label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Băsescu: október 10-éig beiratkozom a PMP-be

Traian Băsescu volt államelnök ma bejelentette, hogy október 10-éig beiratkozik a Népi Mozgalom Pártba (PMP), és jelezte, „egy új pártot akar létrehozni, amely nem volt részese az átmeneti időszak valamennyi kompromisszumának”, és nem feltétlenül akar „a nulladik végrehajtó erő” lenni.

A volt államfőt az Adevărul Live-nak adott interjúban kérdezték arról, hogy ő lesz-e a PMP elnöke.

„Nem tudom. Kell találnunk egy képletet. Az biztos, hogy október 10-éig beiratkozom a Népi Mozgalom Pártba, ehhez már nem férnek kételyek” – válaszolta Băsescu, megjegyezve, hogy az alakulat kongresszusa október 24-én lesz.

Băsescu arról beszélt, hogy célkitűzése egy új párt felépítése. (4)


Bírósági ítélet a marosvásárhelyi utcanévtáblák ügyében: nem fenyegetett a rendőrfőnök

A marosvásárhelyi bíróság jogerős ítéletben állapította meg, hogy Valentin Bretfelean helyi rendőrparancsnok nem fenyegetett azzal, hogy tetemes bírságot helyezett kilátásba azoknak a háztulajdonosoknak, akik nem távolítják el az épületeikről az önkéntesek által kihelyezett kétnyelvű utcanévtáblákat.

A múlt pénteken hozott ítéletről Kincses Előd ügyvéd ma tájékoztatta az MTI-t. Amint az ügyvéd felidézte, 12, büntetéssel fenyegetett háztulajdonos nevében tett feljelentést az ügyészségen a fenyegető hatóság ellen. A vádhatóság azonban az ügyet érdemben ki sem vizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy nem rendel el nyomozást. Ezt az ügyészségi határozatot támadták meg az érintett háztulajdonosok a bíróságon, és ebben a perben született a panaszosok számára kedvezőtlen ítélet.

A marosvásárhelyi rendőrség április végén 30 ezer és 50 ezer lej közötti bírságot helyezett kilátásba azoknak, akik nem távolítják el 48 órán belül házuk faláról a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) önkéntesei által kihelyezett kétnyelvű utcanévtáblákat. A rendőrség ezeket reklámtábláknak minősítette, és a reklámtörvényre hivatkozva helyezte kilátásba a bírságot. A fenyegetés hatására sokan eltávolították a kétnyelvű utcanévtáblákat. A Cemo azt követően látott neki az utcanevek kétnyelvűsítésének, hogy a polgármesteri hivatal elmulasztotta ezt megtenni. (4)


Nyolcezer lejjel fizetett rá hiszékenységére

Újabb személy vált az ún. baleset-módszerrel elkövetett csalások áldozatává – a tőle 8000 lejt „kicsaló” gyanúsítottakat szeptember 30-án azonosította a Kolozs Megyei Rendőrség - olvasható egy mai sajtóközleményben.

A bűncselekmény még júniusban történt, a nyomozás szerint egy – jelenleg más ügy miatt bebörtönzött – férfi hívta fel a későbbi áldozatot, akivel elhitette, hogy édesanyját elgázolták egy kolozsvári gyalogátjárón, ezért azonnali műtétre szorul, aminek elvégzéséért 8000 lejt kell fizetnie.

A nő hamarosan egy postai hivatalban fel is tette a megadott címre az összeget, amit aztán a börtönlakó cinkosai – három Călăraşi megyei személy – vettek fel, és használt fel saját célra. (4)


Eurostat: 2080-ra az unió lakosságának csaknem harmada 65 év feletti lesz

Az Európai Unió (EU) népessége folyamatosan öregszik, míg 2014-ben az összlakosság 18,5 százaléka volt 65 év feletti, 2080-ra ez az arány várhatóan eléri a 30 százalékot - derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat felméréséből, amelyet az idősek világnapja alkalmából adott ki.

Részletek az Életmód rovatban. (4)


Jövő évtől a 18 év alattiak is kaphatnak egészségügyi kártyát

A 18 év alatti gyerekekre és fiatalokra is kiterjeszthetik az egészségügyi kártyák rendszerét, valószínűleg 2016-tól – jelentette be ma Nicolaie Bănicioiu egészségügyi miniszter.

Részletek az Egészségügy rovatban. (4)


Arra kötelezhetik az ösztöndíjas orvostanhallgatókat, hogy Romániában dolgozzanak

Lehetséges, hogy a tanulmányi ösztöndíjra jogosult orvostanhallgatóknak a jövőben szerződést kell majd aláírniuk, amely arra kötelezi őket, hogy egyetemi és rezidensi éveik alatt ne mehessenek külföldre – jelentette be ma Nicolae Bănicioiu egészségügyi miniszter.

A tárcavezető szerint így meg lehetne állítani az orvosok kivándorlását.

Bănicioiu a bukaresti Carol Davila Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem tanévnyitóján azt mondta, már tárgyalnak az egyetem vezetőségével, illetve az oktatási minisztériummal, hogy lássák, vajon megállítható-e az orvosok tömeges kivándorlása azzal, ha a kormánytól tanulmányi ösztöndíjat kapó orvostanhallgatóknak megtiltják, hogy külföldre menjenek.

„Dolgozunk az egyetemmel egy ilyen terven, de nem az érdemösztöndíjasokról, hanem csak a tanulmányi ösztöndíjra jogosult hallgatókról van szó. Meg kell néznünk, mennyire lehetséges ez, mert egy dolog, hogy mire vágyunk, az pedig más kérdés, hogy mire van lehetőség” – mondta Bănicioiu, hozzátéve, egy ilyen intézkedésnek nem kellene a szabad mozgásra vonatkozó európai direktívának ellentmondania. (4)


Mennyivel nő mától az orvosok fizetése?

Mától 25 százalékkal nő az orvosok fizetése – írja a Mediafax. A hírügynökség szerint a béremelés több mint kétszázezer egészségügyi alkalmazottra vonatkozik, ők az elsők, akik megnövelt fizetést kapnak, miután egyes tisztségviselők, köztük az elnök és a miniszterelnök bérét már megemelték.

A helyi önkormányzatok alkalmazottainak bére ugyanakkor akár 12 százalékkal is emelkedhet, a helyhatóságok döntésétől függően.

Az egészségügyi dolgozók fizetésemelése elégedetlenséget szült a pedagógusok körében, akik november elsejétől 15 százalékos, vagy december elsejétől 20 százalékos béremelést kértek, és tüntetéssel is fenyegetőztek. A tanügyi szakszervezetek végül úgy döntöttek, elhalasztják a tüntetés megszervezéséről szóló döntést október 10-éig, mert a kormány azt ígérte nekik, hogy addigra pontosan meghatározzák, mikortól és mennyivel emelik az oktatásban dolgozók járandóságát. (4)


A RAR felfüggesztette a VW-csoport Euro-5-ös dízelautóinak törzskönyvezését

Felfüggesztették Romániában a VW-csoport Euro-5-ös 1,2, 1,6, és 2 literes hengerűrtartalmú dízelmotorral felszerelt járműveinek törzskönyvezését - jelentette be ma Iulian Matache közlekedési miniszter.

Részletek a Motorház rovatban. (4)


Németországban ismét tömegverekedés volt egy menekültszálláson

Németországban ismét tömegverekedés történt egy menekültszálláson, ezúttal Hamburgban. A rendőrség szerdán avatkozott közbe, és ma reggelre sem tudta helyreállítani a rendet.

Sajtójelentések szerint szír és afgán menedékkérők estek egymásnak egy volt barkácsáruházban kialakított befogadóállomáson. A rendőrség 50 emberrel szállt ki a helyszínre még szerdán délelőtt. Napközben többször kiújult a konfliktus, ezért a szállás környékén összevont rendőri erőknek többször közbe kellett lépniük.

Az éjszaka sem volt nyugodt, a ZDF országos közszolgálati televízió szerint a rendőrök még csütörtök reggel is intézkedtek.

Az összecsapásokban nagyjából 200 menedékkérő vett részt, többen megsebesültek. Azt egyelőre nem tudni, hogy miért mérgesedett el a helyzet.

Németországban az utóbbi két hónapban legkevesebb 12 tömegverekedés történt menedékkérőket befogadó intézményekben. Általában különböző nemzetiségű csoportok csapnak össze. Szintén jellegzetes, hogy viszonylag csekély súlyú ügyekből keletkezik tömegverekedésbe torkolló konfliktus. Például a legutóbbi, a Hessen tartományi kassel-caldeni egykori repülőtéren vasárnap történt verekedés kiváltó oka az volt, hogy egy albán fiatal tolakodott ebédosztás közben, és ezt nehezményezte egy idősebb pakisztáni menedékkérő.

Szakértők szerint a konfliktusok elsősorban a menekültszállások zsúfoltsága miatt mérgesednek el. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1140
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap