label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Ponta: vannak feszültségek Románia és Magyarország között, de kezelhetők

Victor Ponta szerint vannak feszültségek Románia és Magyarország között, de ezek európai módon kezelhetők. A miniszterelnök péntek este az Antena 3 hírtelevíziónak adott interjút, amelyben a román–magyar viszonyról is kérdezték. Ponta kijelentette, hogy Magyarország bukaresti nagykövete „túlzásba vitte az arcátlanságot” a România Liberă napilapnak nemrégiben adott interjúban. 

– Egyetlen ország romániai nagykövete, és egyetlen román nagykövet sem engedi meg magának külföldön, hogy Romániával szemben ilyen arcátlan interjút adjon – mondta. Hozzátette: Romániában az államfő feladata, hogy „piros lapot mutasson fel”, a kormánynak a külpolitikában csak „partjelző szerepe van”.  Zákonyi Botond nagykövet hétfői interjújára válaszolva a román külügyminisztérium azt jelezte, hogy „van egy határ, amelyen túl már nem fordíthatjuk oda az arcunk másik oldalát is”. 

A riporter kérdésére, hogy vannak-e feszültségek a román-magyar viszonyban, a kormányfő igenlő választ adott. – Határozottan vannak, de azt hiszem, ezeket európai módon tudjuk kezelni. Úgy, mint két jó szomszéd, mint két olyan ország, amely ugyanazokat a demokratikus normákat vallja, különben nem lehetnénk együtt az Európai Unió és a NATO tagjai. Nekünk egyetlen szomszédunkkal sincs semmi bajunk – hangsúlyozta Victor Ponta. Rámutatott arra is, hogy semmilyen viszonyban nincs Orbán Viktorral, amit nem tart jónak, hozzátette: általában minden ország miniszterelnökével jó, baráti viszonyt ápol. (8)

(Fotó: Rador)


Velencei filmfesztivál – kitüntetik Brian De Palmát

A szeptember elején kezdődő velencei filmfesztivál Brian De Palma (fotó) előtt tiszteleg: az amerikai rendező a kortárs filmművészethez való különlegesen eredeti hozzájárulásáért a mustra díjában részesül – számolt be róla a Variety.com.

Alberto Barbera fesztiváligazgató közleményben méltatta De Palma filmes pályafutását, amiért Velencében a Jaeger-LeCoultre Dicsőség a filmesnek-díjat adják át neki. Barbera emlékeztetett rá, hogy a rendező a hetvenes évek, egy „újító pezsgéssel teli művészi korszak” gyermeke. Azzal szerzett magának hírnevet, hogy a legfelkészültebb rendezők egyikeként „nagy alkotói szabadsággal, új technikai megoldások kikísérletezésével, a nyelv klasszikus szabályainak felrúgásával, valamint kedvenc írói ünneplésével tökéletes elbeszélői módszert dolgozott ki”.

A fesztiváligazgató hozzáfűzte: De Palma mozija élmény a szemnek, a mozi szerelmeseinek pedig szívfájdító játék. A díjat szeptember 9-én adják át a rendezőnek a Palazzo Del Cinema nagytermében. A ceremónia után levetítik a De Palma című dokumentumfilmet, Noah Baumbach és Jake Paltrow alkotását, amely világpremierként, de versenyen kívül került be a fesztivál programjába. A produkció a két rendező és De Palma tízéves együttműködésének gyümölcse. Ezalatt végigvették hat évtizedes pályafutásának állomásait, életét és filmkészítői módszereit. (8)


Együttműködést írt alá a MIKE: erősítenék a kolozsvári ifjúsági egyesületeket

Együttműködési megállapodást írt alá szombaton Kolozsváron Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, Süveges Antal, az Új Nemzedék Központ Közhasznú Kft. ügyvezetője és Talpas Botond, a kolozsvári magyar ifjúsági szervezeteket tömörítő Magyar Ifjúsági Központ Egyesület elnöke. Az aláíró felek abban állapodnak meg, hogy támogatják egymást a tehetséggondozás, az önkéntesség és a helyi ifjúsági szervezetek megerősítésében. 

„Írásba fektettük azt, ami már most is működik, hogy jelezzük: a jövőben is együtt kívánunk dolgozni” - nyilatkozta az MTI-nek Novák Katalin. Az államtitkár hozzátette, különös hangsúlyt kap a fiatalokkal való foglalkozás, az ifjúsági közösségek megerősítése Kolozsváron, hiszen Erdély fővárosa viseli 2015-ben Európa ifjúsági fővárosa címet. Fotóriportunk itt látható. (3)


II. Erzsébet is részt vett a japán kapituláció 70. évfordulóján Londonban

II. Erzsébet királynő - a brit fegyveres erők főparancsnoka -, David Cameron kormányfő, valamint egykori hadifoglyok és veteránok részvételével emlékeztek meg Japán második világháborús kapitulációjának 70. évfordulójáról szombaton Londonban.    A St Martin's in the Field templomban tartott ceremónián részt vett a 89 éves uralkodó férje, Fülöp herceg is, aki kitüntetéseit is viselte ebből az alkalomból. Edinburgh 94 éves hercege a brit haditengerészetnél az Indiai-óceánon és később a Földközi-tengeren is aktív szolgálatot teljesített a világháborúban, II. Erzsébet pedig hercegnőként megtanult katonai teherautót vezetni és szerelni.
    David Cameron a szentmisével egybekötött megemlékezés előtt úgy fogalmazott: "Fontos tisztelegni a halottak emléke előtt. Ezrek haltak meg a haza szolgálatában, szabadságunk védelmében." A miniszterelnök azt is mondta, a hetvenedik évforduló azért is különösen fontos, mert a veteránok közül sokan már nagyon idősek. A kormányfő egy 97 éves veteránnal helyez el koszorút a nap folyamán.
    A megemlékezést követően a veteránok zenekari kísérettel a Trafalgar téren álló templomból a Westminster-apátságba indultak, amelynek kertjében fogadást adtak a tiszteletükre. London központja felett később második világháborús harci gépek repültek át.    A veteránok egyike a BBC televíziónak elmondta, kötelességük emlékezni azokra, akik nem térhettek vissza. A szövetségesek oldalán harcoló britek jelentős veszteségeket szenvedtek a második világháborúban a távol-keleti hadszíntéren: a nemzetközösség 71 ezer katonája vesztette életét, köztük több mint 12 ezren a japánok kegyetlen fogságában.    A japán fegyverletétel 70. évfordulójáról nemcsak Londonban, hanem Staffordshire-ben, Birminghamben és Newcastle-ben is megemlékeztek szombaton.(MTI) 3


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:554
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 926
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap