label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Kelemen Hunor: a határvédelmet és védelmi politikát uniós szintre kell emelni

Hosszú távon "több Európára" van szükség a migrációs nyomás kezelésére, és olyan feladatokat, mint a határvédelem, vagy a védelmi politika, uniós hatáskörbe kell emelni - mondta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szerdai bukaresti sajtóértekezletén.

Kelemen Hunor kifejtette: rövid távú megoldásként, még a tél beállta előtt gondoskodni kell a menedékkérők elhelyezéséről, de elosztásuk csak önkéntes alapon képzelhető el. Szerinte a befogadási kvóták kötelezővé tétele mind a tagállamok, mind a menedékkérők szempontjából elfogadhatatlan.

Az EU-nak középtávon azoknak a közép-keleti és afrikai országoknak a stabilizálásában is szerepet kell vállalnia, a katonai beavatkozást is beleértve, amelyekből az Európába érkező migrációs hullám elindult - vélte az RMDSZ elnöke. (9)


Vádat emelt a DNA egy volt alkotmánybíró ellen

Vádat emelt a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Toni Greblă volt alkotmánybíró és szenátor ellen, akinek egyebek mellett befolyással való üzérkedés miatt kell bíróság elé állnia – derült ki a vádhatóság mai közléséből.

Greblă ellen januárban indított eljárást az ügyészség, majd emiatt februárban lemondott alkotmánybírói tisztségéről. A vádhatóság szerint a volt alkotmánybíró 2010 óta különböző formában többször is kenőpénzt fogadott el üzletemberektől, akiknek cserében közbenjárást ígért azért, hogy vállalataik állami megrendelésekhez jussanak. (10)


Kelemen Hunor: javítani kell a magyar-román intézményes párbeszédet

Javítani kell az intézményes párbeszédet Magyarország és Románia között, mert a két állam közötti viszony romlása kihat az erdélyi magyarság életére - jelentette ki Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szerdán Bukarestben.

Elmondta, az erdélyi magyarság megérzi, amikor az államközi kapcsolatok nem jók: Romániában érezhetően megszaporodtak a magyar közösség elleni kirohanások, adminisztratív intézkedések.

Szerinte a kapcsolatokat legalább a gazdasági, határ-menti együttműködések szintjén javítani kell, hogy "létezzen intézményes párbeszéd, ha nem is a legmagasabb szinten". Kelemen Hunor szerint folyamatban van Klaus Johannis budapesti látogatásának előkészítése, és az RMDSZ azt várja, hogy "legalább államfői szintén a párbeszéd erősödjön". (9)

 


Mínusz egy fokot mértek ma reggel Csíkszeredában

Az idei ősz lakott területen mért legkisebb értékéig, mínusz egy Celsius fokig süllyedt szerda reggel a hőmérők higanyszála Csíkszeredában.

A csíkszeredai meteorológiai állomáson reggel 8:30 órakor mérték a mínusz egy Celsius fokot, talajmenti fagy is volt. Más Hargita megyei településeken is mértek fagypont közeli hőmérsékletet: Gyergyóalfaluban 1,9 fok volt, míg Maroshévízen 2,6 fokot mértek.

Mihaela Stăncescu, a nagyszebeni székhelyű dél-erdélyi regionális meteorológiai központ előrejelzési osztályának arról is beszámolt, hogy szerda reggel Erdély-szerte hideg volt, a minimumok a csíkszeredai mínusz egy a Marosvásárhelyen mért 6,2 fok között alakultak. (13)


Nem tűzték ki Sepsiszentgyörgyön a román zászlót, Oprea szankciókat kér

Az érintettek felelősségre vonását és megbírságolását kérte a belügyminisztérium honlapján közzétett nyilatkozatban Gabriel Oprea (foto) miniszter amiatt, hogy kedden, a román csapatok 1944-es sepsiszentgyörgyi bevonulásának évfordulója alkalmából tartott ünnepségen a szervezők nem tűzhették ki a román zászlót a városháza tornyára.

Az önkormányzat a Háborús Veteránok és Tisztek Egyesülete beadványára adott válaszban korábban azt közölte, hogy műszaki okok miatt nincs lehetőség a lobogó kihelyezésére. Az indoklás szerint a felújítás alatt álló városháza tornyára olyan csúcsdíszt helyeztek, amely villámhárító is, ami nem teszi lehetővé a zászló kitűzését.  (9)


6351 menekült befogadását kéri az Európai Bizottság Romániától

6351 menekült befogadását kéri az Európai Bizottság Romániától a Görögországba, Olaszországba és Magyarországra érkezett migránsok közül – derül ki a brüsszeli testület honlapján szerdán közzétett elosztási javaslatból.

Az Európai Bizottság szerdán ismertette elosztási javaslatát az Európai Unió tagállamai között annak a 120 ezer menekültnek, akik Olaszországba (15 600), Görögországba (50 400) és Magyarországra (54 000) érkeztek.

A javaslat értelmében Romániának 4646 menekültet kellene befogadnia: 604-et Olaszországból, 1 951-et Görögországból és 2 091-et Magyarországról.

Ezek a számadatok hozzáadódnak az Európai Bizottság májusi javaslatához, amikor 40 ezer Görögországba és Olaszországba érkezett migránst osztottak szét a tagállamok között, akkor Románia számára 1 705 migráns befogadását javasolták.


160 ezer menekült kötelező átvételét javasolja Juncker

Az uniós tagországok vállaljanak kötelezettséget 160 ezer menekült befogadására a három legnagyobb migrációs nyomásnak kitett tagországtól, Olaszországtól, Görögországtól és Magyarországtól – javasolta ma Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament plenáris ülésén tartott évértékelő beszédében Strasbourgban.

Emlékeztetett: az általa vezetett uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény már májusban javasolta Olaszország és Görögország tehermentesítését 40 ezer fővel. Most azt indítványozza a brüsszeli bizottság, hogy az uniós belügyminiszterek jövő hétfői rendkívüli ülésén döntsenek 160 ezer menekült kötelező jellegű átvételéről, és az e tekintetben kedvezményezett országok köre bővüljön ki Magyarországgal. (10)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 600
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap