label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
A kormány növeli a menekültek ellátására fordított pénzt

A kormány növeli a menekültek ellátására fordított pénzt, miután Victor Ponta miniszterelnök szégyenletesnek nevezte, hogy a hatályos törvények szerint Bukarest naponta fejenként egy eurónak megfelelő összegnél kevesebbet költ támogatásukra.

A kormány mai ülésén elfogadott törvénytervezet hivatalos statisztikai adatokra hivatkozva úgy becsüli, hogy a menedékkérők havi költségei a nyári hónapokban fejenként 1117 lejre rúgnak, télen pedig 1185 lejt tesznek ki.

A tervezet előírja, hogy amennyiben menekültek számára fenntartott központok megtelnek, a migránsoknak lehetőségük lesz lakást bérelni, amiért fejenként havi 500 lejt kapnak, és erre legfeljebb egy éven keresztül jogosultak. A tervezet szerint ezt a kiadást a bevándorlási hivatal akkor ítélheti meg, ha létezik erre fedezet az intézmény költségvetésében. A lakhatási támogatásért azok a menekültek folyamodhatnak, akik rossz fizikai, lelki és anyagi állapotban vannak.

A tervezet azt is szabályozza, hogy a menekültek milyen körülmények között kaphatnak orvosi ellátást,  miként vállalhatnak munkát, illetve hogyan részesülhetnek társadalombiztosításban.

A Mediafax hírügynökség szerint újdonság, hogy a menekültek bírósági döntés alapján megfigyelés alá kerülhetnek legfeljebb 60 napig, ezt az intézkedést például akkor alkalmazhatják a román hatóságok, amikor azonosítani akarják őket, illetve ellenőrzik kérelmük megalapozottságát. (4)


Johannis: Románia nem tartotta alkalmasnak az időpontot a schengeni csatlakozás megtárgyalására

Klaus Johannis elnök ma azt nyilatkozta: az, hogy a legutóbbi európai tanácskozáson nem beszéltek Románia schengeni csatlakozásáról, a román állam döntés volt, amely szerint nem volt „alkalmas” a pillanat a téma felvetésére, és nem az a gond, hogy az EU-ban Romániának „szilárd ellenzéke” lenne.

Klaus Johannist ma arról kérdezték, hibásnak érzi-e magát bármilyen szempontból a schengeni csatlakozás ügyében, hiszen hivatalos források szerint Franciaország és Németország ellenezte, hogy a téma felkerüljön a Bel- és Igazságügyi Tanács napirendjére, az elnök azonban cáfolta ezt az értesülést. „Nem tudom, honnan hallották ezeket a dolgokat. Ha ilyen jól lehetne ezt tudni, már valószínűleg nyilatkoztak volna azok az országok” – mondta Johannis Franciaország és Németország kapcsán.

„A diplomaták egymás közt, Brüsszelben beszélték meg ezeket a dolgokat. De szeretném megismételni, hogy Románia és Bulgária csatlakozásának nincs szilárd ellenzéke, viszont jelenleg nem gondoltuk alkalmasnak az időpontot, hogy erről tárgyaljunk. Ezt nem tárgyalja az Európai Tanács, mert ez a kérdés az IB Tanács kompetenciája, és vigyázni fogunk, hogy a legközelebbi alkalommal, amikor megfelelő lesz a helyzet ennek a kérdésnek az indulatmentes, más események által nem torzított átbeszélésére, kerüljön újra napirendre” – mondta az elnök. (4)


Cazanciuc: a romániai börtönkörülmények sokszor hasonlítanak a lágerekhez

Robert Cazanciuc igazságügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy Romániában ma olyan körülmények vannak a börtönökben, ami sok esetben hasonlít a koncentrációs táborokhoz. Olyan büntetés-végrehajtási intézmények is vannak, amelyek 1780 óta szünet nélkül működnek – írja ma a Mediafax.

„Sajnos Romániában ma olyan körülmények vannak a börtönökben, ami sok esetben hasonlít a koncentrációs táborokhoz. Egyáltalán nem túlzok, amikor ezt állítom, és vállalom ezeket a kifejezéseket. Egyes helyeken évtizedek óta nem eszközöltek beruházásokat. Vannak olyan büntetés-végrehajtási intézmények is, amelyek 1780 óta szünet nélkül működnek. Vannak továbbá olyanok, amelyeket gyárakból alakítottak át, vagy katonai egységekből. Nem lehet biztosítani egy európai uniós tagállamban elvárt körülményeket” – nyilatkozta az igazságügyi tárca vezetője a közszolgálati televízióban (TVR). (4)


Ponta: Romániának kötelessége támogatni Moldova európai közeledését

Moldova gazdasági szankciókkal szembesült Oroszország részéről, amiért társulási egyezményt kötött az Európai Unióval, ezért Romániának kötelessége a segítségére sietni, és európai közeledését támogatni - hangoztatta ma Victor Ponta miniszterelnök, miután Bukarestben találkozott a hivatalos látogatásra Romániába érkezett Valeriu Streleţ moldovai kormányfővel.

A két miniszterelnök közös sajtóértekezletén Streleţ köszönetet mondott vendéglátóinak azért az országának nyújtott 150 millió eurós román hitelkeretért, amelyet néhány órával korábban ratifikált a bukaresti parlament. Hozzátette: egy menetrendszerű Tarom-járat turistaosztályán Brüsszelől érkezett Bukarestbe, a gép azonban egy műszaki hiba miatt három órát késett, és ezért nem lehetett jelen a bukaresti parlamentben, amikor az ratifikálta a hitelszerződést.

Az öt évre szóló, 150 millió eurós visszatérítendő hitel folyósítását Ponta a két ország szeptember 22-i közös kormányülése után jelentette be, miután Chişinăunak nem sikerült megállapodnia a Nemzetközi Valutaalappal. Közben az Egyesült Államok chisinaui nagykövete bejelentette: Washington a moldovai hatóságoknál tapasztalt korrupció miatt felfüggesztette számos beruházás finanszírozását. (4)


Johannis: Románia része akar lenni az illegális bevándoslárral kapcsolatos megoldásnak

Románia része akar lenni a migrációs válság megoldásának, szolidaritást vállalva az Európai Unió többi országával - hangoztatta mai sajtóértekezletén Klaus Johannis államfő.

Johannis az Európai Unió külső határai megerősítésének és a szíriai béke megteremtésének szükségességét hangoztatta, hozzátéve, hogy Románia mindkét kérdésben aktív szereplője lehet a megoldás megtalálásának.

A elnök szerint országa "eddig is jól teljesített" a külső határok védelmét illetően, és úgy viselkedett, mintha már ténylegesen tagja lenne a schengeni övezetnek.

Szíriával kapcsolatban Johannis elismerte, hogy Románia nem tartozik a legfontosabb szereplők közé, de rajta kívül nem sok olyan állam van, amelynek még van diplomáciai személyzete Damaszkuszban, és így hozzájárulhat a felek közötti közvetítéshez. (4)


ANI: 32 volt és jelenlegi parlamenti képviselő esetében összeférhetetlenség áll fenn

Az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) 32 volt és jelenlegi parlamenti képviselő esetében állapított meg összeférhetetlenséget, köztük van Kelemen Atilla, Mădălin Voicu, Ion Stan, Mihăiţă Calimente, Bogdan Ciucă, Iulian Iancu és Ion Mocioalcă, akik rokonaikat alkalmazták irodájukban.

Az ANI szerint 14 jelenlegi és 17 volt parlamenti képviselő, illetve egy szenátor alkalmazta parlamenti irodájába munkatársként valamelyik rokonát, az összeférhetetlenségről szóló jogi előírások megszegésével megkötött szerződések összege 1 062 798 lej (megközelítőleg 240 ezer euró).

Érdekösszeférhetetlenséget állapítottak meg tehát Mihăiţă Calimente, Liviu-Bogdan Ciucă, Gheorghe Firczak, Iulian Iancu, Miron Ignat, George Ionescu, Kelemen Atilla-Béla-László, Ion Micioalcă, Iuliu Nosa, Laurenţiu Nistor, Vasile Daniel Oajdea, Neculai Răţoi, Ion Stan és Mădălin Ştefan Voicu képviselők, illetve Cătălin Croitoru szenátor esetében. (4)


Zsűrielnök lesz Meryl Streep a Berlinalén

Meryl Streep lesz a februári 66. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale zsűrijének elnöke – jelentették be ma a szervezők. A világhírű amerikai színésznő hosszú pályafutása során először vállalta, hogy filmfesztiválon zsűrizzen.

– Meryl Streep az egyik legkreatívabb és legsokoldalúbb színésznő, tehetsége iránti lelkesedésünket 2012-ben Arany Medve-életműdíjjal fejeztük ki. Örülök, hogy visszatér Berlinbe, hogy művészi tapasztalatát a nemzetközi zsűri élén kamatoztassa – fogalmazott Dieter Kosslick, a fesztivál igazgatója. 

Meryl Streep a felkéréssel kapcsolatban kifejtette: különösen nagy örömmel és izgalommal tölti el a zsűrizés. – A felelősség ugyanakkor kissé félelmetes, mert még soha nem voltam semminek az elnöke. Remélem, hogy tartani tudom az elmúlt évek zsűrijeinek színvonalát. Hálás vagyok a megtiszteltetésért – nyilatkozta a színésznő. (8)


Jamaicai szerzőnek ítélték az idei Booker-díjat

A jamaicai születésű Marlon James (képünkön) vehette át kedd este Londonban a világ egyik legrangosabb irodalmi elismerését, a Man Booker-díjat.

A 44 éves James az "A Brief History of Seven Killings" című regényéért kapta az 50 ezer font pénzjutalommal és azonnali nemzetközi irodalmi hírnévvel is járó kitüntetést, amelyet Kamilla cornwalli hercegnő, Károly brit trónörökös hitvese adott át a Guildhallban, a londoni pénzügyi központ, a City elöljáróságának fényűző palotájában.

Az évente kiosztott Man Booker díjat most első ízben ítélték jamaicai szerzőnek.

A 680 oldalas regény valós eseményekre épül: a három évtizedet átívelő történet alapja az a merénylet, amelyet Bob Marley, a reggae néhai királya ellen kíséreltek meg csaknem negyven éve. Marlon James erre a történetre felfűzve mutatja be a jamaicai közelmúlt politikai és alvilági háborúit.

Michael Wood zsűrielnök indoklása szerint a kötet a díjért versengő művek végső listájának "legizgalmasabb" alkotása, tele meglepetésekkel, de ugyanúgy erőszakkal is, nyelvezetének skálája pedig a jamaicai angol szleng durvaságaitól a bibliai magasságokig terjed.

Wood nem titkolta, hogy a könyvben vannak olyannyira "kemény" részletek is, amelyek "egyes olvasók számára talán túl soknak bizonyulnak majd". (4)


Kolozs megye: kisiklott egy tehervonat

Kisiklott ma reggel egy tehervonat a Kolozs megyei Aranyosgyéres közelében, a Virágosvölgy környékén. Három, gázolajat szállító vagon felborult, a vasúti közlekedés így minkét irányban áll.

Andrei Biriș, a Kolozs megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) szóvivője elmondta, hogy ma reggel a Virágosvölgy környékén, Aranyosgyéres közelében kisiklott egy tehervonat, három szerelvény felborult, az egyik merőleges a vasúti sínekre.

„Két vagonnál üzemanyag-szivárgást tapasztaltak, de sikerült azt megállítani. A harmadik vagon esetében még dolgoznak a szivárgás megállításán. Nem áll fenn a robbanás veszélye. A Kolozs megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség két esetkocsival érkezett a helyszínre. Kolozsvár és Aranyosgyéres között mindkét irányban áll a vasúti forgalom” – tájékoztatott Andrei Biriș.

(Képünk illusztráció) (4)


CFR: Búcsú a Ligakupától

A Kolozsvári CFR 1907 labdarúgócsapata a fővárosban lépett pályára a Ligakupa negyeddöntőjében.

A találkozót a házigazda Bukaresti Dinamó nyerte 2–0 arányban Essombe (22. perc) és Rotariu (55. perc) góljaival. (7)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 780
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap