label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Észak-Európában használja a leggyakrabban az internetet az idős korosztály

Az Európai Unió lakossága 65 és 74 év közötti korosztályának kevesebb mint fele - 42 százalék - használta az internetet 2014-ben - derül ki az Eurostat által kedden Luxemburgban közzétett adatokból.

Az idősek október elsejei világnapja alkalmából közzétett jelentésből kiderül, hogy a 65-74 éves korosztályban az észak-európai tagállamok lakói élnek leggyakrabban az internet adta lehetőségekkel, Dániában 84, Luxemburgban 81, Svédországban 78, Hollandiában 76, az Egyesült Királyságban 70, míg Finnországban 68 százalék, Magyarországon 28 százalék használta az internetet. A legkevesebben ebből a korosztályból Romániában és Bulgáriában - 10-10 százalék - éltek a világháló lehetőségeivel, előttük Görögország (14), Ciprus (16) és Horvátország (17 százalék) áll. (9)

 


Másodfokon is érvénytelenítették a magyar himnusz énekléséért kirótt bírságot

A Kovászna megyei törvényszék elutasította kedden a prefektus fellebbezését, és másodfokon is érvénytelenítette a magyar himnusz éneklése miatt kiszabott bírságot.

Az ítéletnek a törvényszék honlapján közölt kivonata szerint a törvényszék megalapozatlannak tartotta a kormány helyi képviselőjének a fellebbezését, és érvényben hagyta az alapfokú ítéletet.

Az ötezer lejes bírságot azért rótta ki a prefektus hivatali elődje, mert a Magyar Polgári Párt (MPP) által szervezett tavalyi sepsiszentgyörgyi trianoni megemlékezés végén az összegyűltek elénekelték a magyar himnuszt. 

Az alapfokon ítélkező sepsiszentgyörgyi bíróság április elején három ponton is elfogadta az MPP érveit, és semmisnek nyilvánította a büntetést kirovó jegyzőkönyvet. (9)


Románia még az idén újabb hitelmegállapodásról tárgyal az IMF-fel

Románia hivatalosan is tárgyalásokat kezdeményez még az idén a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy újabb hitelmegállapodás megkötéséről – jelentette ki ma Eugen Teodorovici pénzügyminiszter.

A tárgyalások során a szerkezeti reformok gyakorlatba ültetésére összpontosítanak majd, és kevésbé az államháztartási hiányra, mint ahogyan az eddigi megállapodások során történt – nyilatkozta Teodorovici a Reuters hírügynökségnek.
 

Romániának szeptemberben jár le sorozatban a harmadik hitelmegállapodása, amelyet az IMF-fel és az Európai Bizottsággal kötött. A tárcavezető nyilatkozata szerint Bukarest ezúttal az IMF-fel akar megállapodást kötni. Teodorovici leszögezte: egy IMF hitelszerződés az Európai Bizottság részvétele nélkül is létrejöhet, hiszen különböző megállapodásokról van szó.    

A miniszter közölte: a 2016-os évre 2,1 százalékos államháztartási hiányra számítanak, ha nem veszik számításba a kilátásba helyezett béremeléseket az állami szektorban. Amennyiben ezeket is beleszámolják, a deficit akkor is a bruttó hazai termék 3 százaléka alatt marad – tette hozzá. (10)
  


Ponta gúnyos üzenete a PNL-nek: Dragnea bűnöző, Oprea áruló, de jók, ha megszavazzák az indítványt

A liberálisokkal gúnyolódott Victor Ponta miniszterelnök ma amiatt, ahogyan azok a koalíciós vezetőkhöz viszonyulnak: kritizálják, mégis megpróbálják őket rávenni, hogy szavazzanak a bizalmatlansági indítványra, mondván: Dragnea bűnöző, Oprea áruló, de jók, ha megszavazzák az indítványt.

„Dragnea elnök úr nagyon jó, amennyiben szavaz, ha ráveszi a PSD-t, hogy buktassa meg a kormányt. Ha nem szavaz, akkor bűnöző, helyi kiskirály, akit elítéltek amiatt, hogy megszervezte azt a népszavazást, amelyet önök megszavaztak, és amiért önök mellettünk kampányoltak” – mondta Ponta.

Ugyanezt az ironikus hangot használta Ponta akkor is, amikor azt kommentálta, hogy a PNL megpróbálja meggyőzni az UNPR-t, hogy támogassa a bizalmatlansági indítványt. (4)


Túlélte a bizalmi szavazást a vád alá helyezett Victor Ponta kormánya

Nem sikerült bizalmatlansági indítvánnyal leváltania az ellenzéknek a korrupcióellenes ügyészség (DNA) által vád alá helyezett, tisztségéhez ragaszkodó Victor Pontát, a kormány túlélte a parlamentben rendezett bizalmi szavazást.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) arra hivatkozva kérte a parlamenttől a kormány leváltását, hogy a bíróság elé állított kormányfő az egész nemzetet kompromittálja, és mérhetetlen károkat okoz Románia megítélésének.

Ponta parlamenti beszédét arra építette, hogy a PNL-nek nincs erkölcsi alapja leváltását kezdeményezni, mert sok ellenzéki politikust is korrupcióval gyanúsít az igazságszolgáltatás.

A bizalmatlansági indítványt 207 törvényhozó szavazta meg. A kormány leváltásához 275 voksra lett volna szükség. Az RMDSZ honatyái a kormány ellen voksoltak. (9)


Nem kapnak többé gépkocsit a vidéki kiszállásokra a képviselők

Elfogadta a parlament a képviselők és szenátorok statútumának módosítását, így ezután a honatyák nem kapnak többé személygépkocsit a szavazókörzetekben való közlekedésre, jár nekik viszont egy 1400 lejes átalányösszeg a szállítási költségek fedezésére.

Az erről szóló kezdeményezést 293 igen és 2 nem szavazattal, valamint 31 tartózkodással fogadták el.

Ezzel együtt visszavonták a statútum azon fejezetét, amely szerint a képviselők és szenátorok rendelkezésére áll egy személygépkocsi, hogy a mandátumuk elvégzéséhez szükséges tevékenységeket végrehajthassák. Ehelyett bevezettek egy olyan kitételt, amely szerint „a képviselők és szenátorok a mandátumuk elvégzéséhez szükséges tevékenységek végrehajtásához átalányösszeget kapnak, amelynek nagyságát az állandó bizottságok határozata szabja meg, a két ház költségvetési forrásainak függvényében, saját felelősségre kiállított nyilatkozat alapján, amely igazoló okiratként elfogadható.” (4)


Ponta az RMDSZ vezetőit bírálta

Bírálta ma Victor Ponta miniszterelnök az RMDSZ-t, amiért támogatja a bizalmatlansági indítványt, mondván, „ez egy logikai törés” a szövetség vezetőinek hozzáállásában, ők ugyanis minden alkalommal elutasították a politikum beavatkozását az igazságszolgáltatásba.

Részletek a Napirenden rovatban. (4)


Elhunyt Vekerdi József nyelvész

Életének 89. évében elhunyt Vekerdi József Széchenyi-díjas nyelvész, indológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az Eötvös József Collegium egykori igazgatója, az Országos Széchényi Könyvtár nyugalmazott osztályvezetője.

Kutatási területe a cigány néprajzi és nyelvészeti gyűjtések, de szanszkrit irodalmat is fordított. Munkásságának elismeréseként 2000-ben Dajavati Modi Visva Szanszkriti Szamman-díjat kapott, 2002-ben Széchenyi-díjjal tüntették ki a magyarországi cigány szubkultúra, valamint a szanszkrit nyelv és irodalom kutatásában, fordításában és közkinccsé tételében végzett egyedülálló munkásságáért. (8)

(Fotó: Honéczy Barnabás/MTI)


FOTÓRIPORT – Búcsú a Szent Mihály-templomban

Szent Mihály főangyal mai ünnepe egyben a kolozsvári Szent Mihály-templom búcsúünnepe is volt – fotóriportunk ezen készült. (13)


Hosszú idő után ismét több a dolgozó, mint a nyugdíjas Romániában

Romániában hosszú idő után ismét meghaladja a dolgozók száma a nyugdíjasokét - nyilatkozta ma Liviu Pop társadalmi párbeszédért felelős tárca nélküli miniszter.

Pop közölte, hogy jelenleg 6 millió 60 ezer munkaszerződéssel rendelkező személy szerepel nyilvántartásban és 5 millió 137 ezer nyugdíjas. A miniszter szerint az elmúlt három évben 406 ezerrel nőtt az új egyéni munkaszerződések száma.

Hozzátette: a jövő évtől hatályos új adótörvény hatására az újonnan létesített munkahelyek számának további növekedésére számítanak. Ez a jogszabály egyebek mellett 24 százalékról 20 százalékra csökkenti január 1-jétől az általános forgalmi adót (áfa).

A miniszter az egyéni munkaszerződések számának eddigi növekedését azzal magyarázza, hogy a bukaresti kormány 2014 októberétől öt százalékponttal csökkentette a munkáltatóra háruló nyugdíjjárulékot, és júniustól kiterjesztették az élelmiszerekre a kedvezményes, 9 százalékos áfát az addigi 24 százalék helyett.

A 19,9 millió lakossal rendelkező Romániában júliusban 1849 lej volt a nettó átlagbér, az átlagnyugdíj 886 lej. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 852
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap