label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Többszörösére emelte az államfő, a miniszterelnök, a miniszterek és a titkosszolgálatok igazgatóinak járandóságát a kormány

Az eddigi többszörösére emelte az ország 48 vezető tisztségviselőjének járandóságát a kormány - jelentette be szerdán Gabriel Oprea ideiglenes kormányfő, hozzátéve, hogy év végéig valamennyi közalkalmazott béremelésben részesül.

A kormány szerdai ülésén rendeletet fogadott el arról, hogy augusztustól megemeli az államfő, a miniszterelnök, a parlamenti elnökök, a miniszterek és titkosszolgálati igazgatók járandóságát. Értesülések szerint a köztársasági elnök, a miniszterelnök és a két házelnök  az eddigi nettó 6700 lej helyett 21 500 lej bruttó, vagyis 15 108 lej nettó juttatást kap majd. A miniszterelnök-helyettes fizetése nettó 14.024 lej lesz, a miniszterek és titkosszolgálati vezetők 13.365 lejes nettóra számíthatnak havonta.

Oprea közölte: a kormány jelenleg a szakszervezetekkel egyeztet az új közalkalmazotti bértábláról, amely jövő évtől lépne hatályba. A tervek szerint 2016 januártól a legkisebb közalkalmazotti bér 1200 lej lesz Romániában. (9)

 


VIDEÓINTERJÚ - Tonk Gabriella: egymillió euróból házakat építünk a pataréti romáknak

Tonk Gabriellát, a Kolozs Megyei Öko-Metropolisz Közösségi Fejlesztési Egyesület (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Eco-Metropolitan Cluj) által idén februárban útjára indított Pata-Cluj projekt felelősét a részletekről kérdeztük.

A szakember a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT), az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége és a Kós Károly Akadémia Alapítvány által a Hargita megyei Marosfőn ma kezdődött és július 12-ig tartó, idén immár a tizenkettedik alkalommal szervezett EU-táborban Patarét és Kolozsvár – integrált projekt a pataréti közösségek társadalmi befogadásáért címmel tartott előadást.

A videóinterjú ide kattintva tekinthető meg. (4)


Oprea nem plagizált a tanügyminisztérium szerint

A kormány alárendeltségébe tartozó tudományos kutatások etikai bizottsága megállapította, hogy Gabriel Oprea ideiglenes miniszterelnök nem követte el a plágium vétségét doktori dolgozata megírásakor - közölte szerdán az oktatási minisztérium.

A testület azt követően foglalt állást, hogy hat nappal korábban a Bukaresti Tudományegyetem etikai bizottsága plágiumgyanú miatt vizsgálatot indított Oprea doktori dolgozata ügyében. A Hotnews című hírportálon megjelent elemzés szerint ugyanis a dolgozat több olyan bekezdést tartalmaz, amelyeket a szerző más tudományos munkákból vett át forrásmegjelölés nélkül. Az egyetem etikai bizottsága még nem foglalt állást a kérdésben. (9)


Wetzel Tamás: fejleszteni kell a külhoni magyarság jogtudatosságát

A külhoni magyarok sokszor nem tudnak élni meglévő jogaikkal, ezért a jogtudatosság fejlesztése kiemelt feladat a következő időszakban - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikai helyettes államtitkára a Kisebbségvédelem Európában című nyári egyetem résztvevőinek tartott előadásában, szerdán Budapesten a Magyarság Házában tájékoztat az MTI. Wetzel Tamás a Nemzetpolitikai Kutatóintézet és a Kisebbségi Jogvédő Intézet (KJI) rendezvényén közölte: a jogtudatosság mellett egyfajta "hálózatosságra" is szükség van, arra, hogy ismerjék egymást azok, akik jogvédelemmel szeretnének foglalkozni.

Részletek itt


A cigányság a központi témája az idei EU-táborának

Elsősorban a cigányság és a migráció kérdéseiről szól a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az RMDSZ-szel együttműködő ifjúsági szervezeteket tömörítő Magyar Ifjúsági Értekezlet (Miért) által szervezett EU-tábor, amelyet szerdán nyitottak meg a Hargita megyei Marosfőn.

A vasárnapig tartó táborban olyan kérdések is terítékre kerülnek, mint a a homoszexualitás és a drogok. Az előadásokat mintegy 150 fiatal hallgatja.

Az EU-tábor csütörtöki napján tart előadást Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke Hogyan látnak minket Amerikában? címmel, és Schanda Tamás, a magyar kormány ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára Megmaradásunk kulcsa a családalapítás címmel. (9)


Visszatér a kormány élére Victor Ponta

Csaknem egy hónapos külföldi gyógykezelés után csütörtöktől visszatér a román kormány élére Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök, aki erről szerdán levélben tájékoztatta Klaus Johannis államfőt.

Klaus Johannis államfő június 22-én Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettest nevezte ki ideiglenes kormányfővé, amíg Ponta nem tudja ellátni feladatát. Ponta - aki a török klinikán a jelek szerint kis szakállt is növesztett - mankókkal érkezett szerdán a bukaresti kormánypalotába. (9)

 


Ciprasz: Európa nem talált megoldást az öngerjesztő adósságválságra

A görög válság azt bizonyítja, hogy Európa továbbra sem talált megoldást az öngerjesztő adósságválságra, ami nemcsak Görögország gondja, hanem európai probléma, amely európai megoldást igényel – jelentette ki az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén ma Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök.

A politikus hangsúlyozta: a zsákutcába vezető megszorítások miatt országa a folyamatos recesszió csapdájába esett. Mint mondta, az elmúlt öt és fél hónapért maradéktalanul vállalja a felelősséget, de a kialakult helyzetért az alapvető felelősség évekre nyúlik vissza. Ciprasz beszédében kiemelte azt is, hogy az országának folyósított milliárdokból csak a bankok részesültek, a hétköznapi görög emberek nem.

Az Európai Tanács tegnap esti ülésén vasárnapra tűzte ki a végső határidejét annak, hogy sikerüljön tető alá hozni a megállapodást a görög adósságválság megoldására. (10)


Piros hőségriadó Biharban és Aradon

Pirosra fokozta ma a hőségriasztást Bihar és Arad megye esetében az Országos Metorológiai Szolgálat a várható 38–39 Celsius fokos hőmérséklet miatt, amely megközelíti a régióban valaha mért abszolút legmagasabb hőmérsékletet. Az ország többi részében sárga és narancssárga jelzésű hőségirasztás érvényes. Az előrejelzések szerint az ország déli, délkeleti részében a meleg csütörtökön sem enyhül, a légköri változások nyugatról érkeznek fokozatosan. (6)


FOTÓRIPORT – Villámcsődülettel a kábítószerek ellen

Villámcsődülettel hívta fel a figyelmet a droghasználat elleni fellépés szükségességére, a megelőzés fontosságára ma délután a Create.Act.Enjoy színjátszó társulat és a The Mood Quartet vonósnégyes.

A Deák Ferenc/Eroilor utcában, a Főtéren, a Karolina/Múzeum téren és a Iulius Mall bevásárlóközpontban tartott flashmobon az előadók olyan fiatalok vallomásait tolmácsolták, akiknek sikerült kigyógyulniuk a kábítószerhasználatból. Fotóriportunk itt látható. (8)


Szemétégetésből származó füstfelhőre panaszkodott a kolozsvári repülőtér vezetősége

Átiratot küldött a Kolozs Megyei Tanácsnak a kolozsvári repülőtér vezetősége, amelyben arra figyelmeztetnek, hogy július 5-én este sűrű és büdös füstfelhő lepte el a Kolozsvári Avram Iancu Nemzetközi Repülőtér környékét, veszélyeztetve a légi közlekedést. A füst a Pata réti szeméttelepről terjedt, és abban az órában több gép érkezését várták, ezért a vezetőség a sürgősségi esetek felügyelőségéhez fordult segítségért – olvasható a repülőtér közleményében, amelyet a megyei tanács küldött el a sajtónak. A felügyelőség emberei kiszálltak a helyszínre és megállapították, hogy a különféle hulladék mellett főleg gumit gyújtottak meg, innen származott a füst. A repülőtér vezetősége a légiközlekedés biztonságának fontosságára figyelmeztetve arra kérte a megyei tanácsot, intézkedjenek, hogy többet ne fordulhasson elő ilyen helyzet. (3)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 755
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap