label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Hol nem lesz kánikula szerdán és csütörtökön?

Bukarestre és 29 megyére érvényes sárga jelzésű hőségriadót bocsátott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Szerdán és csütörtökön 35–38  Celsius fok körül alakul a hőmérséklet az ország jelentős részében, kivételt képeznek az alábbi megyék: Konstanca, Tulcea, Brassó, Kovászna, Hargita, Maros, Beszterce-Naszód, Máramaros, Suceava, Botoşani, Neamţ és Iaşi. (6)


Ponta a fiataloknak: Ha átmentek a közszférából a politikába, úgy jártok, mint én

Victor Ponta miniszterelnök ma azt mondta a kormány gyakornoki programjában részt vevő fiataloknak, hogy a közszféra és a politikai szféra között határ húzódik, és akik átlépik ezt a határt, vigyázzanak, mert „úgy járnak”, ahogy ő járt.

„Gondoljanak arra, hogy mindig is határ húzódott a közszférában és a politika szférában kifejtett tevékenység között, és önök közül azok, akik egy adott pillanatban átlépnek a közszférából a politikai szférába, úgy járnak majd, mint én. Úgyhogy legyenek óvatosak” – fogalmazott Ponta.

A programra pályázó 300 fiatalnak a kormányfő azt is mondta, át kell lépniük a „felületes részen”, ahol mindenki azt mondja, hogy a kormány és az állam mindig „rossz.” (4)


Rendhagyó városnéző séták a Korzo Egyesülettel

A kolozsvári Korzo Egyesület fiatal művészettörténészei, Barazsuly Viktória és Újvári Dorottya ma sajtótájékoztatón ismertették a Minerva házban aktuális sétáikat és az egyesület további terveit. Az európai ifjúsági fővároshoz kapcsolódó WalkingCluj projekten belül, két érdekes és szokatlan témában „korzózhatunk” majd Kolozsváron az egyesület szervezésében, a séták címe igazán figyelemfelkeltő:  „Acélabroncs, bricsesznadrág: a mulató város ükapáink korában”, valamint „A király (ál)ruhái: Mátyás-kultusz Kolozsváron”. A sajtótájékoztatón elmondták, rendhagyó városnéző sétáik alkalmával a városnak olyan részleteit fedezzük fel, amelyekre egyébként nem fordítanánk figyelmet mindennapi gyaloglásaink során. Bemutatják, hogy milyen szórakozási lehetőségek közül válogathatott a 19. századi Kolozsvár lakossága az arisztokráciától a polgárokig, továbbá hogyan alakult ki a Mátyás-kultusz városunkban, a 16. századtól napjainkig. Ezen tevékenységük mellett múzeumpedagógiai foglalkozásra is készülnek, amelyet hiánypótlónak szánnak. Minden programjukról az egyesület honlapján, a www.korzo.org.ro oldalon lehet tájékozódni, valamint a sétákra is bejelentkezni. Az első sétára július 25-én, a másodikra augusztusra elsején kerül sor. További részleteket a séták kidolgozásának hátteréről, sajtókutatásról, múzeumpedagógiai elképzelésekről a holnapi Szabadságban olvashatnak.      (3)


Gergely Balázs: a Főtér arculatának megőrzése elsődleges

A Szent Mihály plébániatemplomban bekövetkezett vakolatomlás, és a Főtéri koncertek betiltását célzó beadvány és aláírásgyűjtés vonatkozásában Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője lapunknak kifejtette: egy átlagos szabadtéri rock-koncert hangereje 110 decibel körül van; a hétvégi sörfesztiválon azonban véleménye szerint 120 decibelt is meghaladta a koncerteken a hangerő, így a színpad elhelyezése, de főként az emelkedett zajszint okozhatta a Szent Mihály templomban a vakolat leválását.

Összehasonlításképpen elmondta: a Kolozsvári Magyar Napok szervezőstábja az első évtől kezdve mérte a Főtéri koncertek hangerejét, amely nem emelkedhetett 90 decibel fölé. 

Gergely Balázs kiemelte: személy szerint egyetért azzal, hogy a hatóságoknak lépéseket kell tenniük: szakembereknek kellene felmérniük azt, hogy a zajszint hogyan befolyásolja a Főtér műemléképületeit. Hangsúlyozta: az elsődleges szempont az, hogy Kolozsvár Főterének esztétikai arculatát, épített örökségét – ha nem jobb állapotban, legalább mai formájában – meg kell őrizni az utókor számára. (10)


Aláírásgyűjtés indult a kolozsvári főtéri koncertek betiltásáért

Aláírásgyűjtés indult a kolozsvári főtéri koncertek betiltásáért, miután a Szent Mihály-plébániatemplom mennyezetéről nagy darab vakolat hullt le.

A vakolat a Schleynig-kápolna bejárata fölötti boltszakaszról hullt le hétfőn délelőtt, de szerencsére akkor senki nem tartózkodott a közelben, így személyi sérülés nem történt.

Maksay Ádám tartószerkezet-tervező mérnök szerint az évtizedek során bekövetkezett kisebb-nagyobb földmozgások és a boltozat nedvesedése is hozzájárult ahhoz, hogy a vakolat 2-2,5 négyzetméteres felületen levált a boltfalazatról. Nagy valószínűség szerint azért vált le most - mondta a lapnak a szakember -, mert a hétvégén Kolozsvár főterén egy sörfesztivál zajlott, az ebből az alkalomból felállított színpadot a szokásostól eltérően nem a Főtér nyugati, hanem keleti oldalán helyezték el, a kihangosított koncert hanghullámai pedig a nyugati épületsorról a templomra verődtek vissza.

Virgil Pop építész szerint Romániában nincs érvényben olyan jogszabály, amely tiltaná a műemlék épületek környékén koncertek vagy nagyobb zajjal járó rendezvények szervezését. (4)


Zárolta az adóhatóság a TVR és a RATB számláit, következik a többi nagy adós

Adósság behajtása céljából zárolta az Országos Adóhatóság (ANAF) a Román Televíziótársaság (SRTv) és a Bukaresti Közszállítási Vállalat (RATB) számláit, következik a többi nagy adófizető, amelynek tartozása van – jelentette be ma a hatóság.

„A nagy adófizetőktől behajtandó költségvetési hiányok számba vétele nyomán az ANAF zárolta a TVR és a RATB számláit. Aláhúzzuk, hogy a következő időszakban az ANAF zárolni fogja az összes, jelentős költségvetési adósságokat felhalmozó nagy adófizető számláit, a tartozások régiségétől függően” – közölte az ANAF.

A Mediafax hírügynükség már hétfő este megírta, hogy több, a Román Televízión belüli forrás szerint az államkassza felé felhalmozott tartozások miatt zár került a TVR bankszámláira, illetve amiatt is, hogy Stelian Tănase TVR elnök-főigazgató vezetése alatt a társaság már nem tartotta be azt a 2012-es memorandumot, amellyel a kormány engedélyt adott az SRTv tartozásainak hét éves lebontásban való újraszámolására. (4)


Három százalékkal nőttek az eladó lakásokért kért árak az első félévben

A tulajdonosok által eladásra szánt bukaresti lakások árai az év első hat hónapjában átlag 3 százalékkal nőttek, ám a külvárosban négy százalékkal csökkentek, derül ki a HomeFinders elemzéséből.

A tulajdonosok által eladásra szánt belvárosi, belváros-közeli és észak-bukaresti fekvésű lakások árai átlagban 2,61 százalékkal nőttek 2015 első felében, a múlt év első feléhez viszonyítva. A 2015 első félévében regisztrált lakásárak átlaga 68 750 euró, ami 1750-nel haladja meg a 2014 első felében jegyzett értékeket.

A Bukarest külvárosában álló lakások esetében azonban a tulajdonosok elvárásai csökkentek. 2015 első félévében átlagban 4,38 százalékkal kisebbek az árak, mint tavaly az év első felében: 2014.ben 52 650 eurót, most pedig átlag 50 342 eurót kérnek egy lakásért.

Az év első felében ugyanez a tendencia volt jellemző az összes belvárosi, belváros-közeli és észak-bukaresti negyedre. (4)


A strasbourgi emberi jogi bíróság szerint Olaszországnak el kellene ismernie az azonos nemű párok kapcsolatát

Olaszországnak valamilyen módon jogilag el kellene ismernie az azonos nemű párok kapcsolatát - mondta ki mai ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB).

Az ügyben három meleg pár indított pert Olaszország ellen a strasbourgi székhelyű bíróságon, arra hivatkozva, hogy az állam megsérti az Emberi Jogok Európai Egyezményében lefektetett jogaikat, pontosabban a családi és magánélethez fűződő jogokat, a házassághoz fűződő jogot és a diszkrimináció tilalmát.

A bírák a házasodáshoz fűződő joggal kapcsolatban arra az álláspontra helyezkedtek, hogy ezen az alapon nem lehet panaszt tenni egyik állam ellen sem, mert korábbi ítéleteik alapján az egyezmény nem ruház olyan kötelezettséget az Európa Tanács (ET) tagállamaira, hogy tegyék lehetővé az azonos nemű párok házasságát.

Az egyezmény pontosan azt mondja ki, hogy a házasságkötési korhatárt elért férfiaknak és nőknek joguk van a házasságkötésre és a családalapításra, az e jog gyakorlását szabályozó nemzeti törvények szerint. Azt ugyan konkrétan nem mondja ki, hogy férfiak nem házasodhatnak férfiakkal, vagy nők nőkkel, de a bíróság - eddigi ítélkezési gyakorlata alapján - így értelmezi.

A bíróság a keddi ítéletben megjegyezte, hogy az ET 47 tagállama közül 11 már engedélyezte, hogy meleg párok is összeházasodjanak. (4)


Obama segítséget ígért Nigériának a Boko Haram elleni harcban

Segítséget ígért a Boko Haram elnevezésű iszlamista terrorcsoport elleni harcban Muhammadu Buhari nigériai államfőnek hétfőn a washingtoni Fehér Házban Barack Obama amerikai elnök.

Obama közölte a márciusban megválasztott és nem egészen két hónapja hivatalban lévő Buharival, hogy az Egyesült Államok támogatja "nagyon világos programját" a Boko Haram és más szélsőséges szervezetek felszámolására és a korrupció visszaszorítására.

John Earnest, a Fehér Ház szóvivője szerint a két elnök zárt ajtók mögött a biztonsági együttműködéséről, így a Boko Harammal szembeni fellépésről folytatott megbeszélést az Ovális irodában.

Buhari közölte Obamával: Nigéria hálás az országban megtartott szabad választások támogatásáért.

A legnépesebb afrikai ország elnöke a nap folyamán találkozott Joe Biden amerikai alelnökkel is, aki azt hangoztatta, hogy a szélsőségesek feletti győzelmet nem lehet egyedül katonai eszközökkel kivívni, azt  jelentős társadalmi-gazdasági programokkal is alá kell támasztani. Ebben felajánlotta az Egyesült Államok együttműködését. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1182
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap