label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Cinikus hollandok? – Szerencséje van Romániának, hogy nem Schengen-állam, véli a külügyminiszter

Milyen szerencse, hogy Románia nem Schengen-ország! – nyilatkozta szombaton Bert Koenders (fotó) holland külügyminiszteri román kollégájával, Bogdan Aurescuval sorra került bukaresti megbeszéléseit követően. A holland diplomácia vezetője szerint Romániát azért nem érinti az illegális bevándorlás egyre drámaibb problémája, mert az ország nem tagja a Schengen-övezetnek, ezért a menedékkérők nem az országon keresztül vezető útvonalakat választják.

Mint ismeretes, Hollandia volt az egyike azon országoknak, amelyek a leghatározottabban az ellen szavaztak, hogy Románia a szabad közlekedést biztosító térség tagja legyen.

Koenders szerint a Schengen-bővítés projekt még napirenden van, és Romániénak jó esélyei vannak a csatlakozáshoz, de nem kívánt jóslatokba bocsátkozni arról, hogy a csatlakozásra mikor kerülhet sor. (9)

 


Illegális bevándorlás - A magyar honvédelmi miniszter elrendelte a tartalékos katonák részleges behívását

A tömeges migrációs helyzet miatt Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnökének javaslatára Simicskó István honvédelmi miniszter elrendelte az önkéntes műveleti tartalékos katonák részleges behívását - közölte a Magyar Honvédelmi Minisztérium (HM) közleményben szombaton az MTI-vel.

A most behívottak elsősorban azoknak az aktív katonáknak a laktanyán belüli feladatait látják majd el, akik már huzamosabb ideje az ideiglenes biztonsági határzár védelmében, illetve a Határozott Fellépés 2015 elnevezésű gyakorlat feladataiban vesznek részt. 
 

Az önkéntes műveleti tartalékos katonák a határ mentén zajló munkálatok során a rendészeti feladatok kivételével minden egyéb tevékenységbe is bevonhatók - olvasható a HM közleményében. (9)

 


Nádas Péter kapja idén a Szép Ernő-életműdíjat

Nádas Péternek (fotó) ítélte oda az idei Szép Ernő-életműdíjat a Szép Ernő kuratórium. A neves író drámaírói életművéért kapta a díjat, az átadási ünnepségre szeptember 21-én, hétfőn délelőtt kerül sor a Pesti Színházban, Nádas Péter Találkozás című művének olvasópróbája előtt.

2015-ben a Szép Ernő- különdíjat Csukás István fiatal nemzedékek színpadi mítoszainak megteremtéséért és Schilling Árpád experimentális, égető társadalmi kérdéseket felvető színpadi szövegeiért kapta.

A Szép Ernő-jutalom (nevezik Szép Ernő-díjnak is) 1984-ben alapított irodalmi díj, amelyet drámaíróknak osztanak ki. A díjat Pogányné Szép Berta, Szép Ernő húga alapította. 1992-ig csupán egy fő a „legjobb drámaíró” vehette át, 1992-től viszont a díjazottak köre 2-3 főre bővült. (2)

(Fotó: MTI)
 


CFR: Döntetlen az éllovassal (FRISSÍTVE FOTÓRIPORTTAL)

A labdarúgó I. liga 11. fordulójában a Kolozsvári CFR 1907 a Gyurgyevói/Giurgiui Astrát fogadta a Dr. Constantin Rădulescu Stadionban.

A találkozó 1–1-gyel végződött, mindkét félidő elején esett egy-egy korai találat. Az 5. perben Antonio jakolisz szerzett vezetést a házigazdáknak, az egyenlítést Denis Alibec Davide Petruccin megpattanó lövése hozta el az 51-ben.

A helyszínen készült felvételeink ide kattintva tekinthetők meg. (7)


A pápai látogatás biztosítása lesz az Egyesült Államok legnagyobb személyi biztonsági művelete

Ferenc pápa washingtoni, New York-i és philadelphiai látogatásának biztosítása lesz az Egyesült Államok legnagyobb személyi biztonsági művelete - közölte Philadelphiában Jeh Johnson amerikai belbiztonsági miniszter.

A várakozások szerint a három nagyváros mindegyikében több százezren próbálnak majd meg akár csak egy pillantást vetni a világszerte rendkívül népszerű katolikus egyházfőre, ennek megfelelően a biztonságára a szövetségi és a helyi biztonsági szervek sok ezer embere fog vigyázni. Johnson a pápalátogatást mindhárom városban különleges nemzetbiztonsági eseménnyé nyilvánította.

Ilyen, rendkívül ritka szövetségi biztonsági minősítést rendszerint az elnöki beiktatások, az Unió helyzetéről szóló elnöki beszédek és a NATO-csúcsok szoktak kapni. De az ilyen szintű előkészületek 2002-ben - az előző évi terrortámadásokat követően - kijártak a téli olimpiának és a XXXVI. Super Bowlnak is. A különleges nemzetbiztonsági események biztosítására az amerikai költségvetésben évi 4,5 millió dollár áll rendelkezésre, de azt illetékesek nem közölték, hogy ez fedezi-e Ferenc pápa látogatásának biztosítását is.  (9)


Németország hajlandó használni katonai erejét a szíriai polgárháború befejezéséért

Németország hajlandó katonai erővel fellépni az európai menekültválság egyik legfőbb kiváltó okaként számon tartott szíriai polgárháború befejezéséért - jelezte Ursula von der Leyen német védelmi miniszter a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című lap szombati beszámolója szerint.

Kiemelte: elsőként a nemzetközi közösségben diplomáciai úton ki kell alakítani a "politikai minimálkonszenzust", vagyis egyetértésre kell jutni abban, hogy a konfliktus mely résztvevői ellen kell harcolni, és kiket kell támogatni. Máskülönben egy katonai stabilizációs küldetés biztosan a konfliktus szereplőinek kereszttüzébe kerül - mutatott rá. Amennyiben viszont sikerül az ENSZ elveinek megfelelő, közös álláspontot kidolgozni, "további lépések" is következhetnek, és Németország "nem maradna ki" ezekből - mondta Ursula von der Leyen .
    

A szíriai menekültek befogadása "nemes feladat Németországnak" - tette hozzá a védelmi miniszter a FAZ beszámolója szerint. Hangsúlyozta, hogy szerinte az Európai Unió a "tények kényszerítő ereje" révén közös megoldásokat talál majd a menekültválságra.
 

Ursula von der Leyen pénteki beszéde változást jelez a német kormány álláspontjában. Németország ugyan csatlakozott a Szíriában is mind inkább előrenyomuló Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni nemzetközi szövetséghez - és kiképzőkkel, harci felszereléssel és fegyverrel is támogatja az IÁ ellen harcoló észak-iraki kurdokat -, de eddig elzárkózott a szíriai katonai szerepvállalástól. (9)
     


Illegális bevándorlás – Szerb határ: csaknem eltűntek a menekültek Horgosról

Csaknem eltűntek a menekültek szombat délelőttre a röszke-horgosi régi határátkelő (Röszke 2) szerb oldaláról, ugyanakkor többen bebocsátásra várakoztak a magyar hatóságok által kialakított belépési pontnál - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

Csaknem eltűntek a táborozók a Röszke 1 és a Röszke 2 határátkelő közötti területről. Miközben szerdán és csütörtökön még több ezren sátoroztak a szerb oldalon, szombat délelőttre már csak mintegy ötvenen tartottak ki.

Egyikük az MTI érdeklődésére azt mondta: továbbra is abban reménykednek, hogy kinyitják a határt. Úgy értesültek ugyanis, hogy hiába mennének Horvátország felé, a szlovén hatóságok blokkolták a határt, így nem tudnak továbbmenni Ausztriába. (7)


Új kormányt esketett fel az egyiptomi elnök

Feleskette az új egyiptomi kormányt Abdel-Fattáh esz-Szíszi államfő szombaton, egy héttel azután, hogy a 14 hónapja hivatalban lévő előző kabinetet váratlanul lemondatta.

A harminchárom minisztériumból tizenhat élén történt személycsere, ugyanakkor továbbra is megtarthatták tisztségüket az olyan kulcsfontosságú tárcák vezetői, mint a belügy-, a külügy-, a védelmi, a beruházási és a pénzügyminisztérium. Több minisztériumot összevontak, és mostantól külön tárca foglalkozik a migrációs ügyekkel. A kormány élére az eddigi olajügyi miniszter, Seríf Iszmáíl (képünkön) került. (7)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1106
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap