label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Băsescu: Románia hibát követne el, ha olyan állampolgárokat fogadna be, akikről fogalma sincs, kicsodák

Traian Băsescu volt elnök szerint Románia nagy hibát követne el, ha engedne a nyomásnak, és menekülteket fogadna be, „olyan embereket, akikről semmit nem tud”, mondván: „egy államfő szíve helyén néha inkább kődarabnak kell lennie.”

„Nem vagyok szívtelen, én is látom, mennyire elgyötörtek, de egy államfő szíve helyén néha inkább kődarabnak kell lennie. Nekünk meg kell tartanunk a saját eljárásunkat. Nincs miért mesterséges módon 1700 vagy 7800 állampolgárt befogadnunk, akikről fogalmunk sincs, milyenek. Az Európai Unió nagyon jelentős biztonsági problémájáról van szó, és nekünk kötelességünk a tengeren átkelni készülő hajókat még akkor megsemmisíteni, mielőtt még elindul, és senki nincs rajta” – fogalmazott Traian Băsescu a Digi24-en.

Victor Ponta szerdán azt nyilatkozta, a Legfelsőbb Védelmi Tanácsban (CSAT) tárgyalnsk majd arról, hány menekültet tud fogadni Románia, hozzátéve: a határokon meghozták „a szükséges intézkedéseket.”

Arra a kérdésre, hogy meghatároztak-e a befogadandó menekültek számát, Ponta azt válaszolta, hogy ezt a Legfelsőbb Védelmi Tanács dönti el. (4)


Általános sztrájkkal fenyegetnek a vasúti szakszervezetek

Tiltakoznak a szakszervezetek amiatt, hogy nincs kollektív munkaszerződés a Román Vasúttársaságnál (CFR), annak teherszállító (CFR Marfă), illetve a személyszállító ágazatánál (CFR Călători) - általános sztrájkkal fenyegetnek október elsejétől.

A vasúti szakszervezetek közölték, hogy csütörtökön megbeszélésük volt a közlekedésügyi minisztérium székhelyén, a szaktárca illetékeseinek részvételével a Román Vasúttársaság (CFR), annak teherszállító (CFR Marfă), illetve a személyszállító ágazatának (CFR Călători) vezetőivel.

A szakszervezetek tiltakoztak amiatt, hogy a három vállalatnál nincsenek kollektív munkaszerződések, illetve kérték, hogy az eljövendő szerződések legkevesebb 10 százalékos fizetésemelést írjanak elő, biztosítsanak az alkalmazottak számára étkezési utalványokat a hónap valamennyi munkanapja után, valamint alkalmazzanak embereket a megüresedett állásokra, hogy senkinek ne kelljen túlóráznia. (4)


Etikai bizottság elnöke: plagizált Gabriel Oprea

Plagizált Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes a doktori dolgozatának megírásakor - állítja Marian Popescu, a Bukaresti Tudományegyetem etikai bizottságának elnöke.

A hazai médiának nyilatkozva Popescu kifejtette, hogy személyes véleményt mond, mert a bukaresti egyetem testülete nem vizsgálhatta meg a dolgozatot. A magas rangú tisztségviselők esetében ugyanis az oktatási minisztérium alárendeltségébe tartozó tudományos kutatások etikai bizottsága illetékes eljárni. Ez a testület már júliusban bejelentette, hogy Oprea nem plagizált.

A bukaresti egyetem etikai bizottsága korábban Victor Ponta miniszterelnök esetében is megállapította, hogy doktori dolgozata plágiumnak minősül. Ponta 2012 végén lemondott doktori címéről. (4)


126 pirotechnikai eszközt akart Budapestre vinni egy román szurkoló

Csütörtök este 126 pirotechnikai eszközt találtak Bukarestben egy szurkolónál, amelyeket Budapestre akart vinni, ahol pénteken Magyarország–Románia labdarúgó-mérkőzés lesz a 2016-os Európa bajnokság selejtezői sorában – írja ma a Mediafax.

„Tegnap este 22 óra körül a fővárosi csendőrség egy személy autójában 126 illegális pirotechnikai eszközt talált. Az illető személy egy 34 éves bukaresti férfi, a román nemzeti válogatott szurkolója, Budapestre készült a Magyarország–Románia mérkőzésre” – derül ki a csendőrség közleményéből.

A szurkoló a csendőröknek elmondta, hogy a pirotechnikai eszközöket a határátlépést követően kívánta használni. Jegyzőkönyvbe vették, hogy az 1995/126-os számú törvény 37-es cikkelye értelmében tiltott pirotechnikai eszközök voltak birtokában, a férfit pedig átadták a rendőrségnek. (4)


Lucian Dan Teodorovici az Angelus-díj végső versenyében

Lucian Dan Teodorovici román író (fotó) Matei Brunul című regénye is bekerült a lengyel Angelus Közép-Európai Irodalmi Díj döntősei közé – tájékoztatott ma a Mediafax hírügynökség. A versenybe nevezett 66 regény közül első körben 14-et juttatott tovább a szakmai zsűri, most ezek közül választottak.

A román író mellett a következő szerzők vannak versenyben: Jacek Dehnel, Andrzej Stasiuk, Ziemowit Szczerek, Olga Tokarczuk (Lengyelország), Drago Jančar (Szlovénia), Serhij Żadan (Ukrajna).

Az elismerést október 17-én adják át Wrocławban, a szerencsés nyertes ekkor veheti majd át az Ewa Rossano által tervezett Angelus-szobrot, valamint a 150 ezer złoty pénzjutalmat. (8)


Városmajori Színházi Szemle – Czikó Juliánnát és Bajomi Nagy Györgyöt is díjazták

A Budapesti Nyári Fesztivál záróeseményeként ma délután átadták a Városmajori Színházi Szemle díjait. A legjobb előadásért járó elismerést a Miskolci Nemzeti Színház Tóték című előadása, Béres Attila rendezése kapta – közölték a szervezők az MTI-vel. A Városmajori Szabadtéri Színpadon június 18. és július 4. között megrendezett szemle idei versenyprogramjában hét magyarországi és határon túli színház legjobb szórakoztató előadásai mutatkoztak be. 

A legjobb női főszerepért járó elismerést Czikó Juliánnának ítélték a csíkszeredai Csíki Játékszín Édes Anna című előadásában nyújtott alakításáért, a legjobb férfi főszereplő díját pedig Bajomi Nagy Györgynek ítélték, aki a Székely Csaba műve nyomán készült Vitéz Mihály címszerepét játssza a szombathelyi Weöres Sándor Színház előadásában.

A legjobb női mellékszereplőnek járó elismeréssel Takács Katalint jutalmazták a kaposvári Csiky Gergely Színház Magyar Elektra című előadásban nyújtott játékáért, míg a legjobb férfi mellékszereplőnek Csankó Zoltánt választották a Győri Nemzeti Színház Figaro házassága című előadásában nyújtott alakításáért. A nézők idén is szavazhattak a Budapesti Nyári Fesztivált szervező Szabad Tér Színház honlapján a legjobb előadásra. A legtöbb voks és így a közönségdíj a debreceni Csokonai Nemzeti Színház Istent a falra festeni című előadásáé lett. Különdíjat kapott a Békéscsabai Jókai Színház Bernarda Alba háza című előadása. (8)


Megcsípték a vadméhek – meghalt

Egy Fehér megyei esztenán juhászként dolgozó 23 éves fiatal férfi életét vesztette, miután vadméhek csípték meg. A pásztor a juhokat legeltette.

A Fehér megyei rendőrség mai tájékoztatása szerint a küküllővári (Cetatea de Baltă) férfi csütörtök este legeltette a juhokat, amikor megtámadta egy vadméhraj.

Amikor a rábízott juhok tulajdonosának otthonához ért, a férfi rosszul lett, és rövid időn belül életét vesztette.

Holttestét a balázsfalvi kórház hullaházába szállították boncolásra. (4)


Eb-selejtezők: Románia már nem vezeti a tabellát

A 2016-os Európa-bajnokság selejtezőcsoportjának 7. fordulójában a román és magyar nemzeti tizeneggyel azonos csoportban szereplő Észak-Írország 3–1-re győzött a Feröer-szigeteken, ezzel az F-csoport élére ugrott. A csoport harmadik találkozóján Finnország 1–0-ra győzött Görögországban.

Az F-csoport állása: 1. Észak-Írország 16 pont, 2. Románia 15, 3. Magyarország 12, 4. Finnország 7, 5. Feröer-szigetek 6, 6. Görögország 2. (13) 


Magyar–román: gólról szó sem volt

Küzdelmes, de nem túl színvonalas, helyzetekben igencsak szűkölködő mérkőzés végén 0–0-s döntetlenben „egyezett ki” a magyar és a román válogatott, a 2016 Eb-selejtezőiben, a budapesti Groupama Arénában játszott ma esti mérkőzésen. (13)


Huligánok randalíroztak Budapesten a magyar-román Eb-selejtező előtt

Huligánok randalíroztak csütörtökről péntekre virradó éjjel Budapest belvárosában, a Deák tér és az Erzsébet tér környékén.

Az MTI információi szerint több rendőrautót is megrongáltak. A rendőrség későbbre ígért tájékoztatást.

Korábban több médium is arról írt, hogy a péntek esti magyar-román Európa-bajnoki labdarúgó-mérkőzésre "hangoló" magyar ultrák nekiestek a meccsre érkezett vendégszurkolóknak. Az MTI úgy tudja, hogy nemcsak a belvárosban, hanem a Városligetben is volt összecsapás a két tábor között. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 546
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap