label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Elfogadta a képviselőház az adótörvényt

279 igen, 8 nem szavazattal és öt tartózkodással ma elfogadta a képviselőház az új adótörvény tervezetét, amelyet már csak az elnöknek kell jóváhagynia ahhoz, hogy érvénybe léphessen.

Victor Ponta miniszterelnök azt követően érkezett a plénumba, hogy az adótörvényről szóló szavazás már lezajlott.

A plénum előtt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökei, Alina Gorghiu, illetve Liviu Dragnea szólalt fel, illetve Florentin Gust, a Román Szocialista Párt (PSRO) elnöke, aki bejelentette, pártjának képviselői nemmel szavaztak a tervezetre. Az alsóház ülésén Elena Udrea is jelen volt.

Az adótörvény legfontosabb módosításai közé tartozik az áfa két lépcsőben történő csökkentése – 24 százalékról jövő év január elsejétől 20 százalékra, majd 2017-től 19 százalékra -, az építkezések adójának eltörlése 2017. január elsejétől, kivéve a mezőgazdasági építkezéseket, amelyek után már 2016 januárjától nem kell adózni, illetve az üzemanyagok pluszadójának eltörlése 2017. január elsejétől. (4)


Bemutatták A magyar helyesírás szabályainak új kiadását

Rugalmasabb, pontosabb, közérthetőbb lett, de a szabályzatban jelentősebb változásokat nem tartalmaz A magyar helyesírás szabályainak tizenkettedik kiadása, amelyet ma mutattak be a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) – írja az MTI.

Prószéky Gábor, az MTA Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottságának elnöke a bemutatón azt mondta: nem lett volna kívánatos a helyesírási rendszer nagyszabású átdolgozása, mert az megnehezítené a mindennapi írásgyakorlatot, az új szabályzat azonban megengedőbb, egyben pontosabb lett az előző kiadásnál.

Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár közölte, hogy az oktatásban legalább kétéves türelmi időt biztosítanak az új szabályzat számonkérésében, az érettségi vizsgadolgozatokban így a 2016/2017-es tanév tavaszi vizsgaidőszakáig mindkét kiadás szerinti helyesírást el kell fogadni. (8)


Oscar-verseny: tiltott szerelmi történetről szóló filmet jelölt Horvátország

Nemzeti és vallási alapon tiltott szerelmi történetet, Dalibor Matanić rendező Tűző nap (Zvizdan) című filmjét jelölte Horvátország legjobb idegen nyelvű film kategóriában az Oscar-díjra. A horvát filmesek társaságának (HDFD) tizenöt tagú bizottsága hét film közül választotta ki a Zvizdant. 

A film eddig számos díjat nyert, köztük a zsűri díját a 68. cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard (egy bizonyos nézőpont) nevű szekciójában, továbbá az ART Mozik Nemzetközi Szövetségének díját a 21. szarajevói filmfesztiválon és a pulai filmfesztivál fődíját. Az országok hivatalos nevezései közül az amerikai filmakadémia képviselői választják ki több fordulóban azt az öt jelölt játékfilmet, amelyek a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjért kelhetnek versenyre. A jelöltek listáját 2016. január 14-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadását pedig február 28-án tartják Los Angelesben. 

A horvát–szlovén–szerb koprodukcióban készült Zvizdan a tiltott szerelemről szól, annak törékenységéről, de erejéről is egyben. A történet mintegy három évtizedet ölel fel, és két szomszédos faluban játszódik, amelynek lakóit a történelem során etnikai és vallási ellentétek osztottak meg. (8)


5,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az első hét hónapban

Az év első hét hónapjában a kiskereskedelmi forgalom – a gépkocsi és motorbicikli eladásokat leszámítva – a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva, mind a munkanapok bruttó, mind szezonális számának arányában növekedett, 5,6, illetve 5,5%-al.

Az emelkedést különösen az élelmiszerek, az italok és a dohánytermékek eladásának 13,3 százalékos emelkedése okozta, de hatással volt rá az üzemanyagok kiskereskedelmi forgalma is (+5,8%). Az Országos Statisztikai Hivatal mai jelentése szerint a nem élelmiszer jellegű termékek eladása 0,5 százalékkal csökkent.

Júliusban a kiskereskedelmi forgalom – a gépkocsi és motorbicikli eladásokat leszámítva – az előző hónaphoz viszonyítva bruttó 7,9 százalékkal nőtt, a munka- és szezonális napok számának arányában pedig 1,1 százalékkal növekedett.

Az előző év hasonló hónapjához viszonyítva a kiskereskedelmi forgalom – a gépkocsi és motorbicikli eladásokat leszámítva – mind a munkanapok bruttó, mind szezonális számának arányában növekedett, 9,6 illetve 8,5 százalékkal. (4)


A GDP 6 százalékát az egészségügynek!

Több százan írták alá azt a petíciót, amelyben azt kérik, kapja meg az egészségügy a GDP 6 százalékát. A kampány szerdán kezdődött Bukarestben és Kolozsváron, Temesváron, Krajován és Jászvásáron folytatja majd azt a Krónikus Bántalmakban Szenvedő Páciensek Szervezeteinek Romániai Koalíciója (COPAC).

A Copac Karavánt, amely aláírásokat gyűjt azért, hogy a GDP 6 százalékát az egészségügyi rendszer kaphassa meg, szerdán indították útjára a fővárosban.

„A COPAC önkénteseinek segítségével, illetve a rezidens orvosok, orvostanhallgatók közreműködésével reméli, minél több aláírást össze tudunk gyűjteni, hogy az állami hatóságokat rávegyük arra, hogy a bruttó nemzeti termék legalább 6 százalékát az egészségügynek utalja. Mostanáig mindössze pár óta alatt több mint 600 szignót gyűjtöttünk össze. A karaván a közeljövőben Kolozsvárra, Temesvárra, Krajovára és Jászvásárra is eljut. Az aláírásgyűjtés online is folyik, a www.copac.ro oldalon” - mondta el a COPAC elnöke, Radu Gănescu. (4)


Orbán: blöff, hogy Magyarországról 54 ezer menekültet telepítene át az Európai Bizottság

Blöffnek nevezte a Die Welt című német lap információját ma délutáni brüsszeli sajtóértekezletén Orbán Viktor miniszterelnök arról, hogy az Európai Bizottság 54 ezer menekültet telepítene át Magyarországról az Európai Unió más tagállamaiba.

A magyar kormányfő szerint brüsszeli tárgyalásain erre vonatkozóan semmilyen szám nem hangzott el. (4)


Kínai hadihajók a Bering-tengeren

Öt kínai hadihajót észleltek a Bering-tengeren, Barack Obama elnök alaszkai látogatásával egy időben – jelentette a The Wall Street Journal.

Bill Urban, a Pentagon szóvivője közölte, hogy először jelentek meg a Kínai Népköztársaság hadihajói a Bering-tengeren. Kijelentette: az Egyesült Államok tiszteletben tartja minden országnak azt a jogát, hogy a nemzetközi jognak megfelelően a nemzetközi vizeken katonai járműveket üzemeltessen. 

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője a Bering-tenger fölött elszálló elnöki különgépen újságíróknak megerősítette, hogy kínai hadihajókat észleltek a térségben, de azok a védelmi minisztérium értékelése szerint nem fejtettek ki fenyegető tevékenységet. A hajók jelenlétének célja ugyanakkor nem világos. A kínai flottilla három tengerfelszíni és egy kétéltű hadihajóból, valamint egy szállítójárműből áll. Hszi Csin-ping kínai elnököt egyébként még ebben a hónapban állami látogatásra várják Washingtonba. (8)

(Fotó: TASS / Barcroft Media)

 


Nem indulnak közvetlen vonatok Budapestről Nyugat-Európába

Mától Budapestről nem indulnak közvetlen vonatjáratok Nyugat-Európába – közölte a Mávinform az MTI-vel.

A közlemény szerint a vasúttársaság a vasúti közlekedés biztonsága érdekében döntött így, „további intézkedésig. A nemzetközi jegyeket a menetrend szerinti belföldi járatokon elfogadják. (8)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1065
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap