label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Letartóztattak egy ápolónőt, aki prostitúcióra és koldulásra kényszerített fogyatékos nőket

Előzetes letartóztatásba helyezett a Szeben Megyei Törvényszék egy medgyesi ápolónőt, aki fizikai és pszichikai kényszerrel vett rá több, fogyatékkal élők intézetében lakó fiatal nőt, hogy testüket árúba bocsássák és kolduljanak.

A rendőrség mai közleménye szerint a gyulafehérvári szervezett bűnözés elleni osztag, illetve a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) nagyszebeni ügyészei szeptember 29-én fogtak el egy emberkereskedelemmel gyanúsított személyt.

A vizsgálatokból kiderült, hogy a 41 éves medgyesi Eva Grancia, az erzsébetvárosi (Dumbrăveni) és medgyesi foglalkoztatási terápiás központ ellátottja, illetve a medgyesi Fogyatékkal Rehabilitációs Központjának ápolónője 2008 és 2014 között ápolónői minőségét felhasználva több fiatal nőt fizikai és pszichikai kényszerrel arra kényszerített, hogy áruba bocsássák testüket és kolduljanak, hogy magának jogtalan anyagi hasznot szerezzen. (4)


Munkakonfliktust jelentettek be a vasúti szakszervezetek

Munkakonfliktus jelentettek be a vasúti szakszervezetek, miután a Román Vasúttársaságnak a teherszállítási ágazata, a CFR Marfă és a személyszállító ágazata, a CFR Călători képviselőivel nem sikerült konszenzust kialakítaniuk egy új munkaszerződésről, amely legkevesebb 10%-os béremelést tartalmazott volna.

A három egységnél megkötött kollektív munkaszerződések szeptember 30-án jártak le anélkül, hogy október elsejei hatállyal új dokumentumokat sikerült volna kidolgozni – mutatott rá mai közös közleményében a vasúti alkalmazottakat tömörítő hat szakszervezet.

„Figyelembe véve, hogy a vasúti felügyeletek képviselői a tárgyalási folyamat során nem vállalták fel a kollektív munkaszerződés aláírását, eleget téve ezáltal az általunk megfogalmazott kéréseknek, a szakszervezetek képviselői sem írtak alá kollektív munkaszerződést, és nem is akarnak más kollektív megállapodást” – szögezik le a közleményben. (4)


Leonard Orban: Románia számára alapvető a Nyugat-Balkán európai integrációja

Leonard Orban elnöki tanácsadó ma azt nyilatkozta, Románia számára alapvető, hogy a Nyugat-Balkán mihamarabb csatlakozzék az Európai Unióhoz, és megoldások szülessenek azokra a kihívásokra, amelyekkel ez a régió jelenleg szembesül.

„Románia számára alapvető, hogy a folyamat folytatódjék, alapvető, hogy a Nyugat-Balkán a lehető leghamarabb csatlakozzék, így megoldást találhassunk azokra a különösen komoly kihívásokra, amelyekkel most mind ez a terület, mind Európa egésze szembesül. Nyilván a tárgyalásokban Romániának is vannak bizonyos érdekei, amelyeket fenntart, de fontos megjegyezni azt az alapvető tényt, hogy Románia mindent megtesz, mind diplomáciai, mind politikai, mind gazdasági szinten, hogy Európának ez a régiója mihamarabb az Európai Unió részévé váljon” – mondta Orban a Románia és az Európai Unió Nyugat-balkáni terjeszkedése című konferencián, amelyet az Európai Parlament romániai tájékoztató irodája szervezett.

Az elnöki tanácsadó azt is elmondta, Románia álláspontja ebben a kérdésben teljesen világos, ám ezt a problémát realistán kell kezelni, az EU terjeszkedésének két legnagyobb kihívását figyelembe véve. Orban az EU-n belüli kihívásokról, illetve arról is beszélt, hogy mi történik a Nyugat-Balkánon található országokban, amelyek már jelöltek vagy a jövőben jelöltek lesznek az EU-tagságra. (4)


Blaga: a PSD és a PNL közötti küzdelem határozza meg a jövő évi helyhatósági választásokat

Vasile Blagának, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnökének meggyőződése, hogy a jövő nyári helyhatósági választásokon a harc – azokat a közösségeket leszámítva, ahol a RMDSZ nyerő – a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltjei között fog zajlani.

Szerinte más politikai alakulatoknak nagyon nehéz lesz elérniük az 5 százalékos küszöböt.

Blaga ma a politikai alakulat Vaslui megyei szervezetének tagjaival találkozott, és leszögezte, az új Nemzeti Liberális Párt megalakulása után a politikai élet „már nem azt jelenti, amit korábban jelentett”, a választási küzdelem immár két nagy politikai tömb, a PNL és a PSD között fog zajlani.

A liberális politikus szerint ebben az összefüggésben a jövő évi helyhatósági választásokon más alakulatoknak nehéz lesz elérniük az 5 százalékos bejutási küszöböt. (4)


Ponta társadalmi támogatást kért a menekültek integrálásához

Victor Ponta miniszterelnök a civil társadalom támogatását kérte ma a Romániába más uniós országokból átirányítandó menedékkérők integrálásához.

A kormány illetékes tárcavezetői a helyhatóságok és több civil szervezet képviselőivel tanácskoztak az országra váró feladatokról, miután az Európai Unió belügyminisztereinek szavazattöbbséggel elfogadott döntése nyomán Romániának - eredeti, 1800 fős felajánlásánál lényegesen több - csaknem ötezer menedékkérőt kell átvennie Olaszországtól és Görögországtól.

Ponta a találkozón kifejtette, hogy nem fenyegeti katasztrófa az országot, "nem kell a határokra vezényelni a hadsereget", mert Románia toleráns ország, de "ha válság fenyegeti Európát", szolidaritást kell tanúsítania. Azt mondta: meggyőződése, hogy valódi menekültekről van szó, és Irakból és Szíriából nem azért kelnek útra az emberek, mert az otthoninál jobb életre vágynak Németországban. Ponta szerint lehetnek köztük gazdasági bevándorlók, de Románia, ahonnan hárommillió gazdasági bevándorló távozott Nyugatra, "nincs abban a helyzetben", hogy ezt szóvá tegye.

A kormányfő elismerte: a közigazgatást szokatlan feladat elé állítja a menedékkérők befogadása, a megfelelő törvényes keret kialakítása is még folyamatban van, "menet közben" kell megtanulniuk, mi a teendő.

Victor Ponta a civil szervezetek támogatását kérte: segítsék a menekültek közép- és hosszú távú társadalmi beilleszkedését. (4)


Bosszút áll a PSD? – Leváltották Laczikó Enikőt az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának éléről

Leváltották tisztségéből az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának RMDSZ-es vezetőjét, Laczikó Enikőt.  

,,Az RMDSZ a kormány ellen szavazott a parlamentbe benyújtott bizalmatlansági indítvány során és két napnak sem kellett eltelnie ahhoz, hogy megkezdődjön tisztségviselőink leváltása. Az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának éléről Laczikó Enikő államtitkárt leváltották, annak ellenére, hogy ezt a hivatalt RMDSZ-es politikus vezette akkor is, amikor kormányon vagy ellenzékben voltunk, hiszen sikerült elismertetni a mindenkori jobb és baloldali kormánypártokkal is, hogy az a természetes, ha az itt élő legnagyobb őshonos nemzeti kisebbség képviselői javasolnak személyt a hivatal élére” – nyilatkozta pénteken délben Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke. (9)

 


FEJLEMÉNY - BOC LEÁLLÍTTATTA A MUNKÁLATOKAT A KIS-SZAMOS PARTJÁN

A szerkesztőségünkbe küldött iménti sajtóközlemény szerint a civilek és a szakemberek reakciója következtében Emil Boc városvezető úgy döntött, leállíttatja a munkálatokat, s az ügyben szerdára, október 7-én 15 órára közvitát szervez a polgármesteri hivatal üvegtermében.

Amint arról korábbi fotóriportunkban beszámoltunk, elkezdődtek a munkálatok a Kis-Szamos és a Sétatér közötti Ifjúsági Sétányon egy új közlekedési sáv létrehozására.

Az intézkedés a szakemberek és a civil aktivisták felháborodását és azonnali reakcióját váltotta ki, a tervek szerint ugyanis kivágnák a folyó menti fákat. (4)


6,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az első nyolc hónapban

A kiskereskedelmi forgalom – leszámítva a gépkocsi- és motorkerékpár-eladásokat – nyers adat szerint 6,2 százalékkal nőtt az első nyolc hónapban, a bővülést az élelmiszer-, dohány- és italeladások támogatták, amelyek 14,8 százalékkal növekedtek – közölte az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Ugyanakkor a szaküzletekben gépkocsi-tulajdonosoknak eladott üzemanyagok mennyisége is 5,4 százalékkal volt nagyobb, mint a tavalyi év azonos időszakában jegyzett érték. Eközben a nem élelmiszeripari termékek eladása stagnált – mutat rá közleményében a statisztikai intézet.

A kiigazított kiskereskedelmi forgalom 5,8 százalékkal bővült, miután az élelmiszer-, dohány- és italeladások 14 százalékkal nőttek, a szaküzletekben 4,9 százalékkal nagyobb üzemanyag-mennyiséget értékesítettek, továbbá a nem élelmiszerek terén is 0,3 százalékos bővülést jegyeztek. (4)


A fürdőturizmusban 20 százalékos árbevétel-növekedésre számítanak az idén

A fürdőturizmusban húsz százalékos árbevétel-növekedésre számítanak az idén a tavalyihoz képest - közölte ma az ágazatban tevékenykedő vállalatok érdekvédelmi egyesülete.

Becslésük szerint az ágazatban tevékenykedő vállalatok árbevétele az idén eléri a 350 millió eurót. Lucia Morariu, az egyesület első alelnöke szerint tavaly az első fél évben 246 ezer turista kereste fel a hazai fürdőhelyeket, az idén ugyanebben az időszakban viszont 30 százalékkal többen üdültek.

A növekedés a vendégéjszakák számában is észlelhető, hiszen tavaly a január-június közötti időszakban a turisták 1,16 millió vendégéjszakát töltöttek a romániai fürdőhelyeken, az idén ugyanabban a periódusban 1,3 milliót.

Az érdekvédelmi egyesület jelezte: a turisták számának növekedése az elmúlt években végrehajtott beruházásoknak köszönhető, ezeket azonban folytatni kellene, az egyesület szerint több mint egymilliárd eurót kellene beruházni az ágazatban.

Az országos statisztikai intézet csütörtökön közölte, hogy az idei első nyolc hónapban összességében 15,7 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma a tavalyi hasonló időszakhoz képest a hazai turizmusban. (4)


Módosult az Első otthon program

Nagyobb és drágább házat vásárolhatnak állami garanciával mindazok, akik korábban már vettek lakást az Első otthon program keretében abban az esetben, ha eladják ingatlanjukat, vagy felszámolják az állam által garantált hitelt. A módosítások október elsején léptek hatályba – írja ma a Mediafax.

A kormányprogramot a 2015/1119-es számú, a pénzügyminisztérium által kiadott rendelettel módosították, ez szeptember 28-án látott napvilágot a Hivatalos Közlönyben.

Ennek értelmében mindazok, akik már vettek lakást a program keretében, lecserélhetik azt egy nagyobb hasznos felülettel rendelkező vagy drágább ingatlanra. A feltétel az, hogy eladják az első lakást, és felszámolják az állam által garantált hitelt – mindkét műveletet végre kell hajtani az új ingatlan adás-vételi szerződése aláírásának időpontjáig – mutat rá közleményében az állami garancialap (FNGCIMM). (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 625
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap