label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Közel 70 diákot zártak ki a pótérettségi első írásbeli vizsgájáról

Közel 70 diákot zártak ki csalási kísérlet miatt hétfőn, a pótérettségi első írásbeli - román nyelv- és irodalom - vizsgájáról, áll az oktatási minisztérium közleményében.

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter elmondta, hétfőn 67 diákot zártak ki csalási kísérlet miatt az írásbeli vizsgáról, a vizsgáztató központok közül pedig 10-ben a tartalék tételeket voltak kénytelenek használni – írja ma a Mediafax.

A román írásbeli vizsgára feliratkozó 29 292 diák közül 23 737-en jelentek meg a vizsgán, közülük 67-et kizártak. A legtöbb diákot, kilencet, Bihar megyében zárták ki a vizsgáról, mutat rá közleményében a tárca.

Az érettségi augusztus-szeptemberi vizsgaszessziója kedden folytatódik az anyanyelv- és irodalom írásbeli vizsgával. Erre 910 diák iratkozott fel (841 diák magyar, 50 német, 4 török, 13 ukrán és 2 olasz nyelv és irodalomra). (4)


Répássy: "jogi határzárra" is szükség van

A fizikai határzár mellett "jogi határzárra" is szükség van, az ezzel kapcsolatos törvényjavaslatot még a héten nyilvánosságra hozzák - mondta Répássy Róbert, a magyar Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára (képünkön) az M1 aktuális csatorna ma reggeli műsorában.

Megjegyezte, szigorítani kell az Büntető törvénykönyv (Btk.) embercsempészettel kapcsolatos szabályait, de változtatni szükséges a menekültügyi eljárás rendjén is.

Mint mondta, előbbieknek elrettentőnek kell lennie, hogy mind az embercsempészek, mind az illegális határátlépők kedvét elvegye e cselekmények elkövetésétől, utóbbi esetében pedig arról van szó, hogy ilyen mennyiségű kérelem elbírálása gyorsabb és hatékonyabb eljárással történjék.

- Itt figyelemmel kell lenni arra, hogy mindig van bírósági jogorvoslatnak lehetősége, de akár a bírósági eljárás gyorsítására is lehet számítani - jelentette ki az államtitkár.

A műsorban Tuzson Bence, a Fidesz-frakció szóvivője arról beszélt: a rendkívüli parlamenti ülés legfontosabb kérdése a Btk.-módosítás; ennek része, hogy bűncselekménnyé váljon a műszaki határzár megrongálása, az illegális határátlépés pedig váljon bűncselekménnyé, valamint szigorítsák az embercsempészet büntetési tételét. (4)


Népismereti filmfesztivált tartanak Sztánán

Sztánán szervezik meg a II. Nemzetközi Népismereti Filmfesztivált, amelyen 18 alkotást nézhetnek meg az érdeklődők. Kós Béla, a Kós Károly Néprajztudós Közhasznú Alapítvány elnöke az augusztus 28. és 30. között zajló filmfesztiválról az MTI-nek ma elmondta: a rendezvény azt a célt tűzte ki, hogy a néprajz, a népismeret témájában feltárják a még fellelhető értékeket és ennek eszközéül a filmet választották.

Az idén is szép számban érkeztek filmek, az előzsűrinek összesen 33 alkotás közül kellett kiválasztania azokat a munkákat, amelyeket Sztánán is bemutatnak. Néprajzos, filmes szakemberek döntöttek a kiválasztott 18 filmről, de a közönség véleményét is figyelembe vették az előzsűrizéskor - magyarázta.

Tizenöt film került be a versenybe, ugyanis díjakat is osztanak a seregszemlén. Kós Béla úgy vélte: az alkotók számára elsősorban az fontos, hogy közönség elé kerüljenek filmjeik. Kiemelte, hogy az idei részvételi szám is magas, figyelembe véve, hogy az idén kikötötték, hogy csak a 2010 után készült filmekkel lehet benevezni. Ezzel magyarázta, hogy tavaly körülbelül kétszer több filmet neveztek be. Mint mondta, a legrövidebb  film 4 perces, a leghosszabb egy órás, a többségük 25-50 perces.

Az alapítvány elnöke hangsúlyozta: örülnek, hogy felhívásukkal sikerült megszólítani a külhoni magyar filmeseket, így Muravidékről, Felvidékről, Erdélyből és Vajdaságból is érkeztek pályamunkák. (4)


Égből lezuhant gyanús tárgyat vizsgált a titkosszolgálat Szörényváron

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) szakemberei szálltak ki hétfő este egy gyanús, ejtőernyőre hasonlító tárgy kivizsgálására, amely egy szörényvári (Drobeta-Turnu Severin) templom közelében ért földet. A területet rendőrök és csendőrök védték a művelet ideje alatt – írja ma a Mediafax.

A hírügynökség szerint a rendőröket hétfőn este fél hét körül értesítették arról, hogy a szörényvári Kiseleff templom előtt gyanús, ejtőernyőre hasonlító tárgy zuhant le az égből.

A helyszínre több rendőr- és csendőrcsapat érkezett, bekerítették a területet, és a templom előtti utcán lezárták a forgalmat.

Sok helybeli összegyűlt az utcán, hogy lássa, miről van szó, mert megijedtek a hangos zajtól. (4)


Többlettel zárta az első hét hónapot a költségvetés

Mintegy 7,4 milliárd lejes többlettel zárta az első hét hónapot a román költségvetés, amely a tavalyi év azonos időszakában 1 milliárd lejes deficitet regisztrált - közölte ma a pénzügyminisztérium.

A költségvetési többlet az éves GDP több mint egy százalékát teszi ki.

A költségvetési bevételek csaknem tíz százalékkal magasabbak voltak tavaly első hét hónapjához képest, ezen belül az áfa-bevétel 15, a jövedelemadóból befolyt összeg 13, a nyereségadóból származó bevétel 11 százalékkal volt magasabb, a jövedéki adóból származó bevétel szerényebb, 7 százalékos mértékben nőtt.

A nyugdíjbiztosítási járulékokból 1,5 százalékkal kevesebb pénz folyt be. Januárban öt százalékponttal csökkentették a munkáltatók által befizetendő járulékot és 0,5 százalékkal több pénz irányítanak a kötelező magánnyugdíj-biztosítási rendszer felé.

A költségvetési kiadások 2,9 százalékkal nőttek tavalyhoz képest. (4)


Rekordzuhanás, emelkedés, majd újabb esés a New York-i tőzsdén

A sanghaji tőzsde 8,5 százalékos eséssel emlékezetessé tett "fekete hétfőjének" hatására 1089 pontot esett hétfőn nyitás után 30 vezető amerikai iparvállalat Dow Jones indexe, ez a legnagyobb zuhanás, ami valaha is egy kereskedési nap alatt bekövetkezett.

Az árfolyamok ezt követően drámai emelkedésbe kezdtek és 115 pontra megközelítették az eredeti szintet, végül az index 588 pontos, 3,6 százalékos mínuszban, 15 874 ponton zárt.

"Kétpercenként 75-100 pontos mozgásról beszélünk. Rendkívül gyors volt, minden nagyon-nagyon sebesen történt" - nyilatkozott a CNBC-nek Peter Costa, az Empire Executions kereskedőcég elnöke.

A Vix, a piac ingatagságát mérő "félelemindex" elérte az 53-as értéket. Utoljára 2009 márciusában, a pénzügyi válság mélypontján haladta meg az 50-es szintet. (4)


Páciensek: 6%-ot egészségügyre, teljes hozzáférést az ártámogatott gyógyszerekhez és új terápiákhoz

A Krónikus Bántalmakban Szenvedő Páciensek Szervezeteinek Romániai Koalíciója ma  elindította Romániai beteg – 6 százalékot az egészségügynek című kampányát, amelyben olyan költségvetést kér, amely mindenkinek lehetővé teszi a teljes hozzáférést a támogatott gyógyszerekhez és új terápiákhoz.

Részletek az Egészségügy rovatban. (4)


Sanitas: a kormánnyal csak a béremelésről tárgyaltunk, a betegek által fizetett pénzekről nem

Közleményben mutat rá a Sanitas Szövetség, hogy csak a béremelésről, illetve az egészségügyi dolgozókat illető kedvezményekről tárgyaltak a kormánnyal. Hangsúlyozzák: a kormány azon javaslata azonban, hogy a páciensektől érkező pénzeket legalizálja, az orvosok nyomására született - írja ma a Mediafax.

A Sanitas Szövetség közli: már tavaly ősz óta tárgyal a béremelésekről az egészségügyi minisztériummal, jelenleg pedig abban egyeztek meg, hogy a béremelések október elsejétől lépnek hatályba.

A fizetésemeléseket a rendszerben az egészségügyi kártya bevezetése és a gyógyszerár-csökkentés nyomán megtakarított pénzekből finanszírozzák majd – írja a Sanitas. (4)


Cseh kormányfőhelyettes: NATO-katonákkal kell védeni a schengeni határokat

Azonnal le kell zárni a schengeni övezet külső határait, és ezt az európai területet védeni kell a menekültek beözönlése előtt, a határok védelmébe a NATO-nak is be kellene kapcsolódnia - jelentette ki Andrej Babis cseh kormányfőhelyettes, pénzügyminiszter.

"Ha megnézzük a térképet, Schengennek különleges formája van. Látjuk, hogy Görögország egyedül áll, míg a következő határ Magyarország. Kérdéses, hogy a macedón vagy a bolgár hadseregnek nincs-e szüksége a NATO segítségére" - mondta Andrej Babis a menekültválság kapcsán kedden Prágában újságírók előtt.

Hangsúlyozta, hogy ha a schengeni határok védelmét a térség szélén álló országok képtelenek kezelni, a problémával magasabb szinten kell foglalkozni.

Babis szerint az Európai Uniónak közölnie kell azon országok lakosságával, ahonnan a bevándorlók érkeznek, hogy képtelen befogadni tízmillió menekültet. "Közölni kell: nem jöhettek hozzánk, hogy munkanélküliek legyetek, és azonnal szociális támogatást kapjatok" - mutatott rá a cseh politikus. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 767
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap