label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
3,8 százalékkal nőtt az eladott sörmennyiség az első félévben

3,8 százalékkal, 7,6 millió hektoliterre nőtt az eladott sörmennyiség az első félévben, miután két egymást követő esztendőben csökkent a fogyasztás, jelentette be ma a Románia Sörgyártói egyesület.

„Bár egyelőre szerény a sörpiac növekedése, reményeink szerint azt az év végi végleges adatok is alátámasztják majd. Ez a bővülés érvényes alapul szolgálhat a sörszektor fenntartható fejlesztése számára, amely 2016-ban elindulhat, amint életbe lép az új adótörvény” – nyilatkozta közleményben Lucian Ghinea, az egyesület elnöke.

Az egyesület szerint az eladást a gazdasági mutatók pozitív változásai befolyásolták. (4)


Felmérés: 36% szerint a választásokon kell leváltani a kormányt, 17% szerint azelőtt, a parlamentben

A jelenlegi kormányt szavazással „az állampolgárok által, a választásokon” kell leváltani a megkérdezettek 36 százaléka szerint, miközben 17 százalék azt mondja, hogy még „a választások előtt, a parlamentnek” kell ezt megtennie – derül ki az AB Research által készített közvélemény-kutatásból.

A Liberális Tanulmányok Intézete (ISL) megrendelésére végzett felmérés során megkérdezettek 36 százaléka mondta azt, hogy a jelenlegi kormányt „az állampolgárok által, a választásokon” kell leváltani, 17 százalék azt mondja, hogy még „a választások előtt, a parlamentnek” kell ezt megtennie, 17 százalék szerint „nem kell leváltani”, míg 12 százalék nem tudott vagy nem akart válaszolni.

A következő választási fordulóra vonatkozó kérdésre a következőképpen oszlottak meg a biztos választók pártpreferenciái: PSD (43%), PNL (41%), ALDE (6%), M10 (3%), PMP (2%), RMDSZ (2%), UNPR (1%), más alakulat vagy meg nem nevezett (1%).

Arra a kérdésre, hogy a megjelölt alakulat mellett melyik lenne a második preferencia, ezek a válaszok születtek: PNL (37%), PSD (25%), ALDE (14%), UNPR (6%), PMP (5%), RMDSZ (3%), M10 (2%), más alakulat vagy meg nem nevezett (8%). (4)


Romániában is megünneplik a magyar nyelv napját

Elfogadta a képviselőház azt az RMDSZ által kezdeményezett törvénytervezetet, amely Romániában is a magyar nyelv napjává nyilvánítaná november 13-át - tájékoztatott Máté András Levente képviselő. A jogszabály az államfő kihirdetésére vár.

Az ENSZ 1999-ben február 21-ét az anyanyelv világnapjává nyilvánította, a román parlament több kisebbség esetében is törvényt fogadott el az illető közösség nyelvének napjáról,

A magyar Országgyűlés 2011 szeptemberében nyilvánította a magyar nyelv napjává november 13-át most a romániai magyarok is csatlakozhatnak ennek megünnepléséhez. (9)


Felmérés: 51 százalék szerint a SRI és a DNA néha megsértette a polgári szabadságjogokat

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) akciói során néha megsértette a polgári szabadságjogokat – vallja a megkérdezettek 51 százaléka egy, az AB Research által a Liberális Tanulmányok Intézete (ISL) megrendelésére készült felmérésben.

27 százalék eközben azt mondja, ezeket a jogokat „nem, soha” nem sértette meg a SRI és a DNA.

Arra a kérdésre, hogy szerinte a SRI és a DNA bizonyos esetekben megsértette-e a polgári szabadságjogokat, 51 százalék azt mondta, hogy „néha”, 27 százalék, hogy „nem, soha”, 23 százalék pedig „nem tudom/nem válaszolok”.

A felmérés során megkérdezettek úgy vélekedtek, hogy a legfontosabb problémák, amelyekkel ma Romániában meg kell küzdeni (első megjelölt opció), az az alacsony jövedelmek (23%), a korrupció (21%), a munkahelyek/a munkanélküliség (16%), az egészségügy (6%), az oktatás (4%), a menekültválság (4%), az infrastruktúra (3%), más gondok (15%). 8 százalék eközben nem tudott, vagy nem akart válaszolni. (4)


Rakétapajzs: Bukarestben visszautasítják az orosz vádakat

Bukarest megalapozatlannak minősítette azokat az orosz vádakat, amelyek szerint az amerikai rakétavédelmi rendszer egyes részeinek Romániába telepítésével az Egyesült Államok és Románia megsértené a közepes hatótávolságú nukleáris rakétákról szóló szerződést (INF).

A külügyminisztérium ma közleményben reagált arra, hogy Mihail Uljanov, a moszkvai külügyminisztérium fegyverkezéskorlátozási és fegyverzetellenőrzési osztályának vezetője az ENSZ-közgyűlés egyik bizottsági ülésén felhívta az Egyesült Államokat és Romániát, hogy álljanak el terveiktől, "amíg nem túl késő".

Uljanov - akinek a figyelmeztetését a moszkvai külügyminisztérium idézte internetes oldalán - azt állította, hogy közepes hatótávolságú célkövető rakétákat és felfegyverzett drónokat csak hadihajókra szabad telepíteni, szárazföldre nem. Úgy vélte: az Aegis rakétaelhárító rendszer szárazföldi alkalmazásával és az Mk-41-es függőleges rakétakilövők Romániába telepítésével Washington és Bukarest megsérti az INF-szerződést. (4)


Băsescu: Romániának egyáltalán nem kellene menekültet befogadnia

Traian Băsescu volt elnök szerint Romániának egyáltalán nem kellene menekülteket befogadnia - írja ma az MTI.

Részletek a Napirenden rovatban. (4)


Pénteken startol a hetedik Comedy Cluj fesztivál

A Fókusz szekcióban ezúttal izlandi és írországi produkciókat vonultatnak fel, a hivatalos versenyprogramban Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmjét is vetítik, Molnár Levente színművész pedig a film és a színház többnyelvűségéről tart műhelytevékenységet a seregszemlén – csak néhány érdekesség az idei Comedy Cluj Vígjátékfilmek Nemzetközi Fesztiváljának programjából, amelyekről szó esett a mai sajtótájékoztatón.

A fesztivál hivatalos megnyitóját október 16-án, pénteken este 7 órától tartják a Florin Piersic (volt Köztársaság) moziban; ekkor tűzik majd műsorra Tony McNamara Ashby című filmjét, amelyet idén áprilisban mutattak be a Tribeca Filmfesztiválon.

További részletek a holnapi Szabadságban. 


Több mint 8700 illegális határátlépőt fogtak el hétfőn Magyarországon

Tiltott határátlépés miatt 8702 embert fogtak el hétfőn a rendőrök - közölte honlapján ma reggel a magyarországi Országos Rendőr-főkapitányság.

Közleményük szerint 7 emberrel szemben közokirat-hamisítás, további kettő ellen embercsempészés miatt indult büntetőeljárás. (4)


Angela Merkel az illegális bevándorlásról: a tranzitzóna csak részmegoldás

A tranzitzónák bevezetése nem oldaná meg a menekülthullám erősödéséből fakadó gondokat, de bizonyos esetekben hatékony megoldás lehet - mondta Angela Merkel német kancellár hétfő este pártja, a konzervatív CDU fórumán az Alsó-Szászország tartománybeli Stade nevű városban - írja ma az MTI.

A kancellár a Die Welt című lap online kiadásában megjelent beszámoló szerint kiemelte, hogy tranzitzónák kialakításával nem lehet megoldani a válságot, de lehetne alkalmazni az eljárást például olyan esetekben, amikor egy menedékkérő nyilvánvalóan szándékosan elhagyja az iratait és nem hajlandó együttműködni személyazonossága megállapításában. Erről kell tárgyalni a  CDU/CSU pártszövetség koalíciós társával, a szociáldemokrata párttal (SPD) - mondta Angela Merkel.

A CDU és bajor testvérpártja, a CSU már megállapodott a tranzitzónák kialakításáról, de az SPD fenntartásokkal viszonyul a javaslathoz, és több tekintélyes szociáldemokrata vezető elutasítja azt.

A CDU/CSU elképzelése alapján a tranzitzónák a határ térségében kijelölendő övezetek, amelyekben a menedékjogi kérelem benyújtásának szándékával Németországba érkező embereknek meg kell várniuk, hogy a hatóságok gyorsított eljárással eldöntsék, jogosultak-e ilyen kérelem benyújtására. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1336
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap