label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Pénzügyi ellenőrzést tartottak a Székely Nemzeti Tanács háttérszervezeteinél

Pénzügyi ellenőrzést tartottak a román hatóságok annál a két székelyföldi egyesületnél, amelyek a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) legutóbbi tömegmegmozdulásának a szervezésében vállaltak szerepet, az egyiket megbírságolták - közölte ma az SZNT.

A adóhivatal (ANAF) csalás elleni főosztályának Nagyszebenből kivezényelt ellenőrei szerdán ellenőrizték az Izsák Balázs SZNT-elnök által képviselt marosvásárhelyi Siculitas Egyesületet, és a Gazda Zoltán által képviselt sepsiszentgyörgyi Sepsireform Egyesületet. A Siculitas Egyesületet 10 ezer lejre büntették meg, a Sepsireform Egyesület gazdálkodásában nem találtak hibát.

Székelyföld határainak az október 24-i kivilágítása előtt ez a két szervezet fordult a közel 60 határ menti önkormányzathoz, illetve a megyei csendőrségekhez és rendőrségekhez, hogy a törvényes előírásoknak megfelelően bejelentse a tiltakozó akciót. (4)


Börtönből ideiglenesen házi őrizetbe kerül Sorin Oprescu

Börtönből ideiglenesen házi őrizetbe kerül a korrupcióval gyanúsított Sorin Oprescu, Bukarest felfüggesztett főpolgármestere - döntött ma a bukaresti ítélőtábla.

A szeptember eleje óta előzetes letartóztatásban lévő volt elöljáró fellebbezésének adott helyet az ítélőtábla, így Oprescu 30 napra elhagyhatja a börtönt. A cukorbetegségben szenvedő Oprescu több egészségügyi problémával küszködött fogva tartása idején, kórházi kezelésre is beutalták.

A korrupcióellenes ügyészség megvesztegetés elfogadásával gyanúsítja, miután a vádhatóság szerint 25 ezer euró kenőpénzt vett át egy közvetítőtől, majd megtalálták nála a megjelölt bankjegyek egy részét. (4)


Vizsgálatot rendelt el a környezetvédelmi miniszter a Schweighofer üzeménél

A környezetvédelmi miniszter vizsgálatot rendelt el az osztrák Schweighofer vállalat székelyföldi, rétyi üzeménél, amelyet a tárcavezető szerint úgy építettek meg, hogy nem rendelkezett építési engedéllyel.

Graţiela Gavrilescu miniszter erről az Europa FM kereskedelmi rádiónak nyilatkozott, amit ma idézett a média. Bejelentette, hogy az országos környezetvédelmi őrség és a minisztérium ellenőrző testülete vizsgálatot kezdenek a héten az üzemnél.

A Holzindustrie Schweighofer kedden közölte, hogy a rétyi gyára elkezdte működését. Az üzem 150 millió eurós beruházás nyomán jött létre, 650 munkahelyet generál, és a régióban közvetett módon további 2 ezer állás teremtődik a vállalat állítása szerint.

Gavrilescu elmondta, a minisztérium ellenőrző testülete az osztrák vállalat másik két romániai üzeménél, a Szászsebesen és a Rădăuţiban működő gyáraknál is ellenőrzést hajtott végre. Az ellenőrzés során megállapították, hogy a feldolgozott fát törvénytelenül vágták ki, és időközben csődbement fantomcégektől vásárolták. A tárcavezető szerint ezáltal magas az adócsalás mértéke is, hiszen a kivágott fa exportra került. (4)


Márton Árpád: az RMDSZ közel áll ahhoz, hogy az alkotmánybírósághoz fordulhasson a levélben szavazás miatt

Az RMDSZ „embertől emberig” tárgyal a parlamentben, hogy össze tudja gyűjteni a megfelelő számú aláírást, hogy az alkotmánybírósághoz fordulhasson a levélben való szavazásról szóló törvény kapcsán – jelentette ki Márton Árpád, a szövetség képviselőházi frakcióvezető-helyettese.

A háromszéki honatya az RFI-nek nyilatkozva megjegyezte, valamennyi frakció képviselőivel és szenátoraival egyeztetnek.

„Próbáljuk összegyűjteni a megfelelő számú aláírást mind a képviselőházban, mind pedig a szenátusban, hogy a taláros testülethez fordulhassunk. Embertől emberig tárgyalunk. Még nincs meg, de közel állunk a szükséges számú aláíráshoz. Embertől emberig egyeztetünk valamennyi frakció képviselőivel és szenátoraival, meg kell mondanom” – fejtette ki. (4)


Civil győzelem: leállnak a munkálatok a Szamos-parton

Másodszor szerveztek tiltakozó akciót az Erzsébet-hídnál a Szamos-part „lebetonozását” ellenző civilek, akik azt megelőzően reggel feketével befestették a munkagépek ablakait, így akadályozva a munkálatokat.

Nem kis meglepetésre ma a helyszínen megjelent Emil Boc polgármester is, aki bejelentette: néhány perccel korábban elrendelte a munkálatok leállítását. Bár szavait egyesek kétkedve fogadták, úgy tűnik, az út kiszélesítésének kérdése mindaddig függőben marad, amíg el nem készül a városi forgalom tehermentesítési lehetőségeit feltáró ún. mobilitási tanulmány – akkor pedig még az sem kizárt: helyi referendumot írnak ki, hogy a lakosok dönthessenek a kérdésben.

Boc bejelentése azért is meglepő, mert egy nappal korábban a városháza közleményben tisztázta: minden engedély megvan, és a zöldövezetet nem számolják fel, még ha sokak számára most úgy tűnik. (4)


Régi-új edző az U FC-nél

A Kolozsvári U FC labdarúgócsapat a honlapján bejelentette: Marius Popescu vezetőedzőt Mihai Teja (képünkön) váltja.

Teja mintegy esztendővel ezelőtt edzette már az egyetemistákat, mostani segédei Constantin Pană és Szilágyi Zsolt másodedzők, Ovidiu Ceclan kapusedző és Daniele Nervi fizikai felkészítő lesznek.

Teja az elmúlt évben az U21 román korosztályos válogatottat, a Bukaresti Dinamó és a Ploiesti-i Petrolult edzette. (7)


Kötelesek blokkolni az engedély nélküli játékoldalakhoz való hozzáférést az internetszolgáltatók

Kötelesek betartani a Romániából hozzáférhető szerencsejáték-oldalaknak az Országos Szerencsejáték-hivatal (ONJN) oldalán közzétett feketelistáját az internetszolgáltatók, legtöbben közülük már blokkolták is az érintett webhelyeket.

„Van egy feketelista, ami a Romániából elérhető szerencsejáték-oldalakat tartalmazza. Az internetszolgáltatók kötelesek betartani a feketelistát, és blokkolni a romániai felhasználók hozzáférését ezekhez a weboldalakhoz” – jelentette be ma sajtótájékoztatón Sebastian Ionescu, az ONJN információs irodavezetője.

Hozzátette: több szolgáltató már visszaigazolta a listán szereplő oldalak blokkolását.

Az ONJN feketelistáján jelenleg mintegy 150 oldal szerepel, a névsor havonta vagy annál is gyakrabban frissül.

Azok az online szerencsejáték-szervezők, amelyeknek visszavonták az engedélyét, kötelesek visszaszolgáltatni a játékosok pénzét.

Október 13-án az ONJN visszavonta a működési engedélyt a Hillside Gaming LP és Hillside Sports LP vállalatoktól, amelyek közösen működtetnek szerencsejátékokat a bet365.com platformon keresztül. A vállalatot figyelmeztették, hogy a továbbiakban ne engedélyezze a román IP-címről bejelentkező vagy román játékosok hozzáférését, a törvényi előírásoknak megfelelően, és juttassa vissza a játékalapban található pénzt a játékosoknak. (4)


November elején zárul az OTP Bank Románia és a Millennium Bank fúziója

November 2-án zárul az OTP Bank Románia és a Millennium Bank jogi fúziója és integrációs folyamata, miután a magyar bank tavaly júliusban megvásárolta a portugál Banco Comercial Portugues romániai leányvállalatát.

Az OTP Bank Románia mai közleményében emlékeztetett, hogy 2015 januárjában kezdődött el a két bank jogi fúziója, miután az OTP 39 millió eurót fizetett a Millennium teljes részvénycsomagjáért.

Diósi László, az OTP Bank Románia vezérigazgatója örömét fejezte ki, hogy az integrációs folyamat kevesebb mint egy év alatt lezajlott, mert eredetileg egy éves határidőt tűztek ki célul. "Közös erőfeszítéseinknek köszönhetően várakozáson felül teljesítettünk, és konszolidáltuk az OTP pozícióját a román piacon" - mondta Diósi. Hozzátette, kulcsfontosságú mozzanat a fúzió az OTP Bank Románia történetében, hiszen azzal a pénzintézet közelebb kerül ahhoz, hogy az első tíz legnagyobb romániai bank közé tartozzon.

A Millennium Bank ügyfelei október 30. és november 2. között kerülnek át az OTP adatbázisába. Az integráció következtében az OTP Bank Románia részesedése 2 százalékra nő, és így a 14. helyre lép elő a romániai bankok sorában.

Az OTP-nek Romániában több mint 426 ezer ügyfele van, 13 százalékkal több, mint a fúzió előtt. A magánszemélyek aránya 12 százalékkal több mint 400 ezerre nőtt, a jogi személyeké 31 százalékkal több mint 25 ezerre bővült.

Az OTP 50 százalékkal növelte romániai bankfiókjainak számát, az ATM-ek száma 35 százalékkal 170-re bővült. Az alkalmazottak száma 32 százalékkal 1300-ra emelkedett. (4)


Megkezdődtek Bécsben a Szíriáról szóló nemzetközi tárgyalások

John Kerry amerikai külügyminiszter és iráni kollégája, Mohammad Dzsavád Zaríf megbeszélésével ma Bécsben megkezdődtek a szíriai konfliktus rendezését célzó, legújabb nemzetközi tárgyalások.

Irán most első ízben vesz részt egy Szíriáról tartott nemzetközi értekezleten. Este az amerikai, orosz, török és szaúdi külügyminiszterek találkoznak az osztrák fővárosban, pénteken pedig a térség és az európai országok diplomatáival kibővülve folytatják a megbeszéléseket a 2011 óta több mint 250 ezer ember halálát okozó polgárháború lezárásának kilátásairól.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár madridi sajtótájékoztatóján üdvözölte a konferenciát, és rugalmasságra szólította fel a feleket. (4)


Carsont és Trumpot támadták riválisaik az újabb republikánus elnökjelölti vitán

Riválisaik támadásainak kereszttüzébe került szerda este az Egyesült Államokban a republikánus párti elnökjelölt-aspiránsok harmadik tévévitáján a népszerűségi listákat vezető Ben Carson és Donald Trump, de ők egymás ellen ezúttal sem nagyon csatáztak - írja ma az MTI.

A két éllovas a politikai tapasztalatlansága miatt kapta a legélesebb bírálatokat a Fehér Házért versengő republikánusoknak a CNBC által a coloradói Boulderből közvetített összecsapásán. John Kasich ohiói kormányzó például "fantazmagóriának" nevezte Carson tervezett adópolitikáját, és elítélte Trump azon ígéreteit, hogy kitoloncoltat 11 millió illegális bevándorlót és falat emeltet a mexikói határ mentén. Kijelentette: nem szabad olyan jelöltet megválasztani, aki nem tudja, hogy kell ellátni az elnöki teendőket.

Egymás ellen fordult a hagyományos republikánus pártelit támogatásáért versengő két floridai politikus, Jeb Bush volt kormányzó és Marco Rubio szenátor. A kampányban mostanáig a várakozásoktól messze elmaradóan szereplő Bush sürgette, hogy Rubio - aki egykor neki mint ügyvédnek védence volt - mondjon le mandátumáról, amiért ritkán van jelen a szavazásokon.

Az első elemzések szerint azonban ez inkább ellenfelének, mint neki használt, sőt, több megfigyelő a szenátort nevezte meg a vitaest győztesének. Ráadásul a kommentátorok szerint Bushnál jobban szerepelt Chris Christie New Jersey-i kormányzó is. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 843
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap