label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Kifüggesztették az érettségi eredményeket: Kolozs megye az élen

Országos szinten 66,41% volt az sikerarány az idei érettségin, tájékoztatta a hírügynökségeket a tanügyminiszter.

A megyék közül Kolozs megyében a legjobbak az eredmények, itt az érettségizőknek 82,18%-a vizsgázott sikeresen.

További eredemények: Brassó 78,74%, Bacau 78,34%, Szeben 76,81%. A fővárosban 68%, a tavalyhoz viszonyítva 9,7%-kal jobb eredmény. 50%-nál kevesebb arányt értek el a következő megyékben: Giurgiu 36,06%, Ilfov 40.92%, Teleorman 42,73%. (3)


Távozott az U FC-től Raul Ciupe

A Konstancai Viitorul leigazolta a Kolozsvári U FC másodosztályú csapatától a jobbhátvéd Raul Ciupét (képünkön), aki sokáig a csapatkapitányi szerepet is betöltötte az egyetemistáknál. A 31 éves játékos korábban megfordult még a Medgyesi Gázmetánnál, a Bukaresti Sportul Studenţescnél és a Brassói FC-nél. Az U FC-től korábban távozott Vlad Morar csatár (Izraelbe, a Beitar Jeruzsálemhez) és szerződést bontott a szlovák Robert Veselovsky kapus is, aki a cseh Mlada Boleslavhoz írt alá. Pillanatnyilag a tavalyi keretből Ionuţ Neag, Andreas Calcan, Pablo Ceppelini, Justin Mengolo és Kovács Lóránt maradt.


A szelfizés veszélyeire figyelmeztet az orosz belügy

Az orosz belügyminisztérium a szelfizés veszélyeire figyelmeztető kampányba kezdett kedden. A tárca az egyre vakmerőbb helyszíneken készült, több esetben halálos balesetekhez vezető fényképek miatt indította az akciót. A veszélyekre felhívó kampány célja, hogy ráébressze az oroszokat, s főként a fiatalokat, hogy a vélt dicsőség, az internetes tetszésnyilvánítások, de a hecc kedvéért sem érdemes magasfeszültségű távvezetékre, magas épület tetejére felmászni vagy vasúti síneken, vonatokra kapaszkodva készíteni fényképet önmagukról. A honlapon ezeket a veszélyes próbálkozásokat tiltó táblákat helyeztek el. 
    Az utóbbi hetekben gyakran végződött halállal a szelfizés Oroszországban. A belügyi honlapon is szörnyű esetekről számolnak be. A napokban a híres Moszkva City felhőkarcolóinál zuhant le a mélybe egy fiatal lány, miközben önmagát akarta fotózni. Májusban egy másik, 21 éves moszkvai lány fegyverrel a kezében akart önmagáról hatásos fényképet készíteni, de véletlenül fejbe lőtte magát. Szerencsére túlélte a balesetet. Ugyancsak két hónapja a Rjazanyi területen már nem volt ilyen szerencsés az a kamasz, aki a vasúti sínek között akart fényképet készíteni magáról, de a lába beakadt az áramelosztóba, majd az áramütés miatt lezuhant a hídról, és a kórházban belehalt a sérüléseibe. Egy kilencedik osztályos Moszkva környéki fiú egy magasfeszültségű távvezetékbe kapaszkodva szenvedett halálos áramütést. 
    Jelena Alekszejeva, az orosz belügyminisztérium tanácsosa a kampányról rendezett moszkvai tájékoztatóján elmondta, hogy az utóbbi időben folyamatosan nő az amatőr fotósokkal történő balesetek száma. Az év eleje óta mintegy száz esetben sérülésekkel járt a szelfizés, és több tíz halállal végződött. A probléma valódi, a következmények igen fájdalmasak – mondta. (forrás MTI) 3


Görög adósság - A görögországi helyzetet értékelik az eurózóna tagállamainak vezetői

A vasárnapi görögországi népszavazás eredményének ismeretében gyűltek össze kedd este Brüsszelben rendkívüli csúcstalálkozóra az eurózóna tagállamainak állam-, illetve kormányfői, hogy megvitassák az így kialakult helyzetet. A tagállami vezetők többsége érkezésekor arról beszélt, hogy Görögországnak igenis reformokat kell végrehajtania, pontos, részletes és hiteles javaslatokkal kell előállnia erre vonatkozólag, lehetőleg minél előbb. Alekszisz Ciprasz érkezésekor nem nyilatkozott az újságíróknak.
    A legélesebben talán a litván elnök, Dalia Grybauskaite fogalmazott, aki befelé menet azt vetette oda az újságíróknak, hogy a csúcstalálkozó a semmit fogja megvitatni. Angela Merkel német kancellár arról beszélt, hogy továbbra sem adottak a feltételek ahhoz, hogy tárgyalni lehessen arról, hogy az euróövezet mentőalapjából, az Európai Stabilitási Mechanizmusból folyósítsanak támogatást Athénnak. A német kancellár úgy vélte, nem heteken, hanem napokon belül kell megoldást találni a görög kérdésre, de ez nem lehetséges anélkül, hogy Görögország vállalná bizonyos reformintézkedések végrehajtását. Konkrét javaslatok hiányában viszont ma aligha születik majd végső döntés Merkel szerint. Francois Hollande francia elnök a gyorsaság, a szolidaritás és a felelősség elvét hangsúlyozta, s szintén konkrét, hiteles és pontos javaslatokat vár Athéntől. Mark Rutte holland miniszterelnök is arról beszélt, hogy az egyetlen megoldás az lehet, ha Görögország reformokat, nehéz intézkedéseket hajt végre. Charles Michel belga kormányfő nem akart feltételezésekbe bocsátkozni a javaslatokról azok ismerete nélkül. Matteo Renzi olasz miniszterelnök elmondta, hogy őt nem a görög kérdés technikai megoldása aggasztja, mert az rendezhető, hanem az, hogy Európa "saját procedúráinak.    Taavi Roivas észt kormányfő úgy vélte, hogy két hete nagyon közelinek látszott a megállapodás, most viszont már sokkal rosszabb a helyzet, és nagyon kevés idő van már csak arra, hogy Görögország hiteles javaslatokkal álljon elő. Enda Kenny ír miniszterelnök a megállapodás fontossága mellett foglalt állást. Azt mondta: alig várja, hogy hallja a görög elképzeléseket. (forrás MTI) 3


Székely Vágta a hétvégén

Huszonhét székelyföldi település lovasa áll rajthoz a Székely Vágtán, melyet a hét végén tartanak a Maksa melletti Óriáspince-tetőn – közölték az esemény honlapján a szervezők. A versenyzők közül nyolcan a nem igazolt eredetű lovak és lovasaik számára szervezett Góbé futamra neveztek be. A tavalyinál többen vesznek részt igazolt eredetű lovakkal a versenyen. Sztakics Éva Judit főszervező szerint az eltelt öt év azt bizonyítja, hogy a Székely Vágta megmozgatta a székelyföldi lovas társadalmat. A lóállományra is jó hatással van, hogy a székelyek beszerezték a megfelelő lovakat.
    A lovak eredetigazolásának a kérdését az teszi fontossá, hogy a Nemzeti Vágta szabályzata szerint angol telivérrel nem lehet benevezni a versenyre. Az pedig, hogy egy ló nem angol telivér, csak az eredetére vonatkozó iratokkal igazolható. 2013-ban lova eredetigazolásának a hiányosságai miatt nem vehetett részt a Nemzeti Vágtán a Székely Vágta győztese. Az idei résztvevők többsége is Kovászna megye településeiről érkezik, Hargita megyét hét, Maros megyét pedig egy lovas képviseli. A Székely vágta előfutamait szombaton tartják. Ekkor tartanak ugyanakkor egyes-, kettes- és négyesfogathajtó versenyt is, amelyre 15-20 fogat benevezését várják. Szombaton este a rendezvény keretében mutatják be a Mátyás az igazságos című rockoperát a Magyar Nemzeti Lovas Színház, a Háromszék Táncegyüttes és helyi lovasok közreműködésével. 
    A Székely Vágta vasárnap délutáni döntője előtt a hagyományőrző huszárok tartanak lovas harcászati bemutatót az Óriáspince-tetőn, és Pászka Lehel lovasíjász tesz újabb kísérletet egy világcsúcs felállítására. A Székely Vágtára egyébként felújították az Óriáspince-tetőn nyolc éve felállított Háromszéki magyarok emlékparkját. Az építmény eredetileg fenyőfából elkészített elemeit tölgyfa elemekre cserélték – tájékoztat az MTI. (3)


Frunda György tiszteletbeli miniszterelnöki tanácsos kivette megtakarított pénzét a görög bankokból

Frunda György, Victor Ponta miniszterelnök tiszteletbeli tanácsadója ma bejelentette: átvitte pénzét a görög bankokból „máshová”. Hozzátette: az athéni válság Románia euróövezethez való csatlakozására is hatással lesz, az EU által elfogadásra kerülő intézkedések nyomán.

„Nem tudom, mennyire fogják a görög bankok megsínyleni a történteket, de az összes barátom, akinek görög bankban volt betétje, köztük én is, átvittük a pénzünket máshová” – nyilatkozta a miniszterelnöki tanácsos az RFI-nek.

Frunda Görgy szerint egyelőre az esetleges Grexit kevéssé lesz hatással Romániára, mivel Bukarest nem része az euróövezetnek, ugyanakkor Görögország esetleges visszatérése a drachmához megnehezítené Románia útját az eurózóna felé.

„Megnehezíti az euró felé való haladásunkat, mert az EU több biztonsági intézkedést is meg fog hozni az euróövezethez csatlakozni kívánókkal szemben” – mondta a tiszteletbeli miniszterelnöki tanácsos. (4)


Májusban 2,7 százalékkal csökkent az átlagbér

Májusban nettó 1806 lej volt az országos átlagbér, ami 51 lejes (2,7%) visszaesést jelent az előző hónaphoz viszonyítva, amikor húsvéti prémiumokat osztottak a munkáltatók – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) által ma nyilvánosságra hozott adatsorokból.

A legnagyobb értékeket a nyersolaj és földgáz kitermelése terén jegyezték, ahol az átlagfizetés elérte a 6523 lejt, a legkevesebbet, átlagosan 1018 lejt pedig a szállodákban és vendéglőkben dolgozók vihették haza.

„2015 májusában a gazdaság legtöbb területén alacsonyabb volt a nettó átlagkereset, mint az előző hónapban, mivel májusban alkalmi – jó teljesítményért járó negyedévi, évi vagy húsvéti – prémiumokat, illetve étkezési vagy ajándékutalványokat osztottak a munkáltatók, vagy a szerződésben foglaltak értelmében a nagyobb bevételnek vagy bővülő termelésnek köszönhető plusz összegeket kaptak az alkalmazottak. Bércsökkenéshez vezetett – szintén a szerződés értelmében – a visszaeső termelés vagy a csökkenő bevétel, miközben a gazdaság egyes területein alacsony béreket kínáló posztokra alkalmaztak” – mutat rá közleményében a statisztikai intézet. (4)


A statisztikai intézet 0,1 százalékkal lefele módosította az első negyedévi gazdasági növekedést

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) 0,1 százalékkal lefele módosította az első negyedévi gazdasági növekedést, az előző negyedévhez képest így 1,5 százalékos bővülést várnak, a tavalyi első negyedéhez képest pedig 4,1 százalékos lehet a növekedés üteme a szezonálisan kiigazított adatok szerint.

Így a bruttó hazai termék (GDP) az első negyedévben 1,04 milliárd lejjel 175,89 milliárd lejre bővült a szezonálisan kiigazított adatokat figyelembe véve. A reálnövekedés 1,5 százalékos volt a tavalyi esztendő utolsó negyedéhez képest, 2014 első negyedéhez viszonyítva pedig 4,1 százalékos bővülésről beszélhetünk – derül ki a statisztikai intézet által nyilvánosságra hozott adatsorokból.

Az INS korábbi előrejelzésében még 174,85 milliárd lejes GDP-t várt, 1,6 százalékkal nagyobbat, mint az előző negyedévben regisztrált érték, és 4,2 százalékkal nagyobbat, mint a tavalyi első évnegyed eredménye. (4)


Európa legnagyobb számelméleti konferenciáját tartják Debrecenben

Európa legnagyobb számelméleti konferenciájának ad otthont péntekig a Debreceni Egyetem: a Journées Arithmétiques-et kétévente rendezik meg, de csak minden másodikat tartják külföldön, a többinek az alapító Franciaország a helyszíne - közölték a szervezők kedden sajtótájékoztatón Debrecenben. A konferencián több mint 170 előadást hallhat a világ minden tájáról érkezett mintegy 260 matematikus, az előadók olyan neves intézményekből érkeztek, mint az angliai Cambridge, Oxford, a francia École Polytechnique, a holland Leideni Egyetem, a Moszkvai Lomonoszov Állami Egyetem vagy a kanadai McGill Egyetem - ismertette Bérczes Attila, a tanácskozás szervezője.
    Lovász László Wolf-díjas matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: a magyar számelméleti kutatások a világ élvonalába tartoznak, a Debreceni Egyetem (DE) pedig a számelmélet fontos központja. Az MTA elnöke utalt a hazai kombinatorikus számelméleti és a prímszámokra épülő kutatások mellett az úgynevezett diafonikus számelméletre, amelynek meghatározó kutatója Győry Kálmán debreceni professzor, akinek 75. születésnapja alkalmából pénteken és szombaton rendeznek számelméleti konferenciát Debrecenben. A két konferencia összefügg, s méltó köszöntése a debreceni matematikusnak - tette hozzá Lovász László.
    Győry Kálmán Széchenyi-díjas matematikus a sajtótájékoztatón Gauss elhíresült szavait idézte, miszerint "a matematika a tudományok királynője". A számelmélet pedig a matematika királynője - tette hozzá a professzor. (3)


Trump szerint kiforgatták a mexikói bevándorlókról szóló szavait, de újfent bírálta Mexikót

Donald Trump republikánus párti elnökjelölt-aspiráns hétfői közleményében azzal vádolta az amerikai médiát, hogy szándékosan kiforgatta a mexikói bevándorlókra tett becsmérlő szavait, egyúttal azonban arról értekezett, hogy szerinte az Egyesült Államok "Mexikó szeméttelepe lett".

Az ingatlanmilliárdos, aki a legfrissebb felmérések szerint a tucatnyi republikánus elnökjelölt-aspiráns egyik legnépszerűbbike, komoly botrányt kavart azzal, hogy június 16-i kampánynyitóján azt mondta: a mexikói bevándorlókkal együtt bűnözés és drog érkezik az Egyesült Államokba, s ezért megválasztása esetén falat építtetne a 3000 kilométer hosszú amerikai-mexikói határon, amelynek költségét Mexikóval fizettetné meg.

Kijelentései miatt azóta számos üzleti partnere - köztük a spanyol nyelven sugárzó amerikai Univision tévéhálózat, valamint az NBC és az ESPN csatornák - szerződést bontott vele, aminek következtében becslések szerint több tízmillió dolláros anyagi kár érte a saját állítása szerint 9 milliárdos vagyonnal bíró Trumpot.

Hétfői közleményében Trump azt írta: a média "teljesen kiforgatta" szavait, "sok csodálatos ember jön Mexikóból (az Egyesült Államokba), akik jobbá teszik az országunkat". (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1111
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap