label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
VIDEÓ - Vasajtó került a Házsongárdi temetőben illegálisan felépített kriptára

Néhány hónappal ezelőtt ide temettek valakit, majd vasajtó került a Házsongárdi temetőben illegálisan felépített kriptára.

Részletek és képsorok a Napirenden rovatban. (4)


Ma tárgyalja a kormány az egészségügyi fizetések 25 százalékos emelését

Mai ülésén tárgyalja a kormány azt a sürgősségi rendeletet, amellyel 25 százalékkal megemelik az egészségügyben dolgozók fizetését, Victor Ponta azt kérte Nicu Bănicioiu egészségügyi szakminisztertől, mutassa be a jogszabálytervezetet a kabinetnek jóváhagyásra.

Elfogadhatja a kormány ma azt a sürgősségi rendeletet, amellyel október elsejétől 25 százalékkal megemelik az egészségügyben dolgozók fizetését.

Az egészségügyi szakszervezetekkel folytatott találkozón, egy héttel ezelőtt, Victor Ponta kormányfő bejelentette, hogy az augusztus 26-i kormányülésre készen lesz mind az alkalmazottak béremeléséről szóló sürgősségi rendelet, mind az a törvénytervezet, amely az orvosok felelősségét szabályozza.

„Október elsejétől 25 százalékkal megemelhetjük az egészségügyi rendszerben dolgozók mindegyikének a jelenlegi fizetését” – mondta Ponta, hangsúlyozva: a béremelés megközelítőleg 181 000, az egészségügyi minisztérium és a helyhatóságok irányította rendszerhez tartozó egészségügyi alkalmazottat érint, illetve további 13 000-ret, akik a különböző minisztériumok saját ellátórendszerében dolgoznak. (4)


Pákh Imre elviszi a Golgotát Debrecenből

Már csak néhány napig lesz együtt látható Munkácsy Mihály híres Krisztus-trilógiája a Déri Múzeumban, a Golgotát ugyanis augusztus 31-én elvitetik Debrecenből – közölte Pákh Imre, a festmény tulajdonosa ma az MTI-vel.

A New York-ban élő magyar származású műgyűjtő hangsúlyozta: döntéséről tájékoztatta Papp Lászlót, Debrecen polgármesterét és Angi Jánost, a Déri Múzeum igazgatóját. Részletek a Kult-túra rovatban. (8)


Bemutatták Günter Grass utolsó kötetét

Bemutatták Göttingenben a néhai Günter Grass utolsó kötetét, amelyen az irodalmi Nobel-díjas német író egészen idén áprilisban bekövetkezett haláláig dolgozott. Az új kötet „megindító búcsúajándék” Günter Grasstól, és egy irodalmi kísérlet, amellyel az író, költő, szobrász, festő és grafikus „ismét nagyot alkotott” – mondta a könyvbemutatón Gerhard Steidl, a kötetet gondozó kiadó vezetője. (2)

További részletek a Kult-Túra rovatban.


VIDEÓ - Gőzerővel dolgoznak a Petőfi Sándor (Avram Iancu) utcában

Kevesen vannak, de ők legalább gőzerővel dolgoznak.

A képsorok ide kattintva tekinthetők meg. (4)


Nejlon-automatákat javasol az ebek gazdáinak

Újabb ötlettel rukkolt elő a Nemzeti Liberális Párt (PNL) „civil kezdeményezéseiről” híres városi tanácsosa, Ioan Bâldea. Az önkormányzati képviselő ezúttal olyan automaták felszerelését javasolja, amelyek nejlonzacskót bocsátanak a kutyáikat sétáltató polgárok rendelkezésére. Célja az, hogy a kutyakaki ne maradjon az utcán, hanem az erre a célre vásárolt és felszerelt szemeteskukába kerüljön.

„Több panaszt kaptam azzal kapcsolatban, hogy a kutyaürülék a parkokban, a járdán marad. A lebomló anyagokból készült zacskókat rendelkezésre bocsátó automaták megfelelő megoldást jelentenek a kérdés rendesésére. Egy civilizált városnak meg kellene engednie magának ezt a minimális kiadást, főleg, hogy olyan településről beszélünk, ahol több tízezer személynek van kutyája” – írja indoklásában a politikus. (4)


Kolozs megye: a szamosújvári börtön több mint 100 rabját alkalmazzák

Több mint száz, szabadságvesztésre ítélt férfi és nő dolgozik egy kísérleti projekt keretében a Fujikura gyárakban, amelyek autókábeleket gyártanak. Az elítéltek a szamosújvári börtönben, illetve a kolozsvári kihelyezett részlegen töltik büntetésüket, a gyár vezetősége örül a stabil munkaerőnek.

A Fujikura kelet-európai részlegének humánerőforrás-igazgatója, Paul Pătraşcu azt mondta, az alkalmazásban álló elítéltek „fegyelmezettek, komolyak és szorgalmasak.”

„Kísérleti projektről van szó, amelynek célja egy stabil alkalmazotti bázis létrehozása, most, amikor a mai munkaerő-piaci körülmények között a stabilitás előnyt jelent. A kezdeményezés a Szamosújvári Büntetésvégrehajtó Intézeté volt. Nyolcvan férfi rabról van szó a szamosújvári börtönből, akik a Fujikura dési gyárában dolgoznak autókábel-operátorként, illetve harminc nőről az intézet kihelyezett részlegéről, akik kolozsvári gyárunkban kaptak munkát. Megállapítottuk, hogy fegyelmezett, komoly és szorgalmas emberek. A siker függvényében a projekt továbbfejleszthető” – mondta el Pătraşcu. (4)


Mobil applikációval jelezhetjük, hol tárolnak illegálisan hulladékot

Azok, akik észreveszik, hogy a természetben vagy városok közterületein valaki hulladékot tárol, okostelefonon is jelezhetik ezt a hatóságoknak, a Let's Do It, Romania! Egyesület ma bemutatott applikációja segítségével.

Részletek a Számítástechnika rovatban. (4)


Csődbe ment az Astra biztosító

Fizetésképtelenné nyilvánította ma az Astra biztosítótársaságot az összevont a pénzügyi felügyelet (ASF), és megvonta működési engedélyét, miután a társaság nem hajtotta végre a hatóság által előírt feltőkésítést.

A több mint hárommillió ügyféllel rendelkező, akkor még piacvezető Astra élére tavaly februárban rendelt ki felügyeleti biztost az ASF, amely 490 millió lejes tőkeemelést rendelt el. A részvényesek csak 70 millió lejes tőkeemelést hajtottak végre, a második, 420 millió lejes tőkeemelésre a határidő múlt heti lejártáig nem került sor.

Az ASF most visszavonta a felügyeleti biztos megbízatását, és csődeljárást kezdeményezett az Astra ellen - közölte szerdán Misu Negriţoiu, a felügyelet elnöke. Hozzátette: az Astra ügyfeleit az állami garanciaalapból kárpótolják a román törvények által megszabott mértékben. Romániában a kártérítések felső határa 100 ezer euró (31,2 millió forint) mind a cégek, mind a magánszemélyek esetében.

Negriţoiu sietett megnyugtatni az érintetteket, hogy a jelenleg egy milliárd lejjel rendelkező garancialapban elegendő fedezet van arra, hogy a 700 millió lejre becsült kárterítési kötelezettséget átvállalja a csődbement Astrától.

Az ASF elnöke megjegyezte, az elmúlt másfél évben azért nem sikerült talpra állítani a biztosítót, mert a felügyeleti biztos erőfeszítéseit a részvényesek "kapzsisága" meghiúsította, hiszen több fontos külföldi befektető is érdeklődött az Astra feltőkésítése iránt.

A felügyeleti biztos kirendelésekor az Astra portfóliója 800 ezer kötelező gépjármű-felelősségbiztosításból és 2 millió 150 ezer lakásbiztosításból állt. (4)


Elfogadta az egészségügyi béremelésről szóló rendeletet a kormány

Elfogadta az állami egészségügyi rendszerben dolgozó alkalmazottak 25 százalékos béremeléséről szóló sürgősségi rendeletet mai ülésén a kormány.

A rendelet értelmében októbertől 25 százalékkal emelik a román állami egészségügyi rendszerben dolgozó valamennyi alkalmazott alapbérét.

Victor Ponta miniszterelnök korábbi bejelentése szerint az intézkedés csaknem 200 ezer embert érint. Közölte, 181 ezer alkalmazott tartozik az egészségügyi minisztériumhoz, és további 12 380 egészségügyi alkalmazott dolgozik az önkormányzatok, illetve azon szervezetek kötelékében - védelem, belügy, hírszerzés -, amelyeknek saját egészségügyi hálózatuk van. A béremelés a családorvosokat nem érinti, mert ők magánvállalkozásként működtetik rendelőiket, az egészségügyi pénztárral kötött szerződések alapján.

A kormány által kiadott közlemény szerint a béremelésnek megfelelő arányban 3.100-ról 3.875 lejre emelkedik az a jövedelemküszöb, amely alatt a rezidens orvosok a számukra biztosított havi 670 lejes ösztöndíjakra is pályázhatnak. A rendelet értelmében ezentúl - a kezdő tanárokhoz hasonlóan - a 35 év alatti rezidens orvosok igényelhetik egy állami bérlakás kiutalását. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 529
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap