label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Az eddigi legszebb dák ezüstkincset szerezték vissza a hatóságok

Tizennyolc ékszerből álló dák ezüstkincset szerzett vissza a napokban Románia; a szakemberek által a legszebb ismert dák kincsnek tartott ezüsttárgyak tavasszal bukkantak fel a németországi régiségpiacon - közölte ma az Agerpres hírügynökség.

A kiváló állapotban megmaradt, ritka ezüsttárgyakat - nyakláncokat, gyűrűket, fibulákat, karkötőket, függőket és phaleraeket (római katonai kitüntetéseket) - a hét végéig a nagyközönség is megtekintheti Bukarestben, a Román Nemzeti Történeti Múzeumban (MNIR), azt követően pedig a nyomozó hatóságok rendelkezésére bocsátják őket.

Ernest Oberlander-Tarnoveanu múzeumigazgató egy sajtóértekezleten elmondta: a felbecsülhetetlen eszmei értékű ókori kincsért alig tízezer eurónyi jelképes összeget fizetett a múzeum jutalomként a "megtalálónak", ugyanakkor olyan értékes információkhoz is jutottak, amelyek segíthetnek további, külföldre csempészett dák kincsek felkutatásában.

"Olyan emberként, aki gyakorlatilag minden, közgyűjteményekben vagy magánkézben lévő dák leletet ismerek, azt mondom: ez a legszebb dák kincs. Különleges szépségű ékszerek! Van köztük néhány csomózott fibula, amely tipikus dák dísz, vagy itt vannak ezek a stilizált kígyókat ábrázoló karperecek. Emellett van jó néhány fejsze alakú függő, közülük néhány szvasztika alakú díszítést tartalmaz: mindez segít megismernünk a római hódoltság előtti dák világ vallásos életét" - lelkendezett a múzeumigazgató. (4)

(Képünk illusztráció)


Kelemen Hunor: Európának önmaga számára is tisztáznia kell identitása alapjait

Európának önmaga számára is tisztáznia kell identitásának alapjait, amelyek között a keresztény hagyományok is fontos helyet foglalnak el - jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a gyimesközéploki II. erdélyi lutheránus ifjúsági találkozón.

Az RMDSZ mai hírlevele szerint a csaknem négyszáz, részben Románia határain túlról érkezett magyar fiatal részvételével kedden kezdődött találkozó központi témája idén a határok kérdése. Kelemen Hunor az esemény megnyitóján beszélt az európai identitásról.

"Európaiakként elmulasztottuk az elmúlt évtizedben tisztázni, elsősorban önmagunk számára azt, hogy mi is az identitásunk alapja, melyek azok a közös vonások, amelyek összetartanak, egyetlen európai közösséggé kovácsolnak bennünket. Ilyen értelemben a demokratikus értékek és a szabadság mellett előkelő helyet foglal el a kereszténység, pontosabb kultúrtörténeti és vallástörténeti megfogalmazásban: Európa görög-zsidó-keresztény gyökerei" - jelentette ki az RMDSZ elnöke. (4)


FEJLEMÉNY - Állítsák elő a Mátyás-szoborcsoport meggyalázóit!

A magyar kulturális örökség meggyalázásnak tekintjük Fadrusz János alkotását, a kolozsvári Mátyás-szoborcsoportot érő újabb rongálást – olvasható Kelemen Hunor RMDSZ-elnök mai sajtóközleményében 

A dokumentum szerint az érdekvédelmi szövetség megengedhetetlennek tartja, hogy Európa Ifjúsági Fővárosában, az Európa Kulturális Fővárosa címre pályázó Kolozsváron ma védtelen célpont lehet egy olyan érték, amelynek restaurálása a román és magyar állam közös ügye és munkája volt.  

„A Romániai Magyar Demokrata Szövetség ezért az illetékes hatóságok mielőbbi fellépését kéri az <> előállítása, cselekedetének számonkérése érdekében. A rendfenntartó szervek a két évvel korábbi hasonló tettek elkövetőit sem állították elő, bár akkor is nyomatékosan kértük az esetek kivizsgálását. 

Kolozsvár teljes közbiztonságára nézve is aggodalomra ad okot, hogy a város térfigyelő kamerákkal ellátott Főterén ilyen súlyos esetek megtörténhetnek anélkül, hogy a tettesek kilétére fény derülne, holott erre minden feltétel adott. 

Ismételten kérjük, hogy nemzeti szimbólumaink meggyalázását, rongálását tekintsék köztörvényes bűnözésnek, ennek megfelelően rójanak ki büntetést a tettesekre.

Továbbá követeljük, hogy a hatóságok tegyenek eleget hivatali kötelességeiknek, ezáltal pedig járuljanak hozzá a közösségek közötti békés együttéléshez” – olvasható a közleményben.

Amint arról beszámoltunk, ma hajnalban ismeretlen tettesek festékkel mázolták be Mátyás király szobrát. (4)


Rekordméretű heroinszállítmányt lepleztek le a hatóságok

Románia eddigi legnagyobb drogfogását jelentették be ma a hatóságok: a nyomozók 330 kilogramm, több mint hatvanszázalékos tisztaságú heroint foglaltak le előző nap a Pete (Petea) - Csengersima közúti határátkelőnél.

A drogot egy Magyarország felé tartó román rendszámú kamionban, duplafalú üzemanyagtartályokban találták meg. Claudiu Cucu, a rendőrség szervezett bűnözés elleni részlegének vezetője elmondta: a csempészek a rejtekhelyeket ólomlemezekkel vonták be, hogy ne lehessen felfedezni az átvilágítás során, a kábítószercsomagokat pedig csípős paprikával és borssal kezelték, hogy a drogkereső kutyák se fogjanak szagot. Elmondása szerint a "Green Arrow" fedőnevű rendőrségi műveletet négyéves nyomozás előzte meg, amelynek során a török, ukrán és nyugat-európai kollégákkal is együttműködtek.

A heroinszállítmányt a csempészek Hollandiába akarták juttatni, ahol feketepiaci értéke eléri a nyolcmillió eurót, ha viszont sikerült volna 15 százalékos tisztaságú adagonként piacra dobni, ennek akár ötszörösét, 40 millió eurót is kifizettek volna érte a vásárlók.

A hatóságok két román és két török állampolgárt vettek őrizetbe az ügyben, akik a korábban megszokottól eltérő útvonalat használtak: az Afganisztánban beszerzett drogot nem a balkáni országokon keresztül szállították, hanem a Fekete-tengeren először Ukrajnába juttatták, onnan került az Európai Unió területére. A szállítmányt állítólag a Suceava megyei Szeretvásárnál (Siret) léptették be Romániába.

A rendőrségi helikopterrel Bukarestbe szállított több mázsányi heroint szerdán az újságíróknak is bemutatták a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) székházában rendezett sajtóértekezleten. (4)


Gérard Depardieu a Normandia-Nyeman repülőezredről akar filmet forgatni

Gérard Depardieu a legendás Normandia-Nyeman francia repülőezredről akar filmet készíteni.

Az orosz állampolgársággal is rendelkező francia színész, aki 2013-ban személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnöktől kapta meg az orosz útlevelet, elmondta, hogy "történelmileg pontos" mozit akar készíteni a francia repülőalakulatról, amely a szovjet légierő kötelékében harcolt a második világháborúban a keleti fronton.

"A Normandia-Nyeman projekt az eseményekben részes emberek elmondásaira, köztük de Gaulle tábornok visszaemlékezéseire fog épülni" - mondta el a színész a fehérorosz televízió 1-es csatornáján a Minszkben tett látogatása alkalmával, hangsúlyozva, hogy a repülőezred valódi, hiteles történetét akarja filmvászonra vinni.

Mint fogalmazott, a háborús történeteket gyakran újraírják vagy eltorzítják. "Ez azoknak az embereknek a tudatlanságából ered, akik nem ismerik a történelmet, vagy szándékosan megmásítják azt" - idézte a színészt a The Hollywood Reporter filmes portál.

A Normandia-Nyeman repülőezred 1943-ban alakult meg, amikor a de Gaulle által irányított Szabad Francia Erők egy csapatnyi francia pilótáját és földi személyzetének egy részét Moszkvába küldték a szovjet légierő támogatására. A Jak gépeken repülő egység pilótái 273 ellenséges gépet lőttek le 1943 márciusa és 1945 májusa között.

1960-ban Jean Dréville francia és Damir Vjatics-Berezsnih szovjet filmrendező készített filmet a legendás egység történetéről. (4)


FOTÓRIPORT – FESTÉKKEL MÁZOLTÁK LE MÁTYÁS KIRÁLY SZOBRÁT

Ismeretlen tettesek festékkel öntötték le a kolozsvári Mátyás király szobrának talapzatát.

Felvételeink ide kattintva tekinthetők meg. (7)


Steaua: BL-döntetlen hazai pályán

A labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtezők harmadik fordulójának első felvonását rendezték a fővárosi Nemzeti Arénában a Bukaresti Steaua és a szerb Partizán Belgrád között.

A vendégek a 62. percben meglepték a román bajnokot, Miroslav Vulicsevics jól eltalált lövése a jobb sarokban kötött ki. A hajrában Fernando Varela csapatkapitány egyenlített a 81. percben.

A belgrádi visszavágót egy hét múlva rendezik. (7)


Phenjan folytatja atomprogramját

Phenjan nem fogja leállítani atomfegyver-fejlesztési programját, amíg az Egyesült Államok részéről ellenségességet tapasztal - jelentette ki Észak-Korea Pekingben akkreditált nagykövete újságírók előtt a kínai fővárosban.

A Global Times című angol nyelvű napilap szerdai beszámolója szerint Ji Je Rjong azzal kapcsolatban, hogy mind Washington, mind Peking részéről felvetették, az iráni nukleáris megállapodás mintaként szolgálhatna Észak-Korea számára, újságírók előtt úgy nyilatkozott: országa esetében mások a körülmények.

Mint mondta: hazája már most "atomfegyverrel rendelkező államnak" tekintendő.
    A misszióvezető eredménynek nevezte az iráni atomprogramról a közelmúltban kötött bécsi megállapodást, de véleménye szerint Észak-Korea számára az ott alkalmazott modell nem járható út.

"A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) nukleáris erejével kapcsolatos küldetése változatlan marad mindaddig, amíg az Egyesült Államok ellenséges politikájának folytatására törekszik a KNDK-val szemben" - hangoztatta. (4)


Törökország lépéskényszerbe került az Iszlám Állammal szemben

Törökország lépéskényszerbe került; két szomszédos országban, Irakban és Szíriában terjeszkedik az Iszlám Állam és eközben a jelentős törökországi kurd kisebbséggel kapcsolatos feszültségek is felerősödtek - erről beszélt Mátraházi Tibor biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna ma reggeli műsorában.

Rámutatott: mindhárom regionális hatalom - Törökország, Szaúd-Arábia és Irán - szemben áll az Iszlám Állammal, ám eközben egymással is versengenek. Továbbá a 13-14 milliós kurd kisebbséggel rendelkező Törökország elfogadhatatlannak tartaná egy önálló kurd állam létrejöttét.

Törökország az általa kezdeményezett NATO-nagyköveti értekezleten kedden partnerei támogatását kérte ahhoz, hogy a térségben aktívabb szerepet vállaljon. Az EU és Németország is nyomatékosan figyelmeztette Törökországot, hogy ne lépjen fel a kurdok ellen. Ugyanakkor az Egyesült Államok Obama elnök hivatali idejéből hátralévő másfél évben már várhatóan nem kíván háborút indítani a térségben, inkább ottani szövetségeseire kíván támaszkodni - vélekedett a biztonságpolitikai szakértő. (4)


Az amerikai képviselőház elnökének megbuktatását kezdeményezte egy republikánus honatya

John Boehner, a képviselőház republikánus elnökének elmozdítását kezdeményezte kedden egy párttársa, Mark Meadows képviselő - írja ma az MTI.

Meadows a párt jobbszéléről indította támadását, egy úgynevezett, a "szék kiürítését célzó indítvánnyal". A módszerrel eddig egyetlen alkalommal, 105 évvel ezelőtt próbálkoztak meg, akkor is sikertelenül.

Az észak-karolinai honatya elhatározását azzal indokolta, hogy "a családon belüli" párbeszédet akar elindítani, miután a képviselőház Boehner irányította, a Republikánus Párt fősodrához tartozó vezetése több kérdésben is konfliktusba keveredett több tucatnyi ultrakonzervatív képviselővel.

A képviselő indoklása szerint a házelnök "igyekezett megszilárdítani hatalmát és központosítani a döntéshozatalt", valamint a hivatalával visszaélve rá sem hederített azok véleményére, akik nem értettek vele egyet. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 370
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap