerparti el-Arístól délre, Haszana város környékén. Kairói repülőtéri források szerint mielőtt az Airbus eltűnt volna a radarképernyőkről, a pilóta engedélyt kért a legközelebbi repülőtéren való leszállásra, mert rádiókapcsolata korábbi megszakadása miatt ezt szükségesnek tartotta. 23 perccel a felszállás után teljesen megszakadt a kapcsolat a géppel, amely ekkor már 11 ezer méter magasan repült. (forrás MTI) 3


Rendeződött a helyzet a horvát-szlovén határon

Rendeződött a helyzet a horvát-szlovén határon Sentiljnél: az osztrák hatóságok péntek óta kisebb csoportokban engedik be a Közel-Keletről érkező migránsokat Ausztriába – közölte ma a helyi sajtó.

Csütörtökön többször is verekedés tört ki a határon feltorlódott többezres tömegben, a migránsok a kordonokat is áttörték. Péntek óta azonban folyamatos a migránsok fogadása az osztrák oldalon. Szombatra virradóra mindössze néhány százan tartózkodtak a két határ közötti senki földjén. A sentilji tranzitközpont fűtött sátraiban 3600-an éjszakáztak.
 

A legfrissebb ljubljanai adatok szerint Szlovéniában két hét alatt 111 354 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Az elmúlt napokban számuk napi 8000-ra csökkent. Pénteken 7539, szombatra virradóra újabb 1071 migráns lépte át a horvát-szlovén határt. Horvátországgal és Ausztriával folyamatos az egyeztetés. A szlovén hatóságok egy helyen, Dobován engedik be a migránsokat az országba, és egy helyen engedik ki, Sentiljnél. A horvát hatóságok arról számoltak be, hogy a nyomás a szerb-horvát határon is csökkent. A migránsok száma 4500-6000-re tehető naponta. (10)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 455
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap