label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Elfogadta a képviselőház a levélben való voksolás törvénytervezetét

Nagy szavazattöbbséggel elfogadta ma a képviselőház a levélben történő voksolást lehetővé tevő törvénytervezetet, amely a külföldön élő román állampolgárok számára könnyíti meg, hogy részt vegyenek a parlamenti választásokon.

A törvényt a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) is megszavazta. Az RMDSZ ellene szavazott.

A törvény cikkelyenkénti vitája alkalmával az RMDSZ képviselői kivonultak a teremből tiltakozásképpen a sürgősségi eljárás ellen, amely nem teszi lehetővé, hogy a módosító indítványok beterjesztői érveljenek javaslatuk mellett. A végszavazáson viszont részt vettek az RMDSZ képviselői.

Az RMDSZ-t az aggasztja, hogy a külföldön leadott voksok a hazai választókerületek - köztük a magyarlakta térségek - parlamenti képviseletét is befolyásolhatják. (4)


Johannis: Románia köteles egyszer és mindenkorra megoldani a tulajdonjog problémáját

Klaus Johannis elnök azt mondta, a mezőgazdaság fejlődéséhez olyan stratégiára van szükség, amellyel végleg elkészülhet a telekkönyv, Romániának pedig kötelessége egyszer és mindenkorra megoldani a tulajdonjog problémáját.

„A mezőgazdaság fejlődéséhez olyan stratégiára van szükség, amellyel végleg elkészülhet a telekkönyv. Egy piacgazdaságban garantált a magántulajdon. Romániának kötelessége egyszer és mindenkorra megoldani a telekkönyvi tulajdonjog problémáját” – jelentette ki Klaus Johannis elnök.

Szerinte ellenkező esetben csúszhatnak a befektetések, és távol maradnak a lehetőségek.

Johannis ezeket a kijelentéseket ma az Indagra Nemzetközi Vásár 20. kiadásának megnyitóján tette. Azt mondta, Románia hatalmas mezőgazdasági potenciállal rendelkezik, de jelentős mennyiségű mezőgazdasági terméket és élelmiszert importál, ő pedig azt szeretné, hogy a mezőgazdaság többé ne a paradoxonoké, hanem a teljesítményé legyen. (4)


Források szerint Gabriel Oprea miniszter több mint 1500 utat tett meg hivatalos kísérettel 2015-ben

Elküldte a belügyminisztérium a Bukaresti Törvényszéki Ügyészségnek azt a jogszabályt, amelynek alapján Gabriel Oprea hivatalos kísérettel közlekedett – mondják igazságügyi források, akik szerint az év eleje óta a kormányfőhelyettes több mint 1500 utat tett meg kísérettel.

Igazságügyi források a MEDIAFAX-nak azt mondták, az ügyészek minden kért iratot megkaptak a fővárosi forgalmi rendőrségtől, illetve a diszpécserszolgálat által október 20-a estéjén rögzített beszélgetések felvételét is – aznap este történt az a baleset, amelyben életét vesztette a miniszterelnök-helyettes kíséretét felvezető motoros rendőr, Bogdan Gigină.

A nyomozók megkapták a belügyi tárcától azokat az iratokat is, amelyek alapján összeállt és rendőri felvezetést is kapott a Gabriel Opreát október 20-án kísérő oszlop. (13)


Kolozsvár: késnek a repülők a nagy köd miatt

A ma reggeli nagy köd négy – külföldi illetve belföldi – repülőjáratot érintett a Kolozsvári Nemzetközi Repülőtéren. Így késve érkezett két bukaresti gép, illetve késéssel indult a Bécsbe és Bukarestbe tartó járat.

Kolozs megyére reggel 10 óráig sárga jelzésű figyelmeztetés volt érvényben a köd miatt. (13)


CFR: továbbjutás a kupában

Különösebb erőfeszítés nélkül a legjobb nyolc közé jutott a Kolozsvári CFR 1907 labdarúgócsapata a Román Kupában.

Az Ovidiuban rendezett összecsapáson a haramadosztályú Konstancai Viitorul 2. volt az ellenfél, a vasutasok 1–0-ra nyertek Sergiu Negruţ 55. percben elért találatával. (7)


Világbank: tizenegy helyet lépett előre Románia

Tizenegy helyet lépett előre Románia a Világbank üzleti környezeti rangsorában, így jelenleg a 37. helyen áll 189 ország között, ám olyan országok előzik meg, mint Macedónia, Grúzia vagy más balti államok.

A romániai üzleti környezet kevésbé „vendégszerető”, mint a macedóniai (12), az észt (16), litván (20), lett (22), grúz (24), lengyel (25) vagy cseh (36) – mutat rá a Világbank Doing Business 2016 című toplistája.

Románia mögött találunk viszont olyan országokat, mint Bulgária (38), Horvátország (40), Magyarország (42), Olaszország (45), Oroszország (51), Törökország (55) és Görögország (60).

Ugyanakkor Románia kapcsán azt is megemlítik, hogy a versenytárgyalások esetében kötelezővé tette az elektronikus regisztert, illetve hogy jobbá tette a szerződések betartását fizetésképtelenségi eljárások során, illetve javította a sikeres újjászervezés valószínűségét.

Ha egy új vállalkozás indításának egyszerűségét vesszük górcső alá, akkor Románia a 189 országból a 45. helyet foglalja el, 105. az építési engedélyek megszerzése terén, míg a 133. a villanyáramhoz való hozzáférés terén. A tulajdonjog itatását illetően a 64.

A Doing Business topban továbbra is Szingapúr a listavezető, majd Új-Zéland, Dánia, Dél-Korea és Hong-Kong következik. (13)


Erdély van első helyen a Lonely Planet meglátogatásra érdemes régiókról szóló tízes toplistáján

Első helyet foglal el Erdély a legvonzóbb régiók tízes listáján, amelyeket érdemes meglátogatni 2016-ban a Lonely Planet útikönyv szerkesztői szerint, tájékoztat a cnn.com.

Részletek a Barangoló rovatban. (4)


Ausztria is kerítés építését fontolgatja

"Természetesen kerítésről is szó van" - közölte az osztrák belügyminiszter az Ö1 osztrák közszolgálati rádió ma reggeli műsorában azzal kapcsolatban, hogy Ausztria erősíteni kívánja az osztrák-szlovén határ ellenőrzését.

"Természetesen kerítésről van szó, de nem arról, hogy lezárjuk a határt" - fogalmazott Johanna Mikl-Leitner, utalva arra az előző nap már elhangzott bejelentésére, hogy Ausztria "megerősített létesítményeket" hoz létre a határon, Ezek a létesítmények segíthetnek abban, hogy a menekültek rendezett, ellenőrzött formában lépjék át a határt - tette hozzá a miniszter.

Johanna Mikl-Leitner kedden délután jelentette be, hogy "építési jellegű" műszaki munkálatok kezdődhetnek Ausztria déli határrészén, felkészülve arra a lehetőségre, hogy rosszabbodik a helyzet. Ebben a nyilatkozatában azonban a tárcavezető kerítésről még nem tett említést.

A belügyminiszter szerdán kifejtette: Németország bejelentése, miszerint befogadja a szíriai migránsokat, indította el a nagy menekültáradatot. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:550
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 933
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap