label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Juncker: nemleges népszavazás esetén drámaian meggyengül Görögország helyzete

Ha a vasárnapi népszavazáson a görögök többsége elveti az adósságválság megoldását célzó hitelezői javaslatot, akkor az drámaian rontani fogja Görögország helyzetét a további tárgyalásokon - mondta pénteken Luxembourgban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézményének biztosi kollégiuma a nap folyamán testületi látogatást tesz az EU rotációs elnökségét most fél vére átvevő Luxemburg fővárosában - ott, ahol Juncker másfél évtizednél is hosszabb ideig kormányfő volt.

Xavir Bettellel, a jelenlegi luxemburgi miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a görög dráma volt a fő téma. Juncker úgy vélekedett, hogy nehéz további tárgyalások várnak Görögországra akkor is, ha a referendumon az igenek kerülnek többségbe. (9)


VIDEÓ - Gőzerővel zajlik a munka az észak-erdélyi autópálya Kolozsvár közeli szakaszánál

Ma Gheorghe Vuşcan prefektus, Remus Lăpuşan, a Szociáldemokrata Párt (PSD) Kolozs megyei szervezetének elnöke, valamint Eugen Cecan, az Útügyi Igazgatóság kolozsvári kirendeltségének igazgatója munkalátogatást tett az észak-erdélyi autópálya Gyalu és Magyarnádas közötti szakaszánál.

Az építőtelepen készített képsorok ide kattintva tekinthetők meg. (4)


Megtiltotta az "Igazi csíki sör" forgalmazását a Hargita megyei törvényszék

A Hargita megyei törvényszék megtiltotta az "Igazi csíki sör"  gyártójának a termék forgalmazását, ezzel első fokon helyt adott a Heineken Románia keresetének.

Részletek a Gazdaság rovatban. (4)


Görög válság – Emelkedhet az arany ára, ha a görög népszavazáson a "nem" szavazatok győznek

Drágulhat az arany, ha a görögök többsége "nemmel" voksol a vasárnapi népszavazáson - vélekedett a  nemesfémpiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója.

Ha a "nem" szavazatok győznek a vasárnapi görög népszavazáson, annak jelentős piacmozgató hatása lenne, az arany árfolyama felfelé indulhatna el, főleg az euróval szemben erősödhetne a nemesfém - mondta Juhász Gergely az MTI érdeklődésére pénteken.

Az arany eddig meglepően keveset reagált a görög adósság körüli huzavonára, piacán a szokásos nyári alacsony kereskedési volumen és viszonylag gyenge árfolyam uralkodik. A hét eleji drágulás után csütörtökön három és fél havi mélypontra, 1162 dollárra süllyedt az arany unciánkénti  ára a londoni kereskedésben. (1 uncia 31,1035 gramm). Később valamelyest erősödött, ám péntek délben még így is csak 1167 dollár körül cserélt gazdát. 

A nem szavazatok győzelme esetén a piaci félelmek az egész euróövezetre kiterjedhetnek majd, emiatt indulna el felfelé az arany ára - elemezte  Juhász Gergely. (9)


Az első öt hónapban 4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene

A kiskereskedelmi forgalom volumene 4 százalékkal nőtt az év első öt hónapjában a tavalyi év hasonló időszakához képest - közölte ma az országos statisztikai intézet.

A növekedés elsősorban az élelmiszerek, az italok és dohánytermékek eladása 9,3 százalékos növekedésének, valamint az üzemanyag-értékesítés 6,7 százalékos bővülésének köszönhető. A nem élelmiszerek eladása 1,4 százalékkal esett vissza.

Májusban éves szinten a kiskereskedelmi forgalom volumene 3,1 százalékkal bővült a tavalyi év ötödik hónapjához képest. Ebben a vizsgált időszakban is az élelmiszerek, italok és dohánytermékek (9,1 százalék), illetve az üzemanyag (6,3 százalék) eladása nőtt a legjobban.

A kormány júniustól terjesztette ki valamennyi élelmiszerre a 9 százalékos áfát, miután 2013 szeptemberében a sütőiparban vezette be az általános 24 százalékos áfakulcs helyett.

A bruttó hazai termék (GDP) 4,3 százalékkal nőtt az első negyedévben a tavalyi hasonló időszakhoz képest. A román kormány egész évre 2,5 százalékos bővüléssel, míg az Európai Bizottság 2,8 százalékos gazdasági növekedéssel számol. A növekedés fő hajtóereje az export és az ipar mellett a várakozások szerint a belföldi fogyasztás lesz. (4)


FOTÓRIPORT – Épül az autópálya Gyalu-Magyarnádas közötti szakasza

Ma Gheorghe Vuşcan prefektus, Remus Lăpuşan, a Szociáldemokrata Párt (PSD) Kolozs megyei szervezetének elnöke, valamint Eugen Cecan, az Útügyi Igazgatóság kolozsvári kirendeltségének igazgatója munkalátogatást tett az észak-erdélyi autópálya Gyalu és Magyarnádas közötti szakaszánál.

A körülbelül 250 millió lejbe kerülő, alig 8,7 kilométeres szakasz átadási határideje 2016 tavasza, de a szakemberek szerint a reális terminus jövő év nyara.

Fotóriportunk ide kattintva tekinthető meg. (4)


Egyre kevesebb katalán támogatja az elszakadást Spanyolországtól

Egyre kevesebb katalán támogatja az elszakadást Spanyolországtól, a legfrissebb közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek csupán 42,9 százaléka látná szívesen önálló államként Katalóniát - közölték a katalán kormány megbízásából készített felmérés eredményét pénteken Barcelonában.

Jordi Argelaguet, a CEO nevű közvélemény-kutató cég igazgatója elmondta: a válaszadók 50 százaléka nemet mondott az elszakadásra. Legutóbbi, márciusi felmérésükben még 44 százalék támogatta a független katalán államot, amelyet 48 százalék elutasított - emlékeztetett.

A szakember szerint ez az eredmény abból adódik, hogy már azok is állást foglalnak a kérdésben, akik korábban bizonytalanok voltak.

A közvélemény-kutatások szerint Katalóniában a függetlenségről tartott novemberi, alternatív népszavazás óta kezdett csökkenni azok száma, akik támogatják az önállóságot. Az azt megelőző két évben minden felmérés a függetlenségpártiak fölényét mutatta.

A katalán kormány tavaly novemberben akart népszavazást tartani arról, hogy Katalónia független legyen-e és ha igen, elszakadjon-e Spanyolországtól. A spanyol alkotmánybíróság azonban törvénytelennek minősítette a voksolást, amelyet ennek ellenére egyfajta jelképes népszavazásként mégis megtartottak. Az 5,4 millió választásra jogosult közül 1,8 millióan mentek el szavazni, többségük az elszakadásra voksolt. A spanyol kormány többször is hangsúlyozta, hogy nem fogja hagyni a régió kiválását. (9)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 335
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap