label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Újraválasztották az EMNT élére Tőkés Lászlót

Csaknem egyhangú szavazással újraválasztották a tanács elnöki tisztségébe Tőkés Lászlót az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ma tartott kézdivásárhelyi országos küldöttgyűlésén. Az elnök nem kapott ellenszavazatot a küldöttektől, két szavazat azonban érvénytelen volt. Az EMNT ügyvezető elnöki tisztségét továbbra is Sándor Krisztina látja el.

Tőkés László a küldöttgyűlés után az MTI-nek elmondta, a tanácskozáson számvetés történt az autonómiaharc állásáról, és arról, hogy az EMNT mely szervezetekre számíthat ebben a küzdelemben. A szövetségesek között az Erdélyi Magyar Néppártot (EMNP), a Székely Nemzeti Tanácsot (SZNT), a Partiumi Autonómiatanácsot (PAT) és a Magyar Ifjúsági Tanácsot (MIT) említette.

"Sajnálattal állapítottuk meg, hogy nemigen számíthatunk a RMDSZ, mert taktikai kérdésként kezeli az autonómiát. A Magyar Polgári Pártra (MPP) pedig azért nem számíthatunk, mert teljesen beolvadt az RMDSZ-be" - fogalmazott Tőkés László.

Az EMNT újraválasztott elnöke a tanácskozás eredményeként említette, hogy sikerült túllépni azokon az ellentéteken, amelyek az utóbbi időben az EMNT és az EMNP között alakultak ki. Ezek az ellentétek a tanácskozáson akkor mutatkoztak meg, amikor egyes EMNP-s tisztségviselőket EMNT-s tisztségekre is jelöltek. (4)


Békéscsabán mutatják be Orbán János Dénes új drámáját

Békéscsabán mutatják be Orbán János Dénes új drámáját, a Szabadság, kolbász, szerelem című darabot, amellyel megosztott első helyezést ért el a Bárka folyóirat és a Jókai Színház meghívásos pályázatán.

A drámát szerdán felolvasószínházi keretek között láthatja a közönség.

Orbán János Dénes író, költő az MTI-nek elmondta, hogy a jó dialógusok, a szöveg ereje legyőzi a felolvasó-színház hátrányait. Hozzátette: egyetlen percig sem gondolkozott, hogy részt vegyen a Bárka irodalmi folyóirat és a békéscsabai Jókai Színház közös drámapályázatán, mivel szereti a viharsarki várost, többször megfordult már a színházban és tetszett neki a téma is.

Az Erős csabait kívánok! elnevezésű pályázat központi témája a 2013-ban hungarikummá választott csabai kolbász volt. A projekt célja olyan új, színpadi előadásra szánt, műfaji megkötés nélküli, esztétikailag értékes irodalmi alkotások megírásának elősegítése volt, amelyekben hangsúlyos szerepet kapnak a több mint száz éves csabai kolbász gasztronómiai, kulturális, társadalmi tradíciói.

A pályázaton Vörös István Pisztoly az asztalon című drámája is első helyezést ért el, azt novemberben mutatják be a Békéscsabai Jókai Színházban. (4)


Rómer Flóris Terv: évi 200 millió forint az épített örökség megőrzésére

Magyarország 2016-tól évi 200 millió forintot fordít a kárpát-medencei, határon túli épített örökség megőrzésére a Rómer Flóris Terv keretében, amelyet Puskás Imre, a magyar Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára mutatott be Nagyváradon.

A nagyváradi római katolikus püspökség által szervezett konferencián Rómer Flóris egykori nagyváradi kanonok, a magyar régészet „atyjának” munkásságát ismertették a terv névadója születésének 200. évfordulója alkalmából. 
 

A helyettes államtitkár az MTI-nek elmondta: a program célja megőrizni és megmenteni azokat az épületeket, szakrális és nem szakrális tereket, amelyeket a magyarság létrehozott az elmúlt több mint ezer év alatt a Kárpát-medencében. (10)

 


U-BT: Az első hazai siker (FRISSÍTVE FOTÓRIPORTTAL)

A férfi kosárlabda Nemzeti Liga 3. fordulójában a Kolozsvári U-BT a Nagyszebeni Atlassib ESK-t fogadta az új sportcsarnokban, s az erdélyi rangadón az idény első hazai győzelmét csikarta ki.

A találkozó 77:74 (14:22, 28:19, 14:14, 21:19) arányú kolozsvári sikerrel ért véget.

A helyszínen készült felvételek ITT találhatók. (7)


Sikerrel indult Mága Zoltán amerikai turnéja

Sikerrel indult Mága Zoltán Hegedűvel a világ körül című, a magyar zenei kultúrát népszerűsítő százállomásos koncertsorozatának egyesült államokbeli szakasza, amelyet nagy várakozás előzött meg, mert a művész önálló show-műsorát az USA legnagyobb közszolgálati televíziója, a PBS képernyőjén több mint 110 millió néző láthatta.

Részletek a Decibel rovatban. (4)


Merkel szolidaritásra szólította fel a kelet-európai uniós tagországokat

Angela Merkel szerint a menekültválság miatt eljött az ideje annak, hogy a kelet-európai uniós tagországok viszonozzák az Európai Unió bővítésével kapott szolidaritást. A német kancellár erről péntek este beszélt pártja, a konzervatív CDU ifjúsági szervezete által szervezett, háromnapos hamburgi konferencia megnyitóján.

A pártelnök-kancellár hangsúlyozta: a válság kezelésében mindenkinek részt kell vennie „képességeinek és lehetőségeinek megfelelően”. „Láthatóan eltérő elképzelések vannak arról, milyennek kellene lennie az európai társadalomnak, ami önmagában nem gond, de az nem lehet, hogy az emberi méltóság csak azt illesse meg, aki keresztény” – fogalmazott. Úgy vélte, az EU-ba igyekvő ezrek nyomását kerítések nem fogják visszatartani, a bezárkózás pedig az okostelefonok korában kudarcra van ítélve. 
 

A kancellár szerint a görög-török külső határ hatékony biztosítására kell összpontosítani, amelynek céljából az EU-nak tárgyalnia kell Törökországgal, illetve törekedni kell a menekülthullámot kiváltó okok kezelésére  .
 

Hangsúlyozta: mindenképpen föl kell állítani a tranzitzónákat a határokon. „Nem nyugszom addig, amíg meg nem győzöm erről a szociáldemokratákat” - mondta Merkel. A határ térségében kijelölendő övezetekben a menedékjogi kérelem benyújtásának szándékával Németországba érkező embereknek meg kellene várniuk, hogy a hatóságok gyorsított eljárással eldöntsék, jogosultak-e ilyen kérelem benyújtására. (10)
     


Lezárták a magyar-horvát zöldhatárt

Lezárták pénteken éjfélkor a magyar-horvát zöldhatárt, ugyanazt a határrendészeti módszert vezették be, mint a magyar-szerb szakaszon – jelentette be Kovács Zoltán kormányszóvivő a Somogy megyei Zákányban tartott sajtótájékoztatón.  

Elmondta: két tranzitzónát alakítottak ki, ahol az országba belépőket regisztrálják, a törvényes belépés pedig továbbra is lehetséges a magyar-horvát határon is. Hozzátette: bár nem ez a legjobb, az első számú megoldás ma Európában, a magyar, illetve az európai határok védelmében szükség volt a második legjobb megoldásra.
 

Kovács Zoltán kiemelte: ezt a lépést azért is meg kellett tenni, mert a brüsszeli uniós csúcs még mindig nem tudott dönteni az első lépésről, nevezetesen az unió külső, elsődleges határainak a védelméről. Bár Magyarország és Horvátország határa is schengeni határ, a valódi védelemre, illetve ellenőrzésre szoruló határszakasz Görögországban húzódik – mutatott rá a politikus.  

A kormányszóvivő hangsúlyozta: a csütörtök éjszakai uniós csúcs is megerősítette, minden európai jogszabály továbbra is érvényben van, és mindenkinek kötelessége betartani azokat, különös tekintettel a schengeni eljárásra, amely „egyértelműen és határozottan elmondja, hogy mikor és hogyan lehet belépni az Európai Unió területére”.

Egy hónap alatt több mint 80 ezer migráns érkezett Horvátországból a zöldhatáron Zákányba, ahonnan vonattal a nyugati határ melletti regisztrációs pontokra vitték őket. (10)
 

 


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 425
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap