label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Környezetvédelmi Minisztérium: évente 8,8 millió köbméter törvénytelenül kitermelt fa

Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter azt nyilatkozta, hogy Romániában évente 8,8 millió köbméternyi az illegálisan kitermelt fa mennyisége. Ezért szeptember elsejétől működésbe lép az Erdészőrség (Erdészeti eti Gárda. Az évente lopott fa összértéke 1,5 milliárd lejre tehető. A miniszter szerint ez a téma már nemzetbiztonsági kérdéssé nőtte ki magát. Az Erdők Radarja elnevezésű ellenőrzőtechnika gyakorlatba ültetésével az utóbbi négy hónapban 30 százalékkal csökkent a falopások mértéke.

Az országban létrehozandó kilenc erdészőrség rögtön akcióba lép, mihelyt a személyzeti beosztás zöld fényt kap a Köztisztségviselők Országos Ügynökségétől. A bennük alkalmazott, minimum negyven felügyelőnek magas elvárásoknak kell eleget tennie. Összesen 617 lesz az ebben a munkakörben foglalkoztatottak létszáma: 545 személy ellenőrzéssel, 58 személy kisegítéssel, 18 fő jogi szolgáltatással, 36 személy szakképzéssel, beruházással és adminisztrálással lesz megbízva. Jelenleg 399 személy teljesít erdővédelmi feladatot és ellenőrzést, de az újjűszervezéssel az egy felügyelőre jutó erdőterület 16403 hektárról 12 ezerre fog csökkenni. (4)


HOSSZÚ KATINKA VILÁGCSÚCCSAL ARANYÉRMES 200 VEGYESEN!

A magyar Hosszú Katinka (képünkön) világcsúccsal megnyerte a 200 méteres vegyes úszást a kazanyi vizes világbajnokságon.

A bajai úszó 2:06,12 percre javította a rekordot, s védte meg címét a tatár fővárosban. (7)


CSEH LÁSZLÓ VB-BRONZÉRMES

A magyar Cseh László (képünkön) a harmadik helyen végzett férfi 50 méter pillangón a kazanyi vizes világbajnokságon.

A 23.15 másodperces eredménnyel holtversenyben a lengyel Konrad Czerniakkal együtt kapaszkodott fel a dobogó legalsó fokára.


Rendkívüli roham a Magyarország-Románia Európa-bajnoki selejtezőre érvényes jegyekért

Hatalmas érdeklődés mellett indult el a jegyértékesítés ma a Magyarország-Románia Európa-bajnoki selejtezőre - tájékoztatta a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) az MTI-t. Az igénylés a vártnak a többszöröse volt, emiatt akadozott az internetes értékesítés.

"Az MLSZ jegyértékesítési partnerének jelzése szerint már reggel 9-kor a várt terhelés 15-szöröse irányult a szerverekre, ennek következtében az online jegyértékesítés lelassult. Ennek ellenére a rendszer kiszolgálta az első 1500 szurkolót, akik az első másfél órában juthattak kártyával, illetve kártya nélkül jegyhez. Az eladás azóta is folyamatos, ezáltal biztosított, hogy a magyar válogatott teltházas mérkőzésen fogadja a csoport legnagyobb riválisát a Groupama Arénában" - áll az MLSZ közleményében, amely kitér arra is, hogy "a helyszíni jegyértékesítés óriási érdeklődés mellett zavartalanul zajlik 10 óra óta" a Bálna Budapest kereskedelmi és kulturális centrumban és a Syma Csarnokban.

A mérkőzést szeptember 4-én rendezik. (4)


Megfejtették Agatha Christie regényeinek titkát

Olvasók millióinak dolgát könnyítették meg brit kutatók azzal, hogy megfejtették Agatha Christie regényeinek titkát: állításuk szerint könnyedén kiszámítható, ki a gyilkos a világhírű brit író bűnügyi történeteiben.

Részletek a Mozaik rovatban. (4)


Egymilliárd euróval csökkent Románia valutatartaléka júliusban

Egymilliárd euróval csökkent Románia valutatartaléka júliusban az előző hónaphoz képest - közölte a ma Román Nemzeti Bank.

Július végén a központi bank által jegyzett valutatartalék 29,152 milliárd euró volt a június végi 30,111 milliárd euróhoz képest.

A központi bank júliusban összesen 1,722 milliárd eurót költött a valutatartalékból, egyebek mellett 243 millió euró részletet fizetett ki a Nemzetközi Valutaalapnak a 2009-es hitelszerződés alapján, illetve 925,7 millió eurót a pénzügyminisztérium által meghirdetett korábbi kötvénykibocsátásokra, amelyek július 29-én jártak le. Bevételi oldalon 763 millió eurót regisztráltak.

Az aranytartalék változatlanul 103,7 tonna, ami a jelenlegi nemzetközi ár szerint 3,286 milliárd eurót ér.

Románia valuta- és aranytartaléka összesen 32,438 milliárd eurót ért július végén a június végi 33,622 milliárd euróhoz képest. (4)


Mintegy 15 százalékkal nőtt a turisták száma az első fél évben

Az első fél évben mintegy 15 százalékkal nőtt a turisták száma Romániában a tavaly azonos időszakihoz képest - közölte ma az országos statisztikai intézet.

A kereskedelmi szálláshelyeken 4,024 millió turistát jegyeztek, ami 14,5 százalékkal haladja meg a tavalyi első fél évben regisztrált 3,513 millió főt. A turisták több mint háromnegyede belföldi volt, a külföldiek aránya 24,2 százalék.

A vendégéjszakák száma 8,663 millió volt, ami 14,3 százalékos növekedésnek felel meg a tavalyi első fél évhez képest. A vendégéjszakák esetében a hazai turisták aránya elérte a 78 százalékot. A turisták átlagban 2 éjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

Az első hat hónapban 975 200 külföldi turista kereste fel Romániában a kereskedelmi szálláshelyeket, ami 16 százalékkal haladja meg a 2014 első hat hónapjában jegyzett 839 900-at. A külföldi turisták 1 millió 936 ezer vendégéjszakát töltöttek, ami 17 százalékos növekedésnek felel meg a tavalyi első fél évhez képest.

A statisztikai intézet adatai szerint a kereskedelmi szálláshelyeket felkereső külföldiek közül a legtöbben, 111 ezren Németországból jöttek, csaknem 96 ezren Olaszországból, mintegy 89 ezren Izraelből, 62 ezren Franciaországból, 59 ezren az Egyesült Államokból. (4)


Öt miIlió lej a KKV-k állami támogatása

A kormány évente 5 millió lej finanszírozza az állami büdzséből a kis- és középvállalkozások szektorát támogató programokat. A júliusi hónapnak megfelelő összeg kiutalását a kormány nemrég hagyta jóvá.

“Az öt millió lejes összeg már az ötödik felszabadított részlet 2015-ben azokból az alapokból, melyeket a kormány hat hónap alatt, részletekben fog kiutalni a kis- és középvállakozásoknak szóló programokra” – jelentette be közleményben a kormány sajtóirodája.

Az energetikai, a kis- és középvállalkozások és az üzleti szféra minisztériuma a piacgazdaság követelményeinek megfelelően és a vállalkozók kezdeményezéseinek serkentése érdekében alkalmazza a kormányprogramot és -stratégiát az energetikai szektorban és az üzleti szférában – említi még a közlemény. (4)


Világszerte rohamosan nő a lítium iránti kereslet

Alapvetően az elektromos autók, valamint az okostelefonok és az egyéb modern elektronikai eszközök terjedése miatt nőtt meg szerte a világban az azok akkumulátorát alkotó, különleges áramtároló képességű lítium iránti kereslet - közölte az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. az MTI-vel.

Juhász Gergely, a Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója elmondta: a lítium ára 2010 óta 20 százalékkal emelkedett, míg a 2000-ben mintegy 60 ezer tonnás globális lítium-felhasználás megduplázódására tíz évre volt szükség, addig a 2010. évi 120 ezer tonnás érték az előrejelzések szerint már 2017-re elérheti a 240 ezer tonnás felhasználást.

A lítium-kereslet elsősorban az újratölthető elemek, például a hibrid autókba kerülő akkumulátorok növekvő felhasználásának köszönhetően akár évi 11 százalékkal emelkedhet a jövőben - mondta Juhász Gergely. 

A növekvő kereslet kielégítésére bőségesen elegendőek a világ 13 millió tonnára becsült lítiumkészletei, melyek döntő többsége a Föld ma még érintetlen területein, Dél-Amerikában, az úgynevezett lítium-háromszögben találhatóak, így Bolíviában, ahol a készlet 34 százaléka lelhető fel, Chilében, amely a lítiumkészlet 31 százalékával rendelkezik, és Argentínában, ahol a készletek 6 százaléka van. További 8 százalék az Egyesült Államokban, 3 százalék pedig Ausztráliában található. (4)


FOTÓRIPORT – Vége az Untold Fesztiválnak

Szedelőzködnek az árusok, bontják le a beléptető kapukat, nosztalgiáznak a Sétetéren heverésző szerelmesek...

A fotóriport ide kattintva tekinthető meg. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 454
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap