label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Többségi szavazással született megállapodás a menekültekről

Nem teljes egyetértéssel, hanem minősített többségi szavazással, Finnország tartózkodása mellett, Magyarország, Csehország, Szlovákia és Románia ellenszavazata ellenére szavazták meg kedden délután az Európai Unió belügyminiszterei 120 ezer további menekült elosztását a tagállamok között.

Uniós források szerint a megállapodás értelmében egyelőre 66 ezer menekültet helyeznek át a többi tagállamba Olaszországról és Görögországról, 54 ezer áthelyezésről később, a Financial Times című lap értesülése szerint egy éven belül döntenek. 
 

Az Európai Bizottság javaslata alapján éppen ennyit, 54 ezer menekültet helyeztek volna át Magyarországról más tagállamokba, de Magyarország elutasította, hogy a megkérdezése nélkül úgynevezett frontállammá minősítsék, arra hivatkozva, hogy a magyar határhoz érkező migránsok egy uniós országon, Görögországon már áthaladtak, így ott kellett volna őket regisztrálni. (9)

 


Az új amerikai nagykövet találkozott a parlament két házának elnökeivel. Miről volt szó?

Az Amerikai Egyesült Államok új bukaresti nagykövete, Hans Klemm ma találkozott a szenátus elnökével, Călin Popescu Tăriceanuval, illetve a képviselőház elnökével, Valeriu Zgoneával, mindössze egy nappal azután, hogy bemutatta akkreditációját Bukarestben.

Az amerikai diplomatával folytatott beszélgetést követően Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke azt nyilatkozta, tárgyaltak a stratégiai partnerség megerősítéséről, Romániának a régióban betöltött szerepéről, de a migránsok kérdésről is.

A tárgyalásnak témája volt az Európa déli része felől érkező fenyegetés is, Tăriceanu szerint a nagykövet „nagyon direkt” kérdést tett fel: azt kérdezte, „a román hatóságok komoly fenyegetésnek tekintik-e a menekültáradatot, amely az egész világot foglalkoztatja, de legfőképpen az EU-t.”

„Azzal a meggyőződéssel tárgyaltunk erről a problémáról, hogy országaink közül mindegyik nagyon hasznosan hozzá tud járulni egy jobb, egy demokratikus és virágzó világ létrehozásához” – kommentálta Călin Popescu-Tăriceanu. (4)


Románia és Bulgária felé irányítják a teherforgalmat a horvát-szerb határzár miatt

Románia és Bulgária felé irányítja a teherforgalmat Szerbia a horvát határzár miatt - közölte Miroslav Poledica közlekedésügyi államtitkár ma Belgrádban.

A politikus emlékeztetett arra, hogy Horvátország hétfő éjféltől leállította a Belgrádot Zágrábbal összekötő E70-es úton fekvő Batrovci-Bajakovo átkelőn a Horvátországba irányuló teherforgalmat, ami miatt keddre 12 kilométeres sor alakult ki. A számítógépes rendszer meghibásodása miatt viszont keddtől a kimenő forgalom is leállt, így Horvátországból jelenleg körülbelül 5 kilométer hosszan várnak a teherautók arra, hogy beléphessenek Szerbiába.

Az államtitkár kifejtette, hogy a határzár közvetett és közvetlen károkat is okoz. Példaként említette, hogy a teherautók fenntartása akkor is pénzbe kerül, ha azok nem mozognak, és pénzügyi kiesésekre lehet számítani azért is, mert sem az autópályákat nem használják ezek a teherautók, sem üzemanyagot nem vásárolnak. Hozzátette: nemcsak szerb és horvát, hanem külföldi fuvarozókat is érint az intézkedés.

Marko Cadez, a szerbiai gazdasági kamara elnöke a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) kedd reggeli híradójában arra hívta fel a figyelmet, hogy eddig - valamivel több mint egy nap alatt - körülbelül hétmillió eurós kárt szenvedett a szerb gazdaság a horvát határzár miatt. (4)


Egyesüléspárti tüntetők próbálták megzavarni a román és moldovai kormány együttes ülését

Románia és a Moldovai Köztársaság egyesülését követelő tüntetők fogadták ma a két ország minisztereit Neptunon, a tengerpart egyik üdülőtelepén, ahol együttes ülést tartott a román és a moldovai kormány.

A demonstráció több száz résztvevője közös pénzt, közös külpolitikát és közös korrupcióellenes fellépést követelt a két állam vezetőitől. A tüntetők a csendőrökkel dulakodva próbálták - sikertelenül - megközelíteni a kormányülés helyszínéül szolgáló épületet.

A közös kormányülés végén Victor Ponta miniszterelnök bejelentette, hogy Románia 150 millió eurós, alacsony kamatozású, visszatérítendő hitelt készül folyósítani a "nehéz pénzügyi helyzetben lévő Moldovának", hogy segítségére siessen a chişinăui kormánynak, amíg annak sikerül hitelmegállapodást kötnie a Nemzetközi Valutaalappal.

Ponta szerint Románia nem nyerészkedni akar: az öt éven belül visszafizetendő hitelkeretet azon az "1,5 százalék körüli" éves kamaton bocsátják Chişinău rendelkezésére, amellyel Románia finanszírozza magát a nemzetközi pénzpiacokon. (4)


Stelian Tănase: Gabriel Oprea kérésére „likvidálnak” engem a TVR éléről

Stelian Tănase, a TVR főigazgatója a köztévé műsorában azt mondta, Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes kérésére dőlt el, hogy őt „likvidálják” a televízió éléről, mondván: Oprea „nagyon feltüzelt” hangon felhívta, és azt kérte tőle, vegyen ki adásból egy, a plágiumügyéről szóló anyagot – írja ma a Mediafax.

Stelian Tănase, a TVR elnök-főigazgatója a köztelevízió műsorában azt nyilatkozta, Gabriel Oprea felhívta őt, és „nagyon felháborodott, nagyon feltüzelt” hangon azt mondta, vegyen ki adásból egy, a plágiumügyéről szóló anyagot.

Tănase azt is mondja, a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) elnöke, Gabriel Oprea a televízió vezetőségében részt vevő párttársait is felhasználta, hogy az ilyen témájú híradások sugárzását megakadályozza. (4)


Japánsztrájk a vasútnál

Ma japánsztrájkba léptek a vasúti alkalmazottak – karjukon fehér szalaggal tiltakoznak az ellen, hogy nem teljesítették követeléseiket, köztük a 10 százalékos fizetésemelést, illetve étkezési utalványok és üdülési csekkek biztosítását.

A Román Vasúti Társaság (CFR) alkalmazottai csütörtökig folytatják a japánsztrájkot, miután a közlekedésügyi minisztérium képviselőivel folytatott eddigi tárgyalásaik során mindössze ígérteteket kaptak.

A vasúti alkalmazottakat tömörítő szakszervezetek képviselői azt mondják, szerdán újabb tárgyalási fordulójuk lesz a szaktárca illetékeseivel, és remélik, hogy ekkor konkrét megoldások is születnek. Ellenkező esetben spontán tiltakozó akciókra készülnek. (4)


Erős csabait kívánok! – az élen végzett Orbán János Dénes drámája

Megosztott első hellyel jutalmazták Orbán János Dénes (fotó) és Vörös István drámáit a Bárka irodalmi folyóirat és a Békéscsabai Jókai Színház közös, Erős csabait kívánok! elnevezésű irodalmi-színházi drámapályázatán – mondta Elek Tibor főszerkesztő az MTI-nek.

A meghívással öt kortárs magyar író élt, részletek a Kult-túra rovatban. (8)


KÁMSZ – hét bemutató a 2015/2016-os évadban

Silviu Purcărete rendező vezetésével már három hete zajlanak a Julius Caesar próbái a Kolozsvári Állami Magyar Színházban (KÁMSZ), a 223. évad első bemutatóját október 9-én tartják az intézmény nagytermében – jelentette be Tompa Gábor igazgató (fotó) ma délben, a színház emeleti előcsarnokában tartott sajtótájékoztatón. Mint mondta, az utóbbi évek zsúfoltsága után, amikor jóformán egymást követték a bemutatók, ezúttal lassítanak kicsit, hogy lehetőségük legyen viszonylag gyakrabban műsorra tűzni előadásokat, s hogy ezáltal művészi szempontból is megfelelő szinten tudják őket tartani.

2016 májusáig összesen hét új produkcióval készülnek, december elején pedig minévadot szerveznek, amelyben a legfrissebb bemutatók mellett az elmúlt évadok kiemelkedő előadásai, kiállítások, beszélgetések is helyet kapnak majd. További részletek a szerdai Szabadságban. (8)

(Fotó: Biró István)


Keresztury Tibort választották a MKKE új igazgatójának

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) taggyűlése ma Keresztury Tibor írót, szerkesztőt, a Litera.hu főszerkesztőjét, a Stuttgarti Magyar Intézet volt igazgatóját (fotó) választotta meg öt évre a könyvszakmai szervezet igazgatójának.

Az új igazgató október 1-jén foglalja el posztját – közölte az MTI-vel az MKKE. Keresztury Tibor Zentai Péter Lászlót váltja a poszton, akinek lejárt ötéves igazgatói mandátuma. Zentai Péter László, aki 25 éve vezette a könyvszakmai társulást, nem indult újra a posztért.

Keresztury Tibor 1962-ben született Debrecenben. 1987-ben a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem bölcsészettudományi karán magyar-történelem szakon végzett. 1986 és 2006 között az Alföld szerkesztője, közben 1995-96-ban a József Attila Kör JAK-füzetek című sorozatának szerkesztője. 2000 és 2005 között a Magyar Narancs külső munkatársa, 2002-től a Litera című internetes irodalmi portál főszerkesztője, 2006-tól a stuttgarti Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központ igazgatója volt, majd hazatérve, 2011-től ismét a Litera főszerkesztője. Többek között a Déry Tibor-díjat (2004) és a József Attila-díjat (2006) is megkapta. (8)


Európai Filmdíj – öt elsőfilm versenghet a felfedezett kategóriában

Öt alkotás – török, osztrák, dán, német és brit rendezők elsőfilmjei –versenyezhetnek idén az Európai Filmdíjért az Európai felfedezett kategóriában. Az elismerést az Európai Filmdíj kiosztásakor ítélik oda minden évben egy fiatal, feltörekvő európai rendező első játékfilmjéért. Az Európai Filmakadémia (EFA) az idei jelölteket a németországi Oldenburg Nemzetközi Filmfesztiválon jelentette be.

A jelöltek között van Deniz Gamze Ergüven török rendező Cannes-ban és a miskolci CineFesten már díjazott Mustang című alkotása, valamint Veronika Franz és Severin Fiala számos fesztiválon sikert aratott Ich seh Ich seh című horrorja, amelyet Ausztria idén nevezett a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért folyó versengésbe is. Szerepel még a kiválasztott filmek között a dán Anna Sofie Hartmann első rendezése, a Limbo, a német Tom Sommerlatte színész-rendező Im Sommer wohnt er unten című csípős komédiája, valamint a brit John Maclean Slow West című westernje is.

Az idei jelöltekről egy héttagú bizottság döntött, amelynek tagja volt Mihai Chirilov, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) művészeti igazgatója és az EFA igazgatósági tagja, Dagmar Jacobsen is. A felfedezett kategória nyertesét az EFA több mint háromezer fős tagságának szavazatai alapján választják ki. Az Európai Filmdíjak idei ünnepélyes díjátadóját december 12-én tartják Berlinben – olvasható az Európai Filmakadémia sajtóközleményében. (8)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 526
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap