label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Kárpótlásra kötelezték Romániát, amiért az előzetesben ülőknek nem biztosít intimszobát

Elmarasztalta Romániát az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), amiért - a jogerős börtönbüntetésüket töltő rabokkal ellentétben - az előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottaknak nem teszi lehetővé a párjukkal vagy házastársukkal töltendő intim együttlétet.

A Hotnews.ro hírportál hétfői beszámolója szerint a hátrányos megkülönböztetés miatt Costel Gaciu, egy zsarolásért bíróság elé állított dési (Dej) uzsorás panaszolta be Romániát, aki csaknem két évig volt előzetes letartóztatásban, és ez idő alatt sem a kolozsvári rendőrségi fogdában, sem a szamosújvári (Gherla) börtönben nem tették lehetővé számára, hogy szexuális életet éljen feleségével.

Gaciu ötvenezer eurós kárpótlást igényelt az előzetes letartóztatásban elszenvedett "pszichikai kínzásért", végül a strasbourgi bíróság valamivel több mint 11 ezer eurót ítélt meg számára, az 1400 eurós perköltséget is beleértve.

Az EJEB precedens értékű döntése nehéz helyzetbe hozza a román belügyi tárcát és igazságügyi minisztériumot. A Ziarulring.ro portálnak egy ismert emberi jogi ügyvéd, Artin Sarchizian úgy nyilatkozott: elkerülhetetlen lesz az előzetes letartóztatásra vonatkozó jogszabályok módosítása, hiszen az valóban diszkrimináció, hogy az ártatlanság vélelmét élvező, előzetes letartóztatásba helyezett gyanúsítottaktól Románia megtagad egy olyan jogot, amelyet a bűnösnek bizonyult elítélteknek viszont biztosít. (4)


Vita az adócsökkentésről a görög válság tükrében

Vita alakult ki az adócsökkentésről azt követően, hogy a görög népszavazáson elutasították a nemzetközi hitelezők javaslatait.

Részletek a Napirenden rovatban. (4)


Johannis: bár Görögország nemmel szavazott, remélem, a bölcsesség diadalmaskodik

Klaus Johannis államfő azt mondja, hogy bár Görögország nemmel szavazott a vasárnapi referendumon, reméli, hogy végül a politikai és gazdasági bölcsesség diadalmaskodik, és megtalálják a megoldásokat arra, ami „igent” jelent Görögország európai jövőjére.

„Bár Görögország nemmel szavazott a tegnapi referendumon, remélem, hogy végül a politikai és gazdasági bölcsesség diadalmaskodik, és megtalálják a megoldásokat arra, ami igent jelent Görögország európai jövőjére. Az Európai Unió valamennyi tagállama számára igen fontos, hogy megoldást keressenek a válságból való kilábalásra” – írta Klaus Johannis mai Facebook-bejegyzésében.

A görögök 61,41 százaléka a nemzetközi hitelezők által javasolt terv ellen voksolt vasárnap, 38,59 százalékuk támogatta csak azokat – derült ki a szavazatok 89,95 százalékának a megszámlálása után.

A választójoggal rendelkező görög állampolgárok 62,18 százaléka járult az urnák elé. (4)


Görög válság: lemondott a pénzügyminiszter

Váratlanul bejelentette ma lemondását Jánisz Varufákisz görög pénzügyminiszter. A politikus a Twitter közösségi oldalon közzétett bejegyzésében érzékeltette: távozására azért volt szükség, hogy kormánya könnyebben megállapodhasson a nemzetközi hitelezőkkel.

Varufákisz elidegenítette magától euróövezeti kollégáit azzal, hogy rendszeresen durva kifejezésekkel illette Görögország hitelezőit. A múlt héten tovább rontotta a már amúgy is fagyos viszonyt azzal, hogy a „terrorizmushoz” hasonlította azt, ahogy a hitelezők megfélemlíteni próbálják a görög népet, hogy fogadjanak el még több megszorítást. (10)


Hőségriasztás keddre, még erőteljesebb szerdára

Sárga jelzésű hőségriadót jelez az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre: az ország 32 megyéjében – köztük Fehér, Hunyad, Kolozs, Maros, Szeben, Szilágy megyében is – 35–37 Celsius fokos hőmérséklet várható, a levegő nedvességtartalma pedig meghaladja a kritikus 80 egységet. Szilágy megyében már ma sárga jelzésű hőségriadó van érvényben. Még ennél is melegebb lesz Arad, Bihar, Szatmár és Temes megyében, a keddre kibocsátott narancssárga jelzésű hőségriadó 38–39 Celsius fokot jelent.

Szerdán a hőségriasztás gyakorlatilag kiterjed az ország egész területére, már narancssárga jelzésű riasztás érvényes Beszterce-Naszód, Fehér, Hunyad, Kolozs, Szilágy megyére is, a hőmérséklet 39 fok körül alakul, a hőségérzet fokozott lesz. (Ld. a térképet.)

A hőhullám csütörtökön is kitart. (6)


Román-amerikai hadgyakorlat kezdődött Aranyosgyéresen

Háromszáz román és háromszáz amerikai katona vesz részt a Dacian Eagle 2015 nevű hadgyakorlaton, mely júliustól szeptemberig tart az Aranyosgyéres melletti légi bázison – közölte ma honlapján a védelmi minisztérium.

A hadgyakorlaton a román légi erők hat MiG21 LanceR vadászgéppel, és öt IAR-330 Puma helikopterrel és az ezeket kiszolgáló katonákkal, az amerikai légi erő pedig 12 F-15-ös többfunkciós vadászgéppel, és az ezeket kiszolgáló személyzettel vesz részt.

A Dacian Eagle 2015 hadgyakorlat – a minisztérium közleménye szerint – az aranyosgyéresi román-amerikai gyakorlatok sorába illeszkedik be. Keretében a NATO légi műveleteknek megfelelő technikákat, taktikákat és eljárásokat gyakorolják a két ország katonái.

Mircea Duşa román védelmi miniszter április 15-én jelentette be, hogy az elkövetkező időszakban folyamatos lesz a NATO-országok katonáinak jelenléte az észak-atlanti szövetség keleti szárnyán. A miniszter azt is bejelentette, hogy Románia felkészíti katonai repülőtereit a Portugáliától vásárolt F-16-os harci repülőgépek fogadására. A félévesre tervezett aranyosgyéresi repülőtérfelújítás az év második felében kezdődik.

Az aranyosgyéresi légi bázison május elejétől június végéig román-portugál hadgyakorlat, március vége és június eleje között pedig egy másik román-amerikai hadgyakorlat zajlott. (4)


Tour de France - Hansen fájdalomcsillapítót reggelizett

Elmondása szerint fájdalomcsillapítót reggelizett Adam Hansen ausztrál kerékpáros, aki a Tour de France vasárnapi, második szakaszán hatalmasat bukott - írja ma az MTI.

A Lotto-Soudal csapat bringása Twitter-oldalán közölte, hogy az esés következtében ugyanaz a válla ugrott ki, amely három hete is. Így a következő hetekben erős fájdalmakkal kell számolnia, de ezzel együtt ott lesz a hétfői etap rajtjánál.

A bukás következtében a 34 esztendős Hansen a 198 fős mezőnyben a 196. helyen áll, és hátránya 12 perc 51 másodperc az éllovas svájci Fabian Cancellara mögött.

Az ausztrál versenyző sorozatban 12. nagy körversenyén indul, a 2011-es Vuelta a Espana óta nem hagyott ki háromhetes viadalt, és nyert már szakaszt Vueltán és Giro d'Italián is.

A hollandiai napok után hétfőn Belgiumban tekernek a kerekesek, és az Antwerpen-Huy közötti 159,5 kilométer vár rájuk. (4)


Zárolták a Marosvásárhelyi ASA bankszámláit

A bajnoki ezüstérmes Marosvásárhelyi ESE/ASA labdarúgócsapat vezetői bejelentették honlapjukon, hogy az egyesület számláit ideiglenesen zárolták.

A közlemény szerint mindez a 2014-2015-ös időszakban foganatosított ellenőrzés eredménye, s a klub törvényszéken fellebbezett a zárolási döntés ellen.

A bejelentésben kitérnek arra, hogy ilyen feltételek alapján a vezetőség újragondolja a csapat jövőbeli stratégiáját, elsődleges lesz viszont az elmaradások kifizetése a játékosoknak és a szerződéses személyzetnek. A vezetőség minden erejével az ügy tisztázását szeretné, de amíg a jogi folyamat tart több részletet nem hoznak nyilvánosságra. (7)


Londoni elemzők: most már a Grexit a legvalószínűbb forgatókönyv

Londoni pénzügyi elemzők szerint a hivatalos hitelezők megállapodási javaslatait határozott többséggel elvető vasárnapi görögországi népszavazás után sem lehet egyértelműen kizárni, hogy Görögország az euróövezet tagja marad, a legvalószínűbb forgatókönyv azonban most már a Grexit, vagyis Görögország távozása a valutaunióból.

Részletek az EU-világ rovatban. (4)


Görög adósság - Az Eurócsoport új javaslatokat vár Görögországtól

Az eurózóna tagállamainak pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport új javaslatokat vár Görögországtól - tudatta ma, a vasárnapi népszavazás eredményének ismeretében a tagállami kormányokat tömörítő miniszteri tanács sajtószolgálata.

A közleményből az is kiderül, hogy az Eurócsoport kedden délután 1 órakor ül össze Brüsszelben a helyzet megvitatására. Az eurózóna tagállamai a két mentőcsomag révén Görögország immár legnagyobb hitelezőivé váltak.

Nem sokkal éjfél előtt Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az Eurócsoport elnöke úgy fogalmazott: az eredmény "nagyon sajnálatos Görögország jövője szempontjából".

Dijsselbloem közölte: tudomásul veszi az eredményt, ám álláspontja az, hogy a görög gazdaság talpra állításához nehéz intézkedésekre és reformokra van szükség.

"Most megvárjuk a görög hatóságok kezdeményezéseit" - hangsúlyozta Dijsselbloem. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 729
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap