label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Rendkívüli ülést tartott a Legfelső Védelmi Tanács

Klaus Johannis államfő kezdeményezésére rendkívüli ülést tartott csütörtökön a Legfelső Védelmi Tanács (CSAT), de az elnöki hivatal nem közölte, milyen döntéseket hozott a testület.

Romániában háromhavonta vagy "szükség esetén" ülésezik a védelmi és nemzetbiztonsági kérdésekben illetékes testület, a legutóbbi rendes ülésre pedig június 9-én került sor.

Az elnöki hivatal közleményéből nem derült ki, mi indokolta a tanács soron kívüli összehívását. A kommüniké szerint a testület a NATO keleti szárnyának közelében kialakult biztonsági helyzet regionális, illetve Romániát érintő következményeit elemezte. Napirenden szerepeltek továbbá azok a "szövetségi szintű aggodalmak", amelyek a NATO déli határvidékén tapasztalható instabilitás esetleges fokozódásával kapcsolatosak. A közlemény szerint a CSAT a - költségvetési bevételeket veszélyeztető - illegális erdőirtások ügyét is megvizsgálta. (9)


A román állampolgárok kétharmada hallott a holokausztról

Romániában a 15 év feletti lakosság kétharmada hallott a holokausztról, többségük pedig a "zsidók németek általi kiirtását" érti alatta - derült ki a hazai Elie Wiesel Nemzeti Holokausztkutató Intézet által rendelt közvélemény-kutatásból, amelynek eredményeit ma tették közzé. Ugyanakkor a válaszadók alig 28 százaléka értett egyet azzal az állítással, hogy Romániában is volt holokauszt.

A válaszadók kétharmada szerint a holokauszt Németországban történt, 39 százalékuk pedig igaznak tartja, hogy más európai országok is részt vettek benne. Az országos minta magyar nemzetiségű válaszadóinak viszont több mint fele állította azt, hogy nemcsak Németországban volt holokauszt - mutat rá a kutatásjelentés.

A válaszadók alig 28 százaléka értett egyet azzal az állítással, hogy Romániában is volt holokauszt. Ion Antonescu marsallt, akinek a vezetésével Románia 1940-ben a tengelyhatalmak oldalán lépett be a világháborúba, a megkérdezettek csaknem fele "nagy hazafinak" tekinti, egyharmaduk pedig a háborús bűnösként kivégzett "Kondukátor" rehabilitálását is indokoltnak tartaná.

A válaszadók 25 százaléka ért egyet azzal, hogy Antonescut felelősség terheli a zsidók ellen elkövetett bűntényekért, 32 százalékuk viszont elutasítja ezt az állítást. (4)


Románia négyszáz katonát küld Afganisztánba

Négyszáz katona indul Afganisztánba, őket ma búcsúztatták Désen Mircea Dușa védelmi miniszter jelenlétében.

Az "Erdélyi dragonyosok" nevű gyalogos zászlóaljnak ez már az ötödik külföldi kiküldetése: 2002-ben Koszovóban, 2003-ban és 2006-ban Irakban, 2010-ben pedig Afganisztánban kétszer teljesített védelmi feladatokat. Az alakulat ezúttal a kandahári repülőtér védelmét fogja biztosítani.

Tavaly nyáron a Legfelső Védelmi Tanács úgy döntött, hogy az ország legfeljebb kétszáz katonát, valamint ötven rendőrt és csendőrt bocsát a NATO rendelkezésére. A tavaly őszi walesi NATO-csúcsot követően Románia növelte a külföldi szolgálatra vezényelhető katonainak létszámkeretét.

Az utóbbi két évtizedben 26 román katona vesztette életét külföldön, elsősorban az afganisztáni ISAF keretében vállalt feladatok teljesítése közben. (9)


Népszavazást kezdeményez az Azomures vegyi üzem bezárásról az RMDSZ Marosvásárhelyen

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) marosvásárhelyi önkormányzati frakciója helyi népszavazást kezdeményez az Azomures vegyi üzem bezárásáról amiatt, hogy az szennyezi a levegőt - közölte csütörtökön Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke. Hangsúlyozta, hogy egy magánvállalat bezárását nem lehet elérni népszavazással, de ez a véleménynyilvánítás fontos jogi eszköz, amit a politikai és szakmai döntéshozóknak figyelembe kell venniük.

Az 1962-ben alapított Azomures Marosvásárhely mellett épült fel, és Románia legnagyobb műtrágyagyártó üzeme. Az üzem miatt gyakran füst és csípős szag borítja el a várost, ezért működése évtizedek óta megosztja a város lakosságát. A környezetvédelmi ügynökség számos bírságot kirótt a cégre légszennyezés miatt. (9)


El-selejtezők: Reménykeltő döntetlen az Astrának

A labdarúgó Európa Liga-selejtezők harmadik fordulójának első találkozóján Angolhonban szerepelt a Gyurgyevói/Giurgiui Astra, amely 0–2-ről talpra állva döntetlenre végzett a West Ham United ellenében.

Enner Valencia (23. perc) és Mauro Zárate (51. perc) találatai után a házigazdák létszáma megfogyatkozott, mivel az 59. percben James Collins begyűjtötte a második sárga lapját. Jött Fernando Boldrin (71. perc) szépítése, majd Angelo Ogbonna öngólja (82. perc), így alakult ki az Astra szemszögéből ígéretes 2–2.

A visszavágót egy hét múlva rendezik. (7)


El-selejtezők: Kisiklott a Loki

A Debreceni VSC-TEVA hazai pályán 3–2-es vereséget szenvedett a norvég Rosenborg Trondheimtól csütörtökön a labdarúgó Európa Liga-selejtező 3. fordulójának első mérkőzésén.

Gólszerzők: Balogh (33. perc) és Bódi (90. perc), illetve Mikkelsen 2 (52. és 87. perc), valamint Helland (58. perc).

A visszavágót egy hét múlva rendezik. (7)


Európa Liga: Sikertelen vásárhelyi bemutatkozás

A labdarúgó Európa Liga selejtezők harmadik fordulójában kapcsolódott be a sorozatba a bajnoki ezüstérmes Marosvásárhelyi ESE/ASA, amely a francia Saint-Étienne ellen mutatkozott be a nemzetközi porondon.

A Trans-Sil Stadionban rendezett találkozót a vendégek távoli lövései és bombagóljai döntötték el, a franciák 3–0-ra nyertek Ismaël Diomandé (24. perc) és Romain Hamouma 2 (75. és 83. perc) találataival.

Az egy hét múlva esedékes visszavágó valószínű már csak formaság lesz. (7)


VIDEÓ - Egyesek már buliznak az Untold Fesztiválon...

Egy portugál hölgy szerint sehol Európában nem lehet ilyen olcsón Armin van Buuren koncertre belépőjegyet kapni. – David Guetta és Avicii is érdekel. Vagány ez a város, élvezem a helyet – mondta hírportálunknak a hölgy.

Egy helyen már kora délután lehetett bulizni... A képsorok ide kattintva tekinthetők meg. (4)


FOTÓRIPORT – Kezdődik az Untold Fesztivál. HATALMAS sor a beléptetésnél (HANGULATKÉPEK)

Egyelőre hatalmas a sor a beléptetésénél, bár még csak délután van, az első koncert 18 órakor kezdődik. Az árusok „sátrat bontanak”, készítik portékájukat. Az ország, mi több a világ szinte valamennyi pontjáról érkezett fiatalok máris ráhangolódtak a fesztiválhangulatra. A WebSzabadság által megkérdezett két hölgy elmondta: ők „csak” Székelyudvarhelyről érkeztek, vasárnapig maradnak. – Kolozsváron vagyunk diákok, ősszel kezdjük a mesterit. Az egész fesztivál érdekel – mondták.

A portugál hölgy szerint sehol Európában nem lehet ilyen olcsón Armin van Buuren koncertre belépőjegyet kapni. – David Guetta és Avicii is érdekel. Vagány ez a város, élvezem a helyet – mondta hírportálunknak a hölgy.

A fotóriport első része itt található.

A hangulatképek második része itt van. (4)


Halálos bungee jumping: a brit turista a kelleténél előbb ugrott le a hídról

Félreértette az ugrást előkészítő segítőt az a brit turista, aki múlt héten vesztette életét bungee jumping közben Dél-Spanyolországban - jelentették be a spanyol hatóságok. A brit lány anélkül vette magát a mélybe, hogy arra megkapta volna az utasítást, de a tartókötél még nem volt elég feszes, ezért nekicsapódott a völgyhíd egyik kőpillérének, és életét vesztette.

A hatóságok szerint a megfelelő kommunikáció és a megértés hiánya vezetett a tragédiához, amiért a segítőt terheli felelősség. Ugyanakkor a cég vezetői is hibásak, amiért a csoporttal csupán egy segítő maradt a hídon. Továbbá nem bizonyítható, hogy a bungee jumping résztvevői, akár szóban, akár írásban, megkapták-e a szükséges felvilágosítást az ugrást megelőzően azzal kapcsolatban, hogy mi fog történni és mire kell figyelniük.

A bungee jumpingokat szervező cég tulajdonosát, ügyvezetőjét és a segítőt gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítják a hatóságok. (9)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  







Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  



Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.



Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1175
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap