label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Ponta: nem tűrhetjük a végtelenségig a magyar hivatalosságok "kisiklásait"

Victor Ponta szerint kormánya nem tűrheti a végtelenségig Magyarország bukaresti nagykövetének és más, Romániába látogató magyar hivatalosságoknak a "kisiklásait".

A miniszterelnök az interneten közzétett mai bejegyzésben kommentálta a hétfőn fellángolt román-magyar diplomáciai vitát.

"Nem akarok a budapesti provokációk csapdájába esni, de a román kormány nem tolerálhatja a végtelenségig Magyarország bukaresti nagykövetnek és más, Romániába látogató magyar hivatalosságoknak a kisiklásait" - közölte a miniszterelnök. Hozzátette, a külügyminisztérium hétfői álláspontja rendkívül kiegyensúlyozott volt, és megfelelt az európai normáknak és gyakorlatnak.

"Tisztelem Magyarországot és a magyar népet, de nem kell jóváhagyást kapnom Budapestről ahhoz, hogy véleményt nyilvánítsak az országomat érintő kérdésekről" - fogalmazott Victor Ponta. Hozzátette: a román politika más szereplőitől eltérően őt nem kényszerítik az Európai Néppárt (EPP) vezetői arra, hogy "behunyja a szemét", és "alázatosan lenyelje" a diplomáciai szabályok és a két ország közötti tisztelet talajáról elrugaszkodott kijelentéseket. (4)


Băsescu: a Moldovai Köztársaság számára a Romániával való egyesülés a megoldás

Traian Băsescu a Marosfői Nyári Egyetemen azt nyilatkozta, „a Moldovai Köztársaság jövője számára a Romániával való egyesülés a megoldás”, aláhúzva: a szomszéd államot „is érheti az a meglepetés, hogy Oroszország Moszkva befolyása alatt akarja tartani az országot.”

„A valóság az, hogy – én még elnökként mondtam ezt Voronian elnöknek, Ghimpu ideiglenes elnöknek és Timofti elnöknek, hogy a Moldovai Köztársaság jövője számára a Romániával való egyesülés a megoldás. Ez a jövőbeni megoldás mind Romániának, mint a Moldovai Köztársaságnak egyaránt érdeke. Nyilván nem lenne becsületes dolog azt állítani, hogy egy ilyen egyesülést anélkül lehetne végrehajtani, hogy figyelembe vennénk Transznisztria létezését, az Európai Unión belülre konfliktust importálni pedig nem lehet. Másfelől azt is el kell ismernünk, hogy Transznisztria nem volt történelmileg Románia része. Hiba lenne elhallgatni a történelmi és geopolitikai igazságokat, a Románia és a Moldovai Köztársaság újraegesítéséről szóló törekvések csakis a realizmusra épülhetnek, a realizmus pedig azt diktálja, hogy az Európai Unióba nem importálhatunk befagyasztott konfliktust” – jelentette ki Traian Băsescu volt államfő.

Hozzátette: „sokan úgy vélik, Románia szívességet tenne a Moldovai Köztársaságnak azzal, ha megtörténne az egyesülés”, ám ez a hozzáállás téves. (4)


Elfogadja a hercegi címének a megvonását I. Mihály király unikája

Közleményt bocsátott ki ma I. Mihály király sajtóirodája, amelyben őfelsége unokája, Miklós kifejtette álláspontját a királyi döntést illetően, amely megvonta hercegi címét és kizárta a trónutódlási sorból.

I. Mihály unokája szerint, rangja és társadalmi állása olyan életformát feltételez, amelyet nehezen tud elfogadni, ezért „fájó szívvel, de egyetért” azzal, hogy őfelsége megfelelő döntést hozott.

– A jövőben más módon igyekszem majd szolgálni elveimet – közölte Miklós, hangsúlyozva, hogy a továbbiakban is folytatja majd környezetvédő, karitatív és a fiatalokat támogató tevékenységét. I. Mihály király augusztus elsején írta alá a fentebbi intézkedéseket tartalmazó dokumentumot. (4)


Bekérették a budapesti román nagykövetet a magyar külügyminisztériumba

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára kedden hivatalába kérette Victor Micula budapesti román nagykövetet - közölte a tárca az MTI-vel.     A közlemény szerint az államtitkár magyarázatot kért Victor Ponta román miniszterelnök egyes - hétfőn a Romania TV esti adásában elhangzott - kijelentéseire, amelyekkel "Magyarországot elfogadhatatlan vádakkal illette".    E vádak azt mutatják, hogy "a román kormányfő újfent magyarellenes agitációval kívánja elfedni azt a belpolitikai válságot, amelyet kormánya tagjainak sorozatos vád alá helyezése és elitélése okoz" - fogalmaztak.
    A tárcánál hangsúlyozták: a Magyarországgal szembeni "román kormányzati kirohanások" már komolyan hátráltatják a magyar-román kétoldalú kapcsolatok és a jószomszédi viszony fejlesztését.     Ennek alapján a magyar kormány kéri, hogy a román állami vezetők a jövőben tartózkodjanak a hasonló nyilatkozatoktól - áll a közleményben.  (3)


Ponta: Magyarország erősen provokál bennünket

Victor Ponta  miniszterelnök (fotó) szerint Magyarország provokálja Romániát, miközben az európai országok és az Egyesült Államok részéről „rendszeres bírálatoknak” van kitéve.

A szabadságáról hétfőn visszatért kormányfő a România hírtelevíziónak adott, élőben közvetített hétfő esti interjúban reagált azokra a kijelentésekre, amelyeket Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete tett a România Liberă napilapban közölt interjúban. – Azt hiszem, hogy a magyar kormány – a nagykövet ugyanis a kormány játékát űzi – erősen próbál provokálni bennünket. Őket jelenleg egész Európa és Amerika is bírálja az antiszemitizmusukért, a revizionizmusukért, az oroszbarátságukért, a bevándorlók ellen épített kerítésért, és akkor arra tesznek kísérletet, hogy Romániát is belerángassák a botrányba – jelentette ki Victor Ponta. Hozzátette: nem kíván bekapcsolódni ebbe a játékba, és azt akarja, hogy a magyar kormány feleljen azért, amit tesz. 

– Örvendek annak, hogy a magyarok Romániába jönnek élelmiszert vásárolni, és nyugati cégek, amelyek korábban Magyarországon működtettek gyárakat, most ezeket Romániába költöztetik. Én elégedett vagyok ezzel. (…) Nem hagyom magam provokálni – mondta Victor Ponta. (8)


5 millió utast szállított a WizzAir Kolozsvárról

Tegnap elérte a Kolozsvári Nemzetközi Repülőtérről szállított 5 milliomodik utast a WizzAir diszkont légitársaság – közölte ma a cég.

A vállalat számításai szerint a Milanóba utazó Eugenia Rus volt a 2007 óta Kolozsvárról különböző európai városokba repülő WizzAir 5 milliomodik utasa. A hölgyet egy menettérti repülőjeggyel ajándékozták meg.

- Ez a megható szám mutatja a diszkont légitársaságok szolgáltatásai iránti hatalmas érdeklődést. Az elkövetkező időszakban új járatokat is indítunk, így lelkesen várjuk az új utasokat Kolozsvárról és a környező megyékből. Kimutatások szerint minden ezredik utas hozzájárul egy új munkahely teremtéséhez – nyilatkozta Daniel de Carvalho, a WizzAir sajtószóvivője. (4)


Az otopeni-i, a kolozsvári és a nagyszebeni reptér az európai forgalomnövekedési toplistán

Az otopeni-i Henri Coandă repülőtér felkerült az első félévben az öt legnagyobb forgalomnövekedést regisztráló 5-10 milliós utasforgalmú légikikötők toplistájára, Kolozsvár és Nagyszeben az öt milliósnál kisebb forgalmú repterek körében ért el hasonló teljesítményt.

Az Airports Council International-Europe által összeállított, a forgalomnövekedést górcső alá vevő toplistán az Henri Coandă Nemzetközi Repülőteret a negyedik helyre sorolták be az 5-10 milliós utasforgalmú légikikötők körében – tájékoztatott a bukaresti repülőtér-társaság.

Az első három helyen a Milánó-Bergamo repteret, valamint Portó és Glasgow légikikötőjét találjuk. Az ötödik hely eközben Budapesté.

A 25 milliósnál nagyobb utasforgalmat bonyolító repterek körében a rangsor élén Madrid áll, majd Isztambul Atatürk, London Gatwick, Amszterdam és Barcelona következik. (4)


Női BL: jól kezdett az Olimpia

A Kolozsvári Olimpia Műegyetem sokszoros bajnok és kupagyőztes csapata jól kezdte a női Bajnokok Ligája 5. selejtezőcsoportjának mérkőzéseit. A szlovéniai Belatinc/Beltinci ad otthont a sorozatnak, az Olimpia az első meccset 4–0-ra nyerte az észt Pärnu Jalgpalliklubi ellen.

A gólokat Alexandra Lunca 2 (11. és 83. perc), Andreea Voicu (41. perc), valamint Corina Olar (51. perc) szerezte.

A 4. csoportban szereplő magyar bajnok Ferencváros 2–0-ra kikapott az első fordulóban a házigazda holland FC Twentétől. A gólokon Tashira Renfurm (49. perc) és Renate Jansen (67. perc) osztozott. (7)


CFR: egygólos siker a Petrolul ellen

A labdarúgó I. liga 6., hétközi fordulójában a Kolozsvári CFR 1907 csapata a Ploieşti-i Petrolult fogadta a Dr. Constantin Rădulescu Stadionban.

A vasutasok 1–0-ra nyertek, a döntő találat a csereként beállt Cristian Lopez nevéhez fúződik. (7)


Az önmaga által létrehozott Alphabet anyavállalat része lett a Google

A Google internetes óriáscég hétfőn bejelentette, hogy Alphabet néven új holding vállalatot hozott létre, amely egyfelől továbbra is Google néven foglalja magába a cég eddigi tevékenységének alapját jelentő keresőmotor-, reklám- és térképegységet, valamint az Androidot és a YouTube-ot, másfelől pedig a többi leányvállalatot.

Ez utóbbiak között van az öregedés elleni szereket kutató Calico biotechnológiai vállalat, a Life Sciences egészségügyi cég, a Fiber nagysebességű internetszolgáltató, az online alapú, okos háztartási berendezéseket gyártó Nest cég, a Google Ventures és a Google Capital befektetési egység, valamint a vezető nélküli gépjárművek, a drónalapú szállítás és más projektek kifejlesztésére szakosodott Google X.

A Google helyébe nyíltpiaci forgalomban lévő gazdálkodó egységként az Alphabet lép, és az összes Google-értékpapír automatikusan ugyanannyi, ugyanolyan jogosultságú Alphabet-részvénnyé alakul át.

Az átalakítást a tőzsdezárás után jelentették be. Az anyavállalatként működő Alphabet vezérigazgatója Larry Page lesz, elnöke a szintén társalapító Sergey Brin, ügyvezető elnöke pedig Eric Schmidt. A Google internetes magtevékenységének új vezérigazgatója Sundar Pichai lesz, a két cég pénzügyi igazgatója pedig Ruth Porat egy személyben. Az Alphabet-leányvállalatok vezetése változatlan marad.

A cég szerint az új működési struktúra számos projekt számára nagyobb függetlenséget, kockázatvállalási szabadságot és nagyobb pénzügyi átláthatóságot biztosít. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1138
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap