label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Ponta: abszurdak azok a kijelentések, hogy Romániának le kellene zárnia határait a menekültek előtt

Romániában kicsi a terrorista támadás veszélye, jelentette ki ma Victor Ponta kormányfő, rámutatva, abszurdak egyes politikusok azon kijelentései, hogy Romániának le kellene zárnia a határait a menekültek előtt.

A kormányfő szerint Romániában a terrorista támadás veszélye kicsi, és egyes politikusok abszurd nyilatkozatokat tesznek „eme populista témával kapcsolatban”.

„A mi problémánk nem ez, a mi problémánk az, hogy egyes politikusok populista meggondolásból, vagy azért mert önök nem figyelnek már rájuk, mindenféle abszurd kijelentéseket tesznek. Abszurd kijelentés az, hogy ne fogadjunk be muzulmánokat, mert mindannyian terroristák, ahogy mindenki nagyon jól tudja, és zárjuk le határainkat, ne engedjünk be senkit. Komolyan? Amikor a románok Európába mentek, az tetszett nekünk. Hogyhogy zárjuk le a határainkat? Az európai politikát kell követnünk” – fejtette ki Victor Ponta. (4)


Ponta: a védelmi tanács vitatja meg, hány menekültet fogadhat be Románia

Victor Ponta miniszterelnök mai nyilatkozata szerint a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) vitatja meg, hány menekültet fogadhat be Románia, hozzátéve, hogy a határokon meghozták a „szükséges intézkedéseket”.

Arra a kérdésre, hogy meghatároztak-e a befogadandó menekültek számát, Ponta azt válaszolta, hogy ezt a Legfelsőbb Védelmi Tanács dönti el.

„A CSAT keretében megvitatjuk ezt, beszéltem az elnökkel, a belügyminiszterrel: a miniszterelnök-helyettes az, aki a szükséges dokumentumokat előterjeszti, végül ezek kerülnek nyilvánosságra. Csak egy dolgot mondhatok: nem ülünk ölbe tett kézzel, fel vagyunk készülve, fontos viszont, hogy a döntések és azok közzététele egyeztetett formában történjen meg” - nyilatkozta a miniszterelnök újságírói kérdésre.

Ponta kijelentette viszont, hogy a menekültek első hullámának Romániába érkezésére vonatkozóan még nem születtet döntés.

„Ha a CSAT-ban jóváhagyjuk a miniszterelnök-helyettes és a belügyminiszter által beterjesztett tervezetet, nyilvánosságra hozzuk azokat. Csak azt szeretném ismételten kijelenteni, hogy fel vagyunk készülve” - mondta a miniszterelnök. (4)


Tánczos Barna lett az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője

Tánczos Barnát választották az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetőjévé az új parlamenti ülésszakra, Pataki Csaba lett a frakcióvezető-helyettes. A Szövetség képviselőházi frakciójának vezetésében nem állt be változás.

Az RMDSZ közleménye szerint az új parlamenti ülésszak kezdetén Markó Béla szenátor javaslatára választott új vezetőséget a felsőházi frakció. Tánczos Barna lett a frakcióvezető, Pataki Csaba a helyettes, Klárik László pedig a Szövetség szenátusi frakciójának titkára.

A Szenátus Állandó Bizottságában a frakció háznagyi tisztségét továbbra is Verestóy Attila látja el.

A közlemény szerint az RMDSZ képviselőházi frakciójának vezetésében nem állt be változás.

A képviselőházban tehát Máté András Levente maradt a frakcióvezető, Márton Árpád és Szabó Ödön parlamenti képviselők pedig a helyettesek. A frakció titkára Molnár Zsolt Temes megyei képviselő lett. (4)


Nem ajánlja a Román Vasúti Társaság, hogy Budapesten szálljanak át az utasok a migránsok miatt

A CFR utasszállító részlege azt javasolja a Bécsbe vagy más európai célállomásra igyekvő román állampolgároknak, hogy kerüljék a budapesti átszállást a magyar fővárosban uralkodó menekülthelyzet miatt, és váltsanak inkább jegyet a Dacia vonatjáratra – áll a vasúttársaság közleményében.

A Román Vasúti Társaság utasszállító részlege azt javasolja a Bécsbe vagy más európai célállomásra igyekvő románoknak, hogy utazzanak az IR 346/347-es, Dacia elnevezésű járattal, hogy ne legyenek kénytelenek Budapesten átszállni. (4)


Enescu-fesztivál: Zubin Mehta lesz az új tiszteletbeli elnök

Zubin Mehta indiai karmestert (fotó) választották a George Enescu nemzetközi klasszikus zenei fesztivál tiszteletbeli elnökévé, a megbízás 2017-től lép érvénybe – jelentette ma délután a Mediafax hírügynökség.

– Ez a világ legszebb, legcsodálatosabb fesztiválja, és itt van a legjobb közönség, minden zenész boldog lehet, hogy ezeket a mosolygós embereket láthatja. Már alig várom, hogy visszatérjek – nyilatkozta Mehta, aki ezúttal két alkalommal, hétfőn és kedden este vezényelte az Izraeli Filharmonikusokat. Az államelnöki hivatal részéről Sergiu Nistor tanácsos egy csokor virágot és a Cotroceni-palotáról szóló albumot adott át neki, ugyanakkor köszönetet mondott, amiért a felkérésre igent mondott.

A fesztivál tiszteletbeli elnöke először (1998-ban) Yehudi Menuhin amerikai zsidó hegedűművész és karmester volt, majd 2001-től Roman Vlad zeneszerző töltötte be a tisztséget. 2003-tól Ioan Holender lett a tiszteletbeli elnök, aki 2005 óta egyben a fesztivál művészeti igazgatója is volt. Jelenleg még nem nyilvános, ki lesz 2017-től a művészeti igazgató, miután Holender lemondott; Mihai Constantinescu, a fesztivált szervező Artexim igazgatója elárulta: a hivatalos döntést a kulturális mininisztérium hirdeti majd ki. (8)

(Fotó: festivalenescu.ro)


A Saul fia is versenyez az októberi Londoni Filmfesztiválon

Nemes Jeles László Saul fia című alkotása is szerepel a Londoni Filmfesztivál versenyfilmes programjában. Az 59. alkalommal megrendezett mustra október 7-én nyílik meg a Meryl Streep főszereplésével forgatott, Suffragette című dráma európai premierjével.

A BBC News beszámolója szerint a játékfilmes versenymezőnyben 13 produkciót láthat a londoni közönség. A válogatásban Nemes Jeles László Saul fia című holokausztdrámáját is vetítik, amely Cannes-ban a zsűri nagydíját is elnyerte. A film Magyarország hivatalos nevezése a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjra. (2)


A Tíz kicsi néger a legnépszerűbb Agatha Christie-regény

A Tíz kicsi néger a legnépszerűbb Agatha Christie-krimi egy közvélemény-kutatás szerint – írta a BBC News.

Az online felmérés alapján az először 1939-ben megjelent bűnügyi regény az olvasók 21 százalékának kedvence az írónő munkái közül. A második és harmadik helyet a Gyilkosság az Orient expresszen és Az Ackroyd-gyilkosság foglalja el a listán.

Christie rajongóit az írónő születésének közelgő 125. évfordulója alkalmából kérték fel arra, hogy válasszák ki legkedvesebb regényüket az életműből. A brit krimikirálynő 1890. szeptember 15-én született és 85 évesen hunyt el. (2)

(Fotó: Getty Images)


Oscar-verseny: a svédek Roy Andersson filmjét nevezik

Svédországot Roy Andersson Egy galamb leült egy ágra, hogy tűnődjön a létezésről című filmje képviseli a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért folyó versengés idei mezőnyében – közölte a Variety.com.

Az Egy galamb tavaly a velencei filmfesztiválon Arany Oroszlán-díjat kapott, a kritikusok Svédországban és a világ más táján is lelkesen fogadták. A szatirikus filmnek francia, norvég és német koprodukciós partnerei is voltak. Az alkotás, amelyet idén júniusban a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) Kolozsváron is vetítettek, az Európai Filmdíjra is esélyes.     

Andersson, aki jelenleg Om det oändliga (Örökkévalóság) munkacímű új filmjén dolgozik, Svédország legnépszerűbb rendezői közé tartozik, bár nem készített még túl sok filmet. Az Egy galamb leült egy ágra, hogy tűnődjön a létezésről hét év után az első játékfilm hosszúságú alkotása volt. Korábban Svéd szerelmi történet, Dalok a második emeletről és Te, aki élsz című filmjeit indította Svédország a legjobb idegen nyelvű film Oscarjáért. (8)


Lezárják a Főtér nyugati oldalát

Az Európai Fiatal Ortodoxok Találkozója miatt ma 23 órától hétfő, szeptember 7-e hajnali 6 óráig lezárják a Főtér nyugati oldalát – olvasható a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal mai sajtóközleményében.

Ugyanakkor a Horia Demian Sportcsarnok előtti teret csütörtök, szeptember 3-a 23 órától hétfőig, szeptember 7-e 12 óráig szintén lezárják. (4)


Fokozott ellenőrzés lesz Budapesten a román-magyar labdarúgó mérkőzés miatt

A pénteki Magyarország-Románia Európa-bajnoki labdarúgó mérkőzés miatt fokozott ellenőrzést lesz Budapesten és több magyarországi megyében csütörtök reggeltől - közölte ma a magyar Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata.

A tájékoztatás szerint a Készenléti Rendőrség parancsnoka fokozott ellenőrzést rendelt el Budapest, valamint Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye teljes közigazgatási területére.

A fokozott személy- és gépjármű-ellenőrzés csütörtök reggel 6 órától szombat délig tart majd, annak keretében a rendőrök embereket igazoltathatnak, ruházatukat, járművüket átvizsgálhatják, a közbiztonságra veszélyt jelentő eszközöket, anyagokat lefoglalhatják.

A rendőrség közleményében azt írta, a fokozott ellenőrzés célja a közrend és közbiztonság fenntartása, a bűncselekmények és szabálysértések számának visszaszorítása, a jogellenes cselekmények megakadályozása, valamint a közlekedési balesetek megelőzése. Hozzátették: mindent megtesznek annak érdekében, hogy a fokozott ellenőrzés az állampolgárokat ne zavarja, célja kizárólag a jogsértő cselekmények megelőzése, illetve megakadályozása.

A magyar fővárosban, a Groupama Stadionban pénteken este rendezik meg a Magyarország-Románia Európa-bajnoki labdarúgó mérkőzést. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 554
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap