label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Kelemen Hunor: nem használ az autonómiatörekvéseknek a migránsválság

Kelemen Hunor megállapítása szerint nem használ az erdélyi magyarok autonómiatörekvéseinek az Európára nehezedő migránsválság. Az RMDSZ elnöke erről Marosvásárhelyen beszélt ma délután, a helyi Bernády György Közművelődési Alapítvány által szervezett kétnapos autonómiaszemináriumon, amelyen az RMDSZ vezetői román és magyar értelmiségiekkel folytattak párbeszédet a kulturális és területi autonómia kérdéseiről. 
 

Kelemen Hunor úgy vélte, a bevándorlási hullám által keltett nacionalizmus- és xenofóbiahullám egyre nehezebbé teszi az őshonos kisebbségek harcát a különböző autonómiaformák eléréséért. Mindamellett, a jogok kiterjesztéséről ennek ellenére beszélni kell – állapította meg. Kijelentette: az RMDSZ taktikai kérdésnek tekinti, hogy mikor terjeszti be a román parlamentben a székelyföldi autonómiatervezetét. Hozzátette: el kell kerülni, hogy egy ilyen törvénykezdeményezés miatt az RMDSZ elszigetelődjék a romániai politikában. 

 

Az RMDSZ elnöke azt is megállapította, Romániában az ország 2007-es EU-csatlakozása óta leállt a kisebbségi jogok bővülésének folyamata. (10)

 


Johannis: Románia továbbra sem támogatja a kötelező befogadási kvótákat

Románia továbbra sem támogatja a kötelező befogadási kvótákat az Európai Unióba érkezett menedékkérők szétosztásánál, és ennek megfelelően fog szavazni az uniós belügyminiszterek jövő heti tanácskozásán - közölte Klaus Johannis csütörtökön Bukarestben.

Az államfő a Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) ülése után elmondta: Románia szolidáris a menekültválság által érintett uniós tagállamokkal, de a kötelező kvótákat nem tartja megoldásnak.

Johannis szerint az Európai Parlamentben csütörtökön megszavazott javaslat ismeretében nem lehet kizárni, hogy az Európai Unió kötelezni fogja Romániát, hogy az általa felajánlott 1785-ös keretnél nagyobb számban fogadjon be menekülteket. (9)


Johannis ismét Victor Ponta távozását szorgalmazza

Klaus Johannis szerint nagy kárt okoz Románia megítélésének, hogy miniszterelnökét vád alá helyezték, és továbbra is Victor Ponta lemondását látja a legjobb megoldásnak.

Az elnök csütörtökön rövid sajtónyilatkozattal reagált arra, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vádat emelt Ponta ellen. Úgy vélte "egyre problematikusabb" nemcsak Victor Ponta, hanem az általa vezetett kormány és a Szociáldemokrata Párt (PSD) helyzete is, és kifejezte reményét, hogy "akiknek vannak eszközeik rá, azok megteszik a szükséges lépéseket".

A magát ártatlannak mondó Ponta a vádemelés bejelentése óta nem lépett a nyilvánosság elé, ám korábban több ízben azt hangoztatta, hogy nem fog lemondani a kormányfői tisztségről, amíg a parlamentben a PSD körül kialakult koalíció támogatását élvezi. (9)


Hetven kilométeres kerítés? - Bukarest ismét állást foglalt ellene

A román kormány szerint nincs összhangban az európai normákkal, hogy Magyarország kerítést épít vagy tervez építeni vele szomszédos országok határain.   

Bukarest csütörtökön adott ki közleményt erről. Eszerint a magyar hatóságok bevándorlókkal szembeni bánásmódjáról kialakított román álláspont összhangban van az EU tagállamai és szervezetei, valamint egyéb nemzetközi szervezetek által kifejtett állásfoglalásokkal. A közlemény többek között az ENSZ-főtitkárt, az Európai Bizottság szóvivőjét, valamint a szerb és a horvát kormányfőt idézi, akik bírálták a magyar kerítésépítést.

Korábban Szijjártó Péter magyar külügyi és külgazdasági miniszter a magyar-szerb román hármashatártól húzódó kerítés megépítésének előkészítéséről elmondta: a korábban említett észszerű hosszúság körülbelül 70 kilométert jelent. (9)


A feszültségek csökkentését szorgalmazza a PNL a román-magyar viszonyban

A román-magyar kapcsolatokban tapasztalt feszültségek csökkentését szorgalmazza a Nemzeti Liberális Párt (PNL), amely szerint a diplomáciai feszültség fenntartása mélyíti az Európai Uniót érintő válságot.

A párt csütörtöki közleményében Ionut Stroe szóvivő közölte: a PNL meglepetéssel vette tudomásul a diplomáciai feszültségek növekedését olyan körülmények között, hogy a magyar kormány nem mond le az "elhamarkodott, rossz és Európa-ellenes döntéséről, a kerítésépítésről", a román hatóságok pedig politikusi állásfoglalásokra szorítkoznak, sértegetnek és fenyegetnek ahelyett, hogy európai módon tárgyalnának. (9)


Vádat emelt a korrupcióellenes ügyészség Victor Ponta kormányfő ellen

Vádat emelt Victor Ponta miniszterelnök ellen csütörtökön a korrupcióellenes ügyészség (DNA), a politikust többrendbeli okirathamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnrészesség vádjával állítják bíróság elé. 

A DNA szerint 2007-2008-ban Ponta ténylegesen el nem végzett ügyvédi szolgálatokért vett fel havi 2-3000 eurós honoráriumot Dan Sova szenátor cégétől, az összeg igazolásául pedig 17 beszámolót hamisított más ügyvédek tevékenységi beszámolóját lemásolva.

Az ügyben Sova ellen és két olténiai hőerőmű (Rovinari-Turceni) vezetői ellen is vádat emeltek. Sovát adócsalással, okirat-hamisítással, pénzmosással és hivatali visszaélésben való bűnsegédlettel vádolják.Mivel parlamenti mandátummal rendelkező politikusok szerepelnek az ügyben, a DNA a legfelső bíróságra küldte a vádiratot.

A vádlottak - köztük a miniszterelnök - szabadlábon védekezhetnek, Dan Sova szenátor esetében pedig bírósági felügyeletet is elrendeltek. (9)


Évadkezdés Szerelmi tilalommal

Vígoperával indítja 2015/2016-os évadát a Kolozsvári Magyar Opera: Richard Wagner Szerelmi tilalom című művét Szabó Máté magyarországi rendező viszi színre, az országos bemutatót szeptember 24-én, csütörtökön este fél 7 órától tartják. Szép Gyula, az intézmény igazgatója arról beszélt elsőként a mai sajtótájékoztatón, hogy Kelet-Európában és Magyarországon sem játszották korábban a német zeneszerző fiatalkori operáját. A darabot a budapesti Operaházzal közösen választották ki, szem előtt tartva azt is, hogy jövőre lesz Shakespeare halálának négyszázadik évfordulója – akinek a Szeget szeggel című színműve alapján készült a librettó. (A fotó próba közben készült).

További részletek a holnapi Szabadságban. (2)


FOTÓRIPORT – „Béke a belépőre, áldás a kimenőre!”

Több mint százéves, az idők folyamán sokat látott-hallott, kitartó szolgálatában megrepedt és elgörbült, jókora bejárati kaput váltott fel tegnap frissen született társa a Jókai utca 16. szám alatt, azaz a Minerva-háznál, annál az épületnél, amely a Szabadság szerkesztőségének is otthont nyújt.

A nyílászárót készítő és felszerelő cég vezetője, Miklós Dénes szerint tölgyfából készült munkájukkal az ősi kolozsvári kapu-stílust keltették életre – Guttmann Szabolcs tervei alapján.

Fotóriportunk ide kattintva tekinthető meg. (13)


FOTÓRIPORT – Vívásbemutató Kolozsvár Főterén

A tavalyi sikerre is alapozva második alkalommal tartottak vívóbemutatót Kolozsvár Főterén.

Felvételeink ITT. (7)


Eb-selejtező: Zártkapus a román–finn is

Romániát is stadionbezárással sújtotta az UEFA a szurkolók Európa-bajnoki selejtezőkön mutatott viselkedése miatt – így az október nyolcadikán esedékes találkozón zárt kapuk mögött fogadja Finnországot.

Az UEFA indoklása szerint a román szurkolók a budapesti Magyarország–Románia mérkőzésen tiltott transzparenst helyeztek ki a lelátóra, pirotechnikai eszközöket használtak, nem tisztelték a magyar himnuszt (hátat fordítottak a pályának), illetve verekedtek a szektorukon belül.

Emellett három nappal később a  Görögország elleni bukaresti meccsen szintén tiltott pirotechnikai eszközöket használtak a román drukkerek.

Az első vétségért 60 ezer, a másodikért 50 ezer eurós pénzbüntetést is kaptak a stadionbezáráson kívül.

Előző hírünkben közöltük, hogy a magyar szurkolók magyar–román mérkőzésen tanúsított rasszista magatartása miatt a Magyarország–Feröer-szigetek Eb-selejtezőt is zárt kapuk mögött rendezik meg. (7)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:549
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 347
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap