label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Elhunyt Incze Dénes esperes, plébános

Életének 69., papságának 45. évében elhunyt Incze Dénes címzetes esperes, nyugalmazott plébános, több könyv szerzője, a Krisztus Világossága egykori havi folyóirat alapító-főszerkesztője – tájékoztatott internetes oldalán a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség.

Incze Dénes Csatószegen született 1946. május 26-án. Elemi iskoláit szülőfalujában, a középiskolát Gyulafehérváron, teológiai tanulmányait ugyanott, a Hittudományi Főiskolán végezte. Márton Áron püspök szentelte pappá Gyulafehérváron 1970. április 5-én. 

1970 és 1979 között Csatószegen, 1979-1980-ban Baróton, 1980 és 2010 között pedig Tusnádfürdőn volt plébános. Incze Dénest augusztus 14-én helyezik örök nyugalomra Csíkszeredában, a Kalász-negyedi temető ravatalozójából. (8)

(Fotó: romkat.ro)


Eltávolíttatta a SIC-matricákat a taxikról a Kovászna megyei fogyasztóvédelem

Illegális reklámnak tekintette, ezért eltávolíttatta a Székelyföldet népszerűsítő SIC – Terra Siculorum – Székelyföld feliratú matricákat a Kovászna megyei taxikról a fogyasztóvédelmi hivatal.

A felügyelőség közleményben tudatta, hogy július hónap folyamán a közlekedésrendészettel közösen ellenőrizte a sepsiszentgyörgyi, kézdivásárhelyi, kovásznai és bodzafordulói taxikat, és húsz taxist  bírságoltak meg a taxiórák metrológiai bevizsgálásának a hiánya, a taxisok fényképes kitűzőjének a hiánya, a viteldíj kifüggesztésének a hiánya, illetve törvénytelen reklámozás miatt. Utóbbira példaként sorolta fel a gépkocsikra ragasztott biztosítást jelző matricát, újságreklámot és a SIC-matricát.

Mircea Diacon, a Kovászna megyei fogyasztóvédelmi hivatal vezetője az MTI-nek elmondta, nem a SIC-matricákért bírságoltak, de akiknél ilyent láttak az autón, azt felszólították, hogy térjen vissza a törvényesség keretei közé. Hozzátette, a taxistörvény értelmében a taxisok csak a városházán is bejelentett reklámszerződés alapján ragaszthatnak öntapadós reklámokat a gépkocsijukra. Kijelentette, nem tudja, hogy a SIC-felirat reklám-e, de „valami, amit felragasztottak”, és erre is vonatkozik a törvény. (4)


Tbilisziben egy borozóban a grúz kormányfő társaságában fotózták le Victor Pontát

Az Európai Szuperkupa Barcelona és Sevilla közötti mérkőzésére utazott kedd estére Tbiliszibe Victor Ponta miniszterelnök, a meccs előtt pedig egy, a grúz kormányfő által szervezett hivatalos vacsorán, illetve egy borkóstolón vett részt.

Az Irakli Garibasvili grúziai miniszterelnök hivatalos Facebook-oldalán közölt fényképek szerint Victor Ponta Daniel Constantin mezőgazdasági miniszterrel együtt vett részt a hivatalos vacsorán, illetve a borkóstolón, ezt követően a kormányfő egy borosüveggel is pózolt, miután ivott.

Ponta a hivatalos páholyból követhette az Európai Szuperkupa mérkőzését, ahol a grúz kormányfőn kívül még több tucat hivatalosság ült.

A kormányfő alig egy nappal azután utazott el Tbiliszibe, hogy hazatért pihenőszabadságáról. Az információk csak a grúz kormányfő Facebook-oldalán láttak napvilágot, a kormány semmiféle adatot nem közölt Victor Ponta programjáról. (4)


Öt nyugati megyében péntekig érvényben marad a narancssárga hőségriasztás

Péntekig meghosszabbították a narancssárga hőségriasztást Szatmár, Bihar, Arad, Temes és Krassó-Szörény megyében, Bukarestben és 15 további megyében a sárga figyelmeztetés marad érvényben. Ezekben a régiókban a 38 fokot is eléri a hőmérséklet, a hőség különösen kellemetlen lesz.

Szerdán Szatmár, Bihar, Arad, Temes, Krassó-Szörény, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman és Giurgiu megyékben van érvényben narancssárga kánikulariasztás, a fővárosra és további 31 megyére sárga jelzés érvényes.

Csütörtökön és pénteken már csak Szatmár, Bihar, Arad, Temes és Krassó-Szörény megyékben marad érvényben a narancs jelzés, itt 37-38 fokig emelkedik a hőmérséklet, a hőség különösen kellemetlen lesz. (4)


Lezárják a Transzfogarast augusztus 22-én, a Szebeni Rally Challenge idejére

Lezárják a forgalmat a Transzfogarason augusztus 22-én, három Szeben megyei úton pedig forgalomkorlátozás lesz érvényben augusztus 18-22. között, a Szebeni Rally Challenge ideje alatt.

A Szebeni Rally Challenge szervezőinek tájékoztatása szerint a Transzfogaras szombaton, augusztus 22-én 9 és 19 óra között zárva lesz, három Szeben megyei úton pedig forgalomkorlátozás lesz érvényben augusztus 18-22. között.

Az augusztus 20-23. között szervezett Szebeni Rally Challenge motorsport-fesztivál keretében tartják meg a Nagyszeben Ralit, illetve a Dunlop Országos Ralibajnokság hatodik fordulóját is, a Román Autósport Szövetség égisze alatt. (4)


FEJLEMÉNY - Találjuk meg Mircea Crăciunt! címmel Facebook-oldalt hozott létre az eltűnt pilóta családja

A csaknem egy hete eltűnt vitorlázórepülő pilótájának családja Találjuk meg Mircea Crăciunt! címmel hozott létre Facebook-oldalt, amelyen a pilóta kollégái oszthatják meg véleményüket azzal kapcsolatban, hogy vajon milyen útvonalon lenne legjobb keresni a gépet és vezetőjét.

A család megfogalmazása szerint „a madárembernek vissza kell térnie a családjához és a barátaihoz.”

A Mediafax hírügynökségnek eljuttatott levélben a pilóta családja köszönetét fejezi ki a keresésben részt vevőknek a professzionális munkáért és a gyorsaságért.

Amint arról korábbi gyorshírünkben beszámoltunk, ma nyolc megye hegyi útjain keresik Mircea Crăciun pilótát, Bodzafordulón drónt is bevetnek. (4)


Elégedetlenek a Pádis-fennsíkra vezető út minőségével

A Kolozs Megyei Tanács mai sajtóközleménye szerint tegnap Mihai Seplecan elnök és Vákár István alelnök helyszíni terepszemlét tartottak Ic Pontor közelében annak érdekében, hogy megvizsgálják, milyen stádiumban van a Pádis-fennsíkra vezető út.

Mint ismeretes, s amint arról a Szabadság több ízben beszámolt, komoly vita alakult ki a megyei döntéshozó testület és a hatáskörébe tartozó Köz- és Magánterületfenntartó Önálló Gazdálkodás (RAADPP) között a munkálatok üteme és minősége miatt.

A dokumentum szerint a munkálatok minősége kivetnivalót hagy maga után, az ütem pedig lassú, így veszélybe kerülhet az európai pénzek felhasználása miatt állított december 8-i határidő.

„Rendkívül fontos, hogy a munkálatokat fokozottabb ütemben folytassák. Hegyvidékről lévén szó, a hideg évszak itt hamarabb jelentkezik, ezért fontos minden rendelkezésre álló nap kihasználása” – nyilatkozta Mihai Seplecan.

Eddig 3,5 kilométert aszfaltoztak le a 20,5-ből. (4)


Nyolc megye hegyi útjain keresik Mircea Crăciun pilótát, Bodzafordulón drónt is bevetnek

A hat nappal ezelőtt eltűnt vitorlázórepülő pilótáját ma több mint ezer tűzoltó, csendőr, hegyimentő és önkéntes keresi nyolc megye hegyi útjain, Bodzafordulón egy drónt is bevetnek, egy helikopter pedig szükség esetén bevetésre készen áll.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint az augusztus hatodikán eltűnt vitorlázórepülő pilótájának keresésében több mint ezer tűzoltó, csendőr, hegyimentő és önkéntes vesz részt, közel 200 járművel, amelyek Prahova, Argeș, Brassó, Vrancea, Buzău, Bacău, Kovászna és Hargita megyék hegyi útjain kutatnak.

A földfelszíni keresőcsapatok rendelkezésére áll egy belügyminisztériumi helikopter is, ha arra lesz szükség, vagy ha információkat kell ellenőrizni.

Bodzafordulón egy nagy teljesítményű drónt is bevetnek, amely nagy területet, megközelítőleg 50 négyzetkilométert képes megfigyelni, előzetes programozás alapján. Később a drón által készített felvételeket szakértők elemzik majd. A drónt az önkéntesek bocsátották a mentőcsapatok rendelkezésére. (4)


Tíz megye útjain nem közlekedhetnek a 7,5 tonnásnál nehezebb teherautók a hőségriasztás miatt

Tíz megye – Szatmár, Bihar, Arad, Temes, Krassó-Szörény, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman és Giurgiu – útjain nem közlekedhetnek ma 12 és 20 óra között a 7,5 tonnásnál nehezebb teherautók. Ezekben a megyékben narancssárga hőségriasztás van érvényben.

Az ideiglenes forgalmi korlátozást az Országos Közút- és Autópálya-kezelő Társaság (CNADNR) rendelte el, miután az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) a tíz nyugati és déli megyére narancssárga hőségriasztást adott ki, a hőmérsékleti értékek ugyanis elérhetik a 37-38 Celsius fokot.

A forgalmi korlátozás nem vonatkozik a személyszállításra, az élő állatok és romlandó állati vagy növényi alapú élelmiszerek szállítására, azokra a gépjárművekre, amelyeket vis maior esetén be kell vetni, a halottak, postai küldemények, az elsősegélynyújtáshoz szükséges eszközök, az üzemanyagok, az ellenőrzött hőmérsékleten szállított termékek, balesetben megsérült autók szállítására, illetve a bajban levők vízzel, illetve élelemmel való ellátása, a palackozott víz és a mezőgazdasági termények szállítása szintén kivételt képez.

A Román Rendőrség közlekedési központja (Infotrafic) tájékoztatása szerint a forgalmi korlátozást az 1997/43-as számú kormányhatározat 44. cikkelye 2. bekezdése alapján vezették be. Erre az aszfaltcsíkok megóvása érdekében van szükség, azok ugyanis magas hőmérsékleten maradandó alakváltozáson eshetnek át, elveszíthetik stabilitásukat. (4)


Kigyulladt egy tehervonat mozdonya, leállt a forgalom Piski és Petrozsény között

Leállt kedd este a vasúti forgalom Piski és Petrozsény között, miután egy áru nélkül közlekedő tehervonat mozdonya kigyulladt Banica és Merisor között. Áldozatokat nem követelt a baleset – tájékoztatott ma a Román Rendőrség közlekedési központja (Infotrafic).

Mint közölték, Piski és Petrozsény között a 202-es jelzésű vonalon leállt a vasúti forgalom.

Az intézkedést azt követően kellett meghozni, hogy egy áru nélkül közlekedő tehervonat mozdonya kigyulladt Banica és Merisor között. A tüzet úgy tűnik, hogy rövidzárlat okozta.

A lángokat megfékezték, és a baleset nem követelt áldozatot – tájékoztatott az Infotrafic. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 390
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap