label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Kelemen Hunor: senki nem fogja komolyan venni az EU-t, ha nem képes megvédeni a határait

Kelemen Hunor szerint senki nem fogja komolyan venni az Európai Uniót (EU), ha nem képes megvédeni a saját határait. Az RMDSZ elnökének csütörtöki nagyváradi sajtótájékoztatón tett kijelentéseit a szövetség hírlevele foglalta össze ma. Kelemen Hunor hangsúlyozta, hogy nem a menekültektől, hanem az illegális bevándorlóktól kell megvédeni az EU határait.

"Nagyobb koordinációra, erősebb Európai Unióra van szükség, mert ha ez a politikai konstrukció hosszú távon nem képes létrehozni az Európai Egyesült Államokat, akkor nem tudja felvenni a versenyt a nagyhatalmakkal" - fogalmazott az RMDSZ elnöke. Kelemen Hunor azt is hozzátette, újra meg kell nyitni a tárgyalásokat a tagállami szuverenitásról, arról, hogy az államok milyen hatásköröket engednek át az uniónak.

A menekültelosztási kvótával kapcsolatban kijelentette: nem a számok jelentik a gondot, hanem az, hogy nem gondolták és beszélték végig a befogadás teljes stratégiáját országonként. "Milyen konkrét számokról beszélhetünk akkor, amikor folyamatosan érkeznek a menekülők" - tette fel a kérdést. Kelemen Hunor azt is aggasztónak tartotta, hogy nincs idő, sem fogékonyság az árnyalt vélemény kialakítására, és a közvélemény "könnyen ítélkezik". Úgy vélte, hosszú távon is problémát jelent majd a most megerősödő idegengyűlölet egész Európában, és félő, hogy a felhalmozódott indulatok a nemzeti kisebbségeket is elérik. (4)


Mehedinţi megye: öt iraki határsértőt fogtak el a rendőrök, a schengeni övezetbe akartak jutni

Öt iraki állampolgárt fogtak ma el a Mehedinţi megyei rendőrök, miközben illegálisan próbálták átlépni a román határt. Az öt férfi csónakkal kelt át a Dunán, hogy később a schengeni övezet valamelyik országába jusson.

Öt férfit fogtak el csütörtökön a Mehedinţi megyei rendőrök, a Duna román partja közelében, Gârla Mare településnél. A határsértőket hőérzékelő kamerák segítségével fülelték le –írja ma a Mediafax.

A Mehedinţi Megyei Határrendőrség mai közleménye szerint a férfiak a növényzeten keresztül haladtak volna az ország belseje felé. A határsértőket Gârla Mare község rendőrségére vitték ellenőrzésre. (4)


5,6 millió euró értékű licitet írt ki a kataszteri hivatal hat megye légi térképének elkészítésére

Áfa nélkül 5,6 millió euró értékű licitet írt ki az Országos Kataszteri Hivatal (ANCPI) hat megye területének digitális modellezésére, légi felvételek , illetve térképek készítésére.

A projekt egy közel 50 ezer négyzetméteres területet céloz meg Bihar, Arad, Hunyad, Fehér, Maros és Hargita megyében, beleértve a fokozott árvízveszélynek kitett területet (a magyar határ menti vidékek Arad és Bihar megyében), és része a Földrajzi adatok a környezet, a klímaváltozás és az EU-csatlakozás számára című szélesebb körű programnak – derül ki a kataszteri hivatal által az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben közzétett hirdetésében.

A szolgáltatások odaítélésére az ANCPI elektronikus közbeszerzési eljárást ír ki, november 9-éig várják az ajánlatokat.

A kataszteri hivatal több feltételt is megszab a licitre jelentkezők számára, egyebek mellett hasonló munkákban való jártasságot várnak el, illetve a pályázó vállalkozások elmúlt három évi üzleti forgalma nem lehet kevesebb, mint 11,2 millió euró.

A szerződés odaítélése után a kivitelezőnek 15 hónap áll a rendelkezésére a munkálatok elvégzésére. (4)


Kövesi: maradok az igazságszolgáltatásban, nem lépek politikai pályára

Laura Codruța Kövesi, a DNA főügyésze azt mondta, nem lép politikai vagy közigazgatási pályára, hanem az igazságszolgáltatásban marad, hozzátéve: mandátuma végén jelenti majd be, marad-e az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály élén.

„Döntést hoztam szakmai jövőmet illetően, illetve arról, akarok-e még egy mandátumot vagy sem, de ezt a döntésemet ebben a pillanatban nem akarom nyilvánosságra hozni. Amit jelenleg elmondhatok, az az, hogy nem fogom jelöltetni magam semmilyen politikai vagy közigazgatási tisztségre, hanem az igazságszolgáltatásban maradok, azt pedig, hogy folytatom-e az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály élén végzett munkámat, majd akkor jelentem be, amikor ez a mostani mandátumom lejár” – mondta el Laura Codruța Kövesi a Digi 24 csatornán.

A DNA főügyésze kijelentette, csakis ő dönt majd karrierje folytatásáról, de politikai pályára nem lép. (4)


FOTÓRIPORT – Megnyílt Valovits László retrospektív kiállítása a múzumban

A Művészeti Múzeum (Bánffy-palota) tíz emeleti terme ad otthont Valovits László hetvenedik születésnapja alkalmából szervezett tárlatának, amely mától tekinthető meg.

A kiállítást Lucian Nastasă-Kovács múzeumigazgató, Szücs György, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese és Negoiță Lăptoiu művészettörténész, kritikus nyitotta meg. Fotóriport itt. (8)


Sok jó film, események a 15. Filmtettfeszten

Az elmúlt évekhez képest idén több kiemelt eseménnyel készülnek a Filmtettfeszt szervezői, többek között Havas Ágnest, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatóját, Hegedűs Bálintot, a filmalap forgatókönyv-fejlesztési igazgatóját, valamint Kollarik Tamást, a Médiatanács tagját, a Magyar Média Mecenatúra program koordinátorát is meghívták a szeptember 30-a és október 4-e között zajló Erdélyi Magyar Filmnapokra.

A ma délben tartott sajtótájékoztatón arról is szó esett, hogy az első magyar játékfilmről elnevezett Sárga csikó-díjat – amelyet 2012-ben alapított a Filmtett Egyesület, s azóta Durst Györgynek, Muhi Andrásnak és Buglya Sándornak ítélték oda – ezúttal Balogh Zsolt filmrendező, egyetemi tanár veheti át. 

Káin gyermekei, Liza, a rókatündér, Coming Out, Engedem, hadd menjen, Ítélet Magyarországon, Lúdas Matyi, Argo 2, Két székely, Délibáb, Kelj fel, és járj!, Kalotaszegi madonna – csak néhány azon filmek közül, amelyek szerepelnek az ötnapos filmünnep programjában. További részletek a holnapi Szabadságban. (8)


U FC: 80 percig tartott a remény

A labdarúgó Román Kupa tizenhatoddöntőjének zárásaként a Kolozsvár Arénában a másodosztályú U FC és a címvédő Bukaresti Steaua csapott össze.

Nyolcvan percet tartott az egyetemisták reménye, ekkor Aymen Tahar gólja eldöntötte a mérkőzést. A Steaua 1–0-ra nyert, és a nyolcaddöntőbe jutott. (7)


A készülő Harry Potter-darabot két részben állítják színpadra Londonban

J. K. Rowling, a Harry Potter-regényfolyam írója Twitter-üzenetben árulta el, hogy két részben állítják színpadra Londonban a közreműködésével születő Harry Potter and the Cursed Child című színdarabot.

Részletek a Mozaik rovatban. (4)


7,6 százalékkal 2328 lejre nőtt tavaly a bruttó átlagbér

2328 lej volt tavaly a bruttó átlagbér, 7,6 százalékkal több, mint 2013-ban, a munkáltatók pedig átlagosan havi 2988 lejt fizettek minden alkalmazott után. A munkavállalók száma 4,5 millió volt – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) ma közzétett adatsoraiból.

A nettó átlagbér 1697 lej volt, 7,5 százalékkal, vagyis 118 lejjel több, mint az előző évben – tájékoztat közleményében a statisztikai intézet.

A munkavállalók állománya tavaly 4,9 millió fő volt, 99 600 fővel több, mint egy évvel korábban, az átlagos szint pedig 4,5 millió alkalmazott volt, ami 64 100 fős bővülést jelent. (4)


Nyugtalottó: ünnepi sorsolást tartanak

Ma megjelent a Hivatalos Közlönyben a pénzügyminisztériumi rendelet, amelynek értelmében december 27-én rendkívüli nyugtalottó-sorsolást tartanak, és három hónap pénztárszalagjai közül választják ki a nyerőt.

A 2015/1151-es pénzügyminisztériumi rendelet értelmében a szeptember elseje és november 30. között kibocsátott nyugták vesznek majd részt az ünnepi sorsoláson, a nyereményalap pedig ezúttal is egymillió lej lesz.

„2015. december 27-én tartják a nyugtalottó rendkívüli sorsolását. Az első (1) bekezdésben rögzített húzáson a szeptember 1. és november 30. között kiadott nyugták vesznek részt, amelyek megfelelnek a 2015/10-es számú, a nyugtalottó megszervezését szabályozó kormányrendeletben – amelyet módosításokkal és kiegészítésekkel 2015/166-as számú törvényként adtak ki – rögzített feltételeknek” – mutat rá a pénzügyminisztériumi rendelet.

A rendes havi húzásokon túl a 2015/10-es kormányrendelet értelmében a hatóságoknak jogukban áll rendkívüli sorsolásokat is tartani, amikor hivatalos ünnepek vannak, ha a havi húzások során két egymást követő hónapban nincs nyertes, illetve más helyzetekben is, amelyek a pénzügyminisztérium rendeletben határoz meg. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 368
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap