label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Johannis: Románia tényleges schengeni országként lép fel, nagyon jól ellenőrizzük a határokat

nyilatkozott, hogy Románia úgy lép fel, mint egy „ténylegesen schengeni övezeti tagállam”, óhajtva a csatlakozást, és nagyon jól ellenőrzés alatt tartva a külső határokat.

Mint magyarázta, ülésen az állam- és kormányfők a migránsválság „belső részére” összepontosítottak, vagyis arra, hogy mit történik az Európai Unión belül. Fő téma volt a külső határok védelme.

„Szeretném hangsúlyozni, hogy külső határokon én az Unió külső határait értem, nem pedig a schengeni övezet határait. És ezt el is magyaráztam a kollégáknak. Románia még nem tagja a schengeni övezetnek, de az lesz. Nagyon jól ellenőrzés alatt tartjuk a határokat. Ez pedig biztosan hozzájárul az Európai Unió határainak a biztonságához” – fejtette ki Johannis. (4)


Mihai Răzvan Ungureanu: az EU-nak egységesebbnek, erősebbnek és vonzóbbnak kell lennie

Mihai Răzvan Ungureanu, a Külügyi Hírszerző Szolgálat (SIE) igazgatója ma azt mondta, az EU-nak egységesebbnek, erősebbnek és vonzóbbnak kell lennie, rámutatva: az Unió hosszú és középtávon egy sor politikai és stratégiai kihívással fog szembenézni.

„Az EU-nak egységesebbnek kell lennie, több belső erőre van szüksége, és Juncker elnök szavait idézve szexibbnek, vonzóbbnak kell lennie. Hatékony nemzetközi szervezetekbe kell beruháznia” - nyilatkozta a SIE igazgatója, Mihai Răzvan Ungureanu, a Bucharest Forum 2015 rendezvényen, hozzátéve: az EU-t széttördelt csoportnak tekintik, bár az európai közösség erőforrásai megteremtik a megfelelő feltételeket a világ legerősebb gazdaságának létrehozásához. (4)


Férfiprostitúcióról szóló regény nyerte a Planeta-díjat

Az idei Planeta-díjat, amely a legnagyobb pénzjutalommal, 601 ezer euróval járó spanyol nyelvű irodalmi elismerés, Alicia Giménez-Bartlett spanyol írónő (fotó) vehette át Meztelen férfiak című, férfiprostitúcióról szóló regényéért Barcelonában a péntek hajnalba nyúló gálán.

A nyertes saját írását „társadalmi metszetként” jellemezte, amely arról szól, hogy mi történik ma a társadalomban azokkal a fiatalokkal, akiknek nincs munkája, belesodródnak az éjszakai életbe, ahol éjszakai klubokban táncolnak meztelenül.

További részletek a Kult-Túra rovatban.

 


F16-osokkal repült a védelmi miniszter és az amerikai nagykövet Kolozs megyében

Mircea Duşa védelmi miniszter és Hans Klemm, az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövete kettős irányítású F16-os gépekkel repült, amelyek ma szálltak fel az aranyosgyéresi 71-es légi bázisról, a Dacian Viper 2015 elnevezésű román–amerikai közös gyakorlat keretében.

George Moldovan őrnagy, az aranyosgyéresi 71-es légibázis szóvivője ma a sajtónak azt nyilatkozta, hogy a két hivatalosságot szállító F16-osokat amerikai pilóták irányítják.

„Mircea Duşa miniszter és Hans Klemm, az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövete két, kétüléses F16-os géppel repül, amelyeket amerikai pilóták vezetnek a Dacian Viper 2015 elnevezésű román–amerikai közös gyakorlat keretében. A gyakorlat október 12. és 23. között zajlik az aranyosgyéresi 17-es légi bázison. A repülések a gyakorlat előírásainak megfelelően zajlanak, és nagyjából 40 percet tartanak” – mondta Moldovan.

A védelmi miniszter a repülősök overallját öltötte magára, úgy szállt be a Mike McGinn alezredes által vezetett gépbe.

„Nem izgulok, máskor is repültem már így” – mondta Duşa.

Az amerikai nagykövet gépét Clarence „Ski” Borowski ezredes vezeti. (4)


Az EU lakosságának közel egynegyedét fenyegeti elszegényedés

Az Európai Unió lakosságának 24,4 százalékát, 122 millió embert fenyegette tavaly a szegénység vagy a társadalomból való kirekesztettség az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) által ma kiadott jelentés szerint.

Az elszegényedés által fenyegettek aránya tavaly kissé csökkent a 2013-as 24,5 és a 2012-es 24,8 százalékhoz képest, de fölötte van a 2008-as 23,8 százaléknak. A "Europe 2020" stratégia egyik célja, hogy tartósan csökkenteni lehessen ezt az arányt.

Az Eurostat módszertana szerint azt fenyegeti a szegénység, akinek havi jövedelme nem éri el az adott ország medián jövedelmének 60 százalékát, komoly gondot okoz a megfelelő életkörülmények biztosítása (például közüzemi számlák megfizetése, bizonyos tartós fogyasztási cikkek megvásárlása), vagy tartósan problémája van a munkakereséssel.

Tavaly a lakosság több mint egyharmadát három uniós tagállamban - Romániában (40,2 százalék), Bulgáriában (40,1 százalék) és Görögországban (36,0 százalék) - fenyegette a szegénység vagy a kirekesztettség. Magyarországon 31,1 százalékra csökkent ez az arány a 2013-as 33,5 százalékról, de továbbra is felette áll a 2008-as 28,2 százaléknak.

A veszélyeztetettek aránya Csehországban (14,8 százalék), Svédországban (16,9 százalék), Hollandiában (17,1 százalék), Finnországban (17,3 százalék) és Dániában (17,8 százalék) volt a legalacsonyabb. (4)


Kilenc hónap alatt 10,2%-kal nőttek a gépkocsi-bejegyzések

Az idei év első kilenc hónapjában 10,2 százalékkal több új személygépkocsit, szám szerint 56 839-et jegyeztek be Romániában, mint az előző év azonos időszakában, miközben európai uniós tagállamokban 4 százalékkal több, 284 686 Daciát, értékesítettek, mint egy évvel korábban.

Ezzel a számadattal a román márka piaci részesedése uniós szinten a 2,7 százalékot.

A tavalyi év első kilenc hónapjában 51 564 új gépkocsit írtak forgalomba Romániában.

Szeptember 3,4 százalékkal több új autót jegyeztek be, mint az előző év kilencedik hónapjában, a 2014-es 5561 után elérte az 5752-t a forgalomba írt gépkocsik száma – derül ki az európai autógyártó szövetség (ACEA) által ma nyilvánosságra hozott adatsorokból. (4)


Felgyújtották József sírját Nábluszban

Egy palesztin tömeg az éjszaka felgyújtotta József sírját a ciszjordániai Nábluszban. A zsidók és keresztények számára egyaránt fontos szent hely ismételt feldúlásáról az izraeli közszolgálati rádió számolt be.

A híradás szerint az éjjel több száz maszkos palesztin hatolt be a szent helyre, majd miután felgyújtották az ott lévő épületet, a helyszínen – videofelvételek tanúsága szerint – kitűztek egy palesztin zászlót. A lángokat a Palesztin Hatóság tűzoltói eloltották.

Palesztin szélsőségesek az elmúlt években több ízben is megrongálták a szent helyet. Mára a rádió szerint a „harag napját” hirdette meg közösen több palesztin szervezet: a Ciszjordániában kormányzó Fatah, a Gázai övezetet irányító Hamász és a szélsőségesen iszlamista Iszlám Dzsihád. (8)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 561
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap