label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Erdő Péter: Szent István öröksége segítő szeretetre és felelősségre tanít

Szent István öröksége segítő szeretetre, önmagunk és életünk alapvető intézményei iránti felelősségre és a Gondviselésbe vetett bizalomra tanít - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek ma Budapesten.

A Szent István-bazilika előtti téren megtartott ünnepi szentmisén Erdő Péter arról beszélt, hogy a Magyarországra érkező emberek ezrei "új és új kérdések elé állítanak mindannyiunkat".

Ma már mindenki elismeri, hogy hatalmas, nemzetközi méretű folyamatról van szó, amely "messze meghaladja akár az egyéni lehetőségeinket, akár országunk képességeit és méreteit - mondta a bíboros. Olyan jelenséggel állunk szemben, amelynek teljes mélységét, okait, hatásait nem ismerjük, talán nem is tudjuk megismerni - fűzte hozzá.

De "amióta világ a világ és ember az ember, újra és újra szembe kellett néznie olyan jelenségekkel, amelyeket nem ismert és nem értett teljesen". Mégis cselekednie kellett, és az élet sokszor nem ad gondolkodási időt - hangsúlyozta Erdő Péter. Szent István király Imre herceghez írt Intelmeiben "csodálatos, harmonikus rend képét rajzolja fel". A katolikus hit megtartásáról, az egyházról, a főemberek és a katonák becsben tartásáról, az igazságosság és a béketűrés tiszteletben tartásáról beszél. Ezután tér ki a vendégekre és a jövevényekre, az irántuk való jóindulatra, és figyelmezteti fiát, nehogy lerombolja azt, amit épített. Egyszerre tartja tehát szem előtt a rendezett és igazságosan működő országot és a felelős, befogadó nyitottságot - emelte ki a bíboros. (4)


Nicolăescu: a PNL egyetért a kétlépcsős áfacsökkentéssel

Eugen Nicolăescu liberális képviselő az adótörvény technikai konzultációja után kijelentette, a PNL technikai megegyezést írt alá, amely „a parlamenti szavazás politikai pillére lesz”, hozzátéve: a liberálisok egyetértenek a kétlépcsős áfacsökkentéssel, ami „garantálja a törvény fenntarthatóságát".

„Úgy vélem, a legfontosabb ezekben a tárgyalásokban, hogy megnőtt az a kiszámíthatóság, amit a Nemzeti Liberális Párt (PNL) már akkor kért, amikor felmerült az adótörvény átvizsgálása, és mostanra nagyrészt biztosított. Románia az adótörvény életbe léptetésével közelít a költségvetési deficitről szóló nemzetközi vállaláshoz, amit az adóügyi megállapodásban tett. Romániának ezzel az adótörvénykönyvvel kezdődően garantáltan lesz egy sor olyan előírása, amely egészséges fejlődést, biztosít az üzleti szférának, és versenyképes feltételeket az Európai Unió többi országával közös adóügyi politikákban” – mondta Nicolăescu.

Hangsúlyozta: a PNL azt javasolta, hogy a pártok képviselői által aláírt technikai megyegyezésben jelenjen meg az a kitétel, hogy a kormány háromhavonta mutassa be a parlamentnek a költségvetés teljesítését, hogy biztos legyen, hogy az történik, amit az adótörvény előír, hozzátéve: minden beszélgetőpartner egyetértett ezzel a javaslattal. (4)


Ponta: Johannis beleegyezett a 20 százalékos áfába, a többi intézkedésre később kerülhet sor

Victor Ponta miniszterelnök szerdán a România Tv-ben azt mondta, a Cotroceni palotában folytatott tárgyalások keretében Klaus Johannis elnök beleegyezett az áfa 20 százalékra való csökkentésébe, ám a különleges építkezések adóját és a luxusadót „egy későbbi időpontban” törölhetik el – írja ma a Mediafax.

„Az elnök azt mondta, igen, a 20 százalék rendben van, a többi dologgal pedig, például a különleges építkezések adójával és a luxusadóval várjunk egy későbbi időpontig. Én nem tartom azokat létfontosságúnak, de a 20 százalékos áfát és a többi előírást igen. A nemzeti bank kormányzójának véleménye is ugyanez, de a döntés a parlamenté” – jelentette ki a kormányfő a România Tv-nek adott telefonos interjúban. Egyebet azonban nem mondott a Cotroceni-beli szerdai megbeszélésről, mondván, nem akar Johannis elnök és Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank (BNR) kormányzójának nevében beszélni.

Victor Ponta azután sem válaszolt, hogy többször is megismételték a kérdést, hogy sikerült-e konszenzusra jutni az államfővel a tárgyalás során. (4)


FOTÓRIPORT – Kolozsváron is szelték a Kárpát-medence pityókás kenyerét

Nem maradhatott el az égi áldás a 6. Kolozsvári Magyar Napok ötödik napján, a keresztény magyar államalapítás, Szent István király ünnepén sem, de ez senkit sem riasztott el attól, hogy megkóstolja a Főtéren a Kárpát-medence rekordméretű kenyerét, amelyet a Szolnoki Művésztelepen dagasztottak és sütöttek a sepsiszentgyörgyi Diószegi László pék vezetésével. A negyedtonnás ünnepi székely pityókás cipóba került még alföldi búza, kárpátaljai forrásvíz és vajdasági kovász is.

Részletek a holnapi Szabadságban. Fotóriportunk ide kattintva tekinthető meg. (13)


A szennyezés kivizsgálására küld bizottságot a prefektus a Tarnica-tóhoz

A Kolozs Megyei Prefektusi Hivatal szerdán bizottságot hozott létre annak kivizsgálására, hogy a környék egyik házának tulajdonosa a Tarnica-tóba vezeti a szennyvizet, a tó ugyanis a Szamos Vízmű első számú vízforrása, ahonnan, tisztítás után, Kolozsvár lakossága is ivóvízhez jut – írja ma a Mediafax hírügynökség.

A Kolozs Megyei Kormánybiztosi Hivatal közleménye szerint az ellenőrzés arra irányul majd, betartják-e a Tarnica és a Meleg-Szamos környékén álló épületek tulajdonosai az érvényes környezetvédelmi szabályozásokat, tehát nem engedik-e a vízbe a használt vizet, illetve az állati ürüléket.

„A kolozsvári médiában megjelent, a Tarnica-tó közelében történt szennyezésről szóló bejelentés nyomán Gheorghe Ioan Vuşcan kormánybiztos bizottság létrehozásáról rendelkezett, amely a Tarnica-tó és a Meleg-Szamos környékén ellenőrzi majd az érvényes környezetvédelmi törvények betartását. Az ellenőrzés elsősorban a két gyűjtőtó közelében álló épületek tulajdonosait célozza majd, annak a törvénynek az alapján, amely a szennyvíz elvezetéséről, a háztartási hulladék tárolásáról és megsemmisítéséről, illetve az állati ürülék elvezetéséről rendelkezik” – áll a közleményben.

Azt is ellenőrzik majd, mennyire tartják be a gyűjtőtavak körüli övezet védettségét a telkek kihasználása, építkezések és hasonló munkálatok, illetve különböző tevékenységek szempontjából. (4)


Lengyelországi turista vesztette életét a Fogarasi-havasokban

Tizenhét éves lengyelországi turista lány vesztette életét a Fogarasi-havasokban. A hölgy túrázás során megcsúszott egy hegyoldalon. Holttestét a hegyimentők és a hegyi csendőrség találta meg tegnapról mára virradóra.

Az Argeş megyei rendőrség közlése szerint a lány egy 21 személyből álló csoport tagjaként érkezett a romániai kirándulásra. A csapat három tagja felnőtt, a többiek kiskorúak.

Szerda délután a 21 turista felment a Transzfogarasra, majd a hegyoldalra, a lány pedig fennebb mászott, majd megcsúszott, és mintegy 50 métert zuhant.

A hegyimentők és a hegyi csendőrök siettek keresésére, azonban a rossz meteorológiai körülmények és a nedves talaj miatt csak szerdáról csütörtökre virradóra, a baleset után 12 órával jutottak a lány holttestéig.

A holttestet a Curtea de Argeş-i kórház hullaházába szállítottál, a boncolás során állapítják majd meg a halál okát.

Az Argeş megyei rendőrség felvette a kapcsolatot a Román Rendőrség külföldi állampolgárokkal foglalkozó osztályával és a román bevándorlási hatósággal. A lány szülei a hatóságokkal közösen döntik majd el, hogy a holttestet hazaszállíttatják, vagy Romániában temetik el. (4)


Európa Liga, play-off: Megalázták a Steauát

A fővárosi Nemzeti Arénában rendezték a Bukaresti Steaua és a Rosenborg Trondheim összecsapását, a labdarúgó Európa Liga-selejtezők 4. fordulójának első találkozóját a román és a norvég bajnok között.

A gól nélküli első félidő nem sejtette a katasztrófát, a vendégek 3–0-ra nyerték a mérkőzést Mikkelsen (61. perc), Helland (67. perc) és Jensen (93. perc) góljaival.

A visszavágót egy hét múlva rendezik. (7)


Európa Liga, play-off: 0–2-ről állt talpra az Astra

A labdarúgó Európa Liga-selejtezők 4. fordulójának első mérkőzésén a Gyurgyevói/Giurgiui Astra az AZ 67 Alkmaar csapatát fogadta.

A holland gárda a találkozó elején villant, s az első negyedóra még nem is telt el, amikor már 0–2-t mutatott az eredményjelző tábla: Markus Henriksen (11. perc) és Vincent Janssen (13. perc) volt eredményes.

Az Astra még az első félidőben visszavágott, és megfordította az állást Fernando Boldin (25. perc), Denis Alibec (41. perc) és a csereként beállt Alexandru Dandea (45. + 3. perc) góljaival.

Több találat nem született, az Astra 3–2-re nyerte az első meccset; egy hét múlva rendezik a visszavágót Hollandiában. (7)


VIDEÓ - Valahol van egy város...

Ezekben a percekben könyvbemutatóval egybekötött felolvasás zajlik a Minerva Művelődési Egyesület Cs. Gyimesi Éva termében, a Jókai/Napoca út 16. szám alatt.

Előszót mond Kántor Lajos, a Kolozsvár Társaság elnöke.

A rendezvény a Kolozsvári Magyar Napok keretében zajlik. 

A képsorok a Mozaik rovatban tekinthetők meg. (4)


A városiak csaknem 20 százaléka okostévét használ Romániában

A városon élő romániaiak csaknem 20 százaléka hallott már az okostévékről, és használja is őket, míg a 15 és 17 éves kor közöttiek 70 százaléka szeretne ilyet, derül ki a GfK Románia vállalat új, digitális technológiákról szóló tanulmányából.

Részletek a Számítástechnika rovatban. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 405
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap