label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
AZ RMDSZ A KORMÁNY ELLEN VOKSOL A KEDDI BIZALMI SZAVAZÁSON

Az RMDSZ a kormány ellen fog voksolni a keddi bizalmi szavazáson a román parlamentben - jelentette ki ma Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

A parlamentben kedden szavaznak az ellenzéki liberálisok által beterjesztett bizalmatlansági indítványról, amelynek elfogadása esetén Victor Ponta kormánya megbukik

Az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakcióinak hétfői döntését ismertetve Kelemen Hunor kifejtette, hogy a szövetség ugyan nem ért egyet az indítvány szövegével, amely kizárólag a miniszterelnök bírósági ügyéről szól, de ellenzéki pártként a kormány ellen fognak szavazni. Pontát többrendbeli okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnsegédlet vádjával állította bíróság elé a korrupcióellenes ügyészség. (4)


Ferenc pápa: a falak nem jelentenek megoldást a migráció problémájára

A falak sohasem jelentenek megoldást, a hidak építése viszont igen - mondta Ferenc pápa az európai migrációval kapcsolatban hétfőn az Egyesült Államok és Róma közötti repülőúton tartott sajtótájékoztatóján.

Sajtóbeszámolók szerint Ferenc pápa kijelentette: "Köztudott, mi lesz a falak végső sorsa. (...) Minden fal leomlik: ma, holnap vagy száz év után". Az egyházfő hozzátette: "az akadályok emelése több vagy kevesebb ideig működik, de nem jelent megoldást. A probléma attól még fennmarad, csak a gyűlölet lesz miatta nagyobb."

Ferenc pápa a migrációval kapcsolatban hangsúlyozta: Európa nehéz helyzetben van és nem könnyű megoldást találni a migrációs áradatra. A pápa szerint azonban nincsen alternatíva a bevándorlók befogadásával szemben, és a jelenség részleges feltartóztatásának egyetlen módja az, ha a kivándorlásra kényszerülők országai hatékony segítségben részesülnek. Az egyházfő kijelentette, a migráció hosszú válságfolyamat eredménye, "az emberek évek óta tartó háborúk, évek óta tartó éhezés elől menekülnek". A "kizsákmányolt kontinens" Afrika példáját említette, ahol a pápa szerint befektetésekkel kell munkát teremteni és megállítani a vándorlást előidéző válsághelyzetet. (4)


Blaga: vannak jelek, hogy UNPR-sek Ponta lemondását kérik

Vasile Blaga, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnöke ma úgy nyilatkozott, hogy a bizalmatlansági indítvány „vízválasztó lesz”, kiderül, ki akarja Victor Ponta leváltását, és azt hogy „Románia visszatérjen a normális kerékvágásba”.

Mint rámutatott: sokan vannak az UNPR-ben, akik Ponta lemondását kérik, de az is számít, hogy engedik-e őket szavazni.

„Demokratikus államban nem fordult még elő, hogy egy miniszterelnök, aki ellen vádat emeltek, hivatalában maradjon. Még a legnagyobb politikai ellenfelemnek sem akarok rosszat, de nem erről van szó. Olyan miniszterelnökünk van, aki ellen vádat emeltek, de megmakacsolta magát, és meg akarja tartani a tisztségét. Most eljött a vízválasztó ideje, annak, hogy meglássuk: ki akarja Ponta leváltását, és azt, hogy Románia visszatérjen a normális kerékvágásba, és ki akarja továbbra is támogatni” – mondta Blaga. (4)


Az első félévben 500 gyereknél többet hagytak a szülészeteken

Több mint 500 gyereket hagytak az év első hat hónapban a szülészeteken, a gyermekgyógyászati vagy más osztályokon, és közülük mindössze 197 tért haza családjához, amikor elhagyhatta az egészségügyi intézményt – válaszolta a Mediafax hírügynökségnek a gyermekvédelmi és örökbefogadásokkal foglalkozó hatóság.

Az ANPDCA által ma eljuttatott adatsorok értelmében 511 gyereket hagytak el az első hat hónapban. Közülük 313-at szülészeten, 185-öt kórházak gyermekgyógyászati részlegén, 13-at pedig más osztályon „felejtettek ott”.

Az 511 gyerekből 455 elhagyta a kórházat, ám közülük mindössze 197 tért haza családjához. További 197 gyereket nevelőszülőknél, 18-at pedig családoknál helyeztek el, 13-an nevelőotthonba, kilencen sürgősségi befogadó központba kerültek, 21 gyerek esetében pedig a „más helyzet” a hivatalos megfogalmazás.

A tavalyi év folyamán 1213 gyereket hagytak szülészeteken, a gyermekgyógyászati vagy más kórházi osztályokon, akik közül 1057 elhagyta a kórházat, azonban csak 436-an integrálódtak a családba. (4)


Gorghiu: a PSD-nek morális megtisztulás kell

Alina Gorghiu PNL-társelnök azt írta ma Facebook-oldalán, hogy a PSD-ben morális, nem pedig ideológiai megtisztulásra van szükség, rámutatva: a hazai baloldalt vezetőinek az ellenzékkel szembeni ellenségessége határozza meg.

A Nemzeti Liberális Párt vezetője szerint ugyanakkor Dragnea csak példamutatással, illetve a miniszterelnök leváltásával változtathat a helyzeten.

„Liviu Dragnea úr, aki tegnap nyújtotta be jelöltségét a Szociáldemokrata Párt élére, miután a Ponta által már szabadalmaztatott recept alapján minden ellenfelétől megszabadult, most a pártdoktrínák tisztázásáról beszél, és azt magyarázza, mit képvisel a baloldal Romániában. A PSD-nek nem ideológiai, hanem elsősorban morális megtisztulásra van szüksége. A román baloldalt az határozza meg, mennyire ellenségesek a vezetői az igazságszolgáltatással szemben, mennyire vágynak választott képviselői a meg nem érdemelt privilégiumokra, mennyire hiányoznak az integritás kritériumai. A káderek, nem az erőforrások, a kollektívák, nem a csapatok” - írta ma Facebook-oldalán Alina Gorghiu, miután Liviu Dragnea bejelentette jelöltségét a PSD elnöki tiszségére.

Rámutatott: Liviu Dragnea nem változtathat semmin, ha nem saját példájával kezdi, később pedig Victor Ponta leváltásával folytatja. (4)


Jóváhagyta az Európai Bizottság a Nagyszeben–Medgyes–Segesvár út felújításának finanszírozását

40,7 millió eurós finanszírozás jóváhagyásáról döntött ma az Európai Bizottság, az európai regionális fejlesztési alapból és a kohéziós alapból a 14-es jelzésű országút felújítását támogatják, ami része egyébként a közlekedési operatív programnak.

A projekt értelmében mintegy nyolcvan kilométer országút újulna meg Segesvár és Nagyszeben között. A 14-es országút Nagyszeben–Szászmedgyes közötti szakasza része a transzeurópai közlekedési hálózatnak (TEN-T Comprehensive). A munkálatok összértéke 47,9 millió euró, amiből 85 százalékot az európai regionális fejlesztési alap társfinanszírozása adja – tájékoztatott Corina Crețu európai biztos kabinetje.

„Örömmel tölt el, hogy bejelenthetem a döntést az európai regionális fejlesztési alap anyagi hozzájárulásáról ehhez a fontos infrastrukturális projekthez. A Segesvár és Nagyszeben közötti 14-es országút felújításával a becslések szerint 10 százalékkal sikerül majd visszaszorítani a balesetek számát a 79,36 kilométeres szakaszon. Ugyanakkor Nagyszeben és Maros megye közel egymillió lakosa, illetve az út hazai és külföldi használói biztonságosabb körülmények között és rövidebb időn belül tehetik majd meg a két város közötti távolságot” – idézi a közlemény a regionális politikákért felelős biztost. (4)


Kolozsvárra irányítják át a marosvásárhelyi repülőjáratokat

Vasárnapig zárva tart a marosvásárhelyi Transilvania repülőtér, mivel javítási munkálatokat végeznek a kifutón, így a WizzAir több tucatnyi járatát Kolozsvárra irányították át.

A marosvásárhelyi légikikötő illetékesei ma elmondták, németországi, magyarországi, olaszországi, spanyolországi, nagy-britanniai és franciaországi járatokról van szó, amelyek az elkövetkező napokban a kincses városba érkeznek, s onnan is szállnak fel.

„Október 4-e hajnali 6 óráig a marosvásárhelyi reptér járatait átirányították a kolozsvári légikikötőbe. A vásárhelyi létesítményt műszaki okokból kellett bezárni, a kifutón végeznek javítási munkálatokat. Erre az időszakra a WizzAir átirányítja németországi, magyarországi, olaszországi, spanyolországi, nagy-britanniai és franciaországi járatait Kolozsvárra” – részletezték az idézett források. (4)


Sárga figyelmeztetés eső miatt tíz megyében, az ország déli és középső részében

Gorj, Vâlcea, Olt, Argeş, Dâmboviţa, Teleorman, Giurgiu, Prahova, Brassó és Szeben megyékben elsőfokú, sárga csapadékjelzés lesz érvényben mától kedd reggelig, ebben az időszakban a jelzett megyékben a 25, néhol a 40 liter/négyzetmétert is meghaladhatja a csapadékmennyiség.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat által kiadott figyelmeztetés ma délben órakor lép érvénybe, és kedden 10 óráig tart.

„Az említett időszakban folytatódnak az esőzések, főként az ország déli és középső részében, de a domb- és hegyvidékeken is. Gorj, Vâlcea, Olt, Argeş, Dâmboviţa, Teleorman és Giurgiu megyékben, illetve Prahova, Brassó és Szeben megyék hegyvidékein továbbra is lehet 20-25, elszórtan 40 literes négyzetméterenkénti mennyiséget meghaladó csapadék” – áll a sárga színkóddal ellátott figyelmeztetésben. (4)


Egyezményt írtak alá a BBTE-n működő német tagozat támogatására

Werner Hans Lauk, Németország romániai nagykövete jelenlétében a ma Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) rektora, Ioan Aurel Pop és német üzletemberek egyezményt írtak alá a Német Tagozat Konzultatív Tanácsának létrehozásáról.

A dokumentum szerint az aláíró cégek anyagi támogatást nyújtanak, azaz hozzájárulnak a BBTE-n oktató németországi vendégprofesszorok költségeinek, illetve néhány laboratórium felszerelésének fedezésére.

A német tagozat most ünnepli létesítésének huszadik évfordulóját. (4)


Tíz százalékkal nőtt alapképzésen a hallgatók száma a BBTE-n

Soós Anna, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) magyar tagozatáért felelős rektor-helyettese a 2015/2016-os tanév mai megnyitása alkalmával szervezett sajtótájékoztatón elmondta: alapképzésen 13%-kal nőtt az elsőéves hallgatók száma, ez az arány a magyar tagozatra is érvényes.

A BBTE-n jelenleg magyarul tanul 1650 alapképzéses elsőéves és 500 mesteri tagozatos elsőéves hallgató. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 420
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap