label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
A magyar és a székely zászló miatt távoztak a nyárádszeredai ünnepségről a megye román vezetői

A magyar és a székely zászló láttán távozott a nyárádszeredai városnapokra érkezett Maros megyei prefektus és megyei tanácselnök a rendezvénysorozat megnyitójáról - közölte pénteken a Székelyhon.ro portál.

A lapban közölt fotók tanúsága szerint a városnapok megnyitójának helyszínét, a helyi idősotthon udvarát a szervezők négy, közös zászlótartóba egymás mellé tűzött zászlóval - egy román, egy európai uniós, egy magyar és egy székely lobogóval - díszítettek fel.

A portál beszámolója szerint a megyeközpontból érkező Lucian Goga prefektus és Ciprian Dobre, Maros megye tanácsának elnöke rosszallásának adott hangot a Nyárádszeredában kitűzött magyar és székely zászló láttán. Tóth Sándor polgármester elmondta nekik, hogy a városnapokra magyarországi testvértelepülések küldöttségei is érkeztek, ezért van kitűzve a piros-fehér-zöld zászló.

Dobre és Goga állítólag felszólították a polgármestert: válasszon közöttük és a zászlók között, vagyis arra figyelmeztették az elöljárót, ha nem veszi le a zászlókat, ők távoznak. Miután Tóth Sándor közölte velük, hogy a zászlók a helyükön maradnak, a prefektus és a tanácselnök autóba ült, és elhajtott Nyárádszeredából. A polgármester később a rendezvény nyilvánossága előtt is bejelentette, hogy miért távozott a két vendég, a tömeg pedig hangos tapssal fejezte ki véleményét a kérdésről - írta a portál. (9)


Korábbi zászlóját fogadta el Kovászna megye az új zászlótörvény alapján

Korábbi, a bíróság által betiltott megyezászló-tervezetét fogadta el Kovászna megye önkormányzata a helyi zászlók megalkotásáról és használatáról szóló új törvény alapján - tudatta ama  Háromszék című sepsiszentgyörgyi napilap.

Kovászna megye tanácsa csütörtöki ülésén fogadta el a megye régi-új zászlótervét a román tanácstagok ellenszavazatával, akik azt kifogásolták, hogy a zászló nem tartalmaz román jelképeket.

A lap emlékeztet: a megye címerét 2007-ben fogadta el a kormány. Akkor még csak a címerhasználatot szabályozták Romániában, de a megyei önkormányzat azon az elven, hogy amit a törvény nem tilt, azt szabad - számos romániai településhez hasonlóan - 2008-ban Kovászna megye saját zászlaját is megalkotta. Kovászna és Hargita megye prefektusa azonban megtámadta a hatáskörébe tartozó önkormányzatok zászlóit, s az igazságszolgáltatás javukra döntött.

Tamás Sándor, a megyei tanács elnöke (képünkön) felvezetőjében elmondta: Romániában mindenütt máshol szabadon használhattak helyi vagy megyei zászlót, csak Székelyföldön nem. A Kovászna megyei zászló ellen indított per tárgyalásán, a brassói táblabíróságon felhívta a bírói testület figyelmét, hogy a székházuk előtti árbocon ott leng Brassó megye zászlaja, ám ezt sem vették figyelembe: arra hivatkozva semmisítették meg Kovászna megye zászlaját, hogy törvény nem rendelkezik a zászlóhasználatról. (4)


Holttest az orvosi egyetem udvarán

Egy 25 éves fiatalember holttestére bukkantak ma reggel a kolozsvári orvosi egyetem udvarán, úgy tűnik, a nagybányai fiú öngyilkos lett, élettelen testét az épület kerítésére felakasztva találták meg. A fiatalember vélhetően részt vett az éjjel az Untold fesztiválon, csuklóján a karszalag, és a zsebében talált fizetőkártya legalábbis erre utal - derül ki a citynews.ro tájékoztatásából. (9)


Győzött a CFR!

Petrucci (42. perc) és Păun (57. perc) góljaival a Kolozsvári CFR 1907 csapata néhány perce 2–0 arányban legyőzte a Voluntari FC-t.

A fellegvári mérkőzés után a CFR átlépett az origón, vagyis ledolgozta a –6 pontos hátrányt, amivel a bajnokságot kezdte: két győzelemmel és két döntetlennel továbbra is veretlen. (13)


Júniusban nem változott a munkanélküliségi ráta az EU-ban

Júniusban az euróövezetben 31 ezerrel nőtt, az EU egészében 32 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma, a munkanélküliségi ráta azonban nem változott májushoz képest - közölte pénteken az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Részletek az EU-világ rovatban. (4)


Júliusban 0,2 százalék volt az euróövezeti infláció

Júliusban stabilan 0,2 százalékon állt az euróövezeti éves infláció az EU statisztikai hivatala, az Eurostat kimutatása szerint.

Az adat megfelel az elemzői várakozásoknak, és megegyezik az előző havival.

A maginfláció, az energiaárakat és az élelmiszer nyersanyagokat leszámítva éves összevetésben 0,9 százalék volt júliusban, 10 bázisponttal az előző havi 0,8 százalék felett. Elemzők a júniusival megegyező 0,8 százalékot jeleztek előre júliusra. (4)


Brüsszel erdélyi repterek állami támogatását vizsgálja

Két vizsgálatot indított pénteken az Európai Bizottság, hogy kiderítse, összeegyeztethetőek-e az uniós szabályokkal  a kolozsvári és a marosvásárhelyi nemzetközi repülőtér és a Wizzair által kapott állami támogatások.

Brüsszelben a kolozsvári reptér által a Wizzairnek fizetett marketingdíj, valamint a Marosvásárhelyen fizetendő alacsony reptér használati díj és az önkormányzatok által a reptereknek nyújtott támogatások ébresztettek gyanút.

Részletek a Gazdaság rovatban. (4)


Kétezer éves mozaikpadlót tártak fel Grúziában

Kétezer éves mozaikpadlót fedeztek fel a Batumitól 15 kilométerre délre lévő Gonióban, ahol a lengyel-grúz régészeti expedíció az ókori római erődöt, Apsarost tárja fel.

Részletek a Tudomány rovatban. (4)


Rekordszámú menedékkérő érkezett Németországba júliusban

Minden korábbinál több, 79 ezer menedékkérő érkezett Németországba júliusban a szövetségi a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) előzetes adatai szerint.

A menekülthullám dimenzióit mutatja, hogy egy hónap alatt majdnem kétszer több menedékkérőt regisztráltak, mint tíz éve - 2005-ben - 12 hónap alatt. "El sem tudtuk volna képzelni", hogy egy hónap alatt ilyen sokan érkeznek - nyilatkozott pénteken Manfred Schmidt, a BAMF elnöke a bajorországi Münchenben.
 

A helyzet különösen súlyos Bajorországban, ahol az úgynevezett balkáni migrációs útvonal német földre érkezik. A határ térségében a befogadó állomások túlterheltsége mellett egészen váratlan gondok is akadnak. Például a rendőrség javasolja, hogy Passau térségében az A3 autópályán vezessenek be óránkénti 80 kilométeres sebességkorlátozást, mert a pályára tévedő menedékkérők veszélyeztetik saját maguk és a közlekedés biztonságát. Csak júliusban 1500 menedékkérőt szállítottak el az autópályáról a Passau melletti határátkelő térségében. (9)


Meghalt egy palesztin kisgyerek lakástűzben, Ciszjordániában, feltehetően zsidó szélsőségesek gyújtogattak

"Terrorcselekménynek" minősítette az izraeli védelmi miniszter pénteken azt a vélhetően zsidó szélsőségesek által okozott ciszjordániai lakástüzet, amelyben meghalt egy másfél éves palesztin gyermek. "A palesztin kisgyermek halála terrorcselekmény (…), nem engedhetjük meg a terroristáknak, hogy palesztinok életét veszélyeztessék" - hangsúlyozta közleményében Móse Jaalon.

Luba Szamri izraeli rendőrségi szóvivő szerint nacionalista indíttatású támadást hajtottak végre. Mint mondta, a ház falára olyan feliratot firkáltak. Az egy zsidó szélsőséges szervezetre utal, amely azzal fenyegetőzik, hogy bosszút áll az izraeli kormány minden egyes olyan lépéséért, amely korlátozza a ciszjordániai telepbővítéseket. Az izraeli hatóságok a hét folyamán két illegálisan felhúzott telepesházat számoltak fel Béjt Élben a telepesek heves tiltakozása ellenére, és több tucat embert költöztettek ki egy másik telepről Nablusz közelében. A szóban forgó szélsőséges zsidó csoport az elmúlt öt évben több ciszjordániai mecsetet gyújtott fel a kormány telepekkel szembeni fellépése miatt. "Ez a civilek elleni támadás nem más, mint barbár terrorcselekmény" - hangsúlyozta Peter Lerner alezredes, az izraeli hadsereg szóvivője.
Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt szavai szerint sokkolták a történtek. "Ez egy terrortámadás. Izrael határozottan fellép a terrorizmus ellen, nem számít, kik az elkövetők" - mondta, hozzátéve, "minden eszközt" felhasználnak ahhoz, hogy a tetteseket bíróság elé állítsák.
Mahmúd Abbász palesztin elnök egyik szóvivője Izrael felelősségéről beszélt a gyújtogatással kapcsolatban. "Nem történne ilyen bűncselekmény, ha az izraeli kormány nem ragaszkodna a telepbővítésekhez és nem védené a telepeseket" - mondta. (forrás MTI) 3


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 560
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap