label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
November 6-ra idézték be Pontát és Şovát a Legfelsőbb Bíróságra

Victor Ponta miniszterelnököt és Dan Şova szenátort, illetve a Turceni-Rovinari ügy többi vádlottját november hatodikára idézték be a Legfelsőbb Bíróság elé, a tárgyalások megkezdését megelőző kérelmek és kifogások benyújtására.

A bíró november hatodikát jelölte ki annak dátumaként, amikor a Turceni-Rovinari ügy vádlottjai benyújthatják az esetleges kérelmeket, kifogásokat vagy tiltakozásokat az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) által összegyűjtött bizonyítékok kapcsán. (4)


FEJLEMÉNY - Virgil Măgureanu: jó, hogy a bányászjárás ügyében újrakezdték a kivizsgálásokat

Virgil Măgureanu úgy nyilatkozott: jó, hogy újrakezdték a vizsgálatot a bányászjárás ügyében, és nyilatkozni fog a történtekről, „mindenki a felelősségével”. Arra a kérdésre, hogy emberiesség elleni bűncselekménnyel gyanúsítják-e, leszögezte, „ostoba felvetés”.

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egykori vezetője a mintegy két órás legfőbb ügyészségi meghallgatás után az intézmény székhelye előtt azt mondta, nem az ő felelőssége az 1990. június 13-15-ei bányászjárás igazságának a rekonstruálása, de hozzájárulhat, és nyilatkozatai segíthetnek a történetek felelevenítéséhez.

„Jó, hogy újrakezdték a vizsgálatokat. Ez az egyetlen nyilatkozat, amit ennek alkalmából tehetek. Nem csak az én feladatom az igazság rekonstruálása, de hozzá tudok járulni. Nyilatkozni fogunk mindenről, ami történt, mindenki a felelősségével, miután lezárulnak a vizsgálatok. Nem tudjuk helyettesíteni sem a hatóságot, sem azokat a tényezőket, akiket arra köteleztek, hogy rekonstruálják a tetteket” – fejtette ki Măgureanu.

Arra a kérdésre, hogy őt gyanúsítják-e emberisség elleni bűncselekménnyel, akárcsak Ion Iliescut, Măgureanu azt mondta: „Ez egy nagyon ostoba kérdés”.

Amint arról korábbi gyorshírünkben beszámoltunk, emberiesség elleni bűncselekményekkel gyanúsíthatják meg Ion Iliescut. (4)


FEJLEMÉNY - Forradalmárok: a bányászjárás ügyét le kell zárni

Teodor Mărieş, az 1989. Decembere Egyesület úgy nyilatkozott, hogy nincs akiben reménykednie a bányászjárás ügyének újranyitása kapcsán, mivel ugyanazok az ügyészek, de hiszi azt, hogy az ügyet velük vagy nélkülük, le kell zárni.

„Nincs akiben reménykednem, ugyanazok az ügyészek. Nem volt más választásuk, és újranyitották az ügyet az Emberi Jogok Európai Bírósága miatt. De hiszem, hogy egy napon a kérdést le kell zárni, velük vagy nélkülük. Ez a román állam kötelessége” – szögezte le Teodor Mărieș.

Rámutatott továbbá, hogy az 1989. Decembere Egyesület még 1990-ben panaszt nyújtott be székhelye megrongálása, illetve több tagja elleni erőszakos fellépés miatt, 2005-ben pedig újabb panaszt kellett emelnie, hogy ne évüljenek el a tettek.

Megjegyezte, az a döntés, hogy 2009-ben nem indult bűnvádi eljárás az ügyben, azt bizonyítja, hogy a román igazságszolgáltatás csúcsa bűnrészes volt.

Amint arról korábbi gyorshírünkben beszámoltunk, emberiesség elleni bűncselekményekkel gyanúsíthatják meg Ion Iliescut. (4)


Dragnea: nem támogatom a honatyák juttatásainak megkétszerezését

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke úgy nyilatkozott, hogy nem támogatja a honatyák juttatásainak megkétszerezését – írja ma a Mediafax. Mint rámutatott, úgy tudja, hogy senki nem kötelezte őket, hogy a parlamentbe menjenek.

„Nem akarok népszerű lenni, de én nem támogatom az elképzelést. Senki nem kényszerített bennünket, hogy a parlamentbe menjünk, úgy tudom” – válaszolta Dragnea a Realitatea Tv műsorában arra a kérdésre, hogy támogatja-e a honatyák juttatásainak a megkétszerezését.

Megjegyezte, nincs tudomása arról, hogy a honatyák juttatásainak a megkétszerezésére készülnének, de szociáldemokrata alakulatként a legkisebb fizetések emelésével foglalkoznak. (4)


Péntekig kell benyújtania az Udrea letartóztatásáról szóló jelentést a jogi bizottságnak

A képviselőház jogi bizottságának péntekig van ideje elemezni a DNA által benyújtott előzetes letartóztatási kérelmeket Elena Udrea ügyében, majd hétfőn az alsóháznak ki kell tűznie az erről szóló szavazás időpontját is.

A képviselőház állandó bizottsága ma döntött úgy, hogy Elena Udrea ügyét a jogi bizottsághoz továbbítja, amely péntekig dolgozhat a jelentésen.

A ház vezetősége hétfőn dönti majd el, mikor szavaz majd a plénum a DNA-nak arról a kéréséről, hogy helyezhesse előzetes letartóztatásba Elena Udreát. A voksolásra valószínűleg jövő szerdán kerül majd sor.

Kedd délután érkezett meg a képviselőházhoz az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) azon kérése, hogy engedélyezzék Elena Udrea képviselő őrizetbe vételét és előzetes letartóztatásba helyezését. (4)


Szövetségbe tömörültek a székelyföldi turisztikai egyesületek

Elkezdte működését a székelyföldi turizmusban érdekelt szervezetek által létrehozott Pro Turismo Terrae Siculorum Szövetség - közölte ma a Kovászna megyei önkormányzat.

Az október 16-án, a Sepsiszentgyörggyel szomszédos Árkoson megalakult szövetség a turisztikai szolgáltatások hatékonyságának növelését, Székelyföld egységes turisztikai megjelenítését, a turizmus fejlesztését, népszerűsítését, a társult szakmai és gazdasági szereplők versenyképességének fejlesztését tűzte ki céljául.

A szövetség nem profitorientált, független civil kezdeményezés, amely a társult és később csatlakozó, turizmusban érdekelt civil szervezetek önként vállalt együttműködésén alapul.

"Gombamód jelentek meg a különböző tourinfo irodák, ahol az alkalmazottak egy része nem tudja, hogy milyen programokat kínálhat Ezek koordinálása kihívás és egyben az egyik szerepkör, amit a szövetségnek el kell látnia" - idézte a közlemény Albert Zoltánt, az alapító Csomád Bálványos Kistérségi Társulás munkatársát. A turisztikai szakember szerint egy olyan egységes idegenforgalmi identitást kell kialakítani, amely egyelőre csak a kinyilatkoztatások terén létezik.

A szövetség tevékenységeiről kezdetben a közösségi médián a www.facebook.com/ProTurismoTerraeSiculorum címen tájékoztatják az érdeklődőket. (4)


Emberiesség elleni bűncselekményekkel gyanúsíthatják meg Ion Iliescut

Beidézte Ion Iliescu volt államfőt és Virgil Măgureanut, az 1990-ben alakult Román Hírszerző Szolgálat első igazgatóját ma a legfőbb ügyészség; médiaértesülések szerint mindkettőjüket emberiesség elleni bűncselekményekkel gyanúsítják meg az 1990. júniusi úgynevezett "bányászjárás" ügyében.

A legfelső bíróság idén márciusban járult hozzá ahhoz, hogy az el nem évülő bűncselekmények - emberiesség elleni bűntettek és szándékos emberölés - esetében a legfőbb ügyészség újranyissa a korábban vádemelés nélkül lezárt bányászjárás aktáit.

Mint ismeretes, 1990. június 13. és 15. között Zsil-völgyi bányászok dúlták fel a fővárost, hogy "megvédjék" Ion Iliescu akkori államfő hatalmát. A bányászjárásnak több halálos áldozata és sok száz sebesültje volt. (4)


VIDEÓINTERJÚ - Lényeges változások a civil szervezetek pályázati rendszerében

Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere a részletekről beszél.

A képsorok ide kattintva tekinthetők meg. (4)


VIDEÓ - Tatarozzák a kolozsvári városháza tornyát

Bár a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal központi székhelyének tornyát már egy éve beállványozták, a felújítási munkálatok csak néhány hete zajlanak...

Részletek a Mozaik rovatban. (4)


Egyre elterjedtebb a telefonszámok „migrációja”

A mobil- és vonalastelefon-szolgáltatók mintegy 555 ezer ügyfele váltott szolgáltatót az év első kilenc hónapjában úgy, hogy megtartotta régi telefonszámát. A havi átlag erre nézve sokkal nagyobb, mint tavaly volt, hiszen egész 2014-ben összesen 564 650 számot vittek át máshová.

Részletek a Számítástechnika rovatban. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  







Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  



Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.



Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1120
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap