label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
4,29 millió lejjel nőtt a munkaügyi tárca büdzséje. Miért?

Ma 4,29 millió lejjel kiegészítette a munkaügyi minisztérium költségvetését a kormány. A pénzre azért van szükség, hogy előre fedezzék egyes végrehajtható jogcímek költségeit, amelyeket a minisztérium és egyes alárendelt intézmények dolgozóinak ítélt meg a bíróság.

Kiutalta a kormány a végrehajtható jogcímek harmadik részletének kifizetéséhez szükséges összegeket, amelyeket bírói végzések alapján kell fedezni. A jogcímek valójában Szociális, Családügyi és Munkaügyi Minisztérium munkatársainak, illetve a tárcának alárendelt intézmények alkalmazottainak béreit jelentik.

A 2016-os évre szól végrehajtható jogcímek harmadik részletét előre, ennek az évnek a folyamán kell kifizetni. (4)


A romániai egyházi ingatlanok visszaszolgáltatását sürgették az erdélyi magyar püspökök

A kommunista rendszer által Romániában elkobzott egyházi ingatlanok visszaszolgáltatását sürgette a négy erdélyi magyar történelmi egyház hét püspöke ma egy bukaresti konferencián, ahol a restitúciós folyamat megtorpanásának okait elemezték jogászok részvételével.

A konferenciára a sajtót, az európai uniós országok, valamint az Egyesült Államok, Kanada és Svájc nagykövetségének képviselőit hívták meg.

A tanácskozást kezdeményező Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke rámutatott: Románia nem jószántából, hanem a NATO- és európai uniós csatlakozása érdekében fogadta el a jóvátételi törvényeket, de most adminisztratív eszközökkel, a köztisztviselők megfélemlítésével hátráltatja a visszaszolgáltatást. Kifejtette: az sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaállamosítását elrendelő büntetőper óta, amelyben a restitúciós bizottság tagjait felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, a restitúciós törvények alkalmazásával megbízott tisztségviselők már félnek az egyházak javára dönteni.

A püspök azt is sérelmezte, hogy az egyházi ingatlanrestitúciót szándékosan összemossák a korrupciós ügyekkel és ezzel erkölcsileg is megbélyegzik a kisebbségi egyházak jogos követeléseit. (4)


Külügyminisztériumi figyelmeztetés: Horvátország több átkelőt zárva tart a szerb határon

Figyelmezteti a Horvátországban tartózkodó, utazó vagy átutazó román állampolgárokat a külügy: a helyi hatóságok továbbra is meghatározatlan időre fenntartják a határzárat az újlaki (Ilok) 1-es és 2-es, a principovaci 1-es és 2-es, illetve a kiskőszegi (Batin) határátkelőknél.

A legfontosabb szerb-horvát határátkelőn, a Zágráb-Belgrád autópályán található Bajakovo-Batrovci ellenőrzőpontnál zavartalanul folyik a gépjárműforgalom.

A Horvátországot Szlovéniával, Magyarországgal és Szerbiával összekötő vasútvonalakon továbbra sincs vonatközlekedés.

Mivel a terepen a helyzet folyamatosan változhat, a külügy azt javasolja a Horvátországba utazni szándékozó román állampolgároknak: tájékozódjanak a Horvát Autóklub - http://www.hak.hr/en -, a Horvát Országos Vasúttársaság - http://www.hznet.hr -, a Horvát Kikötői Hatóság - http://www.portauthority.hr, illetve a Horvát Civil Repülési Ügynökség – http://www.ccaa.hr – honlapján – áll a külügyminisztérium közleményében.

A külügyminisztérium azt is ajánlja a román állampolgároknak, látogassanak el a tárca hivatalos holnapjára, a www.mae.ro-ra, egyben emlékeztet, hogy azoknak a román állampolgároknak, akik külföldre utaznak, rendelkezésükre áll az Utazz biztonságosan! (Călătorește în siguranță) elnevezésű, az App Store-on és a Google Play-en keresztül ingyenesen letölthető mobilapplikáció, amely információkkal, utazási ajánlásokkal látja el a turistákat, illetve szükség szerint figyelmeztet, amennyiben rendkívüli helyzet áll elő. (4)


Román Kupa: Szerencsésnek mondható sorsolás a CFR-nek

A fővárosi Labdarúgás Házában (Casa Fotbalului) megejtették a labdarúgó Román Kupa nyolcaddöntőjének sorsolását.

Ezúttal szerencsésnek mondható a Kolozsvári CFR 1907, hiszen a mezőny egyetlen harmadosztályú csapatát, a Konstancai Viitorul másodegyüttesét kapta ellenfélnek. Az október 25. és 27. között esedékes kupamérkőzés egyetlen menetben dől el, a III. ligás csapat a pályaválasztó (valószínűleg Ovidiuban rendezik a meccset). (7)


Nem változott a munkanélküliség az EU-ban

Sem az EU egészében, sem az euróövezetben nem változott a munkanélküliség augusztusban az előző hónaphoz képest.

Részletek az EU-világ rovatban. (4)


Nem változott az alapkamat

Nem változott az alapkamat, amely továbbra is 1,75 százalék - közölte ma a Román Nemzeti Bank (BNR).

A BNR igazgatótanácsának ez volt a harmadik sorozatos ülése, amikor nem változtatta az alapkamatot. A bankok kötelező tartalékrátája a lej eszközökre 8 százalék, a valutára 14 százalék maradt. Elemzők számítottak a BNR igazgatótanácsának döntésére, hiszen Mugur Isărescu jegybanki kormányzó június közepén nyilatkozott úgy, hogy a központi bank nem folytatja az alapkamat csökkentését olyan körülmények között, hogy az infláció negatív tartományba került, és az idén 3 százalék fölötti gazdasági növekedés várható.

A központi bank legutóbb májusban szállította le az alapkamatot 25 bázisponttal. Az volt az idén a negyedik alkalom, amikor csökkentették, tavaly ötször mérsékelték.

Az 1,75 százalékos alapkamat történelmi mélypontnak számít Romániában. Augusztusban mínusz 1,9 százalék volt az éves inflációs ráta, ami szintén történelmi mélypontnak számít rendszerváltozás óta. A jegybank szerint az
idén év végén az árak éves csökkenése 0,3 százalék lesz, jövőre a fogyasztói árindex várhatóan visszakerül a pozitív tartományba, így 2016-ban 0,7 százalékos éves inflációra számítanak. (4)


Stagnált augusztusban a munkanélküliségi ráta

6,8%-on stagnált augusztusban a munkanélküliségi ráta – a mutató 2,2%-kal magasabb volt a férfiaknál, mint a nőknél –, miközben az állástalanok száma 0,6%-kal 626 ezer személyre csökkent júliushoz képest. A 25 és 74 év közöttiek 77%-ot tesznek ki – közölte ma az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Közleményükből kiderül, a szezonális hatásoktól megtisztított mutató 6,8 százalék volt, ami megegyezi az előző havi szinttel és a 2014 augusztusában regisztrálttal egyaránt.

Az állástalanok számát 626 ezer főre becsülték a júliusi 630 ezer és a tavalyi év nyolcadik hónapjában jegyzett 627 ezer után.

A 25 és 74 év közöttiek teszik ki az állástalanok 77,1 százalékát.

Nemi lebontásban a férfiak körében 2,2 százalékkal magasabb a munkanélküliség, mint a nőknél.

Így a férfiaknál a mutató 7,8 százalékon, a nőknél 5,6 százalékon áll.

A 25 és 74 év közöttiek körében a munkanélküliségi rátát augusztusra 5,6 százalékra becsülték – 6,6százalék a férfiak és 4,4 százalék a nők esetében. (4)


Ismét meghalt egy migráns Calais-nál

Ismét életét vesztette egy migráns a Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő Csatorna-alagút közelében a franciaországi Calais-nál, amikor megpróbált átjutni Angliába - közölte ma a helyi prefektúra.

A húsz év körüli eszméletlen eritreai férfit szerda hajnali 1 óra körül találta meg egy biztonsági őr egy mellékvágány közelében. A mentők már nem tudtak rajta segíteni. A migránst feltételezhetően elütötte egy tehervonat az alagút bejáratánál.

Hivatalos adatok szerint június 26. óta ez volt a tizenharmadik alkalom, hogy egy migráns a Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő Csatorna-alagút francia oldalán vagy annak közelében baleset vagy áramütés miatt meghalt. Hat nappal ezelőtt szintén egy tehervonat ütött el egy kiskorú szíriait az alagútban, miközben megpróbált átjutni Angliába. Kedden pedig egy magyar kamionban elbújt iraki fiatal vesztette életét a Calais felé vezető autópályán, mert a teherautó fékezni kényszerült, és a rakomány rádőlt a migránsra. A magyar sofőrt tanúként hallgatta meg az ügyészség, amely szerint a férfit nem terheli felelősség az ügyben.

Calais kikötővárosában és környékén mintegy 3 ezer külföldi, elsősorban kelet-afrikai, afganisztáni, iraki és szíriai él illegálisan felállított sátortáborokban, arra várva, hogy a La Manche-csatorna alatti alagúton áthaladó vonatokra felkapaszkodva, illetve a csatornát átszelő kompokon elbújva átjusson a túlsó partra. A szigorú francia bevándorlási politika miatt ugyanis a migránsok között az a vélekedés terjedt el, hogy Nagy-Britannia szívesebben fogadja be a menekülteket, mint Franciaország. (4)


Japán másfél milliárd dollárt fordít a menekültek támogatására és stabilizációra

Japán idén 1,5 milliárd dollárt fordít a menekültek megsegítésére, valamint a települések stabilizálására a békétlenség sújtotta területeken a Közel-Keleten és Afrikában - jelentette ki kedden New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés általános vitáján Abe Sindzó japán miniszterelnök - írja ma az MTI.

Abe közölte, hogy hazája ebben az évben 810 millió dollár gyorssegélyt nyújt az iraki és szíriai menekülteknek, valamint a lakóhelyük elhagyására kényszerült személyeknek, és ez a háromszorosa a tavalyi összegnek.

Mint mondta, a távol-keleti szigetország további 750 millió dollárt készít elő "a béke építésének megsegítésére" a Közel-Keleten és Afrikában, beleértve az iraki vízellátás és szennyvíz-rendszerek kiépítésének támogatását. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 900
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap