label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Perrel fenyegeti a brit kormányt a Csatorna-alagút üzemeltetője

Több száz millió fontos kártérítési perrel fenyegette meg a Eurotunnel elnöke a brit kormányt, ha az valóban úgy dönt, hogy calais-i migrációs helyzet rosszabbodása esetén éjszakára lezáratja a Nagy-Britanniát és Franciaországot összekötő Csatorna-alagutat - írta a The Daily Telegraph című brit lap szombaton. A lap úgy tudja, Jacques Gounon levélben fordult az alagutat felügyelő brit-francia szervezethez, amelytől a koncessziós jogokat megkapták. A vasúti alagútrendszert üzemeltető Eurotunnel elnöke azonnali magyarázatot kért a brit kormány terveivel kapcsolatban, és emlékeztetett arra, hogy ha a szigetország kabinetje valóban lezáratja a létesítményt éjszakára, a Eurotunnel a szerződés értelmében kártérítést követelne, amelynek mértéke akár az évi 200 millió fontot is elérhetné. "A Csatorna-alagútban zajló éjszakai forgalom nagymértékű csökkentése nemcsak a koncesszió birtokosára, hanem a brit gazdaságra is jelentős hatással lenne" - írta Jacques Gounon, hozzátéve, hogy a brit tervek pánikot keltettek, és az erőforrásokat inkább a Calais-nál kialakult helyzet megoldására kellene fordítani. Az alagút francia oldalán 3-5 ezer illegális bevándorló, főként afrikai menekült vár arra, hogy a kedvező alkalmat megragadva vonatokra vagy kamionokra felkapaszkodva átkeljen Nagy-Britanniába.
John Keefe, a Eurotunnel szóvivője szerint a teherszállítók, többek közt az élelmiszer- és az autószállítók is jelentős kártérítést követelhetnének a brit kormánytól veszteségeik miatt. "Az élet éjszaka sem áll meg" - mondta. (Forrás MTI) 3


Elhunyt Prágai Tamás író, költő

Negyvenhét éves korában elhunyt Prágai Tamás József Attila-díjas író, költő, szerkesztő, irodalomtörténész. Az alkotót súlyos betegség után pénteken érte a halál – tudatta a Napkút Kiadó ma az MTI-vel.

Szondi György, a kiadó vezetője, a Napút folyóirat főszerkesztője méltatásában hangsúlyozta, hogy Prágai Tamás az irodalom minden területén kiválót alkotott: költő, író, színműíró, műfordító, irodalomtörténész, kritikus, tanulmányok, esszék írója, tanár, szerkesztő, „portálgazda” volt. Mint mondta, a Napkút Kiadó Prágai-pályadíj alapításával állít emléket Prágai Tamásnak – tette hozzá Szondi György.

Prágai Tamás 1968. július 2-án született Budapesten, Pázmándon élt. Az ELTE Tanárképző Főiskolai Karán magyar–angol tanári szakon, a Pécsi Tudományegyetemen magyar szakon szerzett diplomát, a Torontói Egyetemen poétikaelméleti tanulmányokat folytatott. Az irodalomtudomány doktora volt, irodalomkritikai írásaiban főként kortárs költészettel foglalkozott. Írásai 1990 óta jelentek meg különböző folyóiratokban. Több irodalmi lap szerkesztőjeként és munkatársaként dolgozott (PoLíSz, Szépirodalmi Figyelő, Kortárs, Napút, Képírás, Irodalmi Jelen stb.). (8)

(Fotó: www.iroszovetseg.hu)


Orson Wellesre emlékezik a 72. velencei filmfesztivál

Orson Wellest ünnepli a 72. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál, a világhírű rendező idén lenne 100 éves. A szeptember 2-a és 12-e között zajló seregszemlén Welles két velencei hátterű Shakespeare-filmjét is bemutatják, amelyeket nemrég restauráltak.

Látható lesz az 1969-ben készült A velencei kalmár, amelyet régóta elveszettnek hittek. Miután előkerült, a Müncheni Filmmúzeum restaurálta, ám a film befejezetlen maradt. Szintén bemutatják az 1951-es Othello, a velencei mór tragédiáját is.

Szeptember elsején a Sala Darsenában nagyszabású koncertet tart Allessandria észak-olasz város klasszikus zenekara, és előadják A velencei kalmár filmzenéjét is. A zenét az 1987-ben elhunyt zeneszerző, Angelo Francesco Lavagnino szerezte, aki szorosan együttműködött Welles-zel. (8)

(Fotó: Jacques Langevin/AP)


Ezüstérmes Cseh László

A kazanyi vizes világbajnokság újabb magyar érmét Cseh László (képünkön) szerezte: ezüstérmes lett a 100 m-es pillangúszásban: a dél-afrikai Chad Le Clos mögött a második lett. (7)


Hosszú Katinka bronzérmes

A kazanyi vizes világbajnokság szombati döntői közül elsőként a bajai Hosszú Katinka (képünkön) csobbant a vízbe a magyar finalisták közül, és az ausztrál Emily Seebohm, valamint az amerikai Missy Franklin mögött harmadik lett. (7)


Magyarországon él a világ legidősebb macskája

A harmadik ikszhez közeledik a világ legidősebb macskája, Panni. Egérfogásról már szó sincs, a nyávogást is abbahagyta, szívgyógyszert szed, enni azonban most is szeret a világ legöregebb macskája. Az eddigi listavezető kaliforniai macska halála után ugyanis – elvileg – a magyar Panni következik a sorban, bár születésének időpontját csak a család tartja nyilván: valószínűleg 1987-ben látta meg a napvilágot. Hogy nagyon öreg, afelől semmi kétség, hullik a szőre, az ízületi betegsége miatt nehézkesen jár, a teste dudorokkal van tele. Faragó Lászlóné, a gazdi azt mondja, a szeretete tartja életben az idős állatot, akit mindig is családtagként kezeltek, s az állatorvos szerint is élhet még néhány évet gondos ápolás mellett a 28 év körüli, veterán cica. Ma már előfordul, hogy naponta hétszer eszik, kozmetikushoz is vinni kell, havonta 20-25 ezer forintba kerül Panni táplálása és ápolása, de a nyugdíjas asszony inkább magának vesz egyszerűbb, olcsóbb ételeket, csak hogy a macskának a legjobbat tudja nyújtani. (Képünk illusztráció) (3)


Ötven évet késett egy karácsonyi levelezőlap Svájcban

Közel ötvenéves késéssel kézbesítettek egy karácsonyi üdvözlőlapot Svájcban. A posta szerint talány, hogy a Schwyz kantonbeli Ibachban 1965 decemberében feladott levelezőlap kézbesítése miért csúszott ennyit, különös tekintettel arra, hogy a címzett a mindössze 13 kilométer távolságban fekvő Illgauban élt.

Az üdvözlőlapot egy völgyben élő paraszt küldte egyik hegyvidéki társának. Régies kézírásával arról számol be, hogy a következő nyáron négy fiatal állatot szeretne felvinni a havasi legelőkre. „Kegyelemben gazdag” karácsonyt és boldog újévet kíván. Időközben mind a feladó, mind a címzett elhunyt, az enyhén megsárgult lapot a címzett fia vette át, akitől a posta nem átallott pótdíjat kérni, mivel a feladáskori bélyeg értékét túl kevésnek ítélte. „Lehet, hogy a fizetéssel is várok ötven évet” – nyilatkozta a fiú. (8)

(Fotó: Guido Buergler/EPA)


Hőségben a háziállatokat is óvni kell!

A napok óta tartó hőségben a háziállatokat, köztük a kutyákat is óvni kell, mert ha nem kapnak elég vizet, vagy túl nagy melegben vannak, akár el is pusztulhatnak - erről Juhász Csaba állatorvos beszélt szombaton, az M1 aktuális csatorna műsorában. A szakember szerint az állatok védelmére olyan megoldásokat kell találni, ami hűti a testüket vagy a környezetüket, így például locsolni is lehet a kutyákat.
    Az állatorvos fontosnak nevezte, hogy a kutyáknak mindig legyen elegendő friss vizük. Arra hívta fel a figyelmet, a kutyák nem tudnak a bőrükön párologtatni, csak a nyelvükön vagy a talppárnáikon keresztül tudják csökkenteni testhőmérsékletüket.
    Arra is figyelmeztetett, a tűző napon tartózkodó állatok hőgutát kaphatnak, és az így kialakuló agyi ödéma halálos lehet. A szakember kitért arra is, a hőségben a felforrósodó aszfaltot cipőben ugyan nem érzi meg az ember, de az a kutyák talpán súlyos égési sérüléseket okozhat, ami csak több hét alatt tud gyógyulni. Jelezte: ezzel a veszéllyel nincs mindenki tisztában, ezért egyre több égési sérülést kell kezelniük az állatorvosoknak. (3)


Mamutmaradványok egy svájci építkezésen

Több ezer éves mamutfogat találtak egy irodaépület építkezésénél Svájcban a hatóságok pénteki közlése szerint. A Zug kantonban lévő Rotkreuz városában zajlott építkezéseknél a kotrógép hozta felszínre a ritka leletet.

A régészek azóta megtalálták a mamut további maradványait is, az első becslések szerint a leletek mintegy 20 ezer évesek. Renata Huber régész nagyon izgalmas felfedezésnek nevezte a mamutcsontok felbukkanását. Utoljára fél évszázada találtak mamutcsontokat Svájcban.

Egy teljes állatot azonban még nem lehetne rekonstruálni a csontokból, sőt, az sem biztos, hogy egyetlen mamutról van szó. Az építkezési területen tovább kutatnak a maradványok után. (8)

(Fotó: zug.academia.edu)


Kórházba került Helmut Schmidt volt kancellár

Kiszáradás miatt egy hamburgi kórházba szállították Helmut Schmidt volt német kancellárt – írta ma a német sajtó. A hamburgi St. Georg Klinika szóvivője az AFP francia hírügynökségnek megerősítette, hogy a 96 éves volt német szociáldemokrata vezető pénteken bekerült az intézetbe.

A Hamburger Abendblatt és a Bild című német lapok értesülése szerint az 1974 és 1982 között hivatalban lévő kancellár a kiszáradás tüneteit mutatta. A dohányzás iránti szenvedélyéről ismert Helmut Schmidt kevés folyadékot ivott, dacára annak, hogy Németországban kánikula van.

„Szerencsére semmi súlyos” – idézte a Bild a hamburgi kórház egyik főorvosát, aki szerint az első vizsgálatok után ki tudták zárni, hogy a volt kancellárnak szívproblémái lehetnek. A német lap úgy tudja, hogy Helmut Schmidt legkésőbb hétfőn elhagyhatja a klinikát. (8)

(Fotó: ZDF)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 777
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap