label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Korrupcióellenes rendőri vezetőket vett őrizetbe a korrupcióellenes ügyészség

Korrupció gyanújával vették őrizetbe a rendőrség Prahova megyei korrupcióellenes részlegének főfelügyelőjét és két másik rendőri vezetőt - közölte ma a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

Constantin Ispast, a prahovai rendőrség korrupcióellenes részlegének (DGA) vezetőjét (képünkön) kenőpénz elfogadásával, befolyással való üzérkedéssel, hivatali titkok kiadásával, pénzmosással és hatalommal való visszaéléssel gyanúsítja az ügyészség. A DNA honlapján közölt információk arra utalnak, hogy Ispas illegális tevékenységét a DGA egy másik vezetője, az időközben Prahova megyei rendőrfőnök-helyettessé kinevezett Adrian Rădulescu, illetve a szervezett bűnözés elleni osztály egyik nyomozója, Emanuel Saghel is segítette.

Ispas állítólag "védelmi pénzt" szedett több cégtől, amelyeket azzal fenyegetett meg, hogy adóhatósági vagy környezetvédelemi ellenőröket küld a nyakukra. A DNA szerint Ispas "jóindulatát" egyebek mellett jelentős mennyiségű üzemanyaggal, építőanyaggal és bulgáriai nyaralással vásárolták meg.

A gyanú szerint Ispas egykori beosztottja, Rădulescu segítségével hurcolta meg azokat a rendőröket, akik testvérének, illetve fiának törvénytelen üzelmeire próbáltak fényt deríteni. A zsarolással kieszközölt hamis feljelentések alapján bűnvádi eljárást indítottak a "túlbuzgó" kollégák ellen, hogy jobb belátásra bírják őket - állítja a DNA.

A vádhatóság Saghelt is hasonló zsarolási akciókban, egyebek között "kellemetlenkedő" újságírók elhallgattatásában való részvétellel gyanúsítja. A DNA szerint Saghel úgy szerzett meccsenként 5-30 ingyenjegyet a helyi futballcsapat hazai mérkőzéseire - az elfogyasztott italokat is beleértve - a Petrolul stadion páholyába, hogy bizalmas információkat szolgáltatott a klub tulajdonosainak az ellenük zajló eljárásokról és a várható házkutatásokról.

A DNA a korrupcióval gyanúsított Prahova megyei rendőri vezetők előzetes letartóztatását kérte a bíróságtól. (4)


FOTÓRIPORT – KMN: Kétnyelvű plakátok Kolozsváron a két világháború között

A Diákművelődési Házban nyílt meg ma délután az a kiállítás, amely a két világháború közötti Kolozsvárra kalauzolja az érdeklődőket, egykori kétnyelvű plakátok, reklámok segítségével.

Fotóriportunkban a kiállítás anyagából szemelgettünk. (13)


FOTÓRIPORT – Átadták Báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola felújított síremlékét

Bánffy Miklós Milóth Adrienne-jére, Báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Carolára emlékezett ma többtucatnyi ember a Házsongárdi temetőben.

Szilvássy Carola síremléket, amely az évek során a talaj szintje alá süllyedt, a Házsongárd Alapítvány újíttatta fel a Carola Egyesület támogatásával, amelynek alapító tagja, Lévai Anikó mondott megemlékező beszédet.

Részletek a holnapi Szabadságban. Fotóriportunk ide kattintva tekinthető meg. (13)


Szerda estig meghosszabbították a sárga figyelmeztetést 31 megyében, esők és viharok várhatók

Szerda estig meghosszabbították a meteorológusok a sárga figyelmeztetést az ország 31 megyéjében, ahol bizonyos időszakokban özönvízszerű eső hullhat, zivatar és villámlás várható, a lezúduló csapadékmennyiség pedig meghaladhatja a négyzetméterenkénti 20 litert.

A mostani figyelmeztetés ma 9 óra 10 perckor lépett életbe, és szerdán 18 óráig marad érvényben.

A két nap folyamán a domb- és hegyvidékeken, az ország északnyugati, középső és helyenként a keleti részén hangsúlyos lesz a légköri instabilitás. Felhőszakadás, villámlással kísért zivatarok várhatók, a szél gyakran viharossá erősödik, akár jégeső is hullhat – figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az esők özönvízszerűvé válhatnak, a lezúduló csapadékmennyiség helyenként meghaladhatja a négyzetméterenkénti 20 litert, elszórtan, főként a hegyvidéken pedig akár a 40-50 litert.

A sárga figyelmeztetés Tulcea, Brăila, Ialomiţa, Prahova, Buzău, Vrancea, Galaţi, Vaslui, Bacău, Neamţ, Suceava, Hargita, Kovászna, Brassó, Szeben, Maros, Beszterce-Naszód, Máramaros, Szatmár, Szilágy, Kolozs, Fehér, Hunyad, Bihar, Arad és Krassó-Szörény megyékre érvényes. Sárga figyelmeztetés van érvényben ugyanakkor Gorj, Vâlcea, Argeş és Dâmboviţa megyék egy részén, illetve Temes megye keleti felében.

Bukarestben és a fennmaradó megyékben nincs érvényben figyelmeztetés, ám itt is várható némi, rövidebb ideig tartó légköri instabilitás, közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. (4)


Ligakupa: Sorsoltak a nyolcaddöntőre, CFR Jászvásár ellen

Kisorsolták a labdarúgó Ligakupa nyolcaddöntőjének párosítását. A Kolozsvári CFR 1907 csapata, csakúgy mint tavaly, az első körben a Jászvásári/Iaşi-i CSMS együttesét kapta ellenfélnek.

A párosítás: Voluntari-i FC–Gyurgyevói/Giurgiui Astra, Zsilvásárhelyi/Târgu Jiu-i Pandúrok–Bukaresti Dinamó, Chiajnai Concordia–Botoşani-i FC, Jászvásári CSMS–Kolozsvári CFR 1907, Konstancai Viitorul–Krajovai Universitatea SK és Temesvári ACS Poli–Ploieşti-i Petrolul.

Az I. liga bajnoka, a Bukaresti Steaua és az ezüstérmes Marosvásárhelyi ASA/ESE erőnyerőként már a legjobb nyolc között található.

A találkozókat szeptember 9-én és 10-én bonyolítják le, az elől álló csapatok a pályaválasztók, egy mérkőzés dönt a továbbjutásról.

Az előző idényben a trófeát a Bukaresti Steaua hódította el. (7)


Három magyar játékossal indul a jégkorong BL

Három magyar játékos, Sofron István (Krefeld Pinguine), Sebők Balázs (KalPa Kuopio) és Gáspár Máté (Black Wings Linz) szerepel a csütörtökön rajtoló jégkorong Bajnokok Ligájában - írja ma az MTI.

A 48 csapatot 16 hármas csoportba sorsolták, az első két helyezettek kerülnek a 32 közé. A folytatásban oda-visszavágós rendszerben jutnak el a döntőig. A finálé egymeccses lesz, és február 9-én rendezik az addig jobb eredményeket elérő együttes otthonában.

Az előző kiírást a svéd Lulea nyerte. (4)


CFR: Pontrablás a Pandúroktól

A labdarúgó I. liga 7. fordulójának zárómérkőzését a Zsilvásárhelyi/Târgu Jiu-i Pandúrok és a Kolozsvárui CFR 1907 csapata vívta.

A találkozó igazságos döntetlennel végződött (1–1), a találatokon Marko Momcsilovics (35. perc), illetve Cristian Lopez (43. perc) osztozott. (7)


Októbertől 25 százalékkal emelik az egészségügyi alkalmazottak bérét

Októbertől 25 százalékkal emelik Romániában az állami egészségügyi rendszerben dolgozó csaknem 200 ezer alkalmazott bérét - jelentette be ma Victor Ponta miniszterelnök.

A béremelés éves szinten 1,7 milliárd lejes költségvetési többletterhet jelent: az idei három hónapos többletkiadásra Ponta szerint megvan a fedezet, miután az elektronikus egészségügyi kártya bevezetése jelentős megtakarításokat eredményezett.

A miniszterelnök szerint a mostani béremelésről jövő héten sürgősségi rendelettel dönt a kormány, ugyanakkor a kabinet egy törvénytervezetet készül a parlament elé terjeszteni, amelynek alapján 2016-ban és 2017-ben is újabb 25-25 százalékkal növelik az egészségügyi alkalmazottak bérét.

Ponta a hálapénz legalizálására is ígéretet tett.

Ma Mugur Isărescu, a jegybank kormányzója ismételten önmérsékletre intette a jövő évi választások előtt "megfontolatlanul osztogató" politikusokat. (4)


FOTÓRIPORT - Színlapok, grafikák, portrék a kor színészetéről (1792–1842)

Színlapok állnak az akadémiai könyvtár előcsarnokában ma délelőtt megnyitott kiállítás középpontjában. A Kolozsvári Magyar Napok részeként megnyílt, Az első 50 év. A kolozsvári hivatásos magyar színjátszás színlapjai című tárlat egy színházi kultúra új szakaszára ((1792–1842) és egy sajátos nyomtatványtípusra összpontosít. Az Akadémiai Könyvtár, a BBTE Magyar Irodalomtudományi Intézete és az Erdélyi Történeti Múzeum által szervezett kiállítás kurátora Egyed Emese egyetemi tanár, a megnyitón közreműködött a THÉ Trupp Egyetemi irodalmi színpad néhány tagja.(2)

Fotóriportunk itt látható.


Donald Trumpot esküdtválogatásra idézték be

Polgári peres esküdtválogatásra idézték be hétfőn New Yorkban Doland Trumpot, a Republikánus Párt jelenleg legnépszerűbb elnökjelölt-aspiránsát.

Az ingatlanmilliárdos és valóságshow-sztár limuzinnal érkezett a bíróság elé, ahol már vagy száz újságíró várta. Trump nap folyamán, amikor nem kellett bent ülnie a 172 jelöltet érintő esküdtválogatáson és űrlapokat kitöltenie, nyilatkozott, autogramot osztogatott és szelfit készített.

Végül nem válogatták be, ezáltal hat évre felmentetve őt az esküdti kötelezettség alól. A testületbe bekerülő állampolgárokat egyébként arra készítik fel, hogy legalább egy hetet kell tárgyaláson eltölteniük, ám az is előfordulhat, hogy egy-egy per akár hónapokig elhúzódhat.

A 69 éves Trumpot korábban, 2006 óta ötször is beidézték már esküdtválogatásra, de ő korábban ennek még sohasem tett eleget, amiért idén 250 dollár bírságot szabtak ki rá. Ezt végül elengedték, amit az elnökjelölt kampánystábja ezt azzal indokolt, hogy az értesítéseket mindig rossz címre küldték. Trump csapata egyúttal pedig elutasította azt a feltételezést, hogy a milliárdos nem kívánt eleget tenni állampolgári kötelezettségének.

New Yorkban korábban olyan hírességeket idéztek be esküdtválogatásra, mint Caroline Kennedy, Woody Allen, Spike Lee, Madonna és Michael Bloomberg. New York államban 1996-ban törölték el azt a törvényt, amely az orvosokat, ügyvédeket és néhány más szakma gyakorlóit, valamint a választott tisztségviselőket mentesítette az esküdti munka kötelezettsége alól.

Áprilisban Marylandben John Robertset, a Legfelsőbb Bíróság főbíróját, augusztus elején pedig Texasban George W. Bush volt elnököt rendelték be hasonló eljárásra, de végül egyiküket sem válogatták be. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 470
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap