label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Johannis kihirdette az új választási törvényt

Kihirdette Klaus Johannis az új választási törvényt, amelynek alapján szervezik meg 2016 őszén a legközelebbi parlamenti választásokat.

Részletek a Napirenden rovatban. (4)


Villám csapott egy magyar turistába a Retyezát-hegységben

Villám csapott vasárnap délután egy magyarországi turistába a Retyezát-hegységben, a fiatal nő nincs életveszélyben.

Ovidiu Bodean, a Hunyad megyei hegyimentő-szolgálat vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a 27 éves magyarországi nő több társával a Bukura gleccsertó mellett sátorozott, és a sátra mellett állt, amikor a villámcsapás érte. A táborhely közvetlen közelében működik a hegyimentő-szolgálat, így azonnal elsősegélyben részesíthették.

Bodean elmondása szerint a nő rövid idő alatt visszanyerte az eszméletét. A hegyi mentőknek erős nyaki vérzést kellett elállítaniuk. A légköri viszonyok miatt nem tudták biztosítani a fiatal nő helikopteres szállítását, így a hegyi mentők vitték több mint egy órán át hordágyon egy olyan helyre, ahová fel tudott menni érte a mentőkocsi.

A Temes megyei kórház sürgősségi osztályán az MTI-nek megerősítették, hogy a magyar turista nincs életveszélyben, a sürgősségi osztályról átszállították a kórház plasztikai sebészeti osztályára.

A hegyi mentők vezetője példátlannak találta, hogy a közel 2500 méteres hegyekkel körülvett völgykatlanba csapjon be a villám. A Retyezát Nemzeti Parkban 2040 méter magasan fekvő 8,7 hektáros Bukura-tó a romániai hegyi turizmus egyik leglátogatottabb célpontja. (4)


Bíró Anna-Mária: a kisebbségi jogok nemzetközi kezelése csődöt mondott

A Tom Lantos Intézet igazgatója szerint "egyetértés van abban", hogy a kisebbségi jogok nemzetközi szinten való kezelése csődöt mondott.

Bíró Anna-Mária erről az M1 aktuális csatorna ma reggeli műsorában beszélt, azzal kapcsolatban, hogy vasárnap nemzetközi tanácskozást tartottak a külhoni magyarság helyzetéről.

Azt mondta, az elvárásoknak nem felelnek meg a nemzetközi kisebbségvédelmi normák. "Az Európai Unió lényegében cserben hagyja a kisebbségeket" - tette hozzá Bíró Anna-Mária.

Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója elmondta, hogy a folytatódik az együttműködésük a Tom Lantos Intézettel. "Bármekkora gondok is vannak az európai kisebbségvédelemmel, ez egy olyan terep, ahol az intézetek a külhoniakkal közösen előrelépést érhetnek el" - fogalmazott. (4)


Földrengés Máramaros és Szatmár megyében

A Richter-skála szerinti 3,2-es erősségű földrengés következett be a vasárnapról hétfőre virradó éjszaka 0 óra 14 perc 22 másodperckor Máramaros megyében, amit mintegy fél perc után egy másik követett Szatmár megyében, ez 3,5-ös erősségű volt.

Az Országos Geofizikai Intézet (INFP) szerint a Máramaros megyei földrengés három kilométeres mélységben következett be és 3-as erősségű volt az epicentrumban.

A Szatmár megyei 3,5 fokos földrengés 0 óra 14 perc 50 másodperckor következett be, majdnem fél percre a máramarosi után. A Szatmár megyei földmozgás az epicentrumban 4-es erősségű volt a Mercalli-skálán és egy kilométer mélységben következett be.

Vasárnap 14.30-kor volt egy 3,8 földrengés Ukrajnában, a román határnál. A földmozgás 4 kilométeres mélységben következett be, 4-es erősségű volt az epicentrumban. Az epicentrumhoz legközelebb eső romániai városok a következők: Máramarossziget, Máramaros megye (27 kilométer) és Avasfelsőfalu, Szatmár megye (31 kilométer). (4)


A Nagy-Küküllőbe fulladt egy 17 éves fiú

Vízbe fúlva találtak a tűzoltók egy 17 éves, a Hargita megyei Csekefalváról származó fiatalt vasárnap este a Nagy-Küküllő folyóban, Székelykeresztúr város közelében – írja ma a Mediafax hírügynökség.

A Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) vezetője, Ovidiu Dudu a Mediafax tudósítójának azt mondta, a csekefalvi fiatal több barátjával együtt fürdött a folyóban.

Napozás után indult megfürödni a Nagy-Küküllőben, csendes folyású helyen, ahol nincs sodrás, de a víz csaknem öt méter mély. Miután észrevették, hogy a fiú jó ideje nem jött ki a partra, egyik barátja tárcsázta a 112-es sürgősségi hívószámot, és a tűzoltók segítségét kérte.

A helyszínre a székelykeresztúri tűzoltóság több altisztje érkezett, egy gumicsónakot szállító kamionnal. A keresést a folyó vizében a Székelykeresztúri Katasztrófavédelmi Önkéntes Szolgálat tagjaival közösen kezdték meg.

A fiatalt mintegy fél óra múltán, vízbe fúlva találták meg, nagyjából négy méterre a parttól.

A rendőrség vizsgálatot folytat, a fiatal halálának pontos okát, boncolás nyomán, törvényszéki orvos állapítja majd meg. (4)


Magyar labdarúgó-válogatott: Dárdai Pál helyett Bernd Storck a kapitány

Az Európa-bajnoki selejtezősorozatból hátralévő négy mérkőzésen Dárdai Pál helyett Bernd Storck (képünkön) irányítja a magyar labdarúgó-válogatottat – közölte hétfőn honlapján a magyar futballszövetség (MLSZ).

Az mlsz.hu-n olvasható közlemény szerint az MLSZ elnöksége a hétvégén rendkívüli ülést tartott, a német élvonalbeli Hertha Berlin SC ugyanis nem járult hozzá, hogy Dárdai a berlini klubkötelezettsége mellett a továbbiakban is maradjon a magyar válogatott szövetségi kapitányi posztján.

A március óta az MLSZ sportigazgatójaként, majd az U20-as nemzeti csapat szövetségi edzőjeként is dolgozó Storck munkáját a Dárdai Pál által korábban összeállított szakmai stáb segíti.

A német szakember júniusban nyolcaddöntős volt az új-zélandi világbajnokságon a magyar U20-as válogatottal. (7)


Mintegy 2 ezer dolgozót bocsátott el az Oltenia energiatermelő központ

Az idén mintegy 2 ezer alkalmazottat bocsátott el az állami tulajdonban levő Oltenia energiatermelő központ, amely az egyik legnagyobb ilyen létesítmény Romániában.

A központ biztosítja az országban termelt villamos áram mintegy egyötödét. A 2 ezer dolgozó a vállalaton belül kettő és hat közötti bruttó átlagfizetésnek megfelelő összeget kapott végkielégítésként. Emellett további 1070 személyt kiszerveztek, így az energetikai központ alkalmazottainak száma 15 400-ra csökkent. A vállalat vezetősége közölte, hogy az idén nem terveznek újabb elbocsátásokat - írta a Mediafax hírügynökség.

A létszámcsökkentés következtében arra számítanak, hogy nőni fog a vállalat gazdasági hatékonysága.

Egyebek mellett az állami vállalatnál tervezett szerkezeti átalakítások képezték az egyik okát annak, hogy Románia februárban nem állapodott meg a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) a jelenleg még érvényben lévő hitelmegállapodás folytatásának feltételeiről. A másik állami vállalat, a Hunedoara energetikai központ - amelynél szintén drasztikus létszámcsökkentést javasolt az IMF, de a kormány ezt nem fogadta el - áprilisban 100 millió lej értékű állami segélyt kapott azzal a feltétellel, hogy a vállalat vezetősége dolgozzon ki fél éven belül szerkezetátalakítási tervet, amely növeli a vállalat hatékonyságát és biztosítja fenntartható működését. (4)


Johannis kihirdette az egyes adók eltörléséről szóló törvényt

Ma kihirdette Klaus Johannis azt a törvényt, amely lehetővé teszi egyes, függetlenből függővé besorolt tevékenységekre vonatkozó adókötelezettségek eltörlését.

A törvény alapján már nem adókötelesek az alkalmazottak által kiküldetésre kapott összegek, például a napidíjak, amelyeket az adóhatóságok fizetésként kezeltek.

Az elnök által közzétett törvény azokra is vonatkozik, akik a minimálbérnél kevesebbet keresnek, ám mostanáig a minimálbérre érvényes összegben voltak kötelesek fizetni az egészségbiztosítási hozzájárulást.

Egy másik módosítás a magánvállalkozókra vonatkozik, akik átlépték a felső jövedelemhatárt, és kénytelenek voltak áfa fizetővé nyilvánítani magukat. (4)


Több mint 54 ezer menedékkérőt osztanak szét egymás között az uniós tagállamok

Az Európai Unió tagállamainak belügyminiszterei ma abban állapodtak meg, hogy a tagállamok önkéntes alapon összesen 54 760 menekültet és menedékkérőt fogadnak be a konfliktuszónákból, illetve abból a két uniós tagállamból, ahová a legtöbben érkeznek - közölte a miniszteri tanács soros elnökségét ellátó Luxemburg uniós képviselete.

A nagykövetség az egyik közösségi oldalon azt tette közzé, hogy a belügyminiszterek a tervezett 20 ezer helyett 22 504 menekültet fogadnak be az unión kívülről, konfliktuszónákból, menekülttáborokból, Irakból, Szíriából, Eritreából és Szomáliából. Viszont az elvárt 40 ezer helyett egyelőre 32 256 menedékkérőt vesznek át a két uniós "frontországból", Olaszországból és Görögországból.

Magyarország az egyetlen olyan EU-tagállam, amelyik jelezte, hogy nem kíván befogadni egyetlen menekültet és menedékkérőt sem.

A miniszterek tanácsának tájékoztatása szerint az unión kívülről a legtöbb menekültet, 3500-at Norvégia fogad majd be, mert ugyan az EU-nak nem tagja, de a projektben részt vesz. Ahogy Izland, Liechtenstein és Svájc is, ez utóbbi is több mint 500 menekült letelepítését vállalja. Szintén 2200 ilyen menekült letelepítését vállalják a britek.

Olaszországból és Görögországból Németország vállalja a legtöbb, 10 500 menedékkérő befogadását. Franciaország 6752 embert fogad majd be. A többi ország vállalásaiban nagy a szórás. A legkisebb Málta mindössze 60 embert fogad be, egyes országok néhány száz menedékkérőt vállalnak majd át. Ezer fölötti menekültet fogad be Belgium, Csehország, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Románia, Spanyolország és Svédország is. (4)


Ukrán-amerikai hadgyakorlat kezdődött Nyugat-Ukrajnában

Nagyszabású ukrán-amerikai törzsvezetési gyakorlat kezdődött hétfőn a nyugat-ukrajnai Lemberg (Lviv) megyében - közölte az ukrán védelmi minisztérium ma az Unian ukrán hírügynökség jelentése szerint.

A javorivi gyakorlóterepen zajló, Rapid Trident-2015 fedőnevű manővereken, melyek július 31-ig tartanak, összesen 18 ország hadserege képviselteti magát.

Ukrán részről mintegy 800 katona vesz részt a gyakorlatokon, s a többi ország is hasonló számú katonát küldött. Az Egyesült Államok mellett többek között Nagy-Britannia, Lengyelország, Románia, Bulgária, Grúzia és Litvánia katonái vesznek részt a gyakorlatokon.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség egy ukrán hírportál értesüléseire hivatkozva közben arról számolt be, hogy a Fekete-tenger partján fekvő, a konfliktusövezethez közeli Mariupol kikötőváros mellett többnapos ukrán tüzérségi gyakorlat vette kezdetét. A katonai körzet sajtóosztályának közlése szerint Mariupol és a környező települések lakosságát előre tájékoztatták a tüzérségi gyakorlatról, hogy ne aggódjanak az ágyúlövések miatt. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:549
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 309
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap