label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Pótérettségi: 24,1% az országos átmenési arány, Fehér és Kolozs megye dobogós

A tanügyminisztérium közlése szerint a 44 759 beiratkozott pótérettségizőből 10 779 vette sikerrel a megmérettetést, vagyis az átmenési arány 24,1%, ami 1,83%-kal nagyobb, mint a tavalyi őszi érettségin.

A legjobban a Fehér megyei érettségizők szerepeltek, ott a vizsgázók 35,81%-a ment át, őket a Iaşi megyeiek (34,15%) és a Kolozs megyeiek (33,09%) követik. A rangsor másik végén Buzău (16,18%), Gorj (15,85%) és Ilfov (14,69%) megye áll.

A pótérettségin senki sem ért el 10-es átlagot, puskázás miatt 151 vizsgázót zártak ki. (13)


Romániai embercsempészt fogtak el a Pest megyei rendőrök

Elfogtak a rendőrök egy 26 éves román férfit, aki fejenként 250 euróért akart Németországba szállítani hat szír állampolgárt - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a www.police.hu oldalon kedd reggel. Mint írták, a rendőrök az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 27-es kilométerszelvénynél ellenőrizték a 26 éves férfi magyar rendszámú gépkocsiját, amivel a Magyarország területén jogszerű tartózkodási engedéllyel nem rendelkező szír állampolgárokat szállította. A férfi a bűncselekmény elkövetését elismerte. A rendőrök előállították az érdi rendőrkapitányságra, és embercsempészés miatt indítottak eljárást vele szemben. (MTI)3


Korrupcióellenes ügyészség: őrizetben Serban Pop, az adóhatóság volt elnöke

Őrizetbe vették kedden az adóhatóság (ANAF), illetve a szervezett bűnözés és terrorizmusellenes ügyészség (DIICOT) volt vezetőjét, akiket befolyással való üzérkedéssel és megvesztegetés elfogadásával gyanúsít a korrupcióellenes ügyészség (DNA).  Az ügyészek szerint Serban Pop, az ANAF korábbi elnöke csaknem negyedmillió eurónyi megvesztegetést fogadott el Horia Simu üzletembertől, annak érdekében, hogy az adóhatóságnál meghamisítsák azt a jelentést, amelynek alapján a DIICOT vizsgálatot indított a román rézipar legfontosabb szereplőjeként ismert Simu ellen. A DNA szerint a pénzből Alina Bica, a DIICOT volt főügyésze is több mint 17 ezer eurót kapott, amiért a vádhatóságánál megszüntette az üzletember ellen indított eljárást.
    Az ügy mindhárom szereplőjét más ügyekben is törvénytelenségekkel gyanúsítja a DNA. A vádhatóság múlt héten emelt vádat Simu ellen, aki állítólag törvénytelenül kapott a piaci érték másfélszeresére rugó kártérítést egy államosított ingatlanért. Ugyanebben az ügyben vádlottként szerepel az államosított ingatlanokért kártérítést megítélő bizottság volt tagjaként Alina Bica is.
    A DIICOT volt vezetőjét eddig olyan ügyekben állították bíróság elé, amelyek korábbi tisztségeivel kapcsolatosak, most azonban olyan ügyben került fogdába, amely főügyészi ténykedésével áll összefüggésben.

 


Szavazzon kedvenc európai filmjére

Szavazhat kedvenc európai filmjére a közönség, jelentette be közleményében az Európai Filmakadémia (EFA). A tíz alkotást tartalmazó listán szerepel Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmje is.  Az EFA People's Choice Award közönségszavazás minden évben lehetőséget kínál Európa-szerte a
filmrajongóknak, hogy kiválasszák kedvenc filmjüket.

A közönség a hivatalos honlapon adhatja le voksát: http://www.europeanfilmawards.eu/en_EN/peopleschoiceaward/vote

A szavazók között egy berlini utazást sorsolnak ki, a szerencsés nyertes részt vehet a 2015. évi díjátadón.

(2)


Rekordgyorsasággal fogyott el Oleh Szencov ukrán rendező első könyve

Rekordsebességgel kapkodták el a boltokból az Oroszországban 20 év börtönbüntetésre ítélt Oleh Szencov (fotó) ukrán rendező első könyvét.

A nyolc elbeszélést tartalmazó kötetet Szencov még jóval bebörtönzése előtt írta, és a Laurus könyvkiadó gondozásában jelent meg július közepén. A könyv terjesztője elmondta, hogy az első kiadás szinte összes darabja elfogyott már, és több száz kötetre vettek fel előrendelést. Megnyugtatta az olvasókat, hogy készül a könyv második kiadása. A kötet eladásából származó bevétel felét Szencov családja kapja. (2)

További részletek a Kult-Túra rovatban.


Százezer lejre büntetett a kolozsvári fogyasztóvédelem

Összesen több mint 100 ezer lejes pénzbírságot rótt ki a Kolozs Megyei Fogyasztóvédelmi Biztosi Hivatal, miután mélyhűtött termékeket forgalmazó kereskedelmi társaságokat ellenőrzött, és számos kifogásolnivalót talált.

A ma ellenőrzött 23 üzlet közül 21-et bírságoltak meg, miután lejárt szavatossági idejű vagy nem megfelelően csomagolt termékeket találtak.

A felügyelők szerint egyes helyeken nem tartották be a terméktársításra vonatkozó előírásokat, így azok átvehették egymás szagát (hal–csirkehús), de azt is kifogásolták, hogy a termékek minősége nem volt megfelelő, vagy hozzáértek a mélyhűtő falához, így „megégtek”. (13)


Parkolóhely-bérlés online ügyintézéssel?

Újabb beadvánnyal fordult Ioan Bildea liberális városi tanácsos a Kolozsvári Polgármesteri Hivatalhoz: azt kéri, hogy a hivatal vezessen be online rendszert a parkolóhelyek éves vagy havi bérlésével kapcsolatos ügyintézésre. 

Bildea úgy véli, egy ilyen rendszer segítségével minden lakos láthatná, hogy lakhelyéhez közel hol vannak bérelhető parkolók, és kérvényezhetné a bérlet megkötését vagy a már létező szerződés meghosszabbítását.

Mindez néhány percet venne csupán igénybe, és nem lenne szükség elmenni a városházára, majd ott sorban állni – másfelől pedig a városházi alkalmazottak is felszabadulnának, mert nem kellene évente több tízezer ilyen jellegű kérvényt feldolgozzanak. (13)


VIDEÓ – Hűvösre kerülnek a hőközpontok miatt

Húszezer lejes lopás elkövetőit érte tetten a kolozsvári rendőrség: a három, 28–30 év közötti férfi a rendőrség mai tájékoztatása szerint augusztus 27-én este fél 9-kor két személygépkocsival érkezett egy Edgar Quinet utcai ingatlanhoz, majd miután több órát töltöttek az épületben, nyolc törpehőközpontot és különféle eletronikus szerszámgépeket pakoltak be az egyik autóba.

Ezt követően csaptak le rájuk a rendőrök, akiknek rövid üldözés után sikerült megállásra kényszeríteniük a lopott javakat szállító autót. Ennek sofőrje nem rendelkezett jogosítvánnyal, viszont a jelek szerint igen ragadóskezű volt: a rendőrök ugyanőt gyanúsítják egy kerékpár eltulajdonításával (augusztus 26-áról 27-ére történt), valamint egy olaszországi személygépkocsi ellopásával (augusztus 8-án). A 10 ezer euró értékű lopott autót a rendőrök lefoglalták.

A három gyanúsított közül a bíróság kettőt 30 napos előzetes letartóztatásba, egyet pedig háziőrizetbe helyezett. A tetten érés a Román Rendőrség Különleges Műveleti Igazgatóságának támogatásával valósult meg.

A tettenérés pillanatában készült videó ide kattintva tekinthető meg. (13)


Labdarúgás: német játékvezető a Groupama Arénában a pénteki magyar-román Eb-selejtezőn

A német Felix Brych lesz a pénteki magyar-román labdarúgó Európa-bajnoki selejtező játékvezetője – tájékoztat az MTI. Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) honlapjának beszámolója alapján a 40 éves bíró munkáját Mark Borsch, Stefan Lupp, Rafael Foltyn, Bastian Dankert és Marco Fritz segíti majd. Brych pályafutása egyik legnagyobb sikereként tavaly Európa Liga-döntőt vezetett. (3)


Csökkent a munkanélküliség az EU-ban – Romániában a helyzet változatlan

Mind az EU egészében, mind az euróövezetben csökkent a munkanélküliség júliusban.  Az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatala kedden közzétett felmérése szerint az EU 28 tagállamában júliusban 9,5 százalék volt a munkanélküliség az előző havi 9,6 százalékkal szemben, ez 2011 júniusa óta a legalacsonyabb ráta. Az euróövezetben a júniusi 11,1 százalékról 10,9 százalékra, 2012 februárja óta a legalacsonyabb szintre csökkent az állástalanok aránya.
    Az Eurostat becslése szerint az EU 28 tagországában 23 millióan voltak munka nélkül, ebből 17,5 millióan az eurózónában. A munkanélküliek száma tavaly júliushoz képest 1,648 millióval csökkent.
    A múlt év júliusához viszonyítva az EU 23 tagállamában mérséklődött, háromban nőtt, Belgiumban és Romániában pedig változatlan maradt a munkanélküliségi ráta.  Németországban volt a legalacsonyabb a munkanélküliség, 4,7 százalék, majd Csehország és Málta (mindkettő 5,1 százalék) következik. Görögországban viszont 25 százalékos, Spanyolországban pedig 22,2 százalékos munkanélküliséget regisztráltak.  Csökkent a munkanélküliség a fiatalok körében is. Az EU 28 tagállamában idén júliusban 20,4 százalék, az eurózónában pedig 21,9 százalék volt a munkanélküliség a 24 év alatti korosztályban az egy évvel korábbi 22 százalékkal, illetve 23,8 százalékkal szemben. A fiatalok között 51,8 százalékkal Görögországban volt a legnagyobb az állástalanos aránya, utána Spanyolország (48,6 százalék), Horvátország (41,3 százalék) és Olaszország (40,5 százalék) következik. Németországból ezzel szemben 7,0 százalékos, Máltáról 8,7 százalékos, Észtországból pedig 9,5 százalékos rátát jelentettek. (forrás MTI) 3

 


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 973
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap