label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Cătălin Predoiu: augusztus 20-án tárgyaljuk az adótörvényt

Cătălin Predoiu, a PNL első alelnöke (képünkön) ma bejelentette: a parlamenti pártok augusztus 20-án találkoznak, hogy az adótörvénykönyv felülvizsgálatát megtárgyalják. Az átvizsgált törvényt az augusztus 24-én kezdődő rendkívüli parlamenti ülésszakon szavazzák majd meg.

„Az adótörvénykönyv felülvizsgálatát célzó politikai megegyezés előkészítése során folytatott informális beszélgetések nyomán megegyezés született, hogy 2015. augusztus 20-án délelőtt 10 órakor tartjuk a technikai megbeszélést a parlament székhelyén” – jelentette be Cătălin Predoiu a Facebookon. (4)


Gorghiu: a tanügyminiszter mondjon le, ha képtelen lebonyolítani a gimnáziumi felvételit

Alina Gorghiu PNL-társelnök szerint Sorin Cîmpeanu tanügyminiszternek le kellene mondania, ha képtelen lebonyolítani a gimnáziumi felvételit.

„Sorin Cîmpeanu miniszter úrnak le kellene mondania a tanügyi tárca éléről, amennyiben képtelen féken tartani egy olyan dolgot, aminek óraműpontossággal kellene működnie – a gimnáziumi felvételi folyamatát -, és amennyiben nem áll szándékában az érdem alapú hierarchiát kialakítani a tanügyben. A miniszter úr tehetetlensége talán egy egész diáknemzedékre lesz hatással, felháborítóan és igazságtalanul bánik olyan fiatalokkal, akik valódi erőfeszítéseket tettek azért, hogy jó gimnáziumba jussanak be” – írta ma a Facebookon Alina Gorghiu.

Hozzátette: várható, hogy a kormányzati ügyek kicsúsznak az irányítás alól, hiszen a PSD csak a „belső harcokkal” és az ellenzéknek címzett támadásokkal van elfoglalva. (4)


„A CNADNR igazgatóinak nagyobb háza van, mint a Versailles, pedig csak az államnak dolgoztak”

Az Országos Közút- és Autópálya-kezelő Társaság (CNADNR) egyes igazgatóinak nagyobb háza van, mint a Versailles, bár egész életükben az államnak dolgoztak, és olyan szerződéseket írtak alá, amelyek értéke tízszeresre nőtt – állítja egy tisztségéből felfüggesztett igazgató.

„Hogy fogadnak-e el csúszópénzt a CNADNR-nél? Vannak igazgatók, akiknek nagyobb házuk van, mint a Versailles, és egész életükben az államnak dolgoztak. Még vagy egy gond, olyan szerződéseket kezeltek, amelyek értéke egy millió euróról 10 millió euróra nőtt, egyes tenderfüzeteknél csak bizonyos cégekkel kötöttek szerződést, vagyis direkt bizonyos vállalatokra szabott tenderfüzeteket állítottak össze” – jelentette ki a Gândulnak adott interjúban Alin Goga, akit azt követően függesztettek fel az útügyi hatóság igazgatói tisztségéből, hogy nyilatkozott a vállalaton belüli törvénytelenségekről.

Goga helyettes beruházási igazgató a CNADNR krajovai kirendeltségénél, korábban pedig jogi igazgató volt a központi szervnél. (4)


Az Adriai-tengerbe fulladt egy román férfi, miután lezuhant egy komphajó fedélzetéről

Görögország között közlekedő komphajó fedélzetéről. Holttestét egy halászhajó legénysége találta meg, írja a La Repubblica napilap.

Constantin L.-nek szerda este veszett nyoma, miután szemtanúk szerint a tengerbe ugrott az Ancona olasz kikötő és az északnyugat-görögországi Igoumenitsa város között közlekedő komphajó fedélzetéről.

Amint a komphajó többi utasa jelentette az esetet, a legénység csónakokkal indult a vízbe zuhant ember keresésére. Miután mintegy két órán át hiába kutattak a férfi után a tengerben, a 900 utast szállító komphajó folytatta útját Görögország felé. (4)


FOTÓRIPORT – Startolt a Kultivál

Elkezdődött ma délután a Kultivál – Kárpát-medencei Kulturális Ifjúsági Fesztivál, amely másfél napra Kolozsvárra „költözteti” a Kárpát-medence értékeit, hagyományait. A Bánffy-palota udvarán zajló rendezvénysorozat szervezői elsősorban a kultúra iránt érdeklődő fiatalokra számítanak, ugyanakkor azokat is várják, életkortól függetlenül, akik kíváncsiak a határon túli magyarlakta vidékek hagyományaira, jövőjének fejlődésére. Fotóriportunk itt látható. (8)

 


Karácsonyi Zsolt kapta a 43. Tokaji Írótábor Díját

Karácsonyi Zsolt költő (fotó) vehette át az elsősorban fiatalabb irodalmárok teljesítményét elismerő 43. Tokaji Írótábor Díját pénteken, a tokaji II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola aulájában. Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke az MTI-nek elmondta, hogy Karácsonyi Zsoltra az Erdélyi Magyar Írók Ligájának elnökeként és a kolozsvári Helikon folyóirat főszerkesztőjeként kifejtett irodalom-közéleti tevékenysége, valamint jelentős költői és irodalomtörténeti munkássága miatt esett a választás.

Szentmártoni János Karácsonyi Zsoltot méltatva külön is kiemelte a költő legutóbbi, 2015-ben megjelent A Krím című verseskötetét, amelyet a „kortárs magyar költészet kiemelkedő könyvének” nevezett. (2)
    


Elhunyt Poszler György irodalomtörténész

Életének 85. évében csütörtökön elhunyt Poszler György Széchenyi-díjas irodalomtörténész, esztéta, tanár, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja – közölte az MTI-vel ma az MTA.

Poszler György 1931-ben született Kolozsváron, 1945-ben került Magyarországra. Főként filozófiai esztétikával, esztétikai neveléssel, műfajelméleti kérdésekkel és ezek irodalomtörténeti vonatkozásaival foglalkozott.

1982 és 1987 között az ELTE általános rektorhelyettese, 1990-től az MTA levelező, 1995 óta rendes tagja. 1998-ban Széchenyi-díjjal tüntették ki a magyar irodalom értékelésének esztétikai és filozófiai gondolkodású irányt adó munkássága elismeréseként. (8)

(Fotó: pim.hu)


Vasárnapig meghosszabbították a narancssárga hőségriasztást 10 megyében, akár 38 fok is lehet

Szombaton is érvényben marad a narancssárga hőségriasztás Szatmár, Bihar, Arad, Temes és Krassó-Szörény megyékben, vasárnap pedig életbe lép Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman és Giurgiu megyékben is. Bukarestben és további 21 megyében sárga riasztás hatályos.

Csaknem az egész országban a hőmérséklet elérheti a 38 fokot.

Szatmár, Bihar, Arad, Temes és Krassó-Szörény megyékben ma narancssárga hőségriasztás van érvényben, Bukarestben és Máramaros, Szilágy, Kolozs, Fehér, Hunyad, Mehedinţi, Dolj, Olt és Teleorman megyékben pedig sárga figyelmeztetés hatályos. (4)


Tűzvész a Békás-szoros – Nagyhagymás Nemzeti Parkban, vélhetőleg égve maradt cigaretta miatt

Tűz ütött ki a Hargita megyei Békás-szoros – Nagyhagymás Nemzeti Parkban vélhetően egy égő cigarettacsikk miatt, amit egy turista dobhatott el. A tűzoltás nehézkes, mert a helyszín nehezen megközelíthető, a tűzoltók hátizsákban hordják a vizet.

Hegyi Barna, a Békás Szoros – Nagyhagymás Nemzeti Park igazgatója ma a sajtónak azt nyilatkozta, a park védett övezetében csütörtökön ütött ki a tűz, egy égő cigarettacsikk miatt, amit vélhetőleg egy turista dobhatott el.

„Ég egy erdős terület, szubalpin legelők a Nagyhagymás csúcs alatt. Legvalószínűbb, hogy valaki cigarettacsikket dobott a szakadékba, így gyulladt ki a növényzet, a tűz pedig lentről fölfelé terjed. Mi értünk először a helyszínre, utánunk érkeztek az önkéntesek, a közbirtokosság tagjai, a tűzoltók, megközelítőleg 20 személy” – mondta Hegyi Barna. (4)


Ismét lesznek Kalotaszegi Napok könnyűzenével, néptánccal

Újjászületik a 2013-ban először megszervezett Kalotaszegi Magyar Nap rendezvénysorozat, amelyet a Vigyázó Egyesület, a Mezőségi Gazdák Egyesülete és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Kolozs megyei szervezete szeptember 11-e és 13-a között szervez meg Bánffyhunyadon – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet Sándor Eszter (a Vigyázó Egyesület elnöke) és Csüdöm Ferenc szervező tartott ma az EMNP kolozsvári székházában.

A három napos rendezvény első sorban a városban Barcsay-kertként ismert létesítményben és a helyi kultúrotthonban zajlik. Részletek holnapi lapszámunkban. (13)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 327
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap