label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Elfogadta a kormány az idei második költségvetés-kiigazítást

Elfogadta a kormány az idei második költségvetés-kiigazítást, a legnagyobb pluszpénzek a mezőgazdaságnak – 1,5 milliárd –, az önkormányzatoknak – 1,5 milliárd, a régiófejlesztésnek – 1 milliárd, az európai alapokra – 750 millió, a pénzügynek – 700 millió, és a védelemnek – 500 millió lej – jutottak.

A mezőgazdasági, a régiófejlesztési, a pénzügyi és az európai alapokért felelős minisztérium kapja a legtöbb pénzt az idei második költségvetés-kiigazításon, csökkent azonban a közlekedésre és energiára kiutalt összeg, az összdeficit a GDP 1,85 százalékán maradt.

A mezőgazdasági minisztérium tehát 1,5 milliárd lejhez jut (egyebek közt 300 milliót a gazdáknak járó kárpótlások fedezésére, százmilliót üzemanyagra és 370 millió lejt önrészek fedezésére), a régiófejlesztés egymilliárdot kap (az Országos helyi Fejlesztési Programra), az önkormányzatok 1,5 milliárd lejt könyvelhetnek el (egymilliárdot költségvetés-kiegyensúlyozásra és 500 milliót útfejlesztésre), az európai alapokra 750 millió, a pénzügynek 700 millió lej jut (a kincstárnak), a védelmi minisztériumnak 500, az oktatásügyi tárcának 270, a belügynek 269,2 millió lej jutott, a az igazságügyi minisztérium 250 millió, a Román Hírszerző Szolgálat 140,4 millió, a külügyminisztérium 130 millió, a munkaügyi minisztérium 80,1 millió, az egészségügyi minisztérium 360 millió, a vallásügyi tárca 50 millió, a közlekedésügy 120 millió lejes költségvetés-kiegészítést kapott a tervezet szerint. (4)


Ponta: rosszul állunk az infrastruktúrával, ez jól ismert tény

Románia rosszul áll az infrastrukturális munkálatokkal, de ez jó ismert tény – jelentette ki ma Victor Ponta miniszterelnök. Megjegyezve ugyanakkor, hogy egy „politikai cirkusz” nem oldja meg a helyzetet, a gondokat szerinte a közbeszerzési törvény módosítása rendezheti.

Elmondása szerint a jogszabályt várhatóan kedden fogadja el a kormány.

A költségvetés-kiigazítás elfogadására összehívott mai kormányülés első felében Victor Ponta inkább azokat az elemeket sorolta fel, amelyek meglátásában „sikeresnek” mondhatók, de azt mondta a minisztereknek, hogy nem csak „a pohár teli felét” akarja látni, hanem látni akarja az „üres felét is”, vagyis az infrastrukturális munkálatokra vonatkozót.

„Rosszul állunk, és ez jól ismert tény, amiből politikai cirkuszt generálhatunk, kérdezhetjük, hogy «Mi van a Nagyszeben–Szászváros autópályával?», és mondhatjuk, hogy «Igen, 2010-ben, akik ma kiabálnak, rosszul tervezték meg!», de nem oldjuk meg a gondokat vitával, hanem elsősorban a közbeszerzésekre vonatkozó jogszabálycsomag jelentheti a probléma rendezését. Ez ma első olvasatban van a kormány asztalán, a keddi kormányülésen elfogadjuk, és eljuttatjuk a parlamentbe” – fejtette ki Ponta. (4)


Gorghiu: a második költségvetés-kiigazítás újabb megvonásokat hoz a közlekedésügyben

Alina Gorghiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnöke azt mondja, a költségvetés-kiigazítás újabb megvonásokat hoz a közlekedésügyben, és megmutatja, hogy a PSD nem támogatja a beruházásokat, a hazai kereskedelmet, a turizmust és a munkahelyteremtést, befektetési politikája pedig „cinikus”.

„A második költségvetés-kiigazítás újabb megvonásokat hoz a közlekedésügyi tárca büdzséjében, 2,7 milliárd lejt vesznek el az európai pénzekből finanszírozott projektektől, miután júliusban már egymilliárdot elvettek ebből a szektorból. Negatív az európai alapok lehívási aránya is az Ágazati Operatív Program közlekedési ágában, ahol Románia hárommilliárd eurót veszít a 2007-2013-as időszakban neki felajánlott pénzből. A 2014-2020-as költségvetési időszakra egyelőre egyetlen projektet sem indítottunk el. Sőt, Románia azt kockáztatja, hogy még azt is vissza kell adnia, amit már elköltött” – nyilatkozta ma Alina Gorghiu.

Rámutatott: az idei autópálya-építés mérlege „mínuszban van." (4)


Ponta a kormányülésen: tárgyalunk az adótörvénykönyvről

Victor Ponta miniszterelnök ma a kormányülés első felében úgy nyilatkozott, hogy szó esik az adótörvénykönyv esetében javasolt módosító javaslatokról. Megjegyezte, reméli, hogy az új szabályozásokat kedden el is fogadják.

„Ma tárgyalunk, kedden remélem, el is fogadjuk az adótörvénykönyv néhány módosítását, amelyek szintén az üzleti szférát támogatják, valamint elősegítik a gazdasági növekedés folytatását” – jelentette ki Victor Ponta a rendkívüli kormányülés elején.

A kabinet sürgősségi kormányrendelettel készül módosítani az adótörvénykönyvet, hogy januártól 9 százalékra csökkenhessen a víz általános forgalmi adója (áfa/TVA), és 5 százalékos lehessen az osztalékok adója. Eközben a mikrovállalkozások plafonértékét 65 000 euróról 100 000 euróra emelik, egyidőben a jövedelemadó csökkentésével. (4)


Az országutak 80 százalékára van hóeltakarítási szerződés

Az országút-hálózat mintegy 80 százalékát „fedik” a 2015-2016-os hóeltakarítási szerződések, mondja a CNADNR vezetője, Narcis Neaga, hozzátéve, az intézmény elsődleges problémáit az óvások jelentik, illetve az, hogy a hóeltakarító cégek nem jelennek meg a versenytárgyalásokon.

Narcis Neaga Gyilkostón, a képviselőház szállításért és infrastruktúráért felelős bizottságának ülésén vett részt, ahol azt nyilatkozta, jelenleg az általa vezetett intézmény fő problémáit az óvások jelentik, illetve az, hogy a hóeltakarító cégek nem jelennek meg a versenytárgyalásokon, dacára az „elég jó” áraknak. (4)


FEJLEMÉNY - Nem járul hozzá a jogi bizottság sem Elena Udrea őrizetbe vételéhez, sem letartóztatásához

A képviselőház jogi bizottsága nem szavazta meg az Országos Korrupcióellenes Hatóság (DNA) Elena Udrea őrizetbe vételére vonatkozó kérését. A bizottság 22 tagja közül csupán 11-en értettek egyet a kéréssel, 8-an ellene szavaztak, ketten tartózkodtak.

A testület visszautasította a képviselő letartóztatására vonatkozó kérést is. Ugyancsak 11 képviselő adott le igen szavazatot, 7-en ellene voksoltak, ketten tartózkodtak, egy szavazat pedig érvénytelen volt.

A képviselőház plénuma szerdán dönt a DNA-kérést illetően.

(9)


Döntött a jogi bizottság - Udrea ellen újabb eljárás indulhat

Pozitívan véleményezte a képviselőház jogi bizottsága az Országos Korrupcióellenes Hatóság (DNA) a kérését, amely újabb bűnvádi eljárás beindítását indítványoz Elena Udrea független képviselő esetében. A 22 képviselő közül 19-en szavaztak a DNA kérése mellett, ketten ellene, egy szavazatot érvénytelenítettek. A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) már korábban nyilvánosságra hozta: képviselői a bűnvádi eljárás beindítása mellett foglalnak állást. 

Az ülésen Elena Udrea is jelen volt.

A bizottságnak a továbbiakban arról is döntenie kell, hozzájárul-e ahhoz, hogy Elena Udreát ismét őrizetbe vegyék, illetve letartóztassák.

A volt demokrata-liberális minisztert, aki ellen két másik ügyben is vizsgálat folyik, ezúttal azzal gyanúsítják, hogy ötmillió dollár csúszópénzt fogadott el, miközben az idegenforgalmi tárcát vezette, cserébe előnyös szerződésekhez juttatta „ügyfelét”. (9)

 


Mínusz 5 fok Csíkszeredában, eddig ez az idei ősz legalacsonyabb hőmérséklete

Az idei őszön, lakott területen mostanáig mínusz 5 fok volt a leghidegebb, ezt az értéket ma reggel Csíkszeredában mérték. Ennél hidegebb, -6 fok az Omu-csúcson volt szintén ma reggel, jelenti a MEDIAFAX tudósítója.

A meteorológusok szerint a minimumot reggel fél nyolc után mérték a csíkszeredai mérőállomáson, ahol a talajon dér is volt, de a többi Hargita megyei településen is fagypont alatti hőmérsékleteket mértek: Gyergyóalfaluban mínusz 3,2-t, Maroshévízen mínusz 2,3-at, Székelyudvarhelyen pedig mínusz 1 fokot.

A Bucsin csúcson található meteorológiai állomásról pénteken mínusz 2,5 Celsius-fokot jelentettek. (4)


Magánkézbe kerül a csucsai Boncza-kastély, Ady Endre egykori otthona

A legfelsőbb bíróság jogerős ítéletben érvénytelenítette azokat az iratokat, amelyekkel az egykori tulajdonos a román államnak adományozta a csucsai (Ciucea) Boncza-kastélyt, Ady Endre és felesége, Boncza Berta egykori otthonát - közölte honlapján a bíróság - írja ma az MTI.

A Kolozsvártól 70 kilométerre nyugatra, az E60-as európai út mellett álló kastélyt Octavian Goga román költő és miniszterelnök vásárolta meg 1920-ban az Ady-versekben Csinszkaként emlegetett Boncza Bertától. Goga halála után a költő özvegye, Venturia Goga rendezett be múzeumot az épületben. A birtokot az özvegy 1966-ban a román államnak adományozta.

A Goga családnak nem voltak gyermekei, oldalági örökösök indítottak pert az adománylevél érvénytelenítésére. A kastélyban ma is Octavian Goga-múzeum működik, ám az egyik melléképületében Ady Endre-kiállítást rendeztek be, melyet 2014 márciusában újítottak fel. (4)


Idegenben javított a CFR

Temesvárott lépett pályára a Kolozsvári CFR 1907 csapata, és a hazai pályán elszenvedett vereségek után idegenben tudott javítani a helyi ACS Poli ellen.

A labdarúgó I. liga 15. fordulójának 15. játéknapján a vasutasok az először lehetőséget kapó Felipe Nascimento (16. perc) és gólkirályi címre törő Cristian Lopez (42. perc) révén szünetig 2–0-s vezetést szereztek.

A bánsági gárda Javier Hernendez késői találatával szépítettek a 89. percben, így a találkozó 1–2-es végeredménnyel zárult. (7)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 277
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap