label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Románia “pontosít”: Magyarország el akarja terelni a figyelmet saját problémáiról

Magyarország "mesterséges vitába próbálja belerántani Romániát, hogy elterelje a figyelmet a bevándorlók problémájának alapkérdéseiről és arról az elszigetelődésről, amelyet a magyar fél által hozott intézkedések eredményeznek" - hangoztatta a román külügyminisztérium kedd este kiadott közleményében.

A Pontosítás címet viselő dokumentum szerint "megengedhetetlen és ellentétes a két ország közötti stratégiai partnerséggel" az a mód, ahogyan a magyar fél eljárt keddi intézkedései és üzenetei révén.

Amint arról tudósítottunk: a magyar külügyminisztérium kedden több alkalommal is hangot adott afölötti értetlenségének, hogy Románia miniszterelnöke még mindig "magyarellenes hazudozással kívánja menteni belpolitikai és megkérdőjelezett személyes erkölcsi tekintélyét". A KKM a román miniszterelnöknek arra a kijelentésére reagált, miszerint "Románia emberként fog bánni a migránsokkal, nem pedig úgy, mint magyar szomszédaink, akik botokkal terelik és sorszámmal látják el őket".

A román hírtelevíziók az elmúlt napokban többször is a magyar intézkedésekről szóló tudósításaik hátterében mutatták azokat a görög-macedón határon filmezett képsorokat, amelyeken a macedón határrendészet egyik tagja gumibottal ütlegeli az illegális bevándorlókat. (9)


Bekérették Budapesten a román nagykövetség ügyvivőjét

Hivatalába kérette a budapesti román nagykövetség ügyvivőjét Magyar Levente, a magyarországi Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára.

A tárca keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: miután Victor Ponta, Románia miniszterelnöke "újfent bárdolatlan stílusban nyilatkozott" Magyarországnak a migrációs helyzet kezelésére irányuló erőfeszítéseiről, Magyar Levente bekérette az ügyvivőt, és a kormány nevében hangot adott afölötti értetlenségének, hogy Románia miniszterelnöke még mindig "magyarellenes hazudozással kívánja menteni belpolitikai és megkérdőjelezett személyes erkölcsi tekintélyét".

A KKM a román miniszterelnöknek arra a kijelentésére reagált, miszerint "Románia emberként fog bánni a migránsokkal, nem pedig úgy, mint magyar szomszédaink, akik botokkal terelik és sorszámmal látják el őket".

A tárca közleményében úgy fogalmazott: "különösen visszatetsző", hogy miután Románia kormányának eddig nem sikerült országát felkészítenie a csatlakozásra a schengeni övezethez, kívülről, a térség határőrizeti kötelezettsége és felelőssége nélkül "minősítgeti képtelen jelzőkkel" azt az országot, amely "erejét megfeszítve teljesíti az Európai Unió külső határainak védelméből fakadó feladatait".

Közölték: a kormány minden Magyarországot érő "igazságtalan és képmutató bírálat" ellen tiltakozni fog, jöjjön az bárhonnan. (9)


Szijjártó: Ponta hazudik!

"Nettó hazugság" az, amit Victor Ponta (fotó) állít a migránskérdés magyarországi kezeléséről, és méltatlan egy 21. századi politikai vezetőhöz - hangsúlyozta kedden a külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek telefonon nyilatkozva.

Szijjártó Péter Victor Ponta arra a kijelentésére reagált, miszerint "Románia emberként fog bánni a migránsokkal, nem pedig úgy, mint magyar szomszédaink, akik botokkal terelik és sorszámmal látják el őket". Szijjártó Péter szerint nyilvánvalóan a romániai belpolitikai válság és Victor Ponta pozíciójának megrendülése lehet az egyik oka annak, hogy "ilyen szélsőséges, hazug kijelentésre" ragadtatta el magát.

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a magyar kormány határozottan visszautasítja az elhangzottakat, és egyúttal felszólítja a román miniszterelnököt, fejezze be a Magyarországról szóló hazugságait. (9)


Román külügyminisztérium: nem helyes kerítést építeni két EU-tagállam közé

A román külügyminisztérium szerint az Európai Unió két stratégiai partnerségben levő tagállama közé kerítést építeni "nem helyes lépés politikai szempontból, az európai szellemiség szerint".

A minisztérium kedden honlapján közölte, hogy Magyarország külügyminisztériuma kevéssel a nyilvános bejelentés előtt tájékoztatta a román külügyminisztériumot a két ország határára tervezett kerítés építésének előkészületeiről.

Azt is közölte, hogy Bogdan Aurescu külügyminiszter azonnal tájékoztatta a román döntéshozókat a helyzetről. (9)


Felfüggesztették tisztségéből Bukarest korrupcióval gyanúsított főpolgármesterét

Felfüggesztették tisztségéből Sorin Oprescu (fotó) bukaresti főpolgármestert kedden, akit korrupció gyanújával múlt héten előzetes letartóztatásba helyezett a bukaresti törvényszék.

Oprescut szeptember 5-én vette őrizetbe a DNA, arra hivatkozva, hogy aznap 25 ezer euró kenőpénzt vett át egy közvetítőtől. Az ügyészek azt állítják, hogy a pénz átadása után megtalálták Oprescunál a megjelölt bakjegyek egy részét. A vádhatóság szerint a főpolgármesteri hivatalnál bejáratott módszer volt, hogy Oprescu és emberei olyan cégeknek adtak megbízási szerződéseket, amelyek nyereségük kétharmadát a döntéshozók megvesztegetésére fordították. (9)


Szijjártó: a magyar-román határra építendő kerítés előkészítéséről döntött a kormány

A magyar-román határon, a magyar-szerb-román hármashatártól "ésszerű távolságig" húzódó kerítés megépítésének előkészítéséről döntött a kormány - jelentette be a magyar külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter (fotó) hozzátette: az intézkedésre azért van szükség, mert a magyar-szerb határon épített kerítés hatására az embercsempészek megváltoztathatják útvonalukat, így a bevándorlási nyomás egy része áttevődhet Románia irányába.

Előkészítő munkáról van szó, a határvonaltól négy méterre, magyar területen kezdik meg a földmunkálatokat, amelyek szükség esetén ideiglenes biztonsági határzár, kerítés felépítését teszik lehetővé. A kormány döntéséről tájékoztatást kapott a román külügyminisztérium európai integrációért felelős államtitkára - mondta a miniszter. (9)


Johannis: Romániának hasznosítania kell az elvándorolt románok potenciálját

Klaus Johannis államfő szerint Romániának hasznosítania kell az országból elvándorolt románok potenciálját.

Az elnök a román diaszpórát megszólító Smart diaspora (Okos diaszpóra) című bukaresti konferencián mondott beszédet kedden. Úgy vélekedett, hogy a diaszpóra potenciálja akkor lesz teljes mértékben hasznosítható, amikor nem kényszerből, hanem választás eredményeként élnek és dolgoznak román állampolgárok külföldön, amikor a diaszpórában élő románok számára lehetőség lesz annak tudatában visszatérni hazájukba, hogy a munkájukat itt is elismerik, és megjutalmazzák.

Klaus Johannis szerint arra kell megoldásokat keresni, hogy Románia hosszú távon a javára fordíthassa a jelenlegi agyelszívást. Az elnök szerint azt is el kell érni, hogy a diaszpórában élő románok "a román kultúra és hagyományok nagyköveteivé váljanak" szerte a világban. (9)

 


Horvátország vagy Románia felé kerülhetnek a migránsok

Mátraházi Tibor magyarországi biztonságpolitikai szakértő szerint a magyar-szerb zöldhatár lezárása után Horvátország vagy Románia felé kerülhetnek a már Szerbiába érkezett, az Európai Unióba tartó illegális migránsok.

A szakértő az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában arról beszélt, hogy a következő két-három hétben "valamelyest nyugodtabb lesz a helyzet", a kérdés az lesz, az érkezők miként reagálnak arra, hogy jelentős hányaduk menedékkérelmét elutasítják.

Mátraházi Tibor elmondta: a szerb-horvát határ nagy részén a veszélyes Dunán kellene átkelniük, délebbre pedig a magyarországinál jóval nehezebb terepen vezet az út.

Talán a tél közeledte időt hagy arra, hogy felkészüljünk a tavaszi hullámban érkező újabb menekültáradatra - fogalmazott a szakember. (9)


Comedy Cluj – Posztumusz Kiválóság-díjban részesül Peter O’Toole

Peter O’Toole ír származású brit színésznek ítélték oda posztumusz a Comedy Cluj – Vígjátékfilmek Nemzetközi Fesztiváljának Kiválóság-díját – közölték a szervezők ma délután a rendezvény honlapján. Mint kiderült, az október 24-i zárógála keretében veszi át az elismerést Kate O’Toole, a nyolcszoros Oscar-díjra jelölt művész lánya, aki a zsűrinek is tagja lesz az idei szemlén.

A színész emlékére levetítik A felső tízezer (The Ruling Class) című  filmszatírát, amelyet a magyar származású Peter Medak rendezett. Az 1972-ben készült alkotás a brit arisztokráciának és az általuk képviselt felsőbbrendűségnek állít görbe tükröt a legnevesebb brit színészek segítségével, október 23-án láthatják az érdeklődők.

Korábban Marin Moraru és Tora Vasilescu (2009), Geo Saizescu és Sebastian Papaiani (2010), Draga Olteanu Matei (2011), Horațiu Mălăele (2012), Oana és Amza Pellea (utóbbi in memoriam, 2013) és Victor Rebengiuc (2014) kapta a Comedy Cluj Kiválóság-díját. (8)


Man Booker-díj: megvan a szűkített lista

Két brit és két amerikai szerző mellett egy jamaicai és egy nigériai író is felkerült a Man Booker-díj jelöltjeinek szűkített listájára, amelyet ma hoztak nyilvánosságra Londonban.

Marlon James (fotó), aki A Brief History of Seven Killings című könyvével szerepel az esélyesek között, az első jamaicai szerző, akinek a neve ott van a Man Booker-díj szűkített listáján. Chigozie Obioma – aki 28 évesen a legfiatalabb a hat szerző közül – pedig a második nigériai író, akit jelöltek az elismerésre. Mindketten az Egyesült Államokban élnek. További részletek a Kult-túra rovatban. (8)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 643
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap